Yapay zekaya ithalatta gözetim nedir diye sordum..yukarıdaki cevabı verdi ..bayağı geniş bir açıklama olmuş..
Printable View
Yapay zekaya ithalatta gözetim nedir diye sordum..yukarıdaki cevabı verdi ..bayağı geniş bir açıklama olmuş..
Bu gün enerjiler bayağı iştahlı görünüyorlar...:kahkah: ben bu sektörün endeks üstü bir performans sergileyeceğini düşünüyorum...europowerin trafo fabrikasının açılması ve Ukrayna _rusya Savaşı'nın sona ermesi ekstra bir güç vereceğini düşünüyorum..şimdilik ilk önceliğimiz olası bir güzel bilanço..
Halen 3 ay önceki fiyatlarda geziyor. 1 yıl önceki fiyatına göre ise kayda değer bir kazanç sağlamamış. Enerji şirketleri borsanın zayıf halkası olmayı sürdürüyor.
Geçmişe göre çok düştüler o yönden baktığımızda en zayıf halkadirlar..ama öte yandan çok düştükleri için en ucuz hisseleridirler bu yüzden borsada artacak alış istahindan en fazla pay alacak olanlar da onlar olacak diye düşünüyorum..bunlar benim kişisel düşüncelerimdir..
2026-2027 gesan yılı olacak. Büyük sanayi şirketlerinin yenilenebilir enerjiye geçerek bir dönüşüm başlayacak. Allah hepimize sabır versin.
Türkiye'nin elektrik altyapısının dönüşümüne 748 milyon dolarlık dış finansman sağlandı
Dünya Bankasından Türkiye'nin enerji iletim sisteminin dönüşümü için 748 milyon dolarlık uygun koşullu dış kaynak temin edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin kamu altyapı yatırımlarının güçlendirilmesine yönelik dış finansman temin çalışmaları devam ediyor.
Buna göre, "Türkiye Enerji İletim Sisteminin Dönüşümü Projesi" Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylandı.
Proje kapsamında Dünya Bankasından Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) Bakanlığın geri ödeme garantisi altında yaklaşık 748 milyon dolar tutarında finansman sağlanacak.
Bu finansmanın yaklaşık 708 milyon doları Dünya Bankasından kredi, 38 milyon doları Banka yönetimindeki Temiz Teknoloji Fonundan (TTF) kredi ve 2 milyon doları da TTF kapsamında hibe olarak temin edilecek.
TEİAŞ tarafından yürütülecek projeyle, Türkiye'de enerji iletim sistemi işletimindeki kısıtların ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Projeyle, elektrik iletim ağı ringi tamamlanarak diğer üretim kaynakları ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin sistem bağlantılarını sağlayacak iletim altyapısı güçlendirilecek.
Bu kaynakla birlikte 2025 yılında uluslararası kuruluşlardan sağlanan uygun koşullu finansman yaklaşık 7 milyar dolara çıkacak.
- "Dünya Bankası ile başarılı ortaklığımız devam edecek"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile uzun yıllara dayanan işbirliği kapsamında enerji sektöründe de verimli neticeler alındığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu başarılı ortaklığımız, önümüzdeki süreçte de aynı şekilde devam edecek. Nihai hedefi kalıcı refah artışı olan ekonomi programımız kapsamındaki çalışmaları sürdürüyoruz. Bu çerçevede yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini artırıyoruz. Enerjide ithal kaynaklara bağımlılığın azaltılması hedefimiz çerçevesinde kamu yatırımlarına desteğimiz kararlılıkla sürdürülecek."
(Güncelleme) Dünya Bankası ve Temiz Teknoloji Fonu Elektrik İletim Projesi ile Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerini destekliyor
Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Dünya Bankası bugün Türkiye İletim Sisteminin Dönüştürülmesi Projesi (İSDP) için 625 milyon EUR'luk (707,9 milyon ABD$ eşdeğeri) Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) kredisinden, 32,798 milyon EUR'luk (38 milyon ABD$ eşdeğeri) Temiz Teknoloji Fonu (CTF) kredisinden ve 2 milyon ABD$ tutarındaki CTF hibesinden oluşan bir finansman paketini onayladı. Bu önemli proje artan yenilenebilir enerji kapasitesinin Türkiye'nin ulusal elektrik iletim şebekesine entegre edilmesini sağlamayı ve böylelikle ülkenin temiz enerji dönüşümü ve iklim dirençliliği hedeflerini desteklemeyi amaçlamaktadır.
Daha geniş kapsamlı Avrupa ve Orta Asya'da Yenilenebilir Enerji Yaygınlaştırma (ECARES) Programının 7'nci Aşamasını oluşturan proje, Türkiye'nin büyük ölçekli güneş ve rüzgar enerjisi üretimine olanak sağlamak için enerji iletim altyapısını modernize etmesine ve genişletmesine yardımcı olacaktır. Proje, Hükümet'in 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu olarak 2035 yılına kadar 120 GW'lık rüzgar ve güneş enerjisine dayalı kurulu güç kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Türkiye'nin Enerji Dönüşümü - Yenilenebilir Enerji 2035 (YE 2035) stratejisini doğrudan desteklemektedir.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez finansman paketinin onaylanması vesilesiyle yaptığı açıklamada şunları vurguladı: "Türkiye dünyanın en iddialı yenilenebilir hedeflerinden birini belirlemiştir ve bizler Dünya Bankası olarak bunu desteklemekten gurur duyuyoruz. İletim şebekesini modernize ederek ve yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırarak, Türkiye enerji güvenliğini arttırmakta, fosil yakıtlarda ithalat bağımlılığını azaltmakta, rekabet gücünü yükseltmekte ve çok sayıda vasıflı istihdam yaratma potansiyeline sahip yeni sanayi tesisleri geliştirmektedir. Bu proje özel sektör yatırımlarının önünü açılmasın yardımcı olacak ve Türkiye'nin modern ve rekabetçi bir enerji sektörü vizyonunu destekleyecektir."
Proje üç stratejik bileşen üzerinde odaklanmaktadır:
İletim Altyapısının Geliştirilmesi: 1,7 GW'lık yenilenebilir enerjinin doğrudan entegrasyonu ve şebeke güvenilirliğinin arttırılması için yeni yüksek gerilim trafo merkezlerinin yapımının ve mevcut olanların modernizasyonunun, iletim hatlarının ve yeraltı kablo şebekelerinin genişletilmesinin finansmanı.
Elektrik Şebekesinin Dijitalleştirilmesi: Türkiye'de değişken yenilenebilir enerjinin artan payını yönetebilmek için Denetimli Kontrol ve Veri Edinimi (SCADA) / Enerji Yönetim Sisteminin (EMS) güçlendirilmesi ve gelişmiş dijital teknolojilerin uygulamaya konulması.
Yenilikçilik için Teknik Destek: Türkiye'nin ilk Yüksek Gerilim Doğrudan Akım (HVDC) koridorlarının desteklenmesi ve projenin uygulayıcı kuruluşu olan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi.
Projenin Dünya Bankası Görev Ekibi Lideri Yeşim Akçollu proje ile ilgili olarak şunları belirtti: "Bu proje sadece altyapı yapımından oluşmuyor, aynı zamanda Türkiye'nin elektrik şebekesinin daha yeşil, dirençli ve daha dijital hale gelmesini sağlıyor. TEİAŞ'ı hem yatırımlar hem de teknik yardım ile destekleyerek, bir yandan işletmeler ve hanehalkları için elektrik arzının güvenilirliğini arttırırken aynı zamanda Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelinin gerçeğe dönüştürülmesine yardımcı oluyoruz."
Projenin, Türkiye'nin Onikinci Kalkınma Planı ve iklim taahhütleri ile uyumlu olarak, sera gazı emisyonlarının önemli ölçüde azaltılmasına katkıda bulunması ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji değer zincirleri genelinde binlerce kişilik istihdam yaratılmasını desteklemesi beklenmektedir.
Dünya Bankası ve Temiz Teknoloji Fonu, Türkiye'nin temiz enerji dönüşümü ve sürdürülebilir kalkınma gündemini destekleme konusundaki kararlılıklarını sürdürmektedir.
ECARES (Avrupa ve Orta Asya Yenilenebilir Enerji Yaygınlaştırma) Programı, ECA bölgesindeki ülkelerin politika reformları, altyapı yatırımları ve kurumsal güçlendirme yoluyla yenilenebilir enerji kullanımını hızlandırmalarını destekleyen, Dünya Bankası öncülüğünde yürütülen çok aşamalı ve program odaklı bir yaklaşım (MPA) kullanmaktadır. Program, enerji güvenliğini arttırmayı, sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve temiz enerji dönüşümü sürecinde özel sektör katılımını harekete geçirmeyi amaçlamaktadır