ben bunu mealimde sormuştum...bakalım cevap gelecek mi ?? gelmez ise haftaya zaten telefon açacam...umarım anlayışlı biriyle konuşurum..
Printable View
şirket ikinci çeyrek ile ilgili açıklama yapmıştı ...açıklamalarında geçen yılın aynı çeyreğinden iyi bir performans sergilediklerini açıkladılar...ben de şimdi merak ettim ve geçen yılın bilançolarını incelemek istedim..
..............2022/4.ÇEY........2022/3.ÇEY........2022/2.ÇEY........2022/1.ÇEY..
ciro............2,671...............2,425......... .......2,445................1,877......
kar............302 mil.............131 mil.............239 mil.............83 mil....
n.kar marjı..%11,3.............%5,4................%9,8. .................%4,4
buna verilere göre kocaerin en iyi olduğu bilançolar ikinci çeyrek ve dördüncü çeyreklerdir...en zayıf ciro ve kar ilk çeyrek olduğu görülüyor...üçüncü çeyrekte ikinci çeyrek ile aynı ciroyu yapmasına rağmen net kar marjı nisbeten zayıf kalmıştır...
buna göre bu yılın ikinci çeyreği güçlü gelmeli...geçen yıldan daha iyi olacağı söylendiğine göre 3 milyar civarı ciro gelebilir...net kar marjı geçen yıl gibi %10 olursa ?? kabaca 300 milyon faaliyet karı gelebilir...bunun yanında stoktan ve döviz varlıklarından gelecek değerlemeler ile net karının daha da artacağını düşünüyorum...kur gelirleri ile birlikte süpriz bir kar gelebilir..
döviz ile ürününü satması....güçlü stoğu...güçlü döviz varlığı...güçlü ihracatı gibi faktörler kocaeri finansal olarak çok güçlendirmesi gerek...süpriz güzel bir kar temelci arkadaşların kafalarında güzel sinyaller üretecektir..bu sinyaller ile üçüncü çeyrek beklentileri güçlü bir şekilde satın alınabilir...benim kafamdaki yol haritam budur...
geçen yılın verilerinden baktığımızda ilk çeyreğin tüm yılın cirodaki payı %20 dir...ikinci ve üçüncü çeyreklerin payları %26 dır...son çeyreğin payı ise %28 dir...
eğer o verileri bu yıla uygulayacak olursak , bu yıl ilk çeyrekte 2,673 milyar ciro yaptığımıza göre ve buda tüm yılın %20 cirosuna eşit ise , o halde tüm yılda 13,4 milyarlık bir ciro ortaya çıkmalı...
geçen yılın ortalama net kar marjı %8 olduğunu görüyoruz...bu net kar marjını bu yılın olası cirosuna uygulayacak olursak 1 milyarlık net kar ortaya çıkar...
yalnız bu hesabı bu yılın ilk çeyreğine dayanarak yapıyoruz...ilk çeyrekte malum fabrikamız henüz yenilenmemiş ve kapasitesi artmamış idi....yani yenilenmemiş ve kapasitesi artmamış bir kocaer bu yıl 13,3 milyar ciro ve 1 milyar da net kar elde edecekti...
ama bu yenilenmeden sonra ben ciddi bir ciro ve kar artışı bekliyorum...nedeni şudur bence :
1-ikinci çeyrekte döviz arttı dolayısı ile döviz bazlı satışları aynı oranda artacaktır...
2-modernizasyon nedeniyle maliyetler düşecek ve net kar marjı da artacaktır
3-katma değeri yüksek ürünlerin bundan sonraki çeyreklerde ağırlığı artacaktır ..buda net kar marjını ve ciroyu artıracaktır..
bu yeni etkenleri de hesaba kattığımızda bu yıl sonunda cironun ben 15-17 milyarlara net karın da 1,5 milyarlara çıkmasını bekliyorum... net kar marjının bundan sonraki çeyreklerde ortalama %10-12 lere çıkmasını bekliyorum...
sektörü çok da iyi tanımıyorum şu anda basit bir mantık yürütüyorum...yapılan yatırımların etkisini sektörün içinden gelenler daha iyi bileceklerdir...yaptığımız hesapta yenilenebilir enerji ile ilgili gelişmeler dahil değildir...artık oradan neler çıkabilir bilemem...biliyorsunuz hem jeotermal santral olacak hem de yanında belki de tarım yapılabilecek ve mineralli suyu şişeletip satışını da yapabilir...orası bir çok olaya müsaittir....aslında bu konuları da şirkete sormak istiyorum..
bazen beklentileri aylar öncesinden söylemek yatırımcıya hiç gerçekleşmeyecek bir hikaye gibi geliyor ve insanlar da pek değer vermiyor...gesandaki arkadaşlar hatırlayacaklardır , gesanda trafo üretiminin 2500 den 10 000 adete çıkacağını ,kendi inverterini üreteceğini ,sunjunior ürününün potansiyelini ,yenilenebilir enerjinin gelecekteki potansiyelini aylarca anlattım...piyasa bu beklentilerin bir kısmını fiyatladı ama tamamını fiyatlamamış olacak ki bir iki hafta önce europower iştirakinin trafo üretimini 2500 den 10 000 adete çıkaracağı haberi gelince hisse birden bire dellendi ve 80 tl lerden 170 tl lere kadar çok sert çıktı...sanki ilk defa duyulmuş gibi davrandı...:kahkah:
bu gün kocaer hakkında da bazı şeyleri yazıyoruz ama eminim ki bir çok yatırımcıya yine gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hikaye gibi geliyordur...bir gün gerçekleşmeye başladığında aaa bu güzel beklentisi gerçekleşti deyip sert alacaklar...piyasayı anlamak zor son zamanlarda....geçmişte bir yıl sonra gerçekleşecek beklentiler bile satın alınmaya başlanıyordu ama günümüzde artık yumurta kapıya dayandığında ve gerçekleştiği kap haberi geldiğinde yeni fiyatlanıyor...
o yüzden de kocaeri biraz erken aldım gibi düşünmeye başladım...keşke yenilenebilir enerji sektöründen biraz daha faydalanıp öyle gelseydim buraya...:kahkah:
kocaer geçen yıl bilançosunu 2 ağustosta yollamış görünüyor....eğer bu yıl da aynı tarihte bilanço yollayacaksa !!! burada kaldı 10 gün...bu 10 günün 4 günü hafta sonu tatilleri..geriye 6 iş günü kalıyor...dediğim gibi ikinci çeyreklerde güzel bilanço yollarsa ve ilk etapta güzel sinyaller yakarsa ?? asıl muhteşem olacağı üçüncü çeyrek bilançoları temel analize değer veren kaliteli yatırımcılar tarafından daha rahat satın alınabileceğini düşünüyorum...temel analizci yatırımcı arkadaşları severim...hisselere günlük bakmıyorlar..en az 6 ay ,normal şartlarda da 3-5 yıllık bir zaman diliminde sabır etmeyi seviyorlar...dünkü alışları bu arkadaşların alışlarına benzettim...çünkü gap map bırakmadan kararlı aldılar...
dün paylaştım geçen yılın bilançolarında mevsimselliğin etkisi ile en zayıf çeyreğin ilk çeyrek olduğunu ,en güçlü çeyreğin ise dördüncü çeyrek olduğunu, ikinci ve üçüncü çeyreklerin de nisbeten güçlü olduğunu gördük...ülkemizde ve dünyada popüler olmaya başlayan GES sektörüne ürün satmak çok değerli...bunun olumlu etkileri önümüzdeki çeyreklere güçlü olarak yansımaya başlayacaktır..
kocaerin dolar bazlı zirvesi 39 tl...umuyorum ki üçüncü çeyreklere kadar oraları görürüz...yalnız artan kapasite ve modernizasyon yatırımları hem miktarsal artışları hem de net kar marjı iyileştirmelerini beraberinde getirecektir..bu yüzden de dolar bazında yeni zirveler gerçekleşmeli..bazı yatırımcılar telegram sayfalarında 70-80 tl lerden söz ediyorlar...:kahkah: ileriki aylarda FED in faiz indirme hamleleri ile değerlenecek çelik emtiaları ile birlikte artacak ciro ve karlar bence o rakamları mümkün kılabilir...tabi bunun için bence en az 1-1,5 yıllık süreyi gözden çıkarmak lazım...
Geçen hafta yeni iş ilişkisi açıklayan şirketler....https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f800640ddf.jpg
Merhaba, nerden bakabiliriz bu listeye. Farklı zaman aralıkları için de bakılabiliyormu? Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Teşekkürler
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
güzel bilançonun kokuları geliyor...sanki piyasa bunu fark etmeye başlıyor...
20,00 ın üzerindeki her fiyat çok şık olur..öyle bir durumda satış baskısı büyük ölçüde biter...20,00 seviyesi psikolojik bir seviyedir..önemi yüksektir...
kocaerin hem temelinde gelişen olumlu değişiklikler hem de bünyesinde barındırdığı yenilenebilir enerji şirketi ve belki de soda içeceğinin satılabilmesi ve sera tarımının yapılabilecek olması olayları kocaeri çok cazip kılıyor...yenilenebilir enerji sektörüne çok geç uyanmış yatırımcılar için kocaer tutunacak bir dal olabilir..çünkü kocaerin bünyesinde tam 300 milyon sermayeli bir yenilenebilir enerji şirketi var....bu şirketin kısa sürede faaliyete girerek kocaerin enerji ihtiyacanın tümünü yenilenebilir enerjiden sağlama amacı var...bunun yanında artacak ciddi miktardaki enerjiyi de ulusal şebekeye satma durumu var...
tüm bunlar sadece bir başlangıç olacak...bir kere bu sektöre adım attı mı devamı gelecektir..bakarsınız ilerde idialı bir şirket de olabilir....
hep kocaer bir enerji şirketine gebe dedik..bakalım doğum kaç ay sonra olacak ?? doğacak bebeğimiz ne kadar sürede emekleyip koşacak ?? sabırla bekliyoruz...
yaklaşık bir 1,5 yıl önce gesanı alıp yorumlar yaptığımda bir gün gelecek yenilenebilir enerji sektöründen hisse almayan kalmayacak demiştim...bu gün tüm twiteer üstadların örnek pörföyünde muhakak bir kaç tane yenilenebilir enerji sektörü hissesi var...hala ben almadım diyen birisinin çıkacağını sanmıyorum...
bu sektöre iş yapan her şirket büyüyecektir....kocaerin profil olarak bu sektöre üretim yapması ve yenilenebilir enerji şirketi olarak bizzat üretimde yer alacak olması çok olumlu..bu iki olayın olumlu etkileri önümüzdeki çeyreklerde kendini göstermeye başlayacaktır...
Keko eski dostum seni gördüm sevindim tekniğine de çok hoşuma gitti 20 den 20.30 kadar işbanktaki çizen bendik hayırlısı diyelim
hayrını gör dostum...eski dostlarımın hepsi çok paralı olmuş maşALLAH...tıpkı bana benzemişler...:kahkah: sürekli söylüyorum bu borsa aleminde para temelcilerdedir diye...:kahkah: ama çoğu teknikçi arkadaşları inandıramıyorum...
sen hem temele hem de tekniğe değer veren bir dostumuzsun...umuyorum ki gönlüne göre kazanırsın...tüm ortaklara başarılar diliyorum...:)
bir hissenin temeli güzel olduktan sonra vede güzel bir hikayesi olduktan sonra her türlü yatırımcıyı çeker...böyle bir hisseye temelciler de teknikçiler de çorbacılar da ky lar da by lar da günlükçüler de 5-10 yıl vadeciler de gelir...sonuçta herkes nasibi kadar kazanıp gider...giderken de hisseden bir şey eksilmez...hisse ederine eninde sonunda gider...
geçmişte ben gesanı 230 dan sattığımda hisse ta 340 lara kadar gitmişti..ardından düştü bu gün ise bölünmemiş fiyatı ile 400 ün üzerine çıkmış ve tavandadır...yani biz yatırımcılar birer yolcuyuz...asıl olan şirkettir ve şirket de kalitesi ile birlikte kalıcıdır...
hisselerde konjöktörü iyi yakalamak lazım...başarının sırrı buradadır...
Ben yeotk ve smrtg iyim sen gesan ı unutmuyorum o günleri ama aslan bebeği yakalamak bugün itibarıyla yok ve smrtg kerim sattım gider gitmez değil ama para Yapmak için bebek bulmak lazım buda çok hoşuma gitti
bu zamanda yenilenebilir enerji sektöründe ortada dolaşan bebek bulmak çok zor....ben ancak ana rahmine yeni düşmüş bir bebek bulabildim (kocaer)...henüz 20 günlük bile değil (kocaerin iştiraki şirket) ...ultrason ile zar zor tespiti yapılabiliyor...ama doktora sordum...gayet sağlıklı diyor...bu bebeğin hamileliği de uzun sürmeyecek diyor...ben çok umutluyum....:kahkah:
artık bu sıralarda yenilenebilir enerji sektöründe kim hamile kalabilir diye araştırma yapıyorum...artık kim kiminle yatıp kalkıyor bir magazin gazetecisi gibi haber kovalıyorum...bu kovalamaca sırasında brlsm i de tespit ettim...bu şirket de yenilenebilir enerji sektörüne girmiş...bir de tüm işlerini yaptığı rönesans holding de fransız total ile yenilenebilir enerji sektöründe işbirliğine girmiş...
yani rönesans ve total aşkından bize de bir şeyler düşecek görünüyor...brlsm dolaylı yönden çok olumlu etkilenecek...:)
bizim bebekken alıp büyüttüklerimiz çok büyüdüler...masrafları çok arttı...artık onlara bakmak çok zor...o yüzden de artık çok çok derin araştırıyoruz...onlar henüz keşif edilmedi..ekmekleri yenilmedi...biraz emek vererek ve biraz da iyi besleyerek güzel faydalar sağlanabilir...
biz temelcilerin işi zor....öyle teknikçiler gibi iki çizgi çizerek ekmek kazanmıyoruz...bizde emek çok...araştırma çok...gerektiğinde çile çekmek gerekiyor ki bu emeklerin meyveleri yenilebilsin...:yes:
Kilit cümle masrafları arttı ve artık ucuz takılıyor senin gözlerine güvenirim brlsm bakayım sende parsn bak özelden dönersen sevinirm
yenilenebilir enerji sektörünün önü çok açık dostum..bunu zaten 1,5 yıldır söylüyorum...bu sektöre zaman zaman düzeltmeler gelebilir ama düzeltmeler biter bitmez yeni zirveler yapmak için tekrardan çıkacaklardır...ben biraz erken ayrıldım..ama ayrılmama rağmen gönlüm onlarla...çünkü biliyorum ki bir çok arkadaşın elinde onlardan var...geçen yıl fuul o sektörde iken bu gün elimde çok minik miktarlarda vardırlar..tabi iki tane de yeni aldım (brlsm ve kocaer) bunlarda beklentilerin henüz çok başları...
Kcaeri biraz daha artirdik bakalım hayırlısı..
Kişisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.Alan da satan da kendi bilir..
Teknik olarak 19.49 üzeri kapatsın kafi bugünlük..
Kişisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.Alan da satan da kendi bilir..
Her gap i kapatma zorunluluğun mu var kocabaş.kopup gidemedin
arkadaşlar geçen hafta şirkete attığım emaillere cevaplar gelmiştir...bunu siz değerli ortaklarım ile de paylaşmak istiyorum..
sayın kocaer yetkilileri şirketinizin 01,06,2023 tarihinde geleceğe dönük değerlendirmeler adı altında atmış olduğunuz kap haberinde şöyle bir ibare var : fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen 32 günlük üretim duruşuna rağmen yatırım öncesinde yapılan planlamalar neticesinde 2023 yılı ikinci çeyrek satış hacmimizde bir gerileme yaşanmayacağı ,artan ihraç kayıtlı yurtiçi ve özelikle yurtdışı sevkiyatlar neticesinde satış hacmimizin geçen yılın aynı dönemine göre artacağı beklenmektedir ..
bir yatırımcı olarak merak ettiklerim şunlardır :
1-bir aylık duruşa rağmen nasıl gerileme yaşanmadı ?? acaba önceden satış için gerekli stoklar üretildi mi ??
2-bahsedilen dönem 2023 yılı ocak-haziran dönemi mi ? yoksa sadece nisan-haziran dönemi mi ??
3-satış hacmi derken ciro miktarı olarak mı yoksa satış tonajı açısından mı ?? kast ediliyor...
CEVAP:
Sayın Yatırımcımız,
Mesajınız için teşekkür ederiz.
KAP haberinde, ilgili dönemde yaşanan duruş sonrasında arttırılacak vardiya sayısı ve etkili üretim planlaması ile gerekli açığın kapatılacağının beklendiği ifade edilmektedir. Burada kastedilen satış tonajıdır ve duruş öncesi stoklar dahil ön planlamalar yapılmıştır. İlgili dönemdeki satış miktarı gerçekleşmelerimiz en geç 21 Ağustos’ta açıklanacak 2.çeyrek mali tablolarımız ile kamuoyu ile paylaşılacaktır.
sayın kocaer yetkilileri borsada sizin hissenizi alarak size ortak oldum..size ve şirketinize güvenerek tüm brikimimi sizin şirketinize yatırdım...bir ortak olarak bizi bilgilendirirseniz sevinirim..
yeni almış olduğunuz jeotermal sahanızda çıkan mineralli suyu ileride ticarileştirme durumu var mı?? bildiğim kadarıyla o su bizim içtiğimiz ve bildiğimiz soda içeceğidir..
bir de normalde jeotermal alanların yanında sera tarımı da yapılabiliyor...acaba bu aldığımız alanda tarım yapacak imkanlar ve araziler var mı ?? varsa ileride bunun ile ilgili bir çalışma yapacak mısınız ??
son olarak da 24MW lık bu yatırımın tahmini maliyeti nedir ?? yatırım yaparken bu yatırımınızı hangi kaynaklar ile finanse edeceksiniz ?? acaba biz yatırımcılara bir bedelli sermaye artışı kararı çıkabilir mi ??
vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekür ediyorum..
CEVAP:
Sayın Yatırımcımız,
Kocaer Enerji’nin jeo-termal enerji yatırımı henüz fizibilite aşamasındadır, gerekli tetkikler bitip kaynağımızla ilgili teknik veriler tamamlanınca yatırım kararı alacağız ve Yatırım tutarı o zaman netleşecektir. Fakat yine de fikir vermesi açısında iletiyoruz ki sizin belirttiğiniz MW başına Yatırım tutarı yüksektir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem sismik gibi tetkiklerin hem de santral maliyetlerinin Yatırım tutarı önceki yıllara nazaran ciddi oranda gerilemiştir.
Jeo-termal yatırımımız şu an fizibilite aşamasındadır, santral yatırımı aşamasına geçince en uygun ve şirketimiz için en avantajlı Yatırım finansman yöntemleri araştırılıp ona göre karar verilecektir. Fakat son bilançomuzdan da gözleneceği üzere şirketimizin likiditesi yüksektir, kaynakları güçlüdür.
Jeo-termal enerji 15 yıl boyunca YEKDEM kapsamındadır, dolar bazında alım garantisi mevcuttur (en uzun garanti vee n yüksek fiyat jeo-termal enerji kaynaklarınadır). Bu nedenle fizibilite sonrasında yapacağımız yatırımın oldukça fizibl olduğunu düşünüyoruz. Tüm detaylar belli olduğunda konuyla ilgili tüm gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız.
Saygılarımızla,
Kocaer Çelik Yatırımcı İlişkileri
başka bir kanaldan da email yollamış idim...onların da soru ve cevapları şöyledir :
sayın kocaer yetkilileri öncelikle size başarılar diliyorum...sayın yetkililer ben şirketinize borsada ortak oldum..gördüğüm kadarıyla çok başarılı bir şirketsiniz ama nedense bu başarınız borsadaki fiyatınıza tam anlamı ile yansımıyor..acaba bu konuda bir çabanız olamaz mı ??
bir de şirketiniz hep demir çelik sektörü ile hareket ediyor oysa gerçek anlamda sizin şirketiniz bir mühendislik şirketi ..acaba ileride şirketinizin ismini değiştirmeyi düşünür müsünüz ??
üçüncü bir konu da jeotermal ve ges dışında yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımınız olacak mı ?? mesela rüzgar enerjisi gibi ?? bir de jeotermal enerjiye yatırım yaparken bunu öz kaynaklarınızdan mı yoksa ,banka kredisi ile mi yoksa yatırımcı ortaklarınıza bedelli sermaye artırımı ile mi yapmayı düşünüyorsunuz ??
vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekür ediyorum...saygılar efendim...
CEVAP:
Sayın Yatırımcımız,
Şirketimizin isminin değiştirilmesi Yönetim Kurulumuzun gündeminde değildir, kısa-orta vadede böyle bir değişiklik olacağını beklemiyoruz.
Jeo-termal ve JES dışında da yenilenebilir enerji kaynaklarına bakıyoruz. Rüzgar ile ilgili bir fizibilite çalışmamız da olmuştu. Fakat şu anda şirketimizin önceliği jeotermal enerji yatırımımızın hızla tamalanması yönündedir. Jeo-termal yatırımımız şu an fizibilite aşamasındadır, santral yatırımı aşamasına geçince en uygun ve şirketimiz için en avantajlı Yatırım finansman yöntemleri araştırılıp ona göre karar verilecektir. Fakat son bilançomuzdan da gözleneceği üzere şirketimizin likiditesi yüksektir, kaynakları güçlüdür. Yatırımlar için alınacak bir bedelli sermaye arttırımı Yönetim Kurulumuzun gündeminde bulunmamaktadır.
Saygılarımızla,
değerli kocaer yatırımcı ilişkileri borsada sizinle ortak olmuş bulunuyorum..son atmış olduğunuz jeotermal enerji santrali ile ilgili bir kaç soru sormak istiyorum
1-bu jeotermal santral alanını ne kadara aldınız ??
2-bu 24 MW lık santralin yapım maliyeti ne kadar olur ? bitiş süresi kaç ay olur ? ve bu santral kendini kaç yılda amorti edebilecek ??
3-bu yatırımda devlet desteği veya teşviği var mıdır ?
4-bu santral alanında jeotermal su çıkarırken minarelli su da çıkmış olacak acaba bu suyu satma durumunuz olacak mı veya çıkan bu su ile seracılık tarımı yapabilecek misiniz ?
5-faizlerin bu kadar yükseldiği bir dönemde bu yatırımı yapmak büyük cesaret ister...bunu neye dayanarak yapacaksınız...bedelli sermaye ihtimali olabilir mi ??
CEVAP:
Sayın Yatırımcımız,
Jeo-termal ruhsatı ve bloke alanı satin ala bedelini kamuoyu ile paylaşmadığıız için SPK kuralları gereği sizinle de paylaşamıyoruz.
Kocaer Enerji’nin jeo-termal enerji yatırımı henüz fizibilite aşamasındadır, gerekli tetkikler bitip kaynağımızla ilgili teknik veriler tamamlanınca tüm detayları belli olan yatırım kararı alacağız ve Yatırım tutarı o zaman netleşecektir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem sismik gibi tetkiklerin hem de santral maliyetlerinin Yatırım tutarı önceki yıllara nazaran ciddi oranda gerilemiştir. Jeo-termal yatırımımız santral yatırımı aşamasına geçince en uygun ve şirketimiz için en avantajlı Yatırım finansman yöntemleri araştırılıp ona göre karar verilecektir. Fakat son bilançomuzdan da gözleneceği üzere şirketimizin likiditesi yüksektir, kaynakları güçlüdür. Yatırımlar için alınacak bir bedelli sermaye arttırımı Yönetim Kurulumuzun gündeminde bulunmamaktadır.
Jeo-termal enerji 15 yıl boyunca YEKDEM kapsamındadır, dolar bazında alım garantisi mevcuttur (en uzun garanti ve en yüksek fiyat jeo-termal enerji kaynaklarınadır). Bu nedenle fizibilite sonrasında yapacağımız yatırımın oldukça fizibl olduğunu düşünüyoruz. Tüm detaylar belli olduğunda konuyla ilgili tüm gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız.
Saygılarımızla,
Yatırımcı ilişkilerine teşekür ediyoruz...güzel bilgiler vermişler...geçen haftalarda jeotermal yatırımların devletçe teşvik edildiği ve çok uygun ortamların sağlandığını paylaşmış idim...gelen cevap bu düşüncemizi doğrulamış...fizibilite çalışmaları bittiğinde tüm deyalar belli olacak...ilk etapta görüldüğü kadarıyla 15 yıl boyunca yekdem kapsamında üretilecek elektrik yüksek fiyatlardan ve dolar bazında satılacak...
şirket sadece jeotermal ile ilgilenmediğini diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile de ilgilendiğini belirtmiş...buda ileride tam bir yenilenebilir enerji şirketine sahip olacağımızı ve hedeflerinin yüksek olduğunu gösteriyor...
yapılacak yatırımının maliyetinin de benim daha önce MW başına 3-4 milyon dolar olarak düşündüğüm miktarlarda olmadığı teknolojinin gelişmesi ile bu maliyetlerin çok aşağıya indiğini vede verilen teşvikler ile amorti süresinin kısa olacağı anlaşılıyor..ayrıca şirketin likit olduğu ve bu yatırım tutarlarının şirket bünyesinden kaşılanabileceği anlaşılıyor...zaten şirket olarak çok güçlü finansman yapısına sahip olduklarını belirtiyorlar...gündemlerinde de bedelli olmadığını söylüyorlar...
merak ettiğim bir çok konuya açıklık getirmişler...açıkçası içime su serptiler...bir tek tarım ve soda üretimi ile ilgili bir cevap vermemişler ama bunu da normal karşılıyorum çünkü fizibilite çalışmaları bittiğinde neler yapılıp neler yapılamayacağı netleşecektir...asıl merak ettiğim konulara ise cevap gelmiştir..teşekürler...
arkadaşlar verilen cevaptaki şu cümle çok önemli :Burada kastedilen satış tonajıdır ve duruş öncesi stoklar dahil ön planlamalar yapılmıştır
buradan fabrikanın durduğu vakitler için gerekli siparişler ve stokların üretildikten sonra 32 günlük kapanmaya gidildiği anlamını çıkarıyorum...bu durumda güzel bir ikinci çeyrek bilançosu gelmeli diyor mantığımız...geçen yıl 2 ağustosta bilanço yollanmıştı...bakalım bu yıl ne zaman yollanacak ??
Teşekkürler Sayın Keko, emeklerinize sağlık.
geçen yıl ilk çeyrekte 138 bin ton
ikinci çeyrekte ise 140 bin ton üretim yapılmıştır...
bu yıl ikinci çeyrekte geçen yılın ikinci çeyreğinden fazla üretim yapılmış ise kabaca 145 bin ton dersek %5 lik bir miktarsal artış olur...ilk çeyrekte ortalama döviz kuru 16,6 iken ikinci çeyrekte ortalama 20 tl idi...bu durumda ilk çeyreğin cirosuna %25 oranında bir artış eklersek ikinci çeyrek cirosu 3,341 milyar ortaya çıkar...bu ciroya geçen yıl net kar marjını katarsak 335 milyon net kar ortaya çıkar...
bu kara döviz kurundan da 330 milyon eklersek 675 milyon kar ortaya çıkar...stok gelirleri ne kadar olur bilemem...ama içimden bir ses geçen yıl tüm karını bu çeyrekte göreceğiz diyor....
kabaca beklentim 675-775 milyon aralığında olsun...
üçüncü çeyrekte kapasite artışı ve modernizasyonun getireceği verimliliği de eklediğimizde çok daha güzel karlar görebileceğiz..
ereğlinin ,ısdmrin zarar veya çok az kar yazdığı bir ortamda böyle bir kar muhteşem olur....:kahkah: gerisini de bu hisseyi baskılayanlar düşünsün...