Yatırım tavsiyesi değildir...
Diyelim ki NET KAR ARTIŞININ bir şirket için çok önemli olduğunu düşünüyorum ve AŞAĞIDA ANLATACAĞIM 2. STRATEJİYE GÖRE bunu içeren bir yatırım stratejisi geliştirdim. Yapacağım şey bilançolar geldiğinde net karını en çok arttıran hisseleri bularak ilk 10 hisseyi almak…Bu hisseleri heryerde bulabilirim , ama stratejimin geçmişteki getirilerini merak ettiğim için 70 TL vererek QUEENSTOCKS programını kullanmayı seçtim.
1 - 01.01.2005 ile 09.06.2017 tarihleri arasında;
ENDEKS………….……NET KAR ARTIŞI (yıllık)
XU100 = %1000 getiri ; XU50 = %450 getiri ; XU30 = %540 getiri ; TEMETTÜ25 = %970 getiri.
(Net kar artışı(yıllık) : önceki yılın aynı dönemine göre net karını en çok arttıranlar)
2 - Sonuçlara bakınca aklıma şu geldi : “ seçtiğim şirketler arasında zarardan kara geçenler olsun ama zararını azaltanlar olmasın; böylece getirim daha fazla olabilir.” Bunu görmek için stratejinizi şöyle formülize ettiniz : “NET KAR BÜYÜMESİ + FK>1”
BİST 100 GETİRİSİ = %400(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %250(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %136(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %345(önceki %970) ;
Tezimin sonucunu öğrenmek 10 dk. Sürmedi. Daha yolun başında önlemimi alma fırsatı yakaladım. Tezimin getirimi düşürdüğünü başta farketmek beni gereksiz zaman ve getiri kaybından korudu.
3 - Derken bu topiği okurken aklıma şu soru takıldı : “İSYAT, CARDFA gibi şirketler getirimi azaltıyor mu gerçekten?” Hemen QUEEN STOCK a döndüm ve bu şirketlerin dahil oldukları endeksleri çıkararak testi yeniledim :
BİST 100 GETİRİSİ =%995(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %608(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %489(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %1168(önceki %970).
4 – “Şu DRİZM de temettü, temettü diye nasıl yazılar yazıyor. Halbuki şirket kar etmezse nasıl temettü dağıtacak? Temettü şirkette kalırsa şirket bu parayla yatırım yapar, makine alır, böylece büyür, daha çok kar eder. Daha çok kar ise hisse değerinin artışı demektir.Bu basit gerçeği bile anlamaktan aciz mi bu adam ? Bence verileri taraflı ve yanlış…. QUEENSTOCK ta bir çalışma yapayım da havasını söndüreyim şunun” dedim ve “NET KAR ARTIŞI + TEMETTÜ VERİMİ” formülünü test etmeye karar verdim :
BİST 100 GETİRİSİ = %6600(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %3720(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %3990(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %3770(önceki %970).
Program 10 dk.da YANILDIĞIMI gösterdi. Bu durumda ya verileri kullanarak zengin olacağım, ya da verileri görmezden gelip mutlu-mesut ama görece fakir yaşayacağım. Ben borsayla para kazanmak için uğraştığımdan tercihimi fazla getiriden yana kullanacağım……
Bir borsa yatırımcısında olması gereken 4 özellik şunlardır :
1- İYİMSERLİK
2- SABIR
3- DİSİPLİN
4- STRATEJİ
Temettü yatırımcıları konu İYİMSERLİK, SABIR ve DİSİPLİN olunca kendilerini kanıtlamış yatırımcılardır. Ben STRATEJİ hakkında bir şeyler yazacağım.
Diyelim ki ben uzun vadeci bir yatırımcıyım. Stratejim temel analize dayanıyor : hisselerin defter değerine, yatırımına, haberlerine vb. bakıyorum, avantaj lehime ise hisse değerine ulaşana kadar topluyorum. Yine diyelim ki incelemelerim sonunda bir hissenin defter değerini 100TL buldum, hissenin fiyatı 15 TL. toplamaya başlıyorum, topluyorum, 100 TL civarına kadar bekliyorum. BİR ŞEY HARİÇ her şeyi hesaplayabilirim, hesaplayamadığım ise ZAMAN (hisse ne zaman 100 TL olacak; 3yıl sonra mı? 5yıl? 10 yıl?).
1.Soru şu :Bu kadar zaman bekleyeceksem (ki İYİMSER UVY olarak bekleyeceğim) bu zamanı DAHA KAZANÇLI bir şekilde değerlendirebilir miyDim? AL-TUT-BİRİKTİR stratejisine bağlı kalarak mutlaka bir miktar getiriden vazgeçiyorum tabii ki, fakat bu getiri kaybı önemsenmeyecek düzeyde mi ?
2.soru : amacım ne ? haklı çıkmak mı? Para kazanmak mı? (profesyoneller bir işi kazanç için yapar, amatörler kişisel nedenlerle...)
Bu düşünceden yola çıkarak QUEENSTOCKS programı ile geçmişe yönelik birçok test yaptım, sonuçları aşağıda özetlemeye çalıştım :
1.SİSTEM……AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİ
01.01.2005 ile 28.06.2017 tarihleri arasında AL-TUT-BİRİKTİR tarzı yatırım stratejisi ile bazı hisse getirileri şöyle :
a- ADANAB…………….%1684 (yani başta yatırılan 100.000 TL 1 milyon 684 bin TL olmuş)
b- EREĞLİ……………….%1500 (100.000 TL ,eski parayla, 1,5 trilyon TL olmuş)
c- TÜPRAŞ……………..%2000 getiri sağlamış…
Yani eğer “başlangıç tarihinde hisseyi alıp, sadece elinizde tutmanız ve temettülerle de hisse almanız durumunda” bu getirilere ulaşacaktınız.
2.SİSTEM……DÖNEMSEL ALIM STRATEJİSİ
Bu stratejide yapılan, özetle, şu :
A- Bir başlangıç tarihi belirle. (bulunduğun ayın 20. Günü örneğin)
B- Hisseleri TEMETTÜ VERİMLİLİĞİNE göre sırala. (matriks, fastweb, queenstocks vb. bir program ile ya da aracı kurumundan iste…) (favorim QUEENSTOCKS…)
C- Paranı 10 eşit parçaya böl, İLK 10 HİSSEDEN, parasal olarak eşit miktarlarda, AL.
D- Eğer temettü alırsan aynı günkü fiyattan alım yap.
E- Yeni biriktirdiğin parayı ekleyeceksen bir sonraki hisse seçim zamanını bekle.
F- 3 ay sonraki aynı günü bekle.
G- 3 ay dolduğunda yeni hisselerini belirle…..eskileri satıp yeni hisselerini parasal olarak eşit miktarlarda al……..3 ay sonra aynı işlemleri tekrarla.
Bunun dışındaki her şey temettü yatırımcısının zaten olmazsa olmaz yetenekleri : DİSİPLİN ve SABIR İLE SİSTEMİNİ UYGULAMAK….
Yatırım tavsiyesi değlidir....
Bazı örneklere bakalım :
01.01.2009 / 28.06.2017 tarihleri arasında (KRİZ SONRASI DİP) en iyi getiriyi sağlayan BİST TEMETTÜ şirketleri şunlardır :
1-ASELSAN %7000 ; 2- EGEEN %6600 ; 3- TOASO %4000 ; 4- TTRAK %3600 ; 5- ADEL %2700 ; 6- AKSA %2300 ; 7- ARCLK %2100; 8- ERBOS %2000 ; 9-SODA %1850 ; 10-OTKAR %1800
(AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİNE GÖRE ORTALAM GETİRİ %3400)
AMA........Eğer paramı….HER 3 AYDA BİR…BİST TMTTDEKİ…..TEMETTÜ VERİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYE YATIRSAYDIM GETİRİM……%4500 olacaktı…..(ESKİ PARAYLA 1,1 TRİLYON DAHA AZ KAZANACAKTIM).
01.10.2007 / 28.06.2017 tarihleri arasında (KRİZ ÖNCESİ ZİRVE) en iyi getiriyi sağlayan BİST TEMETTÜ şirketleri şunlardır :
1- ASELSAN %3000 ; 2-EGEEN %2400 ; 3- ADEL %1400 ; 4-BRYAT %1150 ; 5- AKSA %1100 ; 6-TTRAK %1000 ; 7-GUBRF %.960 ; 8-BIMAS %.850 ;9- SODA %.800 ; 10-INDES……….%.800
(AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİNE GÖRE ORTALAM GETİRİ %1350)
AMA.....Eğer paramı….HER 3 AYDA BİR…BİST TMTTDEKİ…..TEMETTÜ VERİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYE YATIRSAYDIM GETİRİM……% 3000 olacaktı…..(ESKİ PARAYLA 1,6 TRİLYON LİRA KAYBEDECEKTİM).
BU ÇALIŞMA İÇİN HESAPLANMIŞ BAZI İSTATİSTİK VERİLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR :
a- BAŞLANGIÇ……………………………………….100
b- DÖNEM SONU KAR……………………….….2882
c- NET KAR…………………………………………%2882
d- KAZANDIRAN ALIM-SATIMLAR……..%69,49
e- ORTALAMA KAR……………………………. %6,85
f- KAYBETTİREN ALIM-SATIMLAR…….%30,77
g- ORTALAMA ZARAR…………………………% (-5)
h- SHARPE ORANI……………………..……………1,09
i- TREYNOR ORANI……………………..…………10,93 K-RATİO(AYLIK)………………………..………..0,45
j- BETA…………………………………………..………0,75
k- STANDART SAPMA…………………….….…..7,53
(BU VERİLERİ QUEENSTOCK PROFFESIONAL versiyonu hesaplıyor; İNVESTORDA YOK maalesef….)
Yukarıdaki veriler şöyle yorumlanabilir : ”Eğer önümüzdeki dönemde de 2008 krizi, gezi olayları, suriye savaşı, uçak krizi, darbe girişimi büyüklüğünde olaylar olursa da bu yöntemi sabır ve disiplinle uyguladığımda; yapacağım toplam işlemin %70 inde kazanacak, %30 unda kaybedeceğim ve sonuçta 100 BİN LİRAM yaklaşık olarak 3 MİLYON LİRA olacak.”.
01.01.2005 ten bugüne kadar (28.06.2017) BİST TEMETTÜ endeksine dahil hisselerden en çok kazandıran İLK 10 HİSSE şunlar :
1—ASELSAN %8400 ; 2- ADEL %4400 3- OTKAR %3900 ; 4-TTRAK %3800 ; 5-EGEEN %3500 ; 6- GUBRF %3200 7-SODA %2800 ; 8- PETUN %2200 ; 9- TSKB %2000 ; 10- TOASO %2000
Eğer AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİ ile 01.01.2005 de bu 10 hisseyi alıp tutsaydım ort. Getirim %3600 olacaktı (başlangıçtaki 100.000 liraM 3,6 milyon lira olacaktı)
AMA EĞER 01.01.2005 ile 28.06.2017 tarihleri arasında;
Eğer paramı HER 3 AYDA BİR…BİST TMTTDEKİ…..TEMETTÜ VERİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYE YATIRSAYDIM GETİRİM……% 16000 olacaktı…..(YAKLAŞIK 12,5 TRİLYON LİRA AZ KAZANACAKTIM)
Eğer paramı HER 3 AYDA BİR…BİST TÜMDEKİ…..TEMETTÜ VERİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYE YATIRSAYDIM GETİRİM……% 22000 (YILLIK GETİRİ %72 yaklaşık)
SONUÇ OLARAK ; yazdıklarım ve yaptığım diğer çalışmalarda gördüğüm şey şu : bu strateji, AL-TUT stratejisine göre, çok daha fazla getiri sağlıyor. Eğer benim için önemli olan elde ettiğim getirinin maximizasyonu ise (ki öyle) sistem işe yarıyor. Nitekim son 2,5 yıldır da bizzat kendim uygulayarak para kazanıyorum.
İŞTE BEN BU VERİLERE BAKARAK TEMETTÜ YATIRIMCISI OLDUM......
Alıntı:
Originally Posted by
ctugrul
Teşekkür ederim sayın Drizm.
Bende temelciyimdir, inanma ama onsuzda kalma şeklindeki yaklaşımla tekniğide anlatan olursa dinlerim.:)
Birde merak ettim, bizler sizce temettü yatırımcısı konusunu nasıl anlıyoruz. Kendimi dışarıya nasıl anlatmışım onu anlamak için soruyorum.
Cevap vermek istemezseniz anlayışla karşılarım.
Tekrar teşekkürler.
Sayın ctugrul ;
İletinizden sonraki gönderilerimde sorunuzu cevapladığımı düşünüyorum.
Alıntı:
Originally Posted by
hayrii
Sayın Drizm bu temettü verimliği ilgili verilere ücretsiz alabilecegimiz bir yer , site varmi. Birde 3 aylik donem sonlarında o gün 10 hisseyi prensip olarak satıyoruz dimi taviz vermiyoruz karda oturmak sürdürmek yok dimi
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın hayrii,
1- yaptığım hesaplamalar ve verdiğim oranlar "hisselerin 3 ay sonunda tavizsiz satılmasına göre" düzenlenmiştir.
2- aracı kurumunuzdan, matriks ya da fasweb programı kullanan bir arkadaşınızdan verileri kolayca bulabilirsiniz AMA....benim tecrübem bu 2 programın verilerinin zaman zaman "saçmaladığı" yönünde... Bunun dışında ücretsiz bir site bilmiyorum fakat zaman zaman iş yatırım, garanti vb. sitelerden temettü verileri paylaşıldığını görüyorum; bakmak lazım....
lütfen yanlış anlamayın....Yukarıda anlattığım örneklerde görüldüğü gibi uzun vadede AYLIK ORT. GETİRİ % 13 civarındadır. 10.000 TL aylık ort. 1.300 TL kazanacak demektir. Buna rağmen “ programa 3 ayda 1 70 TL” vermeyi çok görmemek lazım.
Programı kullanmanın bir diğer avantajı ise şudur : Burada paylaştığım çalışmalar "temel formdur" ; çok basit değişikliklerle getirilerde artış sağlamak mümkündür. Bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak özgün formülünüzü geliştirme fırsatınız da olur..
bol kazançlar.......