Yurtdışı ile alakalı çok güzel bir tablo. ABD borsaları kendi kulvarında devam ediyor..
https://twitter.com/schuldensuehner/...8tfWUqXyRyBbQQ
Printable View
Yurtdışı ile alakalı çok güzel bir tablo. ABD borsaları kendi kulvarında devam ediyor..
https://twitter.com/schuldensuehner/...8tfWUqXyRyBbQQ
Bu arada yaşananların geleceğe nasıl tezahür edeceğine dair farklı bir bakış açısı olarak, biliyorsunuz zorlu zamanlarda tüm şirketler yara alsa da bu zorlu zamanlar geçtiğinde güçlü şirketlerin daha da güçlendiği yönünde genel geçer bir kabul var. Warren Buffett gibi hem değer yatırımı hem de iyi şirketlere yatırım felfesefiyle hareket eden fon yöneticileri rekabet gücü yüksek pazar lideri şirketleri biraz da bu yüzden tercih ediyorlar. Turcas üzerinden gidersek, pandemide istasyon sayılarını artırdılar örneğin, rakamlara yansıyanın ötesinde benim bizzat gördüğüm şekilde de uzun yıllardır sürekli kullandığım iki çok büyük istasyonun biri BP'den Shell'e biri PO'dan Shell'e döndü burada. Rakamlar ve pazar payındaki artış da net şekilde bu durumu gösteriyor. Akaryakıt dağıtıcılarının kar marjları ve işletme sermayesiyle ilgili yaşadığı sorunlar da, basında bile yer aldığı şekilde, zamanla güçsüz işletmecilerin güçlü işletmeciler tarafından satın alınacağı ve güçsüzlerin bu ortamda var olamayacağı bir durumu yaratabiliyor. Bu bağlamda kar marjları ve işletme sermayesi açısından içinden geçtiğimiz zorlu süreç, aslında uzun vadede Turcas'ın lehine bir durum da yaratacak olabilir hatta kuvvetle muhtemel daha şimdiden bile yaratıyordur.
Aynı vaziyet değerlendirmesini yakından takip ettiğim diğer birkaç şirket özelinde de paylaşacak olursam, örneğin Türkiye Sigorta 3 kamu sigorta ve 3 kamu emeklilik şirketinin birleşimiyle kuruldu ve açık ara pazar lideri, enflasyon ve kur artışları nedeniyle sigorta şirketleri çok zorlansalar bile gerek prim üretimi gerek finansal sonuçlar da gösterdi ki bu süreçte en az yara alan Türkiye Sigorta oldu. Sigorta sektörü için şartlar hala sıkıntılı, ama bir gün kur ve enflasyon dengelenirse o vakit pazar lideri olan şirket bu fırtınadan en güçlü çıkıp en hızlı büyüyecek ve kar üretecek şirket olabilir.
Perakendeye bakarsak marketlere cezalar yağdı ve asgari ücret artışları akaryakıt fiyatları elektrik fiyatları vb. birçok açıdan zorluklar yaşandı. Ancak Migros döviz borçlarını kapattı, karlılığa geçti, mağaza açılışlarını devam ettirdi, farklı illerde farklı küçük zincir marketlerden devir ile satın alımlar yaptı, e-ticaret kanalını genişletti, bugün itibarı ile Migros Yemek de İstanbul-Ankara-İzmir'de devreye girdi. Cezalara ve konjonktürel olumsuzluklara rağmen gün gelip şartlar düzeldiğinde pazar lideri olan bu süreçten daha kazançlı çıkmış olacak.
Teknosa rekabetin çok yüksek olduğu sektörde günümüz şartlarında çok tercih edilen bir marka değil ama geçmiş 10-20 yıla bakarsak ne kadar çok rakip girdi pazara, eskiden Gold Bilgisayar vardı kapandı, Darty vardı önce Bimeks'e devredildi, sonra Bimeks de iflas etti. Eskilerden benim şimdi hatırladığım bir Vatan Bilgisayar kaldı devam eden bir de Teknosa. Elbette Hepsiburada N11 Trendyol vb. e-ticaret girişimleri var ve fazlasıyla güçlendiler, ama gelenekselcilerden kim kaldı diye bakınca ayakta kalan eski fiziki mağazacılar Vatan Bilgisayar ve Teknosa oldu sanırım. Marka değeri yüksek olan, arkası güçlü olan, tüketicinin tercihi olan köklü firmalar bir şekilde hayatta kalıp zorlu süreçlerden güçlenerek çıkabiliyorlar.
Uzun lafın kısası Turcas'la ilgili şöyle böyle zorluklar var diye sürekli yazışıyoruz ama bunlar gün gelecek Turcas'ın lehine şartlar oluşturacak olabilir. Geçmişte bunun örneğin çoktur.
Vadeli güzel açtı. Hayrlısı
Amerika'nın bu olayına acayip sinir oluyorum. 2017'de borsa hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyorken sadece içgüdüsel bir yaklaşımla Ak Yatırım'da yabancı hisse senedi hesabı açtırıp Amazon Google IBM Microsoft Tesla Twitter almıştım o zamanın parasıyla 100.000 lira civarı. Alıyorum ama ne PD/DD biliyorum ne F/K biliyorum ne bu şirketlerin değerini biliyorum. Öyle bir yerden bir heves gelmişti karambole gidip almıştım bu şirketler iyi bunlara ortak olmak lazım diye. Sonra birkaç ay geçti, ne borsayla ilgili ne şirketlerin finansal durumlarıyla ilgili hiçbir şey bilmiyorum, böyle yatırım yapılmaz deyip parayı geri çektim, %14 mü ne bir faizle mevduata koydum. Şimdiye kaça katlardı hesaplamayayım moralimiz bozulmasın :) İşte bir kez bunu görünce, bir daha hisse satmak mı fon satmak mı asla diyorum. Yurtdışı borsalarla hala ilgilenmiyorum ama Türkiye'de borsa yatırımı nasıl yapılır bunu artık öğrenince bir daha ne hisse ne fon tövbe satmam diyorum :)
Gap gup işleri pek sevmem..