Yabancılar bizi çok sevdikleri için mi endeks e ne zaman satış gelse BİM le EREGL ye yükleniyorlar ..
Endeks toparlayında bu ikisini basıyorlar..
Printable View
Badem demek başka, endekse satış gelince Bim, Eregl neden çıkıyor demek başka... Sen kahve azıyla dış mihraklar yabdı tadında konuşuyorsun biraz.
Ha benim fikrimi sorarsan, Eregl Tr fiyatlaması dışında(tabi bir miktar Tr fiyatlaması var ama çok az) tutulan bir şirket... Yıllardır böyle olmuştur yeni bir durum da değil...
Ha pahalıdır, ucuzdur o ayrı ama genel olarak Eregl özelinde bakarsak olaya bistle paralel değil global benzerleriyle paralel yürümüştür... Endeks içindeki ağırlığının yıllar boyu değişimini incelersen görürsün demek istediğimi...
Ha işini kolaylaştırayım özellikle 2013 den beri Tr globalden negatif ayrışması başladı ve o yıldan itibaren Eregl-endeks karşılaştırmalı incelemesi yapabilirsen demek istediğimi görürsün...
Ha şu da olur mesela Tr olumlu fiyatlamaya başlar bu sefer Eregl düşmeye başlar, dedim ya Tr fiyatlaması zayıf kağıdın...
Bugün Halkb a da TVF nu alıyor galiba demiştin... Yani o kadar temelsiz ki yorumların... Yani varsa bir gördüğün detaylandır teorini hımmm diyelim :)
O konuda ki fikrim de şu, nasıl ki BJK yi şampiyon olacak falan fişmanlarla kaldırıp birilerini tahtaya zıplatıp dipten aldığını satacak aynı hesap halkb içinde geçerli... Yani kısa vade spekülasyon yapacak bir hikaye var ve bunu birileri değerlendiriyor...
Borsa para konuları ciddi işlerdir... İnsanların hayatını iyileştireebilir, mükemmelleştirebilir yahut cehenneme çevirebilir... Dolayısıyla biraz ciddiyet gerektirir... Ben buna kızıyorum...
Maalesef para çıkışı devam etti
ve önceki hafta yazdığımız gibi
güvenli bölgeye geçemedik
peki düşüş ne kadar olur
Bunu tam tahmin zor
her yukarı deneme satışla karşılandı maaşesef
henüz yurt dışı borsaları bozmamış iken durum bu
https://i.hizliresim.com/QsIeqT.png
IMF ,Yapısal programının,Dünya bankası ile birlikte yürüttüğü,
ekonomik iyileşme adı altında verdiği reçetede ,
Devletin sahip olduğu ortak alanlar (araziler) ve kuruluşlarının küresel sisteme eklenmesi için satılması şartları
AKP döneminde de bilfiil devam etmiş, ve açıklamada
Uluslararası piyasada rekabetçi olabilmek adına ,(ülkenin hayrına!) yapıldığı da belirtilmişti..
Dünyanın her yerinde olduğu gibi KAPİTALİZMİN gereklerine uygun bir yaşam tarzının dayatılmasına,
İSLAMCILAR başta olmak üzere itiraz eden ülkemizde kimse çıkmamıştır..
Kalkınmacılar,çokuluslu şirketler ve yabancı yatırımcılara göre TR doğrusunu yapmakta hata etmemişti..!!
Sonuç;
Ülkenin havaalanları,hastaneleri,yolları YABANCI yatırımcılar tarafından ve USD borçlandırılarak yapıldı...
Kasamız -61 milyar USD civarında dolaşırken,
cuma günü bu sene için BANKALARIN BORÇLARINI ÇEVİRMEKTE ZORLANACAĞI haberi piyasalarda tekrar edildi.
IMF'ın verdiği para ile değil, dayattığı politikaların uygulanması neticesi güçsüz,biçare ve yoksul duruma düşmemiz..
Buna extra gerçekten çok çok kötü politikacılara devlet adamlarına sahip olmamızı da ekleyebiliriz..
Endeks ağırlıklarını biliyorsun..
gubrf 2.55 ykbnk 3.88 olan bir endeks de bu ağırlıkları kim yapıyorsa endeksi de o yapıyor demektir..
Çok detaylı düşünmeye gerek yok..
Seni de anlıyorum ama benim bakış açımdan borsa faiz ve dolar üçgeni malum kişi başkanlığında ayarlanıyor..yada ayarlanmaya çalışılıyor..
Giren çıkan para da yine aynı..
Yaldır yaldır bütün baba kağıtlar satılırken efendim bankalar "batak kredileri çok fazla abovvv" diyerek satılırken endeks ağırlığı yüzde 25 olan 2 kağıt ısrarla dik tutulmaya çalışılır sa burada bi ali cengiz oyunu var demektir..
Haa ülke batıyor moratoryum!! şu bu konuşuluyor ama BİM ye EREGL dünyadaki emsalleri ile mi fiyatlanıyor ..??
Gerçek yabancının olduğu kağıtların ağırlıklarına bak..
Koca tuprs bile 1.8 ağırlıkda xu100 de ya..
Yabancıya sen istediğin kadar sat endeks düşüremezsin gubrf yi tavana çekerim bütün satışını karşılar hatta üstüne yüzde 2 de artı ya geçiririm endeks i demektir..
İşte efendim yabancı girdi şu etti yok londra parası falan..Bunlar 2018 swap kapama sonrası bitti gitti..
Para değiş tokuşu (yani swap) olmayan hiç bir ülkeye global sermaye para sokmaz..
Haa belki 1-2 kara paracı falan o da haberli olmak kaydı ile..
Kısacası Biz bizeyiz..İçeride çoğunlukla bankalar biraz kchol tuprs falan gibi kağıtlar olmak üzere azz biraz yabancı kaldı..
https://www.youtube.com/watch?v=n_94BtTVxo4
madem üle,
buyur büle.
başkana yamuk yok. asdas. :he: