Çok basit olarak forumdaşların da anlayabileceği şekilde şöyle anlayatım.
Şimdi demir-çelik satan bir toptancı var. Bu toptancı aynı zamanda 50-60 adet büyük ölçekli ihracatçıya hizmet veriyor ama 2000-3000 adette mahalle arası demir doğramacı ile çalışıyor. Her iki grubun da cirosu denk olsun.
Şimdi demir doğramacı ahmet usta toptancıya gittiğinde toptancı diyor ki, demirin kilosu 1.18TL ama KDV istemezsen sana 1.14TL'den veririm hem de 1 ay vade yaparım. Fatura istersen 1.18TL (KDV dahil) ve nakit ödeyeceksin.
Ferforjeci, demir doğramacı Ahmet Mehmet usta zaten sattığı ev balkonuna, pencereye , ferforjeye fatura kesmiyor ki. Heme balıklama atlıyor. Malı faturasız alıyor. Böyle 2000-3000 irili ufalı ahmet mehmet usta düşünün.
Toptancı daha sonra ihracatçıya gidiyor, diyor ki elimde 5000 ton çelik var , sen benden 1000 ton alıyorsun ama istersen ben sana 5000 ton fatura kesebilirim. KDV olarak ta %3 ödeyeceksin. Ama faturada %18 gözükecek, bunu malın fiyatına yedireceğiz.....
Umarım anlatabildim.
Bu örneği basit olduğu için verdim ama çok daha nitelikli ve türevli bir şekilde kurgulanabilecek senaryolar var. Yanlış anlaşılmasın ben sistemin açıklarını göstermek için bu senaryoları dile getiriyorum. (Bu illaki demir olmaz yükte hafif pahada ağır ve tevkifatsız olan her türlü yaygın meta burada kullanılabilir)