Bir soru sordum size...
Neden cevap vermediniz?
Bu kadar bekletmeye hakkınız var mı?
Eğer sorduğum sorulara cevap vermeyecekseniz söyleyin,bunda sonra size soru sormayayım...
saygılar/başarılar
Printable View
Sn. Tengri forum hızlı akıyor, göremedim. Basitçe çok tekniğe girmeden cevaplayayım.
Bankalar mevduat toplar , üzerine kendi sermayesini koyar ve ek olarak dışarıdan borçlanır. Buna K diyelim. Bu K kaynağını kredi verirler.
sistem daha girift ve iteratif ama basitçe para politikası bankalara K kaynağından daha fazla kredi verme imkanı tanıyor.
Yani 100TL kaynakları varsa 145TL kredi verebiliyorlar. Çok detaya girmeyeyim şimdi.
Bu böyle olunca tüm bankaları ve bireyleri bir havuz gibi düşünürsek , gün sonunda bankaların verdiği kredi topladıkları kaynakların çok üzerine çıkıyor. Yani havuzun suyu azalıyor ve içinde yüzmeye çalışanların bel altı seviyesine kadar düşüyor.
Her günün sonunda tcmb bu likidite açığını (havuzun seviyesini) otomatik bir program sayesinde bankaların sistemi üzerinden hesaplıyor. Ve buna uygun olarak her gün temerrüde düşen (yani teknik olarak iflas eden) bankaları 1 hafta veya 1 günlüğüne kurtarıyor.
Bankalarımızın bugün için temerrüde düştükleri likidite açığı 178.9 milyar TL. Yani toplam para arzının neredeyse onda biri.
Peki merkez bankası bu açığı kapatmaz ise ne olur?. Bankalar işlevlerini yerine getiremez, İşçiler maaşlarını alamaz, EFT yapamazsınız, Ahmet amca kanser ilaçlarının katkı paylarını ödeyemez, kredi kartları çalışmaz......
maduro bu koşulların beterinde iktidarda hala. seçimle rejimin artık değişmeyeceğinde bir kere hem fikir olmamız lazım ama sanmıyorum siz baya iyimsersiniz o konuda yanılmıyorsam. ha bu demek değil rejim değişmez bundan sonra ama vatandaş reyini değiştirdi diye olmaz. bana kalırsa Türkiye gibi bir açık ekonomi dışa kapanmayı kaldıramaz, Venezüeladan bile beter olur o yüzden başka şekilde rejim değişebilir. halkın desteğini kaybetmiş olmakda mazereti olur.
birde olay sadece ev alamamak değil. full kaos ortamında dış mihraklar falan suçlanırken, faiz arttırımından dolayı olan resesyonda kim suçlanacak? birde her sektör batmaz sadece rant batarsa onun sıkıntısıda direk reisin kendi çevresini vurur.
her halükarda karanlık günler bekliyor Türkiye'yi ben rejiminde kolay kolay bundan sağ çıkabileceğini zannetmiyorum. hangi yol tercih edilirse edilsin.