Originally Posted by
varsayım
Sektörde kavram kargaşası var. Evlerin metrekareleri şişiriliyor. İzmir Karşıyaka'da 3+1 ev bakıyorum. 160m2 ve üstü olarak taratıyorum. Zira reelde 30 m2 eksik çıkıyor.
İşin kötüsü kayıt dışılık var. 500K TL'lik eve 120-130K TL gösterelim tapuda diyenler var. Emlakçıya ve müteahite ayrı ayrı soruyorsun. Sorun var mı? Yok diyorlar. Sonra bakıyorsun, tapu ortak çıkıyor, satış şerhi çıkıyor, tapuda düşük gösteririz diyor, kat irtifakı çıkıyor v.s.
Kavram kargaşası var. Genet m2-Brüt m2-Net m2 nedir? Ortak bir tanım yok. Ev bakarken eve şeritmetre ile gidiyorum. Kat planı soruyorum yok. Napcan? Çok istersen veririz diyorlar. Tek tek, kat planı çiziyorum. Hesap makinesi ile evi görüyorum.
Evi satana kadar 165m2 dediler eve. Tapuda 138m2 yazıyor v.s.
Birinde FOLKART'a girdim. 160m2 3+1 dediler. Örnek daireye baktım. Açık mutfak. Küçük ev. Sordum balkon dahil 80m2 çıktı. 4-5 sene önce 700.000 TL istediler. Sektör tamamen Türk işi. Herkes tuttuğunu öpüyor.
Emlakçılık ve müteahitlik ayağa düşmüş durumda.
İşini iyi yapan firmalar da, rakamlar da uçuyorlar. 2 sene önce 800K TL'ye ev baktım bir firmadan. Ev süper. Ama yüksek geldi. Şimdi aynı ev 750K TL civarında. Ama aynı firma yeni projede 800-900K TL'ye ev satıyor. Dedim orada ev fiyatları düştü. Burada olmayacak diyor.
Mahall Bomonti'ye gittim. 3+1 eve 1.7m TL istediler. 2019 Aralık teslim. Tamam dedim biz size döneriz.