Sizler de sağolun....
Hep birlikte varız...
Printable View
Grafikler Güncellenmiştir...
http://teknikanaliz.site/grafiklinkleri.html
Bu akşam evde olmadığım için oğlum grafikleri güncellemiş. Biraz gecikmeli de olsa haber vermiş olayım. Buradan yazamasam da sizler sık sık kontrol edebilirsiniz. Tarih bilgisinden güncellliği anlayabilirsiniz...
Teşekkürler üstat iyi geceler
Bugün biraz tecrübelerden bahsetmek istiyorum. Malum çok kişi tarafından biliniyorlardır ama iş uygulamaya geldi mi?! özellikle de şahsım adına hiç de kolay olmadıklarını söyleyebilirim...
Öncelikle alacağınız hisseye karar verdiğimizi düşünelim. Teknik ve Temel tamam. Ben genelde Tekniğe baktığım için Temel olayına pek giremiyorum. İşin buraya kadar zor olan kısmı tamamlanmış oldu...
- Peki bu hissenin bir sahibi var mı? acaba!
- Eğer sahibi yoksa bu hisse öyle kolay kolay gitmiyor!
- Sahibi de var diyelim. İşin biraz da zorluğu az sonra başlayacak? Ne zaman ve kadarlık almamız lâzım?...
- İşte burası çok mühim. Alışınız dikkat çekti ise o tahtanın gideceği varsa da gitmez. Zamanlamayı iyi hesapladınız ve tam yükseleceği anda iyi bir alım girdiniz. Hem de aktiften.
- İnanın bana bunu size yedirmemek için herşeyi yaparlar...
- Tahta hacimli olsa bile o hacmin çoğu sanal olduğundan anında göze batarsınız.
- Peki ne yapmak lâzım derseniz? naçizâne tavsiyem:
. Bırakın tahta önce hareket başlasın. Zaten Sistem ile bunu takip ediyoruz. Hareketin başladığını o gün farkediyoruz.
. Daha sonra bir düzeltme mutlaka gelecektir. Gelmezse de önemsemeyin başka tahtaya bakın. Düzeltme gelirse zaten yükseliş daha sağlam olacak demektir. Bir nevi garanti. Düzeltme olmazsa bir süre sonra düşüş başlar ve hep düşer...
. İşte bu düşüş anında satılan her kademeye yavaş yavaş alım yaplılabilir...
. Ne kadarlık alım sorusuna ise genel ölçü olarak günlük hacmin %1 civarını düşünebilirsiniz. Veya da benim tesbitime göre kademelerdeki ortalama Lot kadar. Çünkü işler terse gittiğin de 1-2 kademeye malı satabilmeniz lâzım, yoksa elinizde kalır!!!
- Ben bunları biliyor ve ne zaman uygulasam hep kazanmışımdır. Fakat içimde yılların acısı olduğundan hep yapamadığım ve yapmak istediğim şeyleri yapmaya çalıştığımdan en büyük zevkim işte böyle tahtalları bulmak ve planlarını bozmak. Sonuçta beni yıllarca bekletiyorlar ama kendileri de bekliyor. Bu bana inanın çok iyi geliyor. Kanımızı emenlerin işini biraz zorlaştırmak ne güzel bir duyguymuş!!!
- Bekleme süresi aldığınız lot miktarına bağlı olarak değişiyor. Benim gibi şirkete ortak olmaya aday olursanız! yıllarca beklersiniz. Şu anda 3 sene oldu hâlen bekliyorum. Zarardamıyım? Şu anda değil ama zaralı geen günlerim de oldu.
- Yok kademe kaldıracak kadar alırsanız da sizi en az 1-2 hafta oyalarlar... İşi hemen bir formasyona çeviriler. Genelde de bu Üçgen türü bir formasyon olur. Neden Üçgen bunu daha sonra tartışabiliriz...
- Şimdilik bu konu ile ilgili aklıma gelenler bunlar. Aklıma geldikçe ekleme yaparım. Sizler de görüşlerinizi yazabilirsiniz.
Örnek isterseniz:
- XXXXX çimento çok hoşuma gitti ve inceleyince almaya karar verdim. Gerçi biraz geç kalmıştım. Çünkü elimde nakit yoktu. Elime nakit geçince oyalanmadan bodoslama daldım. İşin zevki burada işte!!!
- Birkaç kademe aldım ama yürümedi. Zaten yürümeyeceği belliydi. Alım varsa yürümez!!! İlla kendileri alıyorken yürür, diğerleri satmış olmalı ki; yükseliş esnasında malı dağıta dağıta gitsinler. Hepsini almaya güçleri yetmez!!! Sonra desteği belirledim ve Twitter da yazdım. Tam da dediğim noktaya kadar düştü. Fakat ben artık bir ölü ibi davranıyorum. Buradan da alsam kesin desteği de kırarlar. Sonrası malum yeni yeni toplarlıyor.
Bu kesinlikle bir tavsiye değildir. Zirâ kârın bir miktarı gitti. Aradan geçen süre 15 gün kadar. Birilerinin hesabının üstüne oturmak kolay değil!!!
Sn.T/A paylaşımınız ders niteliğinde ve olayı çok güzel açıklamışsınız, ellerinize sağlık.
Tecrübelerden ders çıkarmak ve herkesin istifadesine sunmak için bu tip paylaşımları ara ara yapmak gerekiyor. Herkes kendi tecrübesi ile sınırlıdır. Tecrübeler de paylaştıkça değer kazanır. İstişare sünnettir. Amaç tecrübeden ve öngörüden faydalanmaktır...
Alım yaptığımız hissenin hemen uçmasını bekleriz ama bu olmaz. Nedeninin bir bölümü yukarıda yazdıklarımdan kaynaklanıyordur. Bir bölümünün birçok sebebi olabilir. Bize düşen nasıl hareket edeceğimizidir...
Dipten almak imkansız gibi birşey. Farzedelim en dipten aldık. Peki bu durumda 1-2 sene beklemeyeceğimiz ne mâlum. Dipten almış olmak, kazanmış olmak demek değil! Bu durumda dipten harekete başlayan hisseyi tesbit etmek lâzım. Bunun için en basit yol Sistem grafiklerine bakmal ve Son BAR Yeşil olanları iyice incelemek...
- Eğer hisse hem Haftalık da hem de Günlük de Yeşillenmişse o hisse aradığımız hisse olabilir. Sadece bu da yeterli değil!
- Gsötergenin dip yapmış olmasına ve 0 (sıfır) seviyesini 1-2 defa test etmiş olmasına da bakmak gerekiyor ki biz aldıkatan sonra test etmesin!
- Ortalamalar ise çok basite alınan ama Teknik Analizin bana göre can damarıdır. Bununla ilgili birkaç çalışmam var ama en önemlisi CandleStick çalışmasındaki hali. Burada hem Mum Analiz hem de Ortalamalar birlikte verilmiştir. Bunu iş olsun diye vermiyorum. Dikkat edenler faydasını gözlemlemişlerdir. 3 Boyutlu olarak hissenin ne yaptığına şöyle uzaktan bir bakın. Rüzgarı arkasına almış bir görünüm varsa kormayın. Diğer şartları da sağlıyorsa listeye ekleyin ve inceleyip alım fırsatı kollayın...
- O kadar göremem diyenler en azından Sistem grafiğindeki BB orta band değeri olan 20 günlük ortalamayı gözlemlesinler. Yükselecek hisse genelde BB daralarak kendisini belli edeceği için orta bandın üzerine çıktığında sistem de onay veriyorsa aradığımız hisse olabilir. Haftalığı da unutmuyoruz elbette...
- Son bir kontrol için de bu defa Aylık grafiğe bakıp fibo çalışması ile düşüşün tamamlanıp tamamlanmadığına bakmak gerekiyor. Genelde son 5 dalgalık yükselişin geri alımı %61.8 seviyesinde olur. Ayrıca tüm zamanların %50 sevyesi de düşüşün sonlandığına işaret edebilir. Elbette bu söylediklerimiz; Temeli sağlam güçlü şirketler için.
İçi boş şirketlerde ise 1/10 fiyat seviyesine geldi mi? diye bakmak gerekiyor. Mesela hissenin zirnesi 10TL ise bu hisse 1 TL olana kadar içi boşsa mutlaka düşer. O nedenle uzak durmak gerekir. Akabinde de 2-3 sene ilâ 5 sene arası da yataya sarar bekletir. Böyle bir hisseyi tesbit edince de sizi üzemeycek bir miktarda alıp bir kenera atabilirsiniz. 1-2 sene sonra sizi tatmin edecek bir seviyeyi çoktan aştığını göreceksiniz. Tebii ki çıkış da öyle aniden olmaz. Çalkalaya çalkalaya olur. Dayanabilirseniz ekmek değil tatlı yersiniz ama bu tip hisseleri hiç tavsiye etmem. İnsanda psikoloji falan bırakmakz!!!
Aklıma geldikçe yazmaya devam edeceğim. Derinlik ekranı kullanmıyorum. Belki inanmazsınız ama anlık verilerle grafik bile çizmiyorum. Bunları alacak imkanım mı yok? Tabii ki hayır! Üstelik bu gibi hizmetleri aracı kurumlar bedava veriyor. Ben istesem bana da verirler. Fakat kendilerinin olsun. Bunlar da işin ayrı bir tuzağı. Ne zaman bunlardan uzak dursam o zaman daha başarılı oluyorum. Ayrıca çalıştığınız kurum da çok önemli. Ben daha yüksek komisyon oranı olmasına rağmen bankalar ile çalışıyorum. Çok fazla işlem yapmadığım için sorun değil. Lâkin içim daha rahat!!!
Bir zamanlar bir aracı kurumda birkaç kez tuzağa düşürüldüm. Gerçi deneme amaçlı yaptığım işlemler olduğundan o gün beni kazıkladıklarını sandılar ama ben onlara kazık atıp hesabı kapattım!!! Gerçek yüzleri ortaya çıkmıştı. Benim girdiğim emirlerden önce kendi emirlerini öne alıyorlardı. Yani ben kademeyi kaldıracakken/indirecekken aniden kendileri kaldırıyordu/indiriyordu ve benim emir pasife düşüyordu. Birkaç kez tekrar etti.