Sadece güneş enerjisi böyle bir hak doğduğu için
Printable View
Yabancıya gider zira ben değildim cizen:)
3. Çeyrek bilanco ne zaman geliyor
O değil de ay sonu doğalgaz fiyatları ve elektrik fiyatları ne olacak acaba ?
Avrupa'da Ekim 2020'de 180 dolar olan bin metreküp doğalgazın fiyatı bugün 943 dolarla rekor kırdı. Arz ve stok sorunu fiyatları uçurdu. Türkiye'de de gelecek aydan itibaren gaz ve elektrikte yüksek oranlı zamlar bekleniyor.
Enisar nerede acaba, ben en çok onu ozledim
Tüketim miktarı önemli bence. Sonuçta bu seneye kadar 58mlyr m3 lük anlaşmamız vardı ama ortalama 50mlyr m3 civarı kullanıyorduk. Bu sene 8-9 mlyr m3'lük bir anlaşma sonlanıyor. Dolayısıyla benim tahminim yazılanların aksine yeni gaz alımı sanılan kadar yüksek olmayabilir. Tabiki petrolden dolayı şu an 10-15% daha zam gelmesi normal.Ama daha fazlası gelmeye debilir. Elektrik konusunda ise zam yapılması hem enflasyonu fırlatacak hem de seçime hükümet açısından negatif etki edecek. Tabi bunlar doğalgaz için de geçerli...
Hay allahim ya nelerle ugrasiyoruz
Enisar i hatırlayan var mı aranızda?
Onlar yıllardır spottan almanın ekmeğini yediler ama bu sene hem stok sorunu, hem enerji dönüşümü, hem norveç ve rusyanın arzı kısarak(bakım ve sahalara yeni yatırım yapmadık bahanesiyle) onların fiyatları uçurdu. Ama olay bizim için farklı. İlk defa biz uzun dönemli petrol bazlı anlaşmaların ekmeğini yiyoruz.
Ek olarak Rusya'nın arzı kesmesinin bir sebebi de KuzeyAkım-2(yıllarca ambargo koyulan) bitmesi ve yeni yılda açılacak olmasından dolayı "değerini biraz anlayın" mesajı olabilir. Ama bizim çok şükür kaynak çeşitliliğimiz var(Rusya, İran, Azerbaycan).
Bizde de ekim 2020'de 200 dolar olan gaz şu an 280 dolar :) YTD.
Uçağın havalanmasını beklerken adamın yanında oturan diğer yolcu, adama dönmüş ve
– Biliyor musunuz,… bir yerde okumuştum eğer yolculuk esnasında yanınızdaki ile sohbet ederseniz, seyahat süresi daha kısa geliyormuş insana. Kucağındaki kitabı okumak üzere yeni açmış adam,kitabı yavaşça kapatmış ve adama;
– Hangi konuda sohbet etmek istersiniz?
– Bilmem ki, nükleer enerji konusunda konuşmak istermisiniz?
– Olabilir, bu ilginç bir konu olabilir ancak nükleer enerji konusuna girmeden önce size başka bir soru sorayım. Bir at, bir inek ve bir keçi, üçü de ot yiyerek beslenmelerine rağmen, keçi misket şeklinde,inek sıvı şeklinde, at ise kurutulmuş ot şeklinde dışkılar. Sizce neden? Sohbet etmek isteyen adam, hayretle bakmış;
– Hiçbir şey aklıma gelmiyor, bilmiyorum. Kitabını okumak isteyen adam;
– Hiç bir bok hakkında bilgin yoksa ne demeye nükleer enerji konusunda sohbet etmek istedin?
2021 yıl sonu fiat i ne olur
5.38 TL. YTDRedmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu olayın benzerini maalesef başka bir topicte yaşıyorum. Son paragraf benim hislerimin dışa vurumu o topicte.
P.S. : Burada da beni takip etmeye devam ediyor :) :). Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O zaman bu durum kömür santralleri için olumlu olur. Çünkü şuanda petrol fahiş fiyatta değil. Gaz fiyatlarının normale dönmesi kömür fiyatlarını da normale çeker. Petrolde etki yaratmaz. Dolaysı ile tr de kömür fiyatları aşağı gelirken petrole endeksli olması sebebi ile gaz fiyatları sabit kalır. Keza ptf lerde bu düzeyde kalabilir yüksek gaz maliyeti sebebi ile.
Kömür santralleri rekor karlar açıklayabilir.
Sana cevap vermek boşa zaman harcamaktır. Öncelikle benim yazdığım ile senin bu yazıya cevabın çook alakasız. Ama belki bir seyler kaparsın diye vereyim; Avrupa'da gaz fiyatları normale dönerse tabiki kömür fiyatlarında normalleşme olur. Ama enerji sektörü hakkında konuşacaksan anlık değil, orta uzun vade düşüneceksin(sende bu biraz sıkıntı). Avrupa'da normalde gaz ne kadardı 140-180 dolar. Kömür ne kadardı 70 dolar. Yani her şey normal olsa da gaz-kömür dengesi ucu ucuna hatta yerli gaz muhabbetinden gaza da dönebilir.(Kaldiki bu seneye kadar Avrupa'da gazdan elektrik üretmek daha ucuzdu çünkü iki kaynağı da spottan alıyorlardı) Burada Kömür saha yatırımları, yeni gaz sahaları, Çin talebi gibi değişken parametreler var. E bir de karbon vergisi olayı var. Öyle ezberden konuşmakla olmaz. Belli ki çok ciddiye alan olmamış seni. Var git alarko da kendi dünyanda takıl :)
Hatta sen şu anlık bunlara bu kadar kafa yorma bence. Derslerine ağırlık ver. Zaten değişken dünya, yarının bile garantisi yok. Bak işine gücüne. Zaten bir süre tatildesin :). YTD. Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
vayy be ne ekonomistler var aramızda...yazık buralarda harcanıyorlar....tv kanallarında 150 bin maas veriyorlar beyler,buralarda boşuna zaman harcıyorsunuz:)))
Ekonomist bunları pek anlamaz ki ? Bunları ilgisi olan anlar. Yada enerji sektörü paydaşları. Ama hiçbir bilgi ve tahmin de kesin değil :).Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Avrupada gaz 140 usd olsa Türkiye de kac olur...onu bilmek lazım...seninde yazdığın gibi tr ye etkisi pek yok bu fiyatların.....bizim dinamikler farklı...hani petrole endeksli falan....
Ekonomide tahmin edilemez değişkenler varsa neden tahminler yapıyor sunuz..ogrenmek isteriz...yoksa size serbest bize yasak mi?
Senin enerjide orta vadeli tahmini herkes biliyor....2021 de yeni anlaşmalar ile gaz ucuzlayacak..tr daha ucuz gaz bulacak ve kömür santralleri marjları düşecek.....senin orta vadeli plan tutmadı anlaşılan.....bu da sende sinir yapmış belli ki...
Hayırdır dayılar çakmaya başladı. Bilmediğimiz bir durummu var
Sayın kerkenez fikriniz var mı bölünme ile ilgili
Doğalgaza zam gelecek haberi mevcut...aksen icin bir risk oluşturuyor....
https://www.bloomberght.com/akturk-b...iyorum-2288107
Kaçalım arkadaşlar :). Çok riskli :). Enisarı özledim ben :).
Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlara icazet verme....keza senin ipinle kuyuya inenin......
bedelsiz onayi SPK dan cikti, hayirli olsun
Dogalgaz zammini (bize pek etkisi olmaz) bahane edip verseler asagi keske biraz.kizmayin arkadaslar ama ben yeterince alamadim.
Yatirim tavsiyesi degildir.