Yeni bir TÜİK başkanımız mı olacak acaba?
% 19’un altında kalması gerekmiyor muydu?
TÜİK başkanı bu yolla görevden affını mı istiyor?
Kafamda deli sorular.
Printable View
özellikle gıda ve enerji enflasyonu tr için ciddi bir hiperenflasyonun habercisi gibi, çok da uzak olmayan bir vadede. buna yeni yeni başını kaldıran kira enflasyonunu da eklersek tablo çok daha vahim bir hale gelecektir..
benim anlamadığım bu tabloda hala otomotiv satışlarının artmaya devam etmesi..bu konuda Avrupa ve dünyada bir istisna olabiliriz. çünkü dünyada her yerde araç satışları düşüyor. mevcut ekonomik konjonktürdeki rasyonel tercihler de bunu gerektirir. ancak biz de durum tam tersi.. stokçu galeriler ve vergi muafiyetliler bu kadar aracı topluyor olamaz heralde?
geçen gün arkadaşın dükkanındaydım.
şans o ya tuik elemanı kapıdan merhaba tuikten geliyorum xx ürününün fiyatı hala 350 tl mi zam geldimi diye sordu.
aynı zam yok dediler gönderdiler.
o sorduğu ürünün güncel liste fiyatı 790 tl neden böyle yaptıklarını sordumda hep geliyor aynı diyip gönderiyoruz dediler. şok oldum.
TL de ve dövizde durdukça alım gücünün düştüğünü görenler ev, araba vb alımlarına devam ediyorlar. Şuan elinde parası olan için gerçekten zor bir durum.
Dövizde de yıllardır süren serbest piyasaya müdahale olduğu için o tarafta da enflasyon üstü getiri elde edilemiyor.
Araba fiyatları eninde sonunda döviz kadar yükseliyor, maliyetler euro/dolar bazında olduğu için.
Bunun üzerine bir de lüks araçlar için ÖTV'ler son dönemde sürekli yükseldi ve lüks araç fiyatları dövizden daha fazla arttı.
Böyle olunca, basit bir mantıkla lüks araç alıp bir süre kullanıp satan kişi döviz bazında kazançlı oluyor. Sadece bize özel, ÖTV'nin anormal artmasından kaynaklı şaka gibi bir durum. Maalesef...
neden peki, ürünün güncel fiyatını söylemenin satıcıya ne gibi bir zararı var ki.... tam tersine, kamu görevlisine hatalı fiyat vermek ilerde daha riskli bir durum ortaya çıkarabilir satıcı açısından...
TUIK bu sorduğu yerlere cuzi de olsa bir ödeme vs yapsa yine belki anlarım o para kesilmesin diye söylenmiyordur denebilir ama belli ki burda öyle bir avanta da yok...
Mantığını çözemedim açıkçası...
Merkez bankası haftalık istatistikleri(27 Ağustos haftası)
-Merkez bankası -altın hariç- brüt döviz rezervleri 9786 milyon dolar arttı.(IMF'nin verdiği SDR çekme hakkı+artan döviz tevdiat hesap tutarlarının zorunluğu karşılıkları+ilave swaplar)
-Yabancılar 43.1 milyon doları hisse senedi , 60.4 milyon dolar hazine tahvili aldılar.
-Döviz tevdiat hesapları parite ve altın ons fiyatı arındırılmış olarak ;
-Döviz tevdiat hesapları 3079 milyon dolar arttı(gerçek kişiler 688 milyon dolar artış,şirketler 2391 milyon dolar artış.)
Merkez Bankası Net Döviz Rezervleri
*BİN 02.09.2021 Perşembe
Dış varlıklar 996,390,870
Dış yükümlülükler 109,527,614
Bankalar döviz mevduatı 648,263,185
Kamu döviz mevduatı 108,645,235
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 129,954,836
1USD 8.2633
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 15,726,748
Altın rezervi 24,752,127
Swap ile merkez bankasına 67,098,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -51,371,252
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -76,123,379
(+)24,752,127 milyar dolar altın varlık;(-)76,123,379 milyar dolar döviz yükümlülük=(-)51,371,252 milyar dolar döviz yükümlülük merkez bankası net döviz rezervi