Guzel haber bu, benim hanim sevinir simdi...
Printable View
Bir sey daha ekleyeyim.
Eger ayni anda öldügümüz zaman (ucak kazasi, otomobil kazasi vs.) kardesime veya esimin kardesine bir sey kalmasin istiyorsaniz vasiyetnameye bir ekleme daha yapmalisiniz ve kimin varis olmasini istiyorsaniz onu yazmalisiniz.
Ben ve esim (cocugumuz yok) esimin kardesine zirnik birakmak istemiyoruz. O yüzden ayni anda ölüm veya pes pese (vasiyetname yazamadan) 3 ay icinde ölürsek tüm servetimizin varisi olarak kardesimi yazdik ortak vasiyetnamemize (GER'de böyle bir olanak var. TR'de emin degilim).
Şimdilik kısmen tanıdık(bilgisel) :
https://twitter.com/maraoz/status/12...310150144?s=20
Altta Venezuela'ların yazdıklarına da bakın.
https://m.bloomberght.com/clearstrea...rdurdu-2255630
Eurobondlar Euroclear'da sallanıyordu değil mi? Bu haber bizi nasıl etkiler?
mart ayında işyatırımdan aldığım eurobond'un işlem formu..
https://i.hizliresim.com/i07u6c.jpg
komisyon = 0
temiz fiyat 90, kirli 90,320 idi alırken.
yıllık %7,25 ten 15 günlük birikmiş faizi vardı kağıdın.
kirli fiyat= 90 + 7,25/360x15 = 90,320 (eurobondlarda yıl 360, 6 ay 180 gün diye alınıyor bildiğim)
yani komisyonu kirli temiz fiyat arasına sokuşturma da yok, sonrasında yansıtılan bir masraf da. temiz fiyatın içine ittiriveriyorlarsa onu bilemem:)
saklama komisyonu ise nisan ayı için 6,13 tl, bsmv 0,31 tl olarak gerçekleşmiş tüm portföy için.
Temizin içine ittiriyorlar biraz, o nedenle bankalar arası fiyat farkı oluyor.
Ayrıca internette finans sitelerinde bulduğum fiyattan hep biraz fazla oluyor banka fiyatı, bir de satarsanız alım satım makasından kazanıyorlar.
Olsun makul bence, hayrına iş yapacak değiller.
işyatırım'da internetten eurobond alım-satımı yapamıyorsunuz. MT ile telefonla görüşüp anlık fiyat alıp emir veriyorsunuz (yoğun zamanlarda MT ye ulaşmak güç olabiliyor bazen). fiyat genellikle (alımda) işbank sitesindeki fiyatlarla ya aynı ya da biraz altında oluyor. benim ilgilendiğim kağıtlarda genelde böyle oldu en azından.
Ben geçen yıl bu zamanlar iki ayrı tarihte CT57'yi parçalı alabilmiştim. 7 farklı Usd cinsinden bir adet de EURO cinsinden Eurobond var. 1,5 yıldır 1000'erli olarak farklı vadelerden topluyorum. Farklı tarihte olan nominalleri de otomatik birleştirdiler. 5 parçalı olan var. Hepsi tek ortalama maliyetle görünüyor.
İşyatırımın aşağıdaki bağlantıda belirtilen fiyatları temiz midir kirli fiyat mıdır? İş yatırım hesabım daha açılmadığı için bu bilgiye ulaşamadım. İş bankası internet şubesindeki kirli fiyatlar ile karşılaştırdığımda o kirli fiyatlardan hesapladığım temiz fiyatlardan da 0.5 puan kadar düşük belirtilen satış fiyatı, o nedenle ben temiz fiyat olduğunu düşündüm. Ancak emin olamadım.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...01819760_1.pdf
Evet zira kirli fiyat olsaydı diğer fiyatlara göre çok ciddi iskontolu olması gerekirdi.
Ancak Temiz , kirli fiyat ibaresinin belirtilmemesini garip buluyorum.
Örneğin ziraat bankası ve iş bankası sitesinde satış fiyatı = kirli fiyat olarak tanımlanırken işyatırımda da temiz fiyat olduğunu düşündüğümüz fiyat sütunu satış fiyatı olarak belirtilmiş.
Evet onun farkına vardım ama bu durumda fiyat kolonunu satış fiyatı şeklinde etiketlemek yerine temiz satış fiyatı şeklinde etiketlemesi gerekirdi. Zira işyatırımın ana hissedarı olan İş bankasında satış fiyatı ibaresinin = kirli fiyat olduğu açıkça belirtilmiş.
Bu tür farklı tanımlamar anlık fiyat karşılaştırması yapanlar için karışıklık yaratabilir.
Eurobond al sat yapan var mı ? Yukardan satıp , düşmesini bekleyenler ??
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Var mutlaka ama kur farkını da gelir olarak beyan etmesi gerektiği için çok çok iyi bir vergisel planlama yapılması gerekebilir.
(Yurt içindeki vergi mükellefi tam mükellef yerli yatırımcılar için böyle)
Ancak dar mükellefiyet veya yabancı yatırımcılar için böyle bir beyan söz konusu değil.
Yaza yaza fiyatlari yükselttiniz ...
Aferim size..
Biraz daha anlatin ballandira ballandira..ek vergi de getirsinler....
Herseyin mokunu cikartmakta ustayiz....
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yapilsa cok.daha karli , vade sonumu beklemektense..,1 ayda acaip primlenen bond lar var ,vade sonunda bu primden faydalanamilayacak ,vergi konusu tam hesaplayamadigimizdan cesaret edemiyoruzSM-A405FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
senin eurobondu araştırıp, ögrenip, karar vermen 1 yıl aldı. Benim 1 hafta. Eski modelsin, gelmişsin bir de inceden dokunduruyorsun : )...Bu ülkenin insanı oldukca huysuz, tamamen bağımı koparmam lazım....Gidin spor yapın, hobi edinin rahatlayın...İşiniz gücünüz birine sarmak...Caktım engeli sana, cevap versen de görmücem.
Bizde dolar devamli yükseldiği için, alım tarihindeki dolar ile satış tarihindeki dolar farkı kadar vergi çıkar.
Dolar: 6 lira ilen 1000 dolar verip X bondundan aldın diyelim. CDS'ler düştü, X bondu satış fiyatın oldu 1100 dolar. Dolar da 7 oldu diyelim. (hesaplama kolay olsun diye)
1100x7 - 1000x6 = 1700TL kârini beyanname verip %15'den başlayan vergi dilimleri ile vergisini vermen lazım.
Not: Eurobond alım satımındaki gelirlerde faiz gelirleri gibi istisna tutarı yok.
Ziraatten 82 dolar kirli fiyatıyla 2047 vadeli eurobond aldım. İlk ve belkide uzunca süre boyunca son işlemim bu piyasada.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İlk ve son derken öğrenme amaçlı alım yaptım. Biraz bekleyip sindirmem gerekiyor bakalım kupon falan nasıl olacak:)
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.