Üstad konunun mevzuat yönüne az buçuk vakıfım.
Asıl merak ettiğim husus şu;
Ana şirket yapmış olduğu karı ortaklarına dağıtacağına neden bağlı şirketinin sermaye artışında kullanılır?
Örtülü kazanç aktarımı mı söz konusu acaba?
Printable View
Sn hkm,
- 900 binden biraz fazla. 937 bin küsür.
- Hiç üstat olamadım, çünkü bende biraz delilik var.... doğuştan. :he:
- Teveccüh göstermişsiniz efenim, hakkımda düşündüğünüzün ancak yarısı kadar ya var, ya yokum... belki de çeyreği kadar. :oleyo:
Yok sn delikan malum kağıdın topiğinden de sizi biliyorum.O kağıtdan dünyanın parasını kazandım,bana çok faydanız dokundu.Ctuğrul ve sizin sayenizde çok para kazandım,o yüzden tevazuya falan gerek yok benim takip ettiğim en değerli forumdaşlardan birisiniz.Hiç de tevazuya gerek yok.Neyse o.
Şirkette eğer böyle bir işlem yapılmışsa o azaltım zararları yok etmek içindir ortaklara vermek için değil. Şöyle olabilir; sermaye 7 milyon, zarar 3 milyon, özvarlık 4 milyon. Sermayeyi 3 azaltarak zararı yok edersiniz sermaye 4 özvarlık 4 olur, bi de üzerine 6 artırım yaparsınız 10 sermaye 10 özvarlık olan tertemiz bir şirketiniz olur. Eğer zararı yoketmeseydiniz ve doğrudan 6 milyon artırım yapsaydınız 13 milyon sermayesi olan ama 10 milyon özvarlığı olan bir şirket olarak sermayenizden yemiş görünecektiniz. Yapılan işlem hukuka uygundur.
Ekleme: İlave sorunuzu daha sonra gördüm hakim şirket neden bunu yapar diye sormuşsunuz. Senaryoyu şöyle yapalım. Sermaye 7, zarar 6, özvarlık 1 olsun. Ticaret Kanununa göre bu şirkette önlem alınması lazım (TTK 376. madde- zarar
sermayenin yarısını geçerse kademeli olarak alınacak tedbirler var, yaptırımı tasfiye ve hileli iflasa kadar gider) Azaltım yaptınız sermaye 4 zarar 3 özvarlık hala 1 olur. Eş zamanlı artırım yaptınız sermaye 10 özvarlık 7 oldu, sorun çözüldü. Azaltım yapmadan artırım olsaydı 13 sermaye 7 özvarlık olacaktı %50 sınırının az üzerinde, bu yıl azcık zarar etse yine önlem noktasına gelecek. Rakamlar net olmamakla birlikte buna yakın değerdedir.