Neye göre fiyatlar şişik, temel parametreleriniz nelerdir ?
Printable View
Hocam,
- 80 milyon üzeri nüfus,
- bu nüfusun yarısı 35 yaş altı genç (yani çalışan para kazanan, yersen)
- bu genç ülkenin lider reel sektörü inşaat
- konut satışı aylık 119.000 (25.000 ipotek)
Böyle canavar gibi genç çalışan nüfusa sahip (yersen), lider sektörü inşaat olan (yersen) ülkede konut satışı aylık 119.000 (25.000 ipotek, bu istatistiği de maşallah diye paylaştınız)
Bu ülkede arap şeyhine yalı da satılır, ama konut sektörünü pışpışlayacak olan aha bu çalışkan (yarısı asgari ücretli) zımba gibi nüfus. Bu nüfus ev alamaz ise, konut siktörü go bye bye.
Çok basit bir hesabı ilettiğiniz en ucuz konut ile yapalım;
5000 tl maaşlı bir genç (asgari de almıyor, şanslı) hadımköydeki bu evi, kaç ay yemeden içmeden çalışması karşılığı alabiliyor?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
5000 TL maaşlı genci ev sahibi yapmak zorunda mıyız?
Benim depreme dayanıklı, balkonlu, tertemiz yepyeni evimde 1400 liraya kiracı var, istanbulun göbeğinde.
Oturan genç de o eve öğrenci olarak girmişti, şimdi mühendis olarak çalışıyor. Ödediği kiranın bütçesine yük olduğunu hiç sanmıyorum.
Hadi diyelim ki sizin genci illa ev sahibi yapacağız. O zaman o da kendi şartlarına uygun zamanı kollasın.
5000 maaş dediğinize göre muhtemelen sizin genç de beyaz yakalı. Çevremde o ayarda birçok kişi 2010 yılında krediye girip ev sahibi oldular.
Şu anda kredi imkanı yok. Şu an kenarda dolar veya altın birikimi olanların mal mülk alma zamanı.
Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.
Hesap sürekli dönüyor. insan biraz sabretmeyi bilmeli.
Hazırlığını yapıp fırsat kollamalı.
Yatırım denen şey öyle "biri benim şartlarıma uygun kredi sağlasın, biri benim bütçeme uygun fiyata ev satsın" şeklinde olmaz.
Bende sizin gibi düşünüyordum. Bir kaç yıl önce bu maaşla hesaplayınca 300 bine ev olur mu dedim. şimdi o evler milyon oldu. Çözemedim. Siz umarım çözersiniz.
Aşağıdaki videonun 8. dakikasında yıkılan bölgede 20 yıllık ev fiyatı ortalama 750 bin lira deniyor.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-54975485
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Şuan benim radarıma giren ev yok.
İkincisi, kredi oranlarının %1in altına inmesi gerekir önce.
Şöyle bir durumda var. Eğer evin fiyatı çok uygunsa, bu oranlarlada kredi çekilebilir. 1-1.5 yıl sonra kredi yapılandırılması yapılır.
Özet itibari ile çok uygun fiyata ev olmadıkça şu ara konut alımını düşünmüyorum.
80milyonluk nüfus 100milyon olduğunda bahsettiğiniz şartlar daha da ağırlaşacak.
Bugün 300bin bu eve verilir mi dediğiniz konuta 10 yıl sonra bugünün parasıyla belki 500bin vermek zorunda kalacaksınız.
Geçmiş 10 yılda da benzer durum yaşandı.
5000 aylıkla çalışan biride ev alabilir Yeterki kişi beklentilerini ve konumunu bilsin.