evet bana bu sene başında swissquote ile anlaştıklarını söylemişlerdi. aylık kesintileri dert etmeyenler için sağlam kurum.
tablonun güncelini yakında paylaşırım.
Printable View
Bu arada eğer yarın 17:30'a kadar e-postama cevap gelmezse Midastan birikimlerimi çekeceğim. Olası kazançlar için vergi verme olayı nasıl olacak? Mart ayında mı beyan etmem gerekiyor?
DM attım. Belirsizlikleri sevmiyorum ve stres yapıyor bende. Yarın öbür gün son günlerdeki gelişmeler gibi şeyler yaşanacaksa yol yakınken alternatif bir yol haritası yapmak istiyorum.
Midas emaillere geç cevap veriyor. Haftalarca bekleyen birisi olmuştu sanki bu başlıkta paylaşmıştı. Dönüş yaparlar da, beni de bu tarz şeyler ayar ediyor.
IKBR'ye yazıyorum destekten, 5-10 saat içinde dönüyorlar en geç.
Doğrudur, kaç çalışanı var ve yoğunlukları nasıldır bilemem. Hassas ve önemli bir soruya cevap verebilecek kişiye belki de ulaşmadan afaki bir cevap vermek istemiyorlar da olabilir. Mağduriyet olacağını sanmıyorum da bu olaylara yeni girişmişken bu son gelişmelerle karşılaşmak hevesimi biraz kırdı. Bekleyelim bakalım.
Cuma günü itibariyle IB UK'ye talimat verdim hisselerimi Firstrade'den transfer etmesi amacıyla. Sağolsun Firstrade giderayak 75 dolar transfer çıkış ücreti kesecekmiş. Bakalım IB UK ne kadar kesecek "hoşgeldin" diyerek. Gittiği yere kadar IB UK ile devam edeceğiz.
AAPL ateş ediyor 163.5 oldu. Nasıl hayvan bir şirket bu ya... Az daha artsa 3 trilyon olacak market cap. EV falan fıstık derken 10 trilyonu bile görür bu.
ytd
Ben mesaj ile sordum desteğe. CRS hakkında merak ettiğim şeyler vardı. Bizim hesaplar Amerikada. UK de değil.
Alıntı:
Dear Mr. XXXXX,
Thank you for your message.
You are a customer of IB-LLC in the US. For accounts held by Interactive Brokers LLC, there is no reporting since the United Sates has not signed the CRS. For more details on the CRS, please click on the link below.
LINK../2784
Should you have any further questions, please let us know.
IB US hesapları CRS'ten yırtıyor. Ancak yaptırımlar hala geçerli ve minimum 3 ay biz o listedeyiz. IB US, bugün yarın Türklere kapıyı gösterir. IB UK'ye hesabı taşımak kaçınılmaz. UK vergi kurumu ise CRS'i ne kadar çalıştırır bilemem. Bizimkilerle iyi anlaşıyorlarsa aldığımız nefesi bile paylaşırlar. Aynısı Swissquote için de geçerli, CH'de CRS'i imzalamış durumda.
Sistem diyor ki Türk isen Buy & Hold yapacaksın. Trade senin neyine.
Hisseyi yeni gördüm.
Özellikle UK'de hisse almak isteyenler icin incelenebilir bayagi ilginc bir hisse.
Trust olarak hisse tutuyor ve tutulan hisseler bir dünya ETF''i gibi.
Özellikle teknoloji tarafi riskli ama getirisi yüksek olabilecek secimler yapmislar.
Benzer tek bir ETF bulmak bayagi zor.
SCOTTISH MORTGAGE INVESTMENT TRUST PLC (GB00BLDYK618).
https://www.bailliegifford.com/en/uk...ust/#Documents
Vergi dolayisiyla UK hisseleriyle ilgilenen arkadaslar var.
Portföyüm genel olarak son seklini aldigi icin ilgilenmiyorum aslinda ama takip ettigim bir blog da gördüm ve biraz icerigine baktim.
Belki incelemek isteyenler olabilir diye yazdim buraya.
Ancak icinde uzun vadede bayagi ucabilecek hisseler var, risk yüksek tabii.
Paylasirim. neden olmasin.
Temettü icin UK hisseleri ve Eurobond:
BAT, Diageo, Shell, Unilever, TR 2034
Büyüme icin:
Apple, Berkshire Hathaway B, Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF
Büyüme ve temettü icin:
Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF
Hisseler portföyümün %36'ini, ETF'ler %56'sini ve Eurobond %8'ini kapsiyor.
Yukaridaki 2 hisse ve Vanguard ETF'ine yapacagim bir miktar eklemeden sonra hisseler %30,a ETF'ler %65'e Eurobond %5'e gelecek.
Geri kalanini varisim planlasin diye düsünüyorum da, dünyanin (benim) nereye gidecegi belli olmaz.
Temettü için UK hisseleri US'e göre daha mı verimli oluyor ?
Kafama takılan nokta şu; dividend reinvestment yapsak bile GV'yi beyan etmek gerekiyor mu ? Yanlış hatırlamıyorsam konsolosluk üzerinden de bir takım evrakları almak gerekiyordu beyan öncesi. GİB'in bir özelgesinde okumuştum galiba.
TR'den temettü alirsaniz, yurtdisi ödediginiz vergileri mahsuplastirmadan da, TR'de vergi beyani verdiginizde, vergi matrahini (TR'de aldiginiz temettü ve toplam vergiye tabi rakama bagli) %15 altina bile düsürebiliyorsunuz.
Gecen sene bir tablo koymustum. Orada bazi senaryolari hesaplattirmistim.
ABD'den temettü kasmak yerine UK'den VUSA/VUSD ETF'lerini almak daha mantıklı. TV minimumda, 1% civarı. Stopaj 15%.
Nakit akışı için UK hisse.
ytd
Tabi bazen mesela TV'si yüksek iyi bir ABD şirketi çok iyi bir alım fırsatı verebiliyor.
Tek hissede 50%-100% capital gain yapıldığı zaman stopaj mtopaj umrunda olmuyor adamın. Bunlar farklı senaryolar.
XOM 30 dolarlardaydı mesela geçen sene. Petrole para yatıracağım zaman TV, vergi bilmemne düşünmeden direk elim buna gidiyor benim.
ytd
15% altina düsen toplam ödeyeceginiz vergi yüzdesi.
Bu yüzde orani yurtdisi ödemek zorunda oldugunuz vergiye göre degisiyor. Ne kadar yurtdisi az vergi öderseniz, o kadar daha iyi.
Yani UK'i isin icine katip toplam yurtdisi vergilerinizi azaltirsaniz daha iyi.
TR'de temettülerden sizden %15 kesiliyor ama, vergi beyani verdiginizde sirket tarafindan ödenmis %15'ide hesaba katiliyor.
Su andaki portföyümün toplam vergi yüzdesi %0,36 (UK, IRL 0 stopaj aliyor).
Bu örnekten giderek bir örnek vereyim. TR'de 50.000 TL net (58.824 brüt) temettü geliriniz var. Yurdisindan da 4.500 Euro (benim tüm hesaplamalarim euro üzerinden).
Bugünün kuruyla vergiye tabi gelir toplamda 94.307 TL yapiyor (TR brüt temettüsünün sadece yarisi vergiye tabi, yani 29.412).
Yurtdisinda 234 TL (16 euro) vergi cikiyor.
TR'de 94.307 TL icin 17.800 - 8.824 = 10.049 TL vergi cikiyor. (TR temettünüz icin %8,12 vergi).
Tüm ödediginiz vergileri toplarsaniz 234 + 10.049 + 8.824 = 19.106 TL vergi cikar ve bu %15,44 toplam vergi yapiyor.
Bu benim eksik TR vergilendirme bilgilerimle yaptigim bir hesaplama. Yanlislarim olabilir.
TR'de gelrim olmadigindan vergi vermisligim yok ama inceler hesaplamalar yaparim ara sira.
Ben ETF'lerin araştırmasını kendim yapmadım. Bu ETF'lere bulaşıncaya kadar da hiç ETF almışlığım yok.
Pintidegiltutumluyum isimli blog'daki arkadaş bunlara yatırıyor parayı. Bu forumda da önerildi yine bu ETF'ler.
ETF'ler İrlanda bazlı olduğu için bir takım anlaşmalar sayesinde temettü stopajı 20% yerine 15% kesiliyor deniyor. (ben henüz temettü almadım)
Bir de miras durumları olursa avantajlı sanıyorum ABD'den almak yerine. ABD'de miktar belli bir tutarın üstüne çıkmışsa, siz öldüğünüzde mal mirasçılara geçmeden önce ABD de vergi kesecek diye biliyorum.
Böyle endişeleriniz varsa ETF için en iyisi VUSA/VUSD olacaktır.
https://pintidegiltutumluyum.com/
Yukarıdaki blogu yazan arkadaş baya ayrıntılı anlatıyor.
ytd
UK bazlı ETF vardır illa S&P500'ü takip eden ama İrlanda merkezli olan kadar avantajlı olmuyor sanırım. Yine dediğim gibi ben bu ETF araştırmasını kendim yapmadım. Başkasının aklıyla girdim bunlara.
UK'den stopaj avantajı sağlamak için para yatırdığınız şirketin merkezinin UK'de olması lazım. Yani AAPL atıyorum ya da Amerikan başka bir şirket LSE'de listeleniyor diye parayı buraya koyarsanız yine stopaj kesilir. Bu forumda yazılıp çizilen buydu. Bunu da test etmedim.
IRL'da su anda 0 stopaj aliyor bu ETF temettülerinden (cifte vergilendirme anlasmasi olan ülke vergi mükellefleri icin 0 gecici bir dönem icin).
%20 yerine %15 olmaz vergi kesiliyorsa. ETF sirketi ABD'ye %15 zaten ödüyor. %15'de IRL'da da olursa (yuvarlak) %30 olur. Didiklene didiklene gelir size yani.
Zaten o yüzden temettü hisselerim UK'den.
UK 0 stopaj kesiyor, 2-3 yildir temettü aliyorum.
Shell hisselerim NL hisseleriydi, satip UK Shell aldim. Unilever kendiliginden UK'ye tasidi merkezini gerek kalmadi satmaya.
Shell'de UK'ye tasinmak istiyor da, hisse sahiplerinin %75'inin onayini almasi lazim. 2 sene önce onay alamamisti, simdi tekrar deniyorlar.