Sn.Tugrul Bey,
Ben de 62 yasindayim.
Bilirim ki, cay da dem, askerlik te kidem esastir.
Sizi kirmak beni cok uzer.
Eger kirdiysam OZUR DILERIM.
Printable View
Sn.Tugrul Bey,
Ben de 62 yasindayim.
Bilirim ki, cay da dem, askerlik te kidem esastir.
Sizi kirmak beni cok uzer.
Eger kirdiysam OZUR DILERIM.
Estağfurullah Sayın Hısım,
Ben sizi kırdıysam bende özür dilerim.
Nezaketiniz için teşekkür ederim. Artık kalmadı böyle tartışma nezaketi bu devirde.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın büyüklerim (ctugtul, Oralet_Osman)
Cevaplarınız ve yorumlarınız için teşekkürler bayağı konuştuk ettik bu bedelli konusunu . Aslında hala daha konuşulabilecek yerler var , biryere dokunduğumuzda devamı geliyor ama boşverelim izninizle, ilerde birgün şirket böyle bir karar alır ve paylaşırsa hep beraber değerlendiriz. Malum bayağı pratik yaptık :-)
iyi geceler,
Sent from my iPhone using hisse.net
İşyat'ın en kötü özelliği elindeki portföyün ne durumda olduğunu anlayamıyorsun (kendi adıma konuşuyorum, burada yazan ve bilgi veren birkaç arkadaşı tenzih ederim)
Örneğin bir Toaso hissesinde piyasayı az çok görüyorsun, araç satışları hakkında bilgi sahibi olabiliyorsun.
Ama İşyat'ta anlayamıyorum. Yok 8 ay vadeli eurobond almış, yok TRVDKRURYNFK73645 kodlu bono almış, doları şortlamış, avroyu şutlamış, dolar/euronun yanağından makas almış falan filan. İyi de bunlardan kar mı etti zarar mı bilmiyorum ki. Tek bildiğim haftalık yayınlanan rapordaki portföy değeri ve net aktif değer.
Bunları o tablodan görebilmek mümkün mü? Bi arkadaş yukarıda eurobonddan felaket zarar yazdık dedi nerden anlıyoruz bunu? Veya yıl sonu için büyük montanlı dolar şort pozisyonu var deniyor, bu da yazıyor mu o raporda?
Çok güzel açıklamışsınız. Düşünce olarak aramızdaki tek fark ben %15,5 temettü almak yerine %12,75 temettü almanın faydalı olmadığını düşünüyorum. siz yekun rakama bakıp iyi olacağını savunuyorsunuz.
konu anlaşıldığına göre başka yorum yapmaya gerek görmüyorum.
bol kazançlar.
Diyelim ki şirket 2018 yılı Mart ayında hissenin borsadaki fiyatı 1,1TL ve "PBNAD" ise 1,55TL iken %100 Bedelli sermaye arttırımına gitmeye karar verdi. Rüçhan Hakkını da 1TL'den kullandıracağını duyurdu. Bu şirketin toplam hisse adedi, hadi yuvarlak verelim, 160.000.000. O halde o gün itibari ile portföy büyüklüğü (1,55X160000000) 248000000TL olacaktır.
Tuğrul beyin bu senaryosuna göre bedelli kararı açıklanmadan 1 gün önce 1,10 liradan 100 lot alan birisi 110 lira para ödeyecek ve bedelliye de katılırsa 100 lira daha ödeyip 100 lot daha almış olacak.
Toplamda 210 lira maliyetli 200 lot hisseye hisse başı 12,75 krştan 25,50 lira temettü alacak.
Bedelli vermeseydi 1,10 dan 210 liraya 190 lot hisse alacak ve hisse başı 15,50 kuruştan 29,50 lira temettü alacaktı.
100 lot değil de 1.000.000 lot almış gibi hesaplarsak 40 bin lira daha az temettü demekti.
Bu senaryoda bedelli vermesi ky için faydalı değil.
Ancak 3 ay önce 100 lotu 84 krş tan almış bir ky bedelliye katılıp 100 liraya 100 lot daha alırsa 184 lira maliyetli 200 lotu olmuş olacak. 25,50 lira temettü alacak.
Bedelli vermemiş olsa 184 liraya 84 kuruştan 219 lot hisse alabilirdi. 15,50 kuruştan 33,9 lira temettü alır. Bu durumda toplam temettüler arasındaki makas epey açılmış oldu. Bu senaryoda da bedelli ky ya fayda sağlamadı.
Yine aynı şeye dönüyoruz, mal alıştan kazanılır olayı.
Sayin Oralet_Osman
Kendimce buldugum farkli ornekler ile sorunuza yardimci olmaya calisacagim.
KAP uzerinden aldigimiz 4 farkli kaynak var.
- Faaliyet raporu
- Finansal rapor
- Ay sonuna denk gelen haftalik rapor
- Normal haftalik rapor
Hepsi ayri ayri onemli olmakla birlikte faaliyet raporu ve ay sonuna denk gelen haftalik rapor benim daha cok hosuma gidiyor.
Bunda ilk hisseyi aktarayim. Daha sonra Eurobondlar ve diger konular ile ilgili ufak ufak bilgileri aktaririm.
Bu ornekte MAVI ile ilgili ornegi paylasayim. Normal haftalik raporda alis maliyeti gibi bir bilgi ve hisse adi belirtilmemisken bu bilgiye Finansal Rapor ve Ay sonuna denk gelen haftalik rapordan ulasabiliyorsunuz.
30.6 ve 31.8 tarihinde 23.000 lot 43.00 maliyetli MAVI varken en son 08.09 tarihli bildirimde 1800 lot satis yaptigini goruyorum. (acikcasi onceki bilgilere gore tahmin ediyorum.)
Ek 8334
Aynen Sayın Osman,
Her yatırımcı maliyet analizi yapmayı bilecek, eğer kendisine fayda sağlıyorsa alım veya satım yapacak. Bu analizi yapamayan kişi borsaya hiç girmesin daha iyi.
Birde Sayın Hısımın dediği gibi işler gerçek hayatta bizim uydurduğumuz senaryolar gibi gelişmiyor.
Mesela şirketşn bedelliye gideceğini, hisse fiyatı 0,84 iken bilemeyeceğiz muhtemelen. Son anda ve hisse fiyatı 1,1 iken öğreneceğiz belkide. İşte asıl iş, o zaman nasıl karar vermek gerektiği.
Girecekmisin girmeyecekmisin? Yoksa bekleyip 0,84'e tekrar düşmesinimi bekleyeceksin? Acaba tekrar oralara düşermi sorusu sürekli benliğini ve aklını meşgul edecek. Artık sermaye çok daha fazla, ya 12,75 değilde 17-18 kuruş verirse ne olacak diye sürekli senaryolar üreteceksin. Ya sermaye artık arttı millet bu hisseye çok kar edecek diye girerde fiyat yükselirse diye terliyeceksin. Ama karar vermek için sadece 3-5 günün olacak.
Karasabanlar basacak, Freddy'nin kabusu gibi dönüp dönüp aynı yere geleceksin[emoji1] [emoji1] [emoji1].
Biraz mubalalı anlattım ama gerçekle düşünce hep örtüşmüyor işte.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.