Doğru, bu XBANK da bir numaralar olmalı.
garan, akbnk yine biraz yükselmişti, zorlayarak onlarda satış normal desek.
işc, vakbn bunlar yükselmemişti, bu ikisinide yüksek satıyorlar. Var bir numaralar bu işte. :Sad:
Printable View
holding endeksi artıya geçti yav... Böyle yarım yamalak düzeltmemi olur.? hisse vadelide güniçi short tehlikeli hal aldı. Hissede k-Kenardayım, biraz izleyeyim.
İlginç bir gün daha.
Dün "düzeltme başlıyor galiba" dedim ama işlem hacmi desteklemiyordu. XBANKın S&P ye bir müdeettir kitlenmesi ve S&P de bir türlü realizasyon olmaması. Bizdede uzun süredir realizasyon olmaması, "acaba?" dedirtti.
Bugünde tüm dünya kırmızı gibiydi. Realizasyon olma ihtimali artmıştı.
Akşam oldu, realizasyon olayı kof çıkmış gibi görünüyor. Bugünki işlem hacmi de desteklemediği gibi, dün piyasayı bozan holdinglerde bugün satış ciddi değildi. xbank hariç hiç bir sektörde ciddi satış yoktu.
Bir tek ısrarlı bankacılık satışı vardı ve onuda biliyorsunuz haftalardır anlamlandıramadım. En son "bu herifler ebleh galiba" sonucu çıkarmıştım. kafa basmayınca çamur atıp kenara çekildim. tipik insan davranışı. :)
Holding ve teknoloji ilk önce toparladı, sonra diğer endeksler toparlamaya başladı. O zaman olayın gerçek bir realizasyon olmadığı, xbank taki zibidilerin davranışı olduğu anlaşıldı.
Böyle bir günü nasıl tahmin edebilirsinki.? yarınıda tahmin edemezsin.
Uzun süredir yazdığım gibi yerli düşüş istemiyor(katarlılarıda yerli sayıyorum, herşeyimizi verdik vereceğiz), xbank takiler artık kimse onlar yabancımı, başkasımı bilemiyorum, onlar ısrarla satmaya çalışıyorlar.
yabancı desek, daha önce yazdığımı tekrar yazayım. Son 5 hafta paranı getirdin, bankalara sokup 5 gün yükselttin, sonrada satmaya başladın.? Lang kaç kuruş kâr ettinde satmaya başladın. Hali ile amacın realizasyon olması imkansız. başka dertleri var.
Uzatmayayım. Artı kapadığım bir gün oldu.
Dün "çok kazanırım rekor kırarım diyordum", akşam iyi zarar kapadım.
Bu sabah "zarar yazarım" diyordum, iyi artı kapadım.
---
ons da abd piyasası açılınca biraz aldılar. tekrar satışa geçeceklerini düşünüyorum. 1860 civarı yine shorta girerim.
ONS daki davranışımı defalarca yazdım. Grafiği okumaya çalışıyorum. Gün içi al-sat yapıyorum. Pozisyondaysam ve ters yönde uzun bar görürsem hemen kapıyorum. Kenarda iken, beklediğim yönde uzayan bar görürsem hemen aynı yönde atlıyorum.
Haftalardır bu şekildeyim ve 3 seferden ikisinde kazançlı kapıyorum. Zarar yazdığımıda hemen kapadığım için küçük zarar oluyor.
---
usdtry ye "çıkarsa shortlara takviye" yaparım demiştim. pek çıkmadı o sebeple az takviye yaptım.
---
hissede durum net değil. Sabah küçük miktar shortdum, sonra yine küçük miktar long a döndüm. Küçük miktarlarda al-sat yapıyorum
ons da short al-sat a devam.
usdtry de şubat shortlara çok az takviye yaptım. Çıkarsa dahada yapmaya niyetim var ama çıkamıyor.(kızdırayımda çıksın)
Hafta sonları dışarı çıkma yasağı kötü oldu.
---
Brave.
Yeni bir tarayıcı. 2015 yılında Brendan Eich liderliğinde üretilmeye başlıyor. Brendan Eich aynı zamanda Javascript dilinin yaratıcısı ve Mozilla Firefox un da kurucularından. Çok değerli bir kişi.
Adam abd li ve San Fransisco da yaşıyor. Silikon vadisinden biri.
Brave in ilginç bir yönü var. Konunun uzmanı değilim ama bildiğim kadarını yazmaya çalışayım. Bildiğimide az önce bir kaç yazı okuyup öğrendim. Bilgim yarım yamalak. Ancak konunun önemli olduğunu anlamış gibiyim snki.:Sad:
Brave den bağlandığınız anda Sizin bilgisayarınızı internet sunucusu haline getiriyor. İşin detayını bilmiyorum tabi. Henüz gelişmekte olan bir tarayıcı.
trump ı internette yasaklamışlar. Hiç bir yerde sesini duyuramıyor.
Brave tüm dünyada yaygın olsaydı bu kadar kolay yasaklayamazlardı. facebook, twitter gibi abd li yahudilerin elindeki sitelerin önemi azalırdı. Sitenin sizi yasaklaması bir şey ifade etmezdi. İnsanların bilgisayarlarındaki Brave tarayıcılar sayesinde derdinizi anlatabilirdiniz.
Tabi bu çok ileri aşamalarda olabilecek bir şey.
Brave tarayıcısı, internet ağındaki internet sunucusu denen, birilerinin kontrolündeki güçlü bilgisayarları aradan çıkarıp, direk olarak bilgisayardan bilgisayara bağlanıyor(Anladığım kadarı ile)
Örnek verecek olursam.
Şu anki normal internet ağında, ben A firmasının sahibi olduğu AAA sitesine girmek istiyorum. Mevcut tarayıcıya AAA yazdım enterledim, tarayıcı sizin bağlı olduğunuz internet sunucusuna uğruyor, ağ yazılımları aracılığı ile oradan izin alıp dünyadaki pek çok diğer internet sunucularına uğruyor, AAA sitesini bulup size getiriyor. Tabi bu saniyeler sürüyor. Bağlandığınız siteye göre uğradığı sunucu sayısı değişebiliyor.
Brave de ise, siz AAA sitesini Brave de yazıp enterlediniz. Aradaki hiç bir internet sunucusuna uğrayıp izin almadan direk AAA sitesinin bulunduğu en yakın bilgisayara bağlanıyor. Bunu nasıl yapıyor henüz detay bilmiyorum. Zamanla öğrenirim. Netçede hepimiz bir firmadan internete bağlanma hakkı satın alıyoruz. O firmanın yasaklarını nasıl aşıyor, yada aşabiliyormu bilmiyorum. Mevcut ağ yazılımlarını(HTTP, DNS) aşıyor bir şekilde.
Aradaki devletlerin ve dev firmaların kontrolundeki merkezi sunucular aradan çıkınca, bu sunucularda tanımlı yasaklarıda atlamış oluyorsunuz. Bu sunucularda trump yasaklandı ise, yasak atlanıyor. trump a ulaşıyorsunuz.
Tabi trump kötü örnek oldu ama en taze örnek o.
Venezuela devleti resmi sayfasıda twitterde bugün yasaklanmış. Venezuela, CIA nın darbe yaparak ele geçirmeye çalıştığı ülkelerden biri. Henüz ele geçiremedi. Ancak yapacağı kötülüğü haklı göstermek için Venezuela ülkesi hakkında pek çok yalan haber yayıyorlar. Devlet başkanları zalimmişde, şöyle halkını eziyormuşta, şöyle hırsızmışta. Venezuela devleti ise bu yalan haber bombardımanı karşısında kendini savunması gerekir. İnternette engellenirse kendini savunamaz.
Anlatabildimmi bilmiyorum. Hiç bir gizli servisin egemenliğinde olmayan bir ortam gerekir. ne CIA, ne avrupa, ne Çin, ne MIT, nede israil. İnternet dünyası Hiçbirinin kontrolunde olmamalı. Aslında bu düşüncemi geri çekiyorum. Kontrol olmayıncada işler çok kötü oluyor. Orman kanunları devreye giriyor. Kontrol olmalı hemde ağır kontrol ama kötü niyetli grupların kontrolu olmamalı. İyi niyetli grup varmı.? Var, bir ara Himalayaların tepesinde 10 saniye kadar görünüp kaybolmuşlar. Onları bulursak iş hallolur.
Brave belki bu konuda öncülük yapabilir. Bir ölçüde cripto para mantığına benziyor, veya daha doğrusu bilgisayarlardan şarkı araklamamıza yarayan bazı programlar var ya onlara benziyor.
BIST epey artı açtı. XBANK da artı açtı.
Şu an hafif bir satış var, yine başrolde XBANK ve yabancılar.
Neden sattıklarını bilemediğim için nerede duracaklarınıda bilemiyorum tabiki. Sadece şu görünüyor, xbank harici diğer endekslerde satma isteği yok. Perşembe günü holding endekside xbanka katılınca ciddi bir düşüş görmüştük.
Virus vakalarında, aşının çok vurulduğu ülkelerde hızlı bir düşüş var. S&P de düzeltme başlamadı çünki 1.9 luk paket Şubat ilk haftası onaya sunulacak, sonrasındada yellen'in dillendirdiği bir potansiyel paket var. abd piyasalarının önünde havuç var. Sahte bir cennette yaşıyorlar ve bu cennetin cefasını halk çekiyor. Sokaklarda yatan ailelere her yıl yenileri katılıyor.
Neyi biliyoruz, Üretmeden cebe indirilen para, toplumun diğer kesimlerinden çıkar. Finansa ve şirketlere dağıtılan trilyonlar, abd 'de bu paketlerden faydalanamayan alt gelir grubunu dahada fakir hale getiriyor.
BIST de düzeltme ihtimali sıfırlanmadı, ancak xbank hariç diğer sektörlerin satışa katılmamasıda düzeltme ihtimalini neredeyse ortadan kaldırıyor. Şu da var, xbankta satışlar bir türlü bitmiyor. Diğer kesimler bir yerde kırılabilir.
xbankı çözemediğim için güniçi long al satla idare etmeye çalışacağım. Olurda xhold gibi önemli bir endeks xbanka katılırsa o zaman geçen perşembe yaptığım gibi short a yine kısa süreli olarak dönebilirim.
BIST de trend yok. Kazanmak çok zor hale geldi. Sermayeyi 110 günde 3.5 kat artırdım, haftalardır orada çakıldım kaldım. Daha fazla artıramadım. ons ltın da da trend yok. Oda bir aşağı bir yukarı. usdtry de 7.40 larda çakıldı.
trend ler bittiği için, benim oynadığım araçlarda kazanmak çok zor hale geldi. Daha çok sermaye koruma döneminde gibiyim.
ons altında paket beklentisi sebebi ile pek aşağı inmiyor.
ons altının GENELDE pozitif korelasyonlu olduğu EUR/USD paritesi değerine bakıyorum, eur değerleniyor. PMI lara bakıyorum, aylardır abd nin PMI ları daha yüksek, yani USD nin değerlenmesi gerekir.
Üstelik USD nin değer kaybetmesini isteyen trump ı da teneke takıp göndermişler. Yeni gelen yellen ise USD yi düşürmek için çaba sarf etmeyeceğim diyor. Yani USD nin PMI lara bakarsak değer kazanmaya başlaması gerekir.
Bakıyorum tersine değer kazanıyor.
Ne anlıyoruz.?
Demekki bu paritede pozisyon alan global siyonist devlerin durumu henüz USD yi düşürmeye hazır değil. Hazır olduklarında düşürmeye başlayacaklardır. ons altın usd ile negatif korelasyonlu olduğundan, bir miktar düşmesini bekleyebiliriz. Dünyada altına talep çok olduğundan, fazla düşmesini beklemek doğru olmaz.
1860 civarında veya üzerine geçerse güniçi çok az miktarlarda short alıp satmaya çalışıyorum. Trend BIST de ons da olmadığından, bu iki araçda günlükçü haline geldim maaalesef. Karakterime hiç uygun değil.
Bugünki bakış açım;
hisse vadelide gün içi çok az miktarlarda long al sat. diğer sektörler xbank satışına katılırsa long kapa durum ciddi ise az miktarlarla shorta dön.:)
ons vadeli de orta vade 1900 e yaklaşırsa short, 1800 e yaklaşırsa long al sat, grafik te niyet okumaya çalış. :)
usdtry vadeli de orta vade short devam. 7,50 ye yaklaşırsa short takviye yap, 7,40 altına inerse takviye kısmı kapat.
---
hisse ve ons da trend olmayınca işler çorba oldu doğrusu.
EK: xbank kırmızıya döndü. hisse vadelide Nisan vade short, şubat vade long al sat yapmaya çalışacağım. Bakalım becerebilecekmiyim.
Bol şans.
xbank daki iş, manipulasyona doğru kaymaya başladı. Eğer belli grup satış yapıyorsa ve açığa satış yoğunluklu ise, manipulasyon demektir.
Bankalar hakkında bilmediğimiz bir şeymi biliyorlar.? 4 F/K lı 90 yıllık, en çok kâr eden bankalardan birini sürekli satıyorlar.
Eğer açığa satış yöntemi ile xbank düşürülüyorsa, SPK nın satan grubu çağırıp, "emşerim hangi temele dayanarak elinde olmayan senetleri satıyorsun? Derdin ne.? Neden BISTin olmayan güvenilirliğini dahada berbat hale getiriyorsun.?" demesi gerekir. "Bilançolar kötü gelecek" savunması yaparlarsada "hangi veriye dayanarak bunu iddia ediyorsun terbiyesiz.?" demesi gerekir.
Ama TR de güçlüye soru sorulmaz, tersine yapılan talandan önümüze bişey atar diye el pençe önünde beklenir.
Her neyse, ons daki iyi performansıma rağmen bu günü xbank yüzünden kötü kapadım.
xbank da realizasyon olamaz. Ya banka bilançolarını kötü bekliyorlar. Ya xbank satıp piyasayı bozup diğer sektörlerden uygun fiyata mal almaya çalışıyorlar ki bu satışı açığa satış yöntemi ile yapıyorlarsa manipulasyona girmesi gerekir.
Başka ne ihtimali olabilirki zaten ucuz olan tek sektörü satmanın.? Satıp çıkıyorlar desen, tersine 5 haftadır BISTe para sokuyorlar.
xbank kapanışa bakılırsa, yarında satabilirim dedi. Diğer herkes "satma artık emşerim" diyerek mesaiyi kapadı.
Öğle sonrası AB den gelen virus açıklaması abd vadelileri bozdu. xbank da bunu fırsat bildi. Sonrasında abd çok pahalı olmasına rağmen toparladı, xbank ucuz olmasına rağmen toparlamadı.
Bu xbank işini yapanların belli bir hedefi var açık. Ama nedir çözemedim.
S&P de 18:45 de ani bir düşüş oldu. Ani hareketler genelde haberle olur. Haber aradım bulamadım.
Bu arada STAH hoca'nın twitter sayfasında gözüme takılan bir bilgi oldu.
https://twitter.com/stahinyeri/statu...86190553178113
Bu bilgiyi tele1 in ekonomi programından almış.
https://www.youtube.com/watch?v=onAsZRkwxok
Sözcü Gazetesi Ekonomi Yazarı Murat Muratoğlu'nun söyledine göre, BIST deki Katar'lı yabancı sermayenin sahibi 6 kişiymiş.
Bu 6 kişi, borsadaki sermayeleri açısından yabancı payının %35 ini oluşturuyormuş. Tüm BISTin ise %17 sini.
Bilgiyi biraz karışık veriyor ama benim çıkardığım sonuç bu.
xbank la oynayanlar bunlarmı acaba.?
Başka bilgi;
Mart ayından bu yana 9 ayda, dünyanın en zengin 1000 kişisinin serveti 3.4 trilyon USD artmış.
Pandemi döneminde tüm dünyada üretim düşmüşken, 9 ayda 3.4 trilyon USDlik ne ürettiler.? Bu dönem faiz de sıfır.
Para, üretimin karşılığıdır. Mal yada hizmet üretirsin, paraya dönüşür.
9 ayda 3.4 trilyonluk ne ürettin ekstradan.?
Tabiki hiç bir şey. Sistem kapitalist sistem. Bu sistemi kuranlar avrupa ibranileri(siyonist yahudiler). Kurma sebepleri, 300-500 yıl önce avrupada bunlara konulan yasaklar. Başka türlü mal mülk edinemediklerinden kapitalist sistemi uydurup kurmak zorunda kalıyorlar.
Çünki tüm dünya bunlardan nefret ediyor ve bulundukları yerlerde önemli işlerde, devlette çalışmaları yasak, mal mülk edinmeleri yasak.
Onlarda demokrasi ve kapitalist sistemi kendi işlerine yarayacak şekilde düzenleyip dünyaya sunuyorlar. Bu sistemin arkasına saklanarak dünyayı emiyorlar.
3.4 trilyon USD bu sistemin ürünüdür.
Üretmeden cebe giren para, diğerlerinden çıkar.
Hali ile bu 3.4 trilyon dolar, milyarlarca çalışanın cebinden, emeğinden, geleceğinden çıkacak. 2 çarpı 2 dört.
Dünyada 3 milyar insanın açlık sınırı altında olmasının sebebi bu doymaz, aç gözlü hayvanlar. 60 yaşında 40 milyar USD serveti vardır, 50 hayatı daha olsa bitiremez, ama işyerinde çalıştırmak için Çin de, Taiwan da çocuk işçi arar. Daha ucuza daha çok çalışırlar, sendika, mesai ücreti istemezler. Suriyeye saldırır, Libyaya saldırır, Iraka saldırır, oradaki insanları katleder, petrolünü madenini çalar, 40 milyar dolar servetine üç beş milyar dolar daha ekler.
.
balık, satıyorlardan kastım, borsada hisse senedi garan ile beraber %2 nin üzerinde düşmüş, diğer bankaların önünde gidiyordu onu kast ettim. Yoksa banka toptan satılıyor demedim. Yanlış anlama olmasın.
Evet iş bankası. Banka hakkında detay bilgim yok. Sadece borsadaki fiyatını takip ediyorum birde genel durumunu gösteren, bilançosuna ait bir kaç parametresni.
---
Dünki S&P deki ani aşağı uzun kırmızıların sebebi, aşı ile ilgili haberler olmalı.
1.9 Trilyonluk paket ise Mart ayı ortasına ertelenmiş. ons için kötü haber. 1800 e doğru düşmesini bekliyorum.
Diğer yanda ise aşı ile ilgili kötü haberlerde ons un düşmesini engelliyor. Yok mutasyonmuş, yok aşı geciktiymiş, bazı haberler, piyasada korku yaratıyor.
Aşılamalar ile ilgili görüntü iyi sayılır ancak neden dünyaya aşılarla ilgili başarısızmış gibi korku salıyorlar anlamış değilim. abd, Almanya, İngiltere, israil gibi en çok aşı yapılan ülkelerde son 4-5 günde hızlı bir vaka düşüşü var.
Bankalarda satış devam ediyor. Bu sefer diğer sektörlerde iştirak etti. xbank da ısrarlı Satış devam ederse diğer sektörler bir yerde kırılabilir demiştim. Kırılmış olabilir. Yinede gün sonunu beklemek gerekir.
Dün Şubat Long, Nisan short oynamaya çalıştım. Tam beceremedim. Akşam zarardaydım.
Bugün tekrar deneyeceğim. Şubat vade short, Nisan vade long. Bakalım bugün artı kapatabilecekmiyim.
Çok küçük kontratlarla oynuyorum. Hisse senetlerinde Düşüşlerde kazanamıyorum, amacım düşerkende kazanmayı başarabilmek.
---
xbank ı ısrarlı düşüren kimlerse, amaçlarına ulaşacaklar gibi görünüyor.
Sayın alicemal,
cevabınız için teşekkürler.
Yazdıklarınızı okumaya devam ediyorum. Bol kazançlar dilerim.
Selamlar, saygılar
Avrupa endeksleri nerdeyse ortalama %1 artıdayken bizim bist neden acaba eksilerde? Acaba YouTube da dolaşan ve "Başçalan " başlığı ile başlayan videoların tekrar dolaşımda olmasından dolayı olabilir mi?
alicemal şu altına az el atsana nasıl alçak sürünme yaptırıyorlar
Bugün para piyasaları ekranı başında değildim. Sabah biraz baktım.
Henüz günlük bilançoya bakmadım ama ons altın düşmediğine göre, zarar kapamış olsam gerek. usdtry düşmüş orası ilginç.
---
adanalı, bizim BIST i xbank düşürüyor. Diğer sektörlere göre ucuz ve sağlam xbank ı neden satıyorlar sebebini bulamadım.
Aslında sebebi açık. Bildiğin KY soyuyorlar.
Ama bunu kim yapıyor onu bilemiyorum. Yabancı mı, yoksa katarlılarmı, yoksa piyasa yapıcı olun diye ücret verdiğimiz 3 bankamı.?
Geçmiş yazılarımı okuduysanız, hiç bir zaman hırsızda suç bulmam. En zengin ülkedede, en fakir ülkedede her zaman hırsız olabilir. Genetik ve sosyal bir durum.
Hırsızı neden yapıyorsun diye kişi olarak suçlamam ama, hırsızı yakalasın diye maaş verdiğim kişilerde suçu bulurum.
O yüzden suçu xbank ı satanlarda değil, BISTi yönetenlerde ararım. Piyasa yapıcılarında ararım.
Bu sabah fetöcü olduklarından artık emin olduğum ekoTürk kanalını seyrettim biraz. Açığa satış yasakmış gibi konuştular. Yüzü şiş sarışın hatunla, botokssuz, doğal görünümlü diğer sarışın hatunun muhabbetine kulak misafiri oldum. Açığa satış serbest olsaydı gibi bir muhabbete girdi yüzü şiş gibi görünen sarışın.
"Lang" dedim, "açığa satış kalkalı aylar oldu. Yerine bazı Aracı Firmalara açığa satış yasağı geldi, onuda bu firmaların delmesi çok kolay. Gider yasaklı olmayan firmadan işlem yapar, bu kadar kolay."
Bu 2 sarışınmı yanlış biliyor, benmi yanlış hatırlıyorum.? Onların mesleği olduğuna göre, onlar doğru biliyor olmalı. :Sad:
her neyse...
---
ayhan, altına el atayımda, yükselmesinimi istiyorsun, düşmesinimi.? :)
Şu an bakıyorum, ons altın bugün yerinde saymış. eur/usd paritesi yükselmiş.? Nedense artık.
ons da 1860 üzerine çıkarsa onsda shortlara takviye yapacağım. Düşüş bekliyorum. Ama shortları dökmek isteyebilirler o sebeple ons da short kontratlara fazla yüklenmiyorum. Azar azar alıyorum. Henüz fazla almadım.
xbank ve BISTin bugünki grafiklerini ve hacmi inceleyince, xbank ı düşürenler, istediklerini almışlar gibi görünüyor. Soygun tamamlanmış olabilir. Açıkça manipulasyon yaptılar ve bizim paramızla bolca maaş alan, fetöcülerle eskiden kolkola yürüyüp orduyu hapse atan, milli eğitimin dünya sıralamasında geri gitmesine sebep olan, yabancılara göre yargı sisteminin içine ettiği söylenen, akp nin atadığı BIST yönetimi soygunu seyretti. Gözyaşları içinde "güzeeeel" diye çığlık atarak alkışlamışta olabilirler.
xbank ucuz olduğu için, satışların nerede biteceğini kestirmenin mümkünatı yok. Ne temele uyuyor, ne tekniğe. Nerede biteceğini ancak o ısrarlı satışı yapanlar bilebilir. BIST çapında yapılan çok bariz bir manipulasyon örneği.
Bugünki ısrarlı satışları ile, diğer sektör oyuncularının dirençlerinide kırıp, dökülmelerini sağlamışlar gibi görünüyor.
BIST yönetimini arayıp, "tamam soyduk akşam gelin boğazda rakı balık olayına girelim" dedilerse, artık xbank dan pek fazla kırmızı beklememeli.
Tabi bu durum yarın belli olacak. Benimki yüzeysel görüş.
Güzel yazı. Verdikçe alın kudursun köpekler, halk ve ykb taşıyorum her kademede karınca misali 3 5 10 bin çekiyorum köpeğin elinden maksat safımız belli olsun.
Faiz yüksek, s..e s..e düşecek, düşerken yalvaracaklar mal verin diye nah çekeceğiz. Hadi canim başka kapıya diyeceğiz.
Bol kazançlar.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
:) nosfecagri benden daha sinirli çıktı.
---
Bugün BIST de kenarda durmayı düşünüyorum. xbankı kestirmenin imkanı yok. En azından benim açımdan.
ons da shortdayım, düşerse uygun gördüğüm yerde kapatırım. ons da hareketler biraz farklı oluyor. Uzun aşağı barları, uzun yukarı barlar takip edebiliyor. Yada tersi olabiliyor. Sık sık bu şekilde oluyor. Uzun barlardan hemen sonra reverse pozisyon almak kazandırıyor. ons da gün içi al sat mantıklı. Grafiğe bakarsan Uzun vade trend aşağı gibi görünsede. Gün içi çok fazla uzun barlar 2 yönede oluyor. uzun vade trend de oturmak mantıklı görünmüyor.
usdtry de orta vade short dayım. 7.0 ye yaklaştığında kapatıp kapatmamaya karar vereceğim. O günki algıya bağlı.
abd nüfusu 330 milyon. Virus sebebi ile abd de 425.000 kişi öldü.
İsveç nüfusu 10 milyon. Virus sebebi ile İsveç de 11.247 kişi öldü.
Çin nüfusu 1 milyar 300 milyon. Virus sebebi ile Çin de 4.800 kişi öldü.
Üçüde virus konusunda farklı yaklaşım sergilediler.
abd başlangıçta önemsemedi, sonrada orta seviye önlemler aldı. Kısıtlama yapmadıkları için 425 bin kişi öldü ve ekonomi fazla zarar görmedi. Virus bahane edilerek finans ve şirketlere Dağıtılan trilyonlarlada gelir seviyesi zaten yüksek milyonlarca kişi, servetlerine servet ekledi. İşden çıkmak zorunda kalan on milyonlarca kişi ise dahada fakirleşti, devletin kendilerine hibe olarak verdiği bir kaç bin dolarla karınlarını doyurdular.
İsveç tamamen serbest bıraktı, hiç bir önlem almadı, doğal akışına bıraktı. 2 hafta önce İsveç kralı "büyük hata yaptık" dedi ağladı. Ekonomileri 11 bin kişiyi feda ettiler ama kapamalar olmadığı için ekonomileri az etkilendi.
Çin en başından itibaren aşırı sert önlemler aldı, polis zoru ile insanları kontrol altına aldı evlerine soktu. youtube da polis zorunu ve hastanelerde yatanları youtube da göstererek kendi halkının acısını paraya çevirmeye çalışan Çin lileri tutukladı. abd ye çalışan ve sürekli virus hakkında dünyaya kötü haber yayan gazetecileri tutukladı, bazıları öldü. Çin 3 ayda virusu atlattı, ekonomi eski rayına döndü, 3 aylık sıkıntıdan sonra kimse işsiz kalmadı, nüfuslarına oranla kimsede ölmedi.(rakamları doğruysa)
Çin liler, İsveç gibi davransalardı, en az 1 milyon 462 bin kişi ölecekti. abd gibi davransalardı daha çok kişi ölecekti. Sert davrandıkları için 1 milyon 400 bin kişinin hayatını kurtardılar. Yüzmilyonlarca kişinin, ekonomik açıdan sıkıntı çekmesine engel oldular. Sadece 3 ay sıkıntı çektiler.
Siz hangisini tercih ederdiniz.?
Ben Çin i tercih ederdim. İsveç gibi nüfusum az ve zengin bir ülke olsaydım çok farklı bir yol tercih ederdim, ne Çin ne İsveç ne abd gibi davranırdım ama uzatmayayım. Sertlik son derece doğal çünki toplumda her türlü insan var, bizdeki umreden dönenleri düşünün, okuldan kaçıp halkın içine karışıyorlar ve en çok bulaşma bu kaçanların olduğu şehirde oluyor. Kendini engellemeye çalışan Polisin yüzüne bir tanesi tükürüp "sanada bulaşsın" diyor. Toplum içinde her türlü insan var ve ÖLÇÜLÜ sertlik olmadan hiç bir şey yapamazsın. Sertlikte aşırıya kaçan poliside acımasızca cezalandırırdım. Olay 2 taraflı, bunlar benden, bunlar senden yok. hepimiz var.
Her neyse.
Aklıma bluumbergin sömürge valisi yayın yönetmeni geldide. İsveç in yaptığını yapmalıyız diye biz yazı yazmıştı.
Medyada nedense kimsenin aklına Çin gelmiyor. İllede batıyı övecekler. Öyle bir şartlanmışlarki, batı harici bir ülke iyi birşey yapsa kesinlikle ağızlarına almıyorlar. O kadar korkuyorlar, halk o kadar şartlandırılmış.
Bu arada hatırlatayım. Çin in bu olayda iyi tarafını yazım diye Çin sürüsünden zannetmeyin. abd batsın ki batacak, Çin yükselsin. abd dünyaya hangi acıları çektirdi ise, Çin de aynı acıları çektirtecek, belki daha vahşi olacak. Yok yaw, kimse abd, fransa ve ingiltereyi yöneten ibraniler gibi vahşi olamaz. Belki almanlar olabilir, geçen yüzyılın başlarında güzel çalışmaları var. Hoş germen soyunun(almanlar-avusturyalılar) baş rolde olduğu 2 dünya savaşının arka planında yine ibraniler olabilir. Aydınlatılması gereken bir tarih. O dönemler, batıda ibrani hakimiyeti bittiğinde aydınlatılacaktır.
Bu sabah "Bugün BIST de kenarda durmayı düşünüyorum" diye yazmıştım. Kenardada durdum.
Düzeltme son onayıda aldı gibi. Artık başka bişey söylemek zor. Tüm sektörler katıldı. 2 günlük hacimde az da olsa destekler nitelikte.
xbank ı ısrarla satarak tüm endeksleri kendisine katılmaya zorlayan grup, bir yerde direnci kırarlar demiştim. Dün çatlattılar, bugün tam kırdılar.
Şimdi nereye kadar indirecekler sorusunun cevabı gerekiyor. Bizdeki geçmiş düzeltmeler hep acımasızca oldu.
DAX da yaklaşık 10 gündür yönünü aşağı çevirmiş ama onlarınki normal bir iniş görüntüsünde. Onlarda düzeltme oluncada %5-6 civarı oluyor. Umarım bizdede benzer bir şey olur.
Bazı teknik seviyeleri bir kaç gün önce belirlemiştim ancak tutacağını sanmıyorum. BISTi düşürenler amaçlarına ulaştığında yukarı dönecekler. Teknik destekleri daha çok diğer oyuncuları umutsuzluğa sürüklemek için kullanıyorlar. Psikolojik bir savaş yürütüyorlar.
---
ons altında beklediğim gerçekleşti. PMI lara ve yeni hükümetin ekonomi politikasına bakınca, EUR/USD nin düşmesi gerekir demiştim. Ancak bir kaç gün tersine yükseldi. Global devlerin yeni duruma göre pozisyon ayarlaması gerekmiştir. Sonrada düştü. USD az da olsa değerlendi.
USD ile GENELDE ters korelasyonlu ons altında bir miktar düştü.
Akabinde uzun yeşil barlarda oluştu. Bunu sık sık yapıyor. Kazancı görünce kapatmazsan, kazancını elinden alıyor. Uzun barları iyi okumak ve takip etmek gerekiyor. Allahtan ekran başında iken düşüş gerçekleşti. 1840 altında shortları kapadım ama reverse almadım.
Şu an biraz yükseldi, 1846 civarında. Tekrar short almaya başladım. Yükseldikçe kademeli alacağım.
TV lerde sık sık paçal almayın(kademeli) yanarsınız aptallar. Diye demeç veriyorlar. Benimde bunlara kafa atasım geliyor.
Eğer bir yön belirlemişseniz, kademeli(paçal) maliyet yapıyorsanız, belirlediğiniz yönede gitmişse, sorun nerede.? Neden kademeli almayayım.
Belirlediğim yöne gitmemişse, kademelide alsan girecek, hepsini tek seferdede alsan girecek. Zarardan kaçışın yokki.!
Kademeli alınca, nereden döneceğini bilemediğin için az da olsa mallanmış oluyorsun. Tek seferde alayım diye bekledin, alacağın yere gelmeden döndü gitti, malsız şekilde gidişi seyredersin. Bunu bir kaç kere örneğini yazdım burada.
Bu telli kırlangıçlar neden illede kademeli maliyet yapmayın diyor anlamış değilim. Fikrim var ancak pekde iyi şeyler değiller.
---
usdtry, BIST bir günde %4,50 düştüğü halde çok çok az yükseldi. Hazine'nin 3,5 milyar USD lik tahvil satışını yaptığı gün, USD yükselişine oynayanların umudu kırıldı. Artık o kadar hevesli değiller. Bende her yükselişi shortlara takviye amaçlı kullanacağım ama yükseltmiyorlarda.
---
Hisse vadelide bugün kenardaydım. Düşüşten kazanamıyorum. Daha doğrusu ana trendin tersine giden endekste kazanamıyorum. Yoksa usdtry ve ons altın düşüşlerinden çok kazandım. Nisan mayıs aylarındada hisse düşüşünden az bir miktar kazandım. Ana trend düşüş yönünde ise kazanıyorum. Ana trend tersinde olan hareketlerden kazanamıyorum. Kaç sefer denediysem çoğunda zarar yazdım. Mantığım almıyor.
ons da short daydım, aşağıda kapadım. Çıkınca Tekrar short almaya başladım, akşam seansındada almaya devam edeceğim. Grefik okumam lazım.
usdtry de Şubat short devam. önümüzdeki günlerde 7.50 ye yaklaşırsa shortlara takviye yaparım.
---
Eğer düzeltme içindeysek, BIST de arada yeşil görsekte, düşüş süreci üç beş gün daha devam edecektir. Tamamen geçmiş düzeltmelere bakarak ortalama söylüyorum, yoksa net bir fikrim yok.
Bu sefer durum çok farklı. 800 bin yeni acemi oyuncu tonla para soktular.
Düşüş, BIST deki bir grubun zorlaması ile oldu.
Artık BIST de geçmişteki gibi güçlü tek grup yok, o sebeple hepimizi nasıl düzeltecekler bilemiyorum.
ayhan, ons altına yükselmesi için destek atayımda, yanlış zamanda aldın gibime geliyor. 1800 ün altına inmesini beklemeliydin. 1 ay içinde inme ihtimali var. Sebeplerinide yazmıştım. Tabi inmeyebilirde, ons altını kısa vadede her zaman tutturamıyorum. Bu konuda şansa ihtiyacın olacak, benden sana bolca şans.
---
BIST şu an %8 e yakın düşmüş durumda.
BIST de aşağıda ilk destek 1400-1390 civarında. Buraya inerse %13 inmiş olacak.
Bu destek çok sağlam değil, dünya kırmızı devam ederse 1400 de durmayabilir. Sonraki ciddi destek 1300-1290 da. Buraya düşerse %21 düşmüş olacak.
Normal olanı en fazla 1400 den dönmesi. Ancak o kadar çok bankacılık sattılarki, 1400 den döndürürlerse, sattıklarını geri koyabileceklermi.? Hoş bankacılığı alan yok, o senetleri geri koyarlar zaten bir cepten satıp öbür cebe koymuşlardır. Çünki bankacılığı almak isteyen yerli yok. Asıl amaçları ne ise, başka hangi senetleri almak istiyorlarsa, endeks 1400 e indiğinde amaçlarına ulaşmış olacaklarmı.? Umarım ulaşırlar ve 1400 ü bile görmeyiz.
---
ons aşağı doğru bir trend tutturmuşa benziyor. Hafif hafif iniyor. Dünyada hisseler düşerken neden ons da beraber iniyor benim açımdan anlaması güç. Tahvil faizleri düşüyor, bu para giriyor demek. Demekki para ons yerine bir miktar abd 10 yıllık tahvile gidiyor.
---
usdtry de Şubat shortlar devam. 7,45 i geçerse az bir miktar short takviye yaparım, 7,35 civarına indiğinde takviye kısmı tekrar kapatmak üzere.
Bol şans.
.
yaktı beni altın alicemal hani fazla zarar yok ama zarar işte
gerrçi o para doalrda dursada aynı zararı (kardan zarar) yazacaktı
yanarım yanarımda doalrları bozupta bir kısmını vadeliye yatırdığım parayıda altına aktardığıma yanarım
ayhan istedi yaptık, onsu 20 kuruş yukarı taşıdık. Artık bundan sonrası kendine kaldı. :)
ons yine uzun barları yakmış. Bu sefer yeşil yakmış. para piyasaları başında değildim yakalayamadım. Ani fırladığına göre bir haberle fırlamış olmalı. Ya aşı hakkında kötü bir haberdir, yada trilyonluk paketlerle ilgili iyi haberdir.
Aylardır bu ikisi ile yatıp kalkıyor. ons fırlamadan önce abd 10 yıllık tahvil faizleride yükselmeye başlamış. Tahvil faizinin yükselmesi sebebi ile çıktı ise şaşırırım çünki bir yerden not almışım, tahvil faizi ile negatif korelasyonlu diye.
Akşam sebebi öğrenmeye çalışayım ciddi bir şey değilse 1860 üzeri short için iyi yerler. ons altında kazancı görünce hemen kapamak gerekiyor, uzun süre bir yönde durmuyor.
---
BIST de düzeltme bittimi acaba.? Grafik bitti diyor ama düzeltmelerde yeşil kapanan günler oluyor. Düzeltme Erken biterse sebebi yeni giren 800 bin kişidir. Çok büyük para ile girdiler ve düzeltmeyi yapanlar amaçlarına bu büyük para sebebi ile kolay ulaşmış olabilirler. Dün yazmıştım şartlar eski düzeltmelerle aynı değil diye.
Yarın belli olur, düzelip düzelmediği.
Bu düzeltmedede para kazanamadım ama anormal bir hareketti, xbank da operasyonu yapanlar haricinde kazanan olmamıştır. Şanslı acemileri ve hep aynı yöne oynayan yarım oyuncuları saymıyorum.
Hisse vadelide Aynı anda hem short hemde long olayını yine beceremedim. Bir dahada denemem.
BIST 100 xbank kapanışları, yarında yükselmeye devam edeceğim diyerek kapadılar. Akşam piyasalarda BÜYÜK bir bozulma olmazsa yarın yeşil açarız. Düzeltme bitmişsede akşamda yeşil kaparız.
Olay anormal başladığından, yön hakkında net değilim. Net olduğum şey, BIST100 de orta uzun vadede yön yukarı. Kısa vadeyi her zaman tutturduğumu söyleyemem, zaten kısa vadeyede odaklanmıyorum.
---
usdtry de yazacak farklı bir şey yok. Yeterince yükselmediği için Şubat shortlara takviye yapamadım.
son durum;
hisse vadelide kenardayım.
ons vadelide shortlar vardı, yeşil barları görsem kapayıp reverse yapacaktım, shortlar elde kaldı. 1860 a çıkınca çok az short takviye yaptım. Ama riskli durum, mecburiyetten bu durumda kaldım.
usdtry malum.
ons altında durum anlaşıldı, yeşil uzun barlara başladığı yere döndü.
Kuralımız neydi.?
Haberle başlayan hareket, başladığı yere döner. Sadece haberin kalıcı etki yaratıp yaratmayacağıı anlamak gerekir.
Haberi bulamadım ancak kalıcı etki yaratmadığına göre, dandik bir haberle birileri operasyon yapmış.
Yukarda aldığım takviye shortları kapadım. Önemli olan yönden emin olmak. Aşağı yönden emin olduğum için ve maliyetimde yüksekte olduğu için shortları yukarıda kapamadım. Tersine shortlara takviye yaptım.
Maliyetim kötü olsaydı büyük ihtimalle 20 cent zararı görünce kapatmak zorunda hissedecektim.
Satarken değil alırken kazanıyorsun.
Aşağı yönden eminim derkende öyle çok fazla bir aşağı beklemiyorum. 1820 ye gelsin. Sonrası yine analiz yapmam gerekiyor.
Olurda yine yeşil barları yakarsa, bende para piyasaları ekranı başındaysam, shortları kaparım.
Altında mart ortaları nisan başı sert yykarı harejet bekliyorum. Bi bok bildiğimden değil öyle istiyorum. Ama şimdi 440 ların altınada çok sarkıtmamaları lazım
ayhan, umarım dilediğin gibi olur. USD lerle geç vedalaştın, umarın altınlarınla zamanında vedalaşırsın. :)
O kadar yıllık borsadasın ama USD lerle nasıl bu kadar geç vedalaştın, onuda anlamış değilim.
---
Bu GameStop olayıda bayağı bir ilginç. 1 saat kadar önce bluumbergin asya kökenli kadını ile, önemli konulara girip, hiç bir şey söylemeden çıkmayı başaran zevzek muhabbet ediyorlardı.
Konu GameStop dan açıldı. (Bu arada kökleri asyaya dayanan oturum yöneticisi kadına yakın çekim yaptılar bayağı güzel kadınmış. :) )
GameStop olayı kısaca şöyle.
abd de borsaya kote edilmiş GameStop isimli bir şirket var.
Önce hedge fon nedir onu kısaca söyleyeyim.: Riskli işlemler yapan, vur kaç çı fon yöneyim şirketleri. faydaları kadar, zararları var. Bu konu tartışılır.
GameStop şirketi tahtasında, hedge fonun biri(melvin capital- sahibi Gabe Plotkin) yüklü miktarda açığa satış yapmış.
Açığa satış yapmak ne demek.? Elinde GameStop hissesi yok ama elinde varmış gibi istediğin kadar satış yapıyorsun. Sistem buna izin veriyor. Sanırım 2 gün içinde açığa sattığın kadar hisse senedini geri almak zorundasın(ya yahtadan satın alacaksın tabi satan olursa, yada emin değilim ama kiralayacaksın filan). Ama 2 gün içinde sattığın kadar geri alış yaparsan, fiziki hisse almana da gerek yok. Kazandığın miktarı cebe indiriyorsun. Zararıda cebe indiriyorsun. Riskli iş.
GameStop isimli şirkette bu hedge fon yüklü açığa satış yapmış. Yani elinde olmayan GameStop senetlerini satmış.
Bunu KY ler fark etmişler ve hedge fonu kıstırmaya karar vermişler. KY ler reddit denen mesajlaşma programı ile örgütleniyorlar, GameStop isimli şirketin senetlerini satın almaya başlıyorlar. Hedge fon senedin fiyatını düşürmek için durmadan satıyor. Bunlarda alıyorlar. O kadar çok alıyorlarki fiyat düşmediği gibi uçuşa geçiyor.
Hedge fonun hesabı bozuluyor. Hedge fon şunu hesaplıyor. Yüklü satış yapınca senedin fiyatı düşecek, herkes korkup satış yapacak. Aşağıdan sattıklarını geri toplayacak. Satış alış fiyat farkını cebe indirip güzel kazanç sağlayacak. Açıkça senet sahiplerini 2 günde soyacak.
Gerçekte yaptığı iş AÇIK manipulasyon. Ceza alması gereken bir iş. Ancak bu büyük hedge fonların hepsi ibrani kökenliler tarafından kurulmuş. TR dekilerin çoğuda öyle, TC kimlikli ibrani kökenli zibidiler. Para piyasalarına hakimler. Para piyasalarını kuranlarda bu ibrani soyundan gelenler. Açığa satış sadece güçlüye yarar. Dünyadaki güçlüler de kendileri olduğu için açığa satış onlara serbest, her haltı yiyorlar kimsede hesap sormuyor.
Açığa satışı piyasa yapıcılar yapıyorsa normal karşılanabilir. Ama başkası yapıyorsa manipulasyondur kardeşim.
Bu gençler örgütlenip hesap soralım demişler.
Neden.?
Çünki tahtalarda hedge fonlar yaptıkları manipulasyonlarla gençlerin canına okuyorlar. Hayatlarından bezdiriyorlar. Kimsede çıkıp açığa satış yöntemi ile manipulasyon yapan hedge fonlara bir şey demiyor.
Gençler tahtayı kaldırıyorlar. Hedge fonun sattığı fiyatın 6 katına çıkıyor. Kafadan atıyorum, hedge fon senetleri 20 TL den satmaya başlamış. Hesapta 3 TL ye kadar düşürecek, sonra 3 TL den geri satın almaya başlayacak. Ortalama alış maliyeti 8 TL olsa. 20 TL ye satmıştı, 8 TL ye geri aldı brüt kazancı 12 TL. 2 Günde güzel kazanç.
İşler terse dönüyor 20 TL ye sattığı senetler 120 TL ye çıkıyor. 100 TL zararda. Sattıklarını 120 TL den geri alıp tahtadan çıkıyor.
Hedge fonun sahipleri ibrani olduğu içinde olay büyüyor ve gençlere hesap sorma zamanı geliyor. Bakalım hesap soracaklarmı.
İşin acı yanı şu.
Hedge fon istediğine ulaşsa, tahtadaki yüzbinlerce oyuncuyu soymuş olacak. SEC yani abd nin SPK sı bu hedge fona hiç bir şey sormayacak. En kötü ihtimalle "bravo nasıl soydun yüzbinleri." diyecekler.
Tersi olup yüzbinler hırsız hedge fonu yakalayıp soyunca, bu sefer karşısına devlet çıkıyor.
Üstelik gençler fiziki senet alarak tahtayı yükseltiyorlar, ama hedge fon açığa satış yöntemi ile elinde olmayan senetlerle bu işi yapıyor. Yani AÇIK MANİPULASYON. Şirketi o kadar düşürmesi için sebep yok.
Bakalım abd nin SPK sı SEC, ne işlem yapacak.
Bizim BIST yönetimi, SPK, ağızlarını açmış SEC in yapacağı işlemi bekliyorlar. Aynısını bizde uygulayacaklar.
SEC, hırsızı yani hedge fonu savunup, gençleri cezalandırırsa, bizimkilerde aynısını yapacak, dünyada aynısını yapacak.
Olay bu kadar açık ve iğrenç maaalesef.
TV deki zevzek de konuşma tarzından anladığım kadarı ile hırsız hedge fonun tarafında. Zevzeğin kurumundan işlem yapan biri olsam, anında paramı çekerim.
Dün akşam kapanışa doğru abd borsası bozdu, vadelileride aşağı indi. DÜnya borsalarıda abd ye bakarak kırmızıya döndüler.
Bizde xbank dan korkup eksi açtık.
Düzeltme devam edecekmi etmeyecekmi bir kaç saat içinde belli olur. Benim bir fikrim yok çünki düzeltmeler BIST de balinaların KY yi soyması şeklinde gerçekleşiyor. Soyana kadar indiriyorlar.
BIST de trend oluşana kadar kenarda duracağım.
---
ons bugünki yönünü 11:00 de avrupa piyasaları açılınca belirler. Asya lılar ciddi bir hareket yapamıyorlar. Yapsalar abd robotları kafalarına vuruyor olmalı.
ons dada fırsat görene kadar kenarda beklesem iyi olacak. Dün ucuz yırttım şanslıydım, aynı şans tekrar etmeyebilir.
Haftalardır oynadığım 3 araçtada trend yok. Günlük in çıklar oluyor. Bu dönem sermayeyi korumam lazım. fazla topa girmesem iyi olacak.
---
Bugün;
hisse vadelide kenardayım,
ons vadelide kenardayım, avrupa seansındaki hareketleri izlemeliyim,
usdtry de şubat shortlar devam, çok yükselirse shortlara takviye yap, düştüğünde tekrar kapamak üzere.
Çok ilginç, xbankın günler süren ısrarlı zorlaması ile BISt endeks aşağı döndü.
Bugün bakıyorsun xbank endeksine, çok düşük açtı sonra yükselmiş, ama diğer endeksler korkudan xbank endeksinin yükselişine katılmıyorlar.
Buna "öğretilmiş çaresizlik" mi diyorlardı.? Başka bir şey mi deniyordu.?
Maymunlarla ilgili deney var. Muza elleyene veriyorlar elektriği.
Zamanla hiç bir maymun muza ellemiyor. Kafese hiç elektrikle muhatab olmamış taze maymunlar koyuyorlar. Elektriği yemiş olanlar bunlara engel oluyor. Taze maymunlarda sebebini bilmeden muzlardan uzak duruyorlar. Derken DAHA taze maymunlar kafese konuyor. Hiç elektrik yememiş bir önceki nesil taze maymunlar, yeni gelen daha taze maymunlara engel oluyorlar.
"Aman muzlara dokunmayın."
Neden.?
Bilmiyorlar.
Sebebini bilmeden muzlara dokunmayın diye yeni giren maymunların üzerine yürüyorlar.
Biz insanız onlar maymun.
Halt yemişsin...
Açığa satış neden var.?
Bilmiyorum.
Kaldıraç neden var.?
Bilmiyorum.
Kademeli almak neden çok kötü.?
Bilmiyorum.
Sende maymunsun. Sebebini bilmeden TV den şartlanmış yada kötü niyetli maymunların söylediği şartlanmalara uyuyorsun. Sorgulamıyorsun.
TV den bizi şartlandırmaya çalışanlarda sebebi bilmiyor çünki açıklayabileni görmedim. Sadece "açığa satış lazım, kaldıraç lazım, kademeli alma" diyorlar.
Neden.?
Açıklayan yok.
Onlarda maymun.
İnsan dediğiniz şey hayvanın ta kendisi fark yok, sadece görebilmek gerekir. Günlük yaşamımızda tonlarca örneği var.
"trump süperdi, biden korkunç."
Aylarca TV den bunu işlediler.
Neden.?
"trump döneminde süperdik"
"Nasıl süperdin.?"
"Bilmiyorum, süperdik"
Lang trump döneminde başına gelmeyen şey kalmadı, adam cunburbaşkanımız tayyip e hakaret mektubu yazdı, toplantıda tayyip in dengi olmayan bir abd li ile denkmiş gigi karşı karşıya oturttu hakaret etti, bize sizi batırırım diyerek ticari savaş açtı, USD 8.50 TL ye çıktı, 70 sent e muhtaç hale getirdi, avrupada %9 la doviz aradın bulamadın, bulamadığı için ekonomi bakanını dehledin.
"trump süper, biden korkunç."
Lang neresi süper trumpın.?
"Bilmiyorum."
Öğretilmiş çaresizlik. Maymunsan neden diye sormazsın. Sürü liderin ne diyorsa Kuran ayeti gibi kabul edersin. maymunlardada aynı.
"kominizm çok kötü, koministler öldürülmeli"
Neden.?
"Bilmiyorum kötü işte."
"Aleviler çok kötü, selefiler, vahabiler süper."
Neden.?
"Bilmiyorum kötü işte."
Maymunsun olm sen.? Ne öğretmişlerse, doğrumu yanlışmı sorgulamadan kabul etmişsin.
"başı secdeye deyiyorsa süper, namaz kılmıyorsa şeytan."
Neden.?
"Bilmiyorum."
Lang başı secdeye deyenler seni darbe ile indirip öldürmeye çalıştılar. CIA dan aldıkları emirle bu ülkeyi yok etmeye çalıştılar. Bu ülkede yaptıkları hırsızlığın, soygunun, sahtekârlığın haddi hesabı yok, herkesin rızkını cebe indirdiler. Nasıl oluyorlarda süper oluyorlar.
"Bilmiyorum süperler."
Maymunsun olm sen.
Gördüğünüz gibi, isviçreli bilim adamları onaylamış. "İnsan dediğin şey, hayvanlardan farklı değil. Bir tek efsane keçi var, onunda ne olduğu tartışmalı, araştırıyoruz. Sanırım tanrısal bir yaratık."
Ben demiyorum, İsviçreli bilim adamları söylüyorlar.
.
ons 1870 i geçmiş.
Şimdi az bir miktar short aldım.
Ekran başına yeni geçtim, neden yükseldiğinide bilmeden short aldım. Önceki günlerden kalma şartlanma. :wu:
Bakalım bir işe yarayacakmı.
---
BIST hisse'de sanırım abd piyasası açılışını bekliyorlar. abd ne tarafa giderse BIST de o tarafa gidecekmiş izlenimi var.
[QUOTE=alicemal;5124507]Çok ilginç, xbankın günler süren ısrarlı zorlaması ile BISt endeks aşağı döndü.
Bugün bakıyorsun xbank endeksine, çok düşük açtı sonra yükselmiş, ama diğer endeksler korkudan xbank endeksinin yükselişine katılmıyorlar.
Buna "öğretilmiş çaresizlik" mi diyorlardı.? Başka bir şey mi deniyordu.?
Maymunlarla ilgili deney var. Muza elleyene veriyorlar elektriği.
Zamanla hiç bir maymun muza ellemiyor. Kafese hiç elektrikle muhatab olmamış taze maymunlar koyuyorlar. Elektriği yemiş olanlar bunlara engel oluyor. Taze maymunlarda sebebini bilmeden muzlardan uzak duruyorlar. Derken DAHA taze maymunlar kafese konuyor. Hiç elektrik yememiş bir önceki nesil taze maymunlar, yeni gelen daha taze maymunlara engel oluyorlar.
"Aman muzlara dokunmayın."
Neden.?
Bilmiyorlar.
Sebebini bilmeden muzlara dokunmayın diye yeni giren maymunların üzerine yürüyorlar.
Biz insanız onlar maymun.
Halt yemişsin...
Açığa satış neden var.?
Bilmiyorum.
Kaldıraç neden var.?
Bilmiyorum.
Kademeli almak neden çok kötü.?
Bilmiyorum.
Sende maymunsun. Sebebini bilmeden TV den şartlanmış yada kötü niyetli maymunların söylediği şartlanmalara uyuyorsun. Sorgulamıyorsun.
TV den bizi şartlandırmaya çalışanlarda sebebi bilmiyor çünki açıklayabileni görmedim. Sadece "açığa satış lazım, kaldıraç lazım, kademeli alma" diyorlar.
Neden.?
Açıklayan yok.
Onlarda maymun.
İnsan dediğiniz şey hayvanın ta kendisi fark yok, sadece görebilmek gerekir. Günlük yaşamımızda tonlarca örneği var.
"trump süperdi, biden korkunç."
Aylarca TV den bunu işlediler.
Neden.?
"trump döneminde süperdik"
"Nasıl süperdin.?"
"Bilmiyorum, süperdik"
Lang trump döneminde başına gelmeyen şey kalmadı, adam cunburbaşkanımız tayyip e hakaret mektubu yazdı, toplantıda tayyip in dengi olmayan bir abd li ile denkmiş gigi karşı karşıya oturttu hakaret etti, bize sizi batırırım diyerek ticari savaş açtı, USD 8.50 TL ye çıktı, 70 sent e muhtaç hale getirdi, avrupada %9 la doviz aradın bulamadın, bulamadığı için ekonomi bakanını dehledin.
"trump süper, biden korkunç."
Lang neresi süper trumpın.?
"Bilmiyorum."
Öğretilmiş çaresizlik. Maymunsan neden diye sormazsın. Sürü liderin ne diyorsa Kuran ayeti gibi kabul edersin. maymunlardada aynı.
"kominizm çok kötü, koministler öldürülmeli"
Neden.?
"Bilmiyorum kötü işte."
"Aleviler çok kötü, selefiler, vahabiler süper."
Neden.?
"Bilmiyorum kötü işte."
Maymunsun olm sen.? Ne öğretmişlerse, doğrumu yanlışmı sorgulamadan kabul etmişsin.
"başı secdeye deyiyorsa süper, namaz kılmıyorsa şeytan."
Neden.?
"Bilmiyorum."
Lang başı secdeye deyenler seni darbe ile indirip öldürmeye çalıştılar. CIA dan aldıkları emirle bu ülkeyi yok etmeye çalıştılar. Bu ülkede yaptıkları hırsızlığın, soygunun, sahtekârlığın haddi hesabı yok, herkesin rızkını cebe indirdiler. Nasıl oluyorlarda süper oluyorlar.
"Bilmiyorum süperler."
Maymunsun olm sen.
Gördüğünüz gibi, isviçreli bilim adamları onaylamış. "İnsan dediğin şey, hayvanlardan farklı değil. Bir tek efsane keçi var, onunda ne olduğu tartışmalı, araştırıyoruz. Sanırım tanrısal bir yaratık."
Ben demiyorum, İsviçreli bilim adamları söylüyorlar.
.[/QUOTE
Teşekkürler.....
:bravo::bravo::bravo:
Gamestop olayını gerçekleştiren arkadaşlar şimdide gümüşü kafaya takmışlar ama gümüş piyasası 1.6 trilyon dolarlık pazar,işleri zor.Gerçi silver %4 yukarda ama onların etkisi mi söylemek zor.Gümüş altın rasyosu an itibariyle 69 ,tarihsel ortalaması 12 .Adamların gümüş hedefi 1000 dolar,dolayisiyla altın onsda en az 12000 doları görmemiz mümkün mü? Ben pek ihtimal vermiyorum ama şu son 1,5 yılda öyle fiyatlamalar gördüm ki(petrol -40 dolar,taze kuru gıda hissesinin 2.5 TL den 1000 TL ye çıkması gibi) olmaz diyemiyorum.
Hepinize hayırlı kazançlar,
Size bir sorum var
Elimdeki paranın 30 bin TL lik kısmını
10 bin TL lik katılım altın fonu olarak değerlendirdim
Bu fonun yüzde 7 si hisse yuzde 1 i kira sertifikası gerisi altın
Aldığım günün ertesi altın yukselmedigi halde yuzde 2.5 getiri sağladı..10250 TL oldu
Bunu bulundurduğu hisseye bağladım.. Ogün yüzde 10 çıkan bist 50 hisselerini kontrol ettim. Anlam veremedim.
Altın 1950 us idi ..ogunden beri 100 dolar düştü..
Benim bakiye 9570 e geldi
Sizce bu fon yüzde 7 lik hisseyi devamlı değiştiriyor mudur.. yada bunların yöntemi nedir..
Ve bu zararı nasıl çıkarabilirim.. satıp gr altına mı geçsem.
Bu arada diğer kalan 20 bin ile kısa vadeli kira sertifikası fonu aldim 450 TL karda
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
EFT
Seçtiğin FON un içinde hisse de varmış. Evet hisseleri arada sırada değiştirirler. Bir hissede iyi beklentileri varsa eklerler, beklenti bitip kazancı cebe koyunca o senedi fon dan çıkarıp başka senet koyarlar. Seçtikleri senetler her zaman kazandırmaz. Biz nasıl hata yapıyorsak onlarda yapabilir. Endeks %5 çıkar FON %3 çıkabilir ve terside geçerli. Bu normal, seçtikleri senetlere bağlı.
BIST endeks ve ons altın bu aralar bir inip bir çıkıyor, günlük kâr zarar değişimleri normal.
RİSKLİ bir FON seçmişsin. ons altın ve hisse senetleri yükseldiği gibi düşebilirlerde.
Kira sertifikaları ise RİSKSİZ bir FON. Sürekli az miktarlarda yükselir. Zarar etmezsin.
GRAM altın, ons altının dünyadaki fiyatına göre inip çıkar ama aynı zamanda USD/TRY görede inip çıkar.
Ons altının fiyatı artar, TL de değer kaybederse, FON değer yitirir. ons çıktı ama TL düştü diye. Terside geçerli.
ons altın seçmişsen, altın fiyatı dünyada yükselecekmi diye takip edersin.
Gram altın seçmişsen, hem ons altın yükselmeli hemde TL değer kaybetmemeli. Eğer TLnin değer kaybetmeyeceğini düşünüyorsan, gram altınada girebilirsin, seçim senin.
Bu sene, ons, gram altın veya doviz alacağıma, paramı %17 - %18 faize yatırırdım. Bu sene, Hisse FON larda enflasyon üzerinde kazandırabilir.
Ons altının bu sene faiz kadar kazandırabilmesi için 2164 e çıkması lazım. Çıkıp çıkmayacağı belli olmayan riskli ons veya gram altınmı alırsın, yoksa faize mi koyarsın. Faize koyarsan, ons 2164 e çıkmış kadar kazanacaksın. Risksiz kazanç.
Dışarda ve içerde çok fazla siyasi kriz yaşadığımız, tüm dünyanında hedefi haline geldiğimiz için, TAHMİNLERİMİN TUTMAMA OLASILIĞI YÜKSEK. Ona göre kendi kararını kendin ver. Mart ayından beridir zarardayım beni takma. Herkesi dinle, kendi kararını ver, kimsede suç bulma.
bol şans.
S&P de yine son beş dakikada kırmızı bar çektiler.
Bir önceki sefer, kapanışa doğru son 5 dakikada kırmızı bar çektiklerinde, ertesi gün tüm dünya kıpkırmızıydı. İkinci kez aynısı olduğu için ilki kadar etkili olmaz ama yinede kırmızı açacağız demektir. Çoban kırmızı ise sürü niye olmasın.
Cuma günü xbank, daha önceki günleri kıyasladığında çok fazla düşüşe hevesli değildi, acaba kırmızıya devam edeceklermi.? Edecek gibi görünüyor. Diğer endekslerde katıldığı için artık çok agresif işlem yapmıyorlar.
BIST100, 1582 den 1432 ye kadar düştüler. yaklaşık %10,5 düşüş. İyi bir düzeltme demek. Bizde Temmuz ayında TCMB faiz artırmıyor diye %20 endeksi indirmişlerdi. Eski yerine gelmeden birde %6,6 vurmuşlardı.
Şimdi faizle ilgili veya siyasi başka bir sorunda yok. Ancak bu seferde xbank çıktı ortaya.
AB Mart ayı korkusuda kalmadı. Yabancıların sürüyü korkutmak için kullanabileceği biden ve saz heyeti kaldı. "Acaba bizi nasıl dövecekler?". Sürü hevesle bunu bekliyor.
Her neyse, bu düzeltmelerle ilgili çok kötü anılarım var, bildiiiniz gibi değil. "düzeltme" denince sinirim tepeme çıkıyor.
Son durum;
hissede kenarda durmaya devam.
ons altında şans yine yaver gitti shortları kapadım kenardayım.
usdtry malum. Şubat shortlar devam, yeni takviye yapamadım, artık yükseltmiyorlar.
S&P de yine son beş dakikada kırmızı bar çektiler.
Bir önceki sefer, kapanışa doğru son 5 dakikada kırmızı bar çektiklerinde, ertesi gün tüm dünya kıpkırmızıydı. İkinci kez aynısı olduğu için ilki kadar etkili olmaz ama yinede kırmızı açacağız demektir. Çoban kırmızı ise sürü niye olmasın.
Cuma günü xbank, daha önceki günleri kıyasladığında çok fazla düşüşe hevesli değildi, acaba kırmızıya devam edeceklermi.? Edecek gibi görünüyor. Diğer endekslerde katıldığı için artık çok agresif işlem yapmıyorlar.
BIST100, 1582 den 1432 ye kadar düştüler. yaklaşık %10,5 düşüş. İyi bir düzeltme demek. Bizde Temmuz ayında TCMB faiz artırmıyor diye %20 endeksi indirmişlerdi. Eski yerine gelmeden birde %6,6 vurmuşlardı.
Şimdi faizle ilgili veya siyasi başka bir sorunda yok. Ancak bu seferde xbank çıktı ortaya.
AB Mart ayı korkusuda kalmadı. Yabancıların sürüyü korkutmak için kullanabileceği biden ve saz heyeti kaldı. "Acaba bizi nasıl dövecekler?". Sürü hevesle bunu bekliyor.
Her neyse, bu düzeltmelerle ilgili çok kötü anılarım var, bildiiiniz gibi değil.
Son durum;
hissede kenarda durmaya devam.
ons altında şans yine yaver gitti shortları kapadım kenardayım. Ons da oyun tarzımı biliyorsunuz. Kazancı görünce uygun yerde kapatıyorum. Kazançlı değilim ama ters yönde uzun bar gördüm, yine kapatıyorum. Duruma göre bazen reverse yaptığımda oluyor. Yanlız asya seansında işlem yapmıyorum çünki kararlı götüremiyorlar. Avrupa veya abd seansı açıkken işlem yapıyorum.
usdtry malum. Şubat shortlar devam, yeni takviye yapamadım, artık yükseltmiyorlar.