https://i.hizliresim.com/Ja0kDE.png
Birkaç gün önce takibe başladığım bir hisse. Yeni bir trende mi geçmiş oluyor?
Printable View
https://i.hizliresim.com/Ja0kDE.png
Birkaç gün önce takibe başladığım bir hisse. Yeni bir trende mi geçmiş oluyor?
https://i.hizliresim.com/yEBoaj.png
Trend kırılımında üç gün içinde tepki gösterir demişsiniz,eğer doğru çizdiysem tekrar trend içine girmeye çalışmış ama girememiş.
Sn arkadaşlar,
Hisse ismi vererek sorularınız olursa lütfen ÖM özelliğini kullanınız..
Bu topikte ( geleceğe yönelik analiz konusunda ) hisse ismi zikretmeyeceğimizi söylemiştik..
Hisse isimlerini, geçmişe dönük olarak (ve eğitim amaçlı) olarak zikredebiliriz..
Saygılar, sevgiler..
Özür dilerim hocam, hisse ismi vermedim. Ekran görüntüsü aldığım için çıkmış.
Bu akşamki dersimizde şu yeşil cümleyi görsel olarak anlatayım... diye düşünüyorum naçizane.. :Sad:
Eğer teorim doğru ise, ANAtrend, bir sub-trendine benziyor.. :)
Ve teorim doğru ise, 5. dalganın gidişatı, ANA trendin gidişatına ışık tutacaktır.. :cool:
Syg, svg.
Görüş açısı..: 25.05.2017 İlk seans sonu kapanışı itibariyle günlük grafik.. Yakından bakış..
Yorum yok.. :he:
https://i.hizliresim.com/ZZ8Zjo.png
Gerçekten bakıldığında çoğu insan için sadece bir grafik ve tek bir trend görülür. Ama işin erbabı baktığında gördüğü ana trend , alt trend , kırmızı kesikli çizgi ve yeşil kesikli çizgi ve daha kimbilir neler. Bilimin gözünü seveyim. Ben yalın altı sigma kara kuşak belgesine sahibim. Bu konuda ciddi eğitimler aldık ve üretimde ciddi projeler yaptık. Altı sigma ile uğraşanlar minitab diye bir program vardır ve bunu bilirler. İşte tam burada teknik analizi minitab programına çok benzetiyorum. Aynı şekilde temel analizide işletmelerdeki proseslere. Minitabinde kendine özgü bir sürü aracı vardır ve bu araçları kullanarak proseslerdeki gidişatı direkt olarak görebilirsiniz.
Hem teknik analizin hemde minitab dediğim programın arka planında matematik ve istatistik bilimi vardır. maalesef insanlar bunların nasıl çalıştığını bilmediği için her ikisinede çamur atarlar.
Oysa bu sistemler belli bir güvenlik aralıkları ile çalışırlar ve hatta kullanıcılarına %99 a kadar doğru sonuçlar verirler.
Her neyse daha fazla uzatmayayım. Son günlerde bazı topiklerde bu teknik analiz çalışmalarına ve bu konuda hakikaten güvendiğim gerçek uzman kişilerin çalışmalarına dl uzatıldığını gördüğüm için yazma ihtiyacı hissettim.
Eline sağlık ben takipçinim.
Eğitim işini pek beceremiyorum..
Baksana bu topiğin haline..
Çok dağınık anlatıyorum.. Kafamdakileri tam aktaramıyorum... Eğitimcilik ayrı bir formasyon, ayrı bir disiplin... O da bende yok.. :)
Ben disiplinlerarası mühendislikte daha iyiyim.. :he: İyi proje yaparım.. Hele de ekibim iyiyse.. :he:
Görüş açısı..: 25.05.2017 Gün sonu kapanışı itibariyle günlük grafik..
-- Son günlere yakın plan bakış..
-- Trendin tamamı ile 5nci dalganın benzerliği.
diye düşünüyorum.. naçizane..
https://i.hizliresim.com/r3AX3N.png
Minitab proğramı bir tür istatistiksel analiz proğramıdır..
Aynı zamanda istatistiksel-matematiksel simulasyon da yapabilirsiniz.. ( Mesela, 3 miyon 6 yüz bin kere 0-6 arasında rakam seçtirip bir tablo oluşturabilirsiniz, çıkan sonuçları analiz edebilirsiniz. Yani, 3.5 milyon kez zar atıyorsunuz, sonra da hangi rakamdan kaç tane gelmiş diye analiz ediyorsunuz.. Hepsinden -yaklaşık olarak- aynı sayıda geldiğini görüyorsunuz.. gibi gibi..)
Borsaya uyarlanamaz... Borsa için çok daha iyi (uygun) yazılımlar var..
Bidiklerinizdir..
MetaStock, Matriks, IDeal, Finnet.. vb... ( Reklama girmiyordur umarım.)
Önemli olan da hangi proğramı kullandığınız değil, işi bilip bilmediğinizdir..
Yani şöförlük bilmiyorsanız, hangi aracın iyi olduğunun bir önemi yok...
Önce şöförlük... Sonra araç tercihi..
Yani... Yazılımlar araçtır..
Bu akşam sorusu olan varsa cevaplayabilirim..
Hisse adı yok...
Grafik koyacaksanız hisse ismi görünmesin..
Mesela, bir ara 5. dalganın boyu ne olabilir denmişti..
Onun gibi sorular da olabilir..
Peki..
Ben sorayım o zaman..
Birinci dalganın boyu ne idi.. ?
Cevap yok..
Demek ki okuyan yok..
Ben vereyim cevabı..
Üçüncü dalga mutlaka birinci dalgadan uzundur... kuralına göre; Ve çok fazla sapmasa da bir fibo oranı olması gerektiği kuralına göre;
3thDB = 1stDB * 1.272 veya
3thDB = 1stDB * 1.414veya
3thDB = 1stDB * 1.618 veya
3thDB = 1stDB * 2.000 veya
3thDB = 1stDB * 2.272 veya
3thDB = 1stDB * 2.414 veya
3thDB = 1stDB * 2.618 veya
3thDB = 1stDB * 3.000 veya ..
.
.
.
.
olabilir..
Okuyan var ama sizin yazdığınız zamanları yakalamak mümkün olmuyor her zaman.
Çalışmalarınız için teşekkürler.
Peki.. ikinci dalga (birinci dalga düzeltmesi) nerede sonlandı..
Yani üçüncü dalga nerede başladı..
75.656'da başladı.. :he:
Niye daha alttaki veya daha üstteki fibo oranlarından birinde sonlanmadı..
İyi de, burada sonlanacağını nasıl bilecektik.. ?
DİĞER İNDİKATÖRLERE BAKACAKTIK.. BAKIYORDUK..
Her bir oranı geçtiğinde, bir sonraki orana gözümüzü dikiyor, aynı zamanda da diğer indikatörlere bakıyoruz..
Ahan da bu da grafik ile gösterimi... bu anlattıklarımın.. :he:
https://i.hizliresim.com/Qa6GVG.png
Var mı anlaşılmayan bir yer..
Haa.. Bu arada... Rakamların illa ki tam olarak fibo oranı ile bulduğumuz rakamlar olması şartı yok.. Dalganın boyuna göre 50-100-200 puanlık sapmalar olabilir..
Bu sapmaların nedeni de, bizim DİP-TEPE hesabı yapıyor olmamızdandır.. Ortalamalardan gidilirse daha net sonuçlar elde edilebilir..
Abi siz anlatınca ve gösterince dalgalar rahatlıkla anlaşılıyor. Herhangi bir hisse açtığımda öyle olmuyor işte :) Dalgası olmayan hisse yapmışlar :) İsim vermeden bir hisse seçseniz, biz dalgaları, uzunluğunu bulmaya çalışsak..
Hisselerin analizi zordur..
Çünkü her hisse BIST-10, 30, 50, 100 gibi derin değildir..
Sığlık - Derinlik kavramını eski sayfalarda bir yerlerde anlatmıştım..
Fakat, sığ olmayan tahtalarda bu tür analizler çok da iyi çalışmaktadır.. Bulabilirsem bir örnek paylaşırım sizlerle..
Derinliği yüksek ve kitlesel hareket ettiği için BIST-100'ü seçtim..
Burada bir çok konuyu anlatıyorum.. Hissenize bu konulardan birini veye bir kaçını uygulayarak da sonuç alabilirsiniz..
Ama şu var ki; endeks ile paralel hareket eden (yani endeksi oluşturan) hisselerden oluşan bir portföyünüz var ise...
Veya, endeks dışında ama endeksten pozitif/negatif ayrışan hisseleriniz var ise, endeksi çok iyi anlamanız ve analiz edebilmeniz gerekir..
Diye düşünüyorum... naçizane.. :he:
Diğer indikatörler çoktur.. Bissürüdür..
Çoğunlukla da, girdi olarak bir veye bir kaç değeri sizden beklerler..
Mesela MA ( Hareketli ortalama)... Kaç günlük hareketli ortalamaya bakacaksınız.. Vadenize göre bu değeri belirlersiniz.. Ya da hissenin geçmiş hareketlerini inceleyerek, en duyarlı olduğu MA değerini yakalamaya çalışırsınız..
Gibi.. Gibi..
Beşinci dalganın boyu ne olabilir.. ?
Üçüncü dalganın bir fibo oranı kadar olabilir.. Bilinmesi gereken tek şey; 5nci. dalganın boyu, 3ncü. dalganın boyundan kısa da olabilir, uzun da olabilir..
Öteki soru neydi.. ?
Hah.. Tamam..
5nci dalganın düzeltmesi olmaz.. 5nci dalga sonlanırsa trend kırılır (bozulur) yeni bir trend başlar.. Veya karasızlık (ayı) piyasasına girilir..
Başka soru var mıydı.. ?
Ooo.. Amma soru sormuşsunuz yav.. :he:
Her trend, bir başka trendin bir parçasıdır.. Bunun en iyi örneği de DOW'un 100 yıllık grafiğinde görülebilir..
Bir soru daha mı vardı ne.. ?
Evet varmış..
Soru sormak için geç kalmamışsanız, erken değildir.. :he:
Off... bitti galiba sorular.. :)
Bu soruların hepsi zor sorular...
5nci dalga bittikten sonra dünya turuna çıkabilirim.. Veya bir sera kurup ilgin meyveler yetiştirmeye çalışabilirim.. Böyle beklentilerim var.. :he:
Yaşım 54.. Büyük haritaya bakmam.. N'aapiim bu yaştan sonra büyük haritayı.. :he:
Bir trend yakalarsam, tadını çıkartırım.
Her zaman hissede olacağım, her zaman para piyasalarından para kazanacağım gibi bir derdim yok...
Başka sorusu olan yok ise.. Veya cevabını alamamış olan var ise..
Bu akşamlık yeter mi..?
Yok mu..? Var mı.. ? Yeter mi..? :he:
Bir dahaki sefere bu kadar kolay bırakmam.:)
Teşekkürler zaman ayırdığınız için.