Sn @cautionary şunu bilin ki yalnız değilsiniz topigi sessiz olarak takibe devam ediyoruz emeğiniz ve katkılarınız için size teşekkürler
Mi A2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Sn @cautionary şunu bilin ki yalnız değilsiniz topigi sessiz olarak takibe devam ediyoruz emeğiniz ve katkılarınız için size teşekkürler
Mi A2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Selamlar Sn. Cautinory, grubunuzun sessiz takipçilerinizdenim. Özellikle sizden ve Dudu üsttan çok şey öğreniyoruz, binlerce kez teşekkürü hak ediyorsunuz
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ben de yazmasam da takip ediyorum Cauti abimi sessizce izliyorum..
Brisa'dan kacisi bir efsane idi :)
Syg,
Ben de genç bir öğretmenim Sn. Cautionary bu topiği sınıfta akranlarından bir görüşte ayırdığınız tartışmalara katılmayan ama hedefi belli olan adam olacak çocuk gibi görüyorum. Tesadüf eseri geldiğim bı topikteki bilgi ve birikimin düzeyli anlatımı finansal okur yazarlık konusunda kendini geliştirmek isteyenler için bire bir. Şahsınızda bütün yatırımcı arkadaşların emeğine sağlık.
Cauti devam devam...PGSUS, ULUSE müthişti...TTRAK izlemeye devam...:ok:
Ben de bu forum konusunu düzenli olarak takip ettiğimi tekrar belirtmek ister, ayrıca hem borsaya hem de foruma olan ilgimi ve bilgimi artırdığı için teşekkür ederim.
Ayrıca bu vesile dün vefat eden Dr. Yaşar Erdinç'i rahmetle anmak isterim. Tanımayanlar için kendisi birçok platformda ülkemizdeki finansal okuryazarlık oranını herhangi bir karşılık beklemeden artırmaya çalışan, benim de temel analiz bilgisinden oldukça faydalandığım; kendi tabiriyle, öğrenci bir akademisyen, finansçı ve yazardır.
Yeni başlayanlar ve temel analiz bilgisini artırmak isteyenler için özellikle youtube kanalını ve oradaki eğitim videolarını tavsiye ederim. Belki bu şekilde kendisinin anılarını da daha fazla yaşatmış oluruz...
Arkadaşlar sağolun, var olun...siz faydalanıyoruz dedikçe, ben de sağ oldukça yazmaya devam ederiz...ara ara kendimi tekrar ediyorum gibi hissetsem de, yeni arkadaşlar icin farklı dönemlerdeki benzer yazılar farklı anlamlar yüklenebiliyor, bazı kavramlar bazı dönemlerde daha iyi anlaşılabiliyor.
Bence ttrak izleme aşamasını geçti..güzel sinyaller veriyor,,,her geçen gün daha da güçleniyor.
Uluse, klimasan gibi hisseler u-50 dışı olduğu icin performansları çok sürpriz olmayabilir..ama u-50 deki Pegasus un, üstelik endeks yerinde sayarken, sektör rakibi bu yıl %30-40 düşmüşken..%120 yapması tam bir efsane harekettir..üstelik satılma vs gibi sıradışı durum yok, çeyrekten çeyreğe iyileşen bilançolar sonucu gelen, altı dolu bir hareket.
Pegasus demişken...aman dikkat diyim, kısa vade çok şişti, her türlü sert hareketler görülebilir.
Topikte gördüğüm, öğretmen mühendis..,her kesimden beyaz yaka beni çok mutlu ediyor. Belirli makam ve mevkileri isgal eden arkadaşlar, finansal açıdan rahat, yatırımları sağlıklı olmalı ki..kendilerini geliştirebilsinler, kafaları rahat olsun ve işlerine odaklanabilsinler...ülke verimliliğine katkı hayat felsefem zaten.
Hisse neti her açtığımda şu beyaz yaka için.... Sayfasını bi baştan başlayıp okuyum neler neler varmış diyorum abi 15. Sayfadan sonra devamını getiremiyorum ama bu sefer 15. Sayfadan devam edip okucam biraz az yazarsanız haftaya komple bitiririm ;) syn cautionary bir portföy belirlemem gerekiyor lakin çok çok kararsızım kordsa Petkim trakyacam ve uluun diyorum ardından Akçansa cimsa ışıl ışıl gözlerime parlıyor aksa benide al benide al diye gözümün içine bakıyor doaş eski dostum beni bırakma lütfen diyor pnsut pişman ederim seni bak almazsan diyip duruyor kafam allak bullak bunların hepsini kafam bana söylüyor kimse üstüne alınmasın tavsiye mavsiye değildir saygılar ;)
Üstad, varlığın bu başlık ve forum için şans...uzun vade hisse yatırımın güzel örneğisin...ben şurada 1-2 senedir hisse yatırımı yapıyor sayılırım.
Brisa ya gelince, iki kötü bilanço gelince, babamın şirketi olsa satarım...acımam:)
Bu arada cimsa, Trakya cam, doas gibi kötü konjonktür gereği sıfırlandığım hisseler de var...aslında bilançoları bu ortamda gayet makul sayılır..,ama cari şartlar durumlarını zorlaştırıyor.
Bir de aksa ve Petkim gibi yüz karaları var:) onların miktarlarını azaltmış olsam da uzun vade hattına taşıyoruz işte:)
Önemli not: bu vesile ile bir kere daha yazayım.,hisse işinde yeni sayılırım ..20 senedir aktif işlem yapsam da, uzun vade hisse yatırım felsefesinde yeniyim yanı.
Asil uzmanlığımı, makro ekonomi, ve genel yatırım stratejisi oluşturmak..Bist endeks tahminlemesi ve bu çerçevede vadeli işlemler piyasasında işlem yapmak.
Tatilden yeni döndüm burada okuyunca çok üzüldüm.
Temel analiz duayeni Dr. Yaşar Erdinç Hocamız vefat etmiş :( :(
Temel analiz konusunda, videolarından, eğitimlerinden, çok şey ögrenmiştim. Sizinle tanışmayı çok isterdim hocam ama nasip olmadı :(
Allahü Teala, size cennette olmayı nasip etsin. Nurlar içinde uyu hocam..
Batuhan
@batuhan
maalesef çok üzüldük.
UVY mantığı ile hareket etmeye onun sayesinde 5 yıl önce başladım diyebilirim. Youtube videoları adeta bir ders niteliğinde, defalarca dinlenmesi gereken kaynaklar miras bıraktı geriye...
@cauti
Abi takipteyiz. Pgsus'u ağzımız açık seyrettik :) TTRAK'ta dev çanak formasyonunu tamamlarsa o da zirveye gidecek gibi.
Ben UV portföyde aksi bir şey değişmedikçe sabancı grubuna kesinlikle yer vermeyeceğim. OV alsat için ise izlemedeyim.
Petkm'i ise dediğin taktikle diplerden toplasak da Azeriler gerçekten eline yüzüne bulaştırdı sanki:( belini ne zaman doğrultacak merak konusu. TV'de reklamları dönmeye başlayınca kıllanmıştım.
Syglar.
5 yıl önce Yaşar hocanın videoları ile tanışmış olmayı bende çok isterdim.
Keşke, 5 yıl önce Yaşar Hocayı tanımış , bilmiş olsaydım..
Ama bana nasip olmadı o zamanlar,
Bu anlamda, farkındalık açısından çok şanslı olduğunuzu düşünüyorum.
Geçen zamandan daha kıymetli bir şey yok..
Batuhan
Grafik pahalı değil...grafik çok pahalı🙂
Hisseler hakkında normalde çok olumsuz yorum yapmam, sonuçta birileri ümit bağlamış, bellide sayesinde geleceğe dönük hayaller kuruyor.
Şunu bir kere daha hatırlatayım, grafik pahalı sıfırdan poz açarken al-alma kararıdır..eldeki hissede poz arttırırken ya da azaltırken, ya da tamamen satıp çıkarken kullanılacak bir kriter değil..onun icin başka yöntemler var.
Ancak sasa son 5 yılda 20 kat, 4 yılda 15 kat, 3 yılda 10 kat artmış..üstelik bu primler yapıldıktan sonra son 1 yılda çok reklamı yapılmış, hemen her yerde övgüler duzulmus..ne tuhaftır ki övgüler artmış ama son 2 yılda yerinde saymış...bir arpa boyu yol gidememiş.
Beklentileri çok yüksek, ciro, karlılık hedefleri vs çok iddialı...grafik pahali kavramı bunlarla ilgilenmez, bu kadar kat artmış son 4-8 yılda, alma der.
Günaydın,
Hisse senetlerinin TL ve USD bazlı geriye dönük 20 yıllık fiyatlarını ücretsiz olarak izleyecebileceğimiz bir platform biliyor musunuz?
İşinizi görür mü bilmiyorum ama https://tr.tradingview.com/ sitesinden izleyebilirsiniz.
https://i.hizliresim.com/jqgGQD.jpg
Burayı deneyin.
https://www.borsadirekt.com/grafik/h...-karsilastirma
LLD-L31 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
iyi akşamlar
bugun biraz erken emeklilik konusundaki planları gözden geçirdim de;
bir memur olarak 9000 günlük emeklilik şartını 48 yaşında doldurduğumu fark ettim, anladığım kadarıyla bu tarihte eğer istersem dilekçemi vererek emeklilik primi ve aylığı için 65 yaşını beklemeye başlayabiliyorum.
bu aşamaya daha çok var ama eğer birikimlerim yeterli olursa mutlaka istifa etmeyi düşünüyorum.
istifa ettikten sonra çok cüzi bir tutarla hem kendimin hem de ailemin genel sağlık sigortasından yararlanmasına devam etmesini sağlayacağım
yine de bu dönem için aklıma takılan bir iki soru var
acaba, istifa ettikten sonra bağkur primi ödemeye devam etmeli miyim yoksa o prime vereceğim parayı kendim mi değerlendirmeliyim bunun artısı eksisi nasıl olur
bir de acaba genel ağlık sigortası yeterli olur mu tamamlayıcı sağlık sigortasına gerek kalır mı
bilgisi olan arkadaşlara çok teşekkür ederim .. tekrar iyi akşamlar dilerim ... :)
hatırlatma üzerine bilgileri değiştirdim uyarı için çok teşekkür ederim :)
[QUOTE=callandor;3685758]Selam,
Primi tavandan yatırmadığınız sürece çok faydası olmuyor. Aynı ikilemi eşim için yaşıyoruz. Öyle böyle değil tavan primi. İlaveten gün eksiğiniz yoksa prim yatırmanın da manası yok bence.
Ayrıca son 3,5 yıl hangi kurumdan prim yatırdıysanız o kurumdan emekli olursunuz.İsteğe bağlı olarak 3,5 yıl prim öderseniz sistem siszi otamatik olarak BAĞKUR'lu yapar.Prim yataıracaksanız 3,5 yılı geçmeyin,malum Bağkur emekli maaşları daha düşük.
Arkadaşlar
Endekslerin kesişiminde bulunan hisse senetlerini pratik bir şekilde bulmanın yolunu bilen var mı? Örneğin bist100, xtm25 ve sınai endeksinin kesişim hisselerini nasıl bulabiliriz? Ben şu anda bunu manuel olarak yapıyorum.
Ben de son yillarda ayni ikilemde kalmistim..
Muhasebecim en yuksekten yatiralim maasin yuksek olsun dedi, ben de bu dovlet bana sadece bir kac sene yuksek maas verir sonra populist eylemlerle dusuk maaslilara daha yuksek zam yaparak aradaki farki kapatir dedim ve en dusukten odemeye devam ettim.
Pisman da degilim acikcasi.
Syg,
En büyük üzüntüm şu başlıkta benden başka kimsede Pegasus olmamasıdır(belki 1-2 arkadaşta vardır).
Mum dibine ışık veremedi sanırım. Ya da yaptıgım temel - konjonktür analizi yeterince tatmin edici değildi.
Araştırmacı bir arkadaş bir yıl kadar önce Pegasus icin yaptıgım analizleri buraya alintilayabilir. Fiyat 25 lerdeyken ortaya koyduğum argümanlar fiyat 70 e yaklaşınca bazı kurum “ analistleri “ tarafından ortaya konuyor... ben fiyat çok uygun derken 20 tl hedef Beren’ler şimdi 120 tl hedef veriyor utanmadan.
Cautionary Hocam ne desen haklısın.. Ben pegasusu incelemedim dahi.. Benim gibi bir çok kişi vardır eminim.. Sanırım onunda bir sabancı olmasından, koçlara yeterince nakit ayıramadığımdan dolayı mesafeli durdum diye düşünüyorum. Başka bir cevap bulamıyorum.
Pegaususta atı alan üsküdarı geçmiş artık, bize de arkasından el sallamak kaldı.:wave:
Siz kazandıysanız sorun yok, kendim kazanmış gibi sevinirim. :)
120'leri de görürsünüz inşallah..
Batuhan
Gerçekten çok öfkeliyim.. aracı kurumların hepsi Pegasus konusunda sınıfta kaldı.. aylarca Pegasus değil thy öneriyoruz dediler... yabancılar ve yerli büyük fonlar da ısrarla thy satıp Pegasus aldı.
İş yatırımdan Serhat gürleyen, ayda bir bloomberg e çıkar...her çıktığında Pegasus da değer bulamıyoruz, THY öneriyoruz dedi..bugün de hala thy deyiz, Pegasus a sadece bakıyoruz dedi.. biraz utanmış bir hali vardı.
TEB yatırımdan analist de bloomberg deydi bugün..Twitter dan sorduğum soruyu ilettiler.,, bilerek fiyatı nerden nereye revize ettiler diye sordum..â€analist†denen adam, 20 den 120 ye revize ettik dedi...tek bir bilanço ile..utanma denen bir duygu da yok..normal bir durum gibi anlattı revizyonu.
Benim bu işte anlamadığım nokta tüm piyasa iskontoluysa neden pegasus kopup gitmeye devam ediyor.
Serhat gürleyeni sabah izleyemedim şimdi izledim. Yorumlarını severim. Size benzer bir perspektifte yaklaşıyor. Önce sektör sonra hisse diyor.
Pegasusun hedef fiyatlarının tahminen yukarı revize edileceğini temelinin uygun olduğunu belirtti. Ama thyden vazgeçmedi. Ancak yorumlarından anladığım devlet çarkları döndürmedikçe devlete bağımlı şirketlerin bir süre değerini bulamayacağı sonucunu çıkardım.
Dayanamadım sordum mecburen, bilmiş bilmiş konuşuyordu bir de.
aynen öyle dedi serhat gürleyen.. üstelik şu piyasada aklı basında konuşan 3-5 adamdan biri olarak bilirdim...biz bu başlıkta daha ilk sayfalarda al unut Türk borsasında çalışmaz dedik...al takip et olmalı dedik...adam iş portföyün başında.
KPMG: Otomotivde sıkıntılı süreç iki yıl daha devam edecek
KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim ve Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, Türkiye ihracatının lokomotif sektörü otomotivin küresel gelişmelerden kaynaklı bir yapısal dönüşüm sürecinden geçtiğini ve bu sürecin devam da edeceğini belirtti
https://www.paraanaliz.com/2019/turk...-edecek-37623/
Bir bilanço ile fiyat beklentisi 5-6 katına çıkmaz..projeksiyon denen bir şey var... dönemsel olumsuzluklar da olumlulu gelişmeler de belli parametrelerle fiyata yansıtılır.
Ama bu fiyatlamayı yapanlar bu kadar salak değil...ben art niyetli rapor yazıldığını ya da büyük eller tarafından yonkendirildikkerini düşünüyorum...yoksa ben bir bilanço ile 20–>120 revizyonu yapan adamı kapı önüne koyarım...ama her rapor onay mekanizmalarından geçer, bilinçli operasyon.
1 yıl önce 50 tl etmesi gereken kagida 20 tl de...Malı topla...kagit 50 tl olsun...son bilançolar ile 80 tl edecek kagida 120 de...sonra elindeki hisseleri yukarıdan sat....güzel tezgah.
Kağıt 6 ay önce 30 lardayken, bu sene borsa 120 ye giderse Pegasus da 100 e gider demiştim, hala ayni gorusteyim.
Sn cautionary bende pegasus var. Gecen yil bu zamanlar yaklasik 22 tl den almistim param az oldugu icin cok bisey kazanamadim ama sonucta ben almaya basladiktan sonra 3 katina cikti. Size basliginda tesekkur etmistim burdan da tesekkur ederim, altin ongorunuz ve 85 105.000 bant ongorunuz de bana para kazandirdi iyi ki varsiniz.
Hey gidi 85-105 bandı...2018 Ekim Kasım gibi bu beklentimi yazdığımda bir arkadaş, “millet bir haftayı öngöremiyor, sen 1 yılı nasıl tahmin ediyorsun†anlamında bir seyler yazmıştı.
Her zaman resim bu kadar net olmayabilir tabi...mesela yine bir yıl önce Eylül sonrası 120 ye hareket eder derken, şimdi o kadar emin olamıyorum..1 yıl önce 2019 son çeyreği daha kolay ongururken, şimdi 1 ay sonrası daha puslu bence.