2 gün nema fonu alınamadığı için valör kaybı oluyor. Sakın BEFAS fonu falan almayın. Tam bir üçkağıt düzeni. BES şirketi paranızı 2 iş günü boşta bekletiyor. Sonra fonu alıyor.
Printable View
1 Milyon TL nin 2 günlük nema getirisi şu anda %0.23 net. Yani 230 TL. Hafta sonuna denk gelirse bu rakam %0.45 oluyor, yani 450 TL. Az mı? Miktara göre değişir.
Benim anlatmak istediğim sistem yamuk. BEFAS fonu zaten diğer fonu alırken yönetim giderinin bir kısmı zaten aracı sigorta firmasına kalıyor. TEFAS ta böyle. BEFAS ta da böyle. Bu para aracı BES şirketine yetmiyor. Bir de 2-4 gün nema vermeyerek haybeden gelir elde ediyor. BEFAS fonu neden TEFAS gibi değil? Fon alırsam paramı nemalandırma benim isteğime bağlı olmalı. Hisse senedi alırken bile soruluyor. Tüm sistem böyle. BEFAS dışındaki tüm sistemlerde valörü beklerken nema alabiliyorsun. BEFAS neden farklı? Kimi kandırıyoruz?
Bu başlıkta besin dezavantajlarından çok bahsettim. Bunları arada bir hatırlamakta fayda var. Ancak bazı güzel gelişmelerde var. Bunlardan en önemlisi artık devlet katkısının %40 kadarının borsada değerlendiriliyor olması. Daha önce sadece devlet tahvillerinde değerlendirildiği için bu katkının hiçbir önemi yoktu. Şöyle söyleyeyim ben 2013 te bese dahil oldum 2020 ye kadar hesabıma yatırılan devlet katkısı toplam 4216tl idi. Buna 2091tl getiri vermiş ve toplam devlet katkısı 6308tl(7 yılda devlet katkısının nasıl çöp olduğunun güzel bir örneği) olmuştu. Hak kazanılan vs ayrıntısına girmiyorum şimdilik. 2021 de 13993tl devlet katkısına 1493tl getiri vermiş toplam 15487tl devlet katkım olmuş. 2022de yaklaşık 15000tl devlet katkısına 15000tl getiri vermiş toplam devlet katkısı 30000tl olmuş. 2023 sonunda ise 17400tl devlet katkısına 28400tl getiri vermiş ve toplam devlet katkısı yaklaşık 46000tl olmuş.
Devlet katkısının %30a çıkarılması ve özellikle bu katkının %40 kadarının bundan sonra borsada değerlendirilecek olması(ne kadar buna devam ederler orası muamma) çok güzel bir gelişme oldu. Bunun 3-5 yıl bu şekilde devam etmesi bes adına çok olumlu olur.
Normalde 10 yılımı doldurduğum için besten çıkacaktım ancak bu son gelişme nedeniyle kararımı şimdilik erteledim.
Aslında bahsettiğiniz devlet katkısı fonlarına katılımcıların müdahele edememesi sistemdeki en önemli eksiklerden biri. Benim Bes portföyüm tamamı ile yerli hisse senedi fonlarından oluşuyor. Bana bırakılsa devlet katkısı fonlarını da tamamıyla hisse fonlarından oluşturmak isterim, fakat şu anki haliyle bu mümkün değil. Bu nedenle devlet katkısının değerlendirilebileceği risk skalası birbirinden farklı alternatiflerin katılımcılara sunulması gerektiğini düşünüyorum.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Benim Bes maceram bugün itibarıyla son buluyor.Ekim2023 itibarıyla 56 yaş dolmuştu..bu yılın dk'sını da max. ödeyerek ayrılıyorum.
G.emeklilik yetkilileri parayı bu akşam saat 17:00 da hesaba yatıracağını söyledi..cumaya denk gelmesi bilinçli mi yapıldı bilmiyorum
fakat muhtemelen parayı 3 gün değerlendirememiş olacağım.ben geçen hafta pztesi çıkış için aramıştım maalesef cumaya denk geldi.
şimdilik ayrıldım fakat tekrar bes açtım hatta bir kaç yıla yayarak bir kaç tane daha açmayı planlıyorum(kızım için)..
Darısı forumdaki tüm arkadaşların başına diyorum....dilerim emekli olup sağlıkla harcamak nasip olsun herkese..
Kredi kartından ödenen BES katkı payının yolculuğu:
1. Provizyondan sözleşmenize gelmesi (38.gün)
2. Valör süresi içinde tercih ettiğiniz fonun alınması (43.gün)
3. Devlet katkısının hesabınıza geçmesi (100 - 120.gün)
Kredi kartı ile BES ödemesi yapan dikkatli olsun.
Bazı katılım bankaları KuveytTürk ve Albaraka kendi banka kredi kartlarından ödeme yapılırısa 2 gün sonra BES fonunu aliyor. Başka banka var mı bu şekilde kıyak yapan?
Hocam, hayırlı olsun.
Benim de aklıma şöyle bişiy geliyor. Farklı yıllarda olmak üzere 3-4 tane hesap açıp, 1. Hesap 10. Yılı geçtikten sonra sıra ile çıkmak. Ama çıkarken de 9 yıl 11. Ayda full yatırıp, 10. Yılı da full yatırmak, sonra oradan alınan para ile bir sonraki hesapta da benzerini yapmak mantklı olabilir diye düşünüyorum. Hatta 4 ayrı kişi adına açılan hesapla yapılırsa çok daha iyi olabilir
M2007J3SY cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Teşekkürler..Bence her yıla olmasa da iki ya da üç adet bes hesabı açabilirim..hatta süresi dolanı bu ay sonlandırıp yine bu ay yeni bir bes başlattım..farklı kişiler adına olmasının bir avantajı yok diye biliyorum.bes başlatacak kişinin 46 yaş ve üzeri olması 10 yılda emekliliği hak etme açısından avantaj sağlıyor..
https://i.hizliresim.com/3whq6df.jpg
Çocuklar için yaptırdığım 2 ayrı BES var, sağolsun başta sayın asuGaGuGa olmak üzere buradaki çok değerli arkadaşların sayesinde, farklı bir yatırım aracı olarak gördüğüm için yaptırmıştım. Çocukların haberi yok ancak yaşları henüz emeklilik yaşından (56) uzak...Eylül ayında 10 yıllık sürem doluyor ve emeklilik hakkı kazanıyorum. Yaş konusunda zaten sıkıntı yok fazlasıyla geçtik oraları...:)
Onlara mı devretsem yoksa böyle devam edip ödemeleri rutine alarak her an kullanabilecekleri bir sermaye gibi mi bıraksam çok kararsızım...Her türlü görüş ve öneriye açığım dostlarım.
* Dip not: Hiç fon değişikliği yapmadım, buna fırsatım da olmadı zaten. Baştan bu yana Altın fondayım. Ara ara alıp sattığım oldu ancak yılda 1 belki 2 kez.
Bu sorunuza Sn.asuGaGuGa ve diğer arkadaşlar tecrübelerine istinaden çok daha doğru cevaplar verebilir.
Ancak nacizane benim şahsi fikrim sizin ödemeye devam etmeniz. Çünkü zaten devlet katkısına %100 oranda hak kazanıyorsunuz. Bu yıl sonunda devlet katkısını maksimum alacak şekilde ödeme yaparsanız iyi olur. Altın fonu gibi de güzel bir fondasınız. Çokta güzel bir noktaya değinmişsiniz: her an kullanılabilecek bir sermaye çok uygun yaklaşım diye düşünüyorum.
Cani gonulden tebrikler sayin Hissedarxd! Bu baslik gercekten en kaliteli basliklardan biri. Yukarida arkadaslar kendi gerekceleri ile gayet tutarli oneride bulunmuslar. Katiliyourm soylediklerine.
paranin gidecegi, harcanacagi bir yer yoksa, birakin kalsin degerlensin paraniz. Ara ara atin iceriye birseyler mumkunse. Hazirda 10 yillik bir BES iniz var. Bu devirde nimet bence.
Cocuklariniz(saglikli uzun omurleri olsun) ne zaman kendi ayaklari ustunde durmaya baslar, ne zaman ne yaptiklarini bilen bireyler olurlar, secimi onlara birakin. Hayat onlara ait, siz ustunuze duseni fazlasiyla yapmissiniz. Bu birikimle ne yapmak istediklerine kendileri karar versinler.
O zamana kadar, biirkmis paranin uzerine eklemeler yapmak bence en mantiklisi.
Tekrar tebrikler!
Çok teşekkür ederim sayın dostlarım. Her ne kadar yazmasam da uzun zamandır takibimde olan bir başlık burası ve işbu forumun en naif katılımcıları ile aynı başlıkta yazışmak benim için onurdur...
Saygı ve hürmetlerimle.
Herkese selamlar. 44 yaşıma girdim ve yaptım sözleşmeyi. Sonra kek gibi, kredi kartımdan ek katkı payı ödedim açılış ayağına ve hüsran tabii. 800 gün sürer sanırım paracıklarıma kavuşmam:/
beste devlet katkısı katılım katkı e.y. fonlarında değerlendiriliyormuş. tüm hevesim kaçtı. fonun %50si hazine tl tahvili. en azından eurobond falan olsa yine de mantıklı bir yatırım olacaktı benim için. hayal kırıklığı oldu.
Bunca yıldır borsadayım şunu anladım...Yap 2 tane BES, en üst limitten (hatta fazla fazla) öde % 30 ları cebe indir...Hisseleri takip ettiğin; grafik incelemesi, bilanço analizi, şirket ve sektör ile ilgili haber takibi, üstüne üstlük global ve yerel ekonomiler vs. için harcadığın enerjinin sadece % 0.1'i ile makro piyasaları takip ederek uygun fon değişiklikleri yap. Hem parayı hem de sağlığını kazan...Üstelik hemen her başlıktaki insanın enerjini almak üzere görevlendirilmişlerle dolu hisse başlıkları yerine gel buradaki naif yatırımcılarla sohbet et...
Çok geç kalmışım...
Her hata bir ders ne hata biter ne ders...
Aynen bu dediğinizi yapıyorum, çok daha az zaman ayırıp, gayet de iyi sonuçlar alıyorum. Doğrudan hisse yatırımı yerine, Temmuz ayından bu yana Tefas tarafında hisse senedi yatırım fonları, bes tarafında da emeklilik hisse fonları ile devam ediyorum.
Arkadaşlar merhaba,
Kendim ve eşim için BES hesabı açmak istiyorum. Tavsiye ettiğiniz şirket var mıdır?
Teşekkürler
Sayin Poizer,
Ben allianz ile calisiyorum gayet memnunum. SIrket konusunda tavsiye vermeyeyim ama tek tavsiyem;
eger mumkunse yonetim gider kesintisi olmayan bir plan acmaya calisin. Uzun vadede cok onemli degil ama, mumkunse neden olmasin.
Eğer çocuğunuz için çok uzun dönemli açacaksanız bence kesin içinde nasdaq tabanlı teknoloji fonu olmalı.. Agesa da avr bu fonlardan biri. Döviz bazlı olduğu için diğer bes şirketlerinden bu fonu alamıyorsunuz. O yüzden seçeceğiniz bes te yabancı teknoloji fonu var mı bakmak lazım.
https://i.hizliresim.com/mfrnush.jpg
Garanti mobil uygulamasından çıkan mesaj...Mesela böyle bir şey var sayın Poizer...
Şu mesaj zamanında gelseydi, var ya parayı götürmüştüm...:)
Bu dediğinizi nasıl yapıyoruz biraz açabilir misiniz?Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Allianz Premium Bireysel Emeklilik Planı katki payi uzerinden yonetim gide kesintisi almaz. Ama Premium bu giderden kurtulmak icin baslangic oalrak 400 bin koymanizi ister. Ornek olmasi acisindan yaziyorum. Her emeklilik sirketinin, bu tarz planlari var.
Allianz Premium Bireysel Emeklilik Planı'nda giriş aidatı dışında;
Katkı payı üzerinden yönetim gider kesintisi,
Ek yönetim gider kesintisi,
Birikim üzerinden yönetim gider kesintisi uygulanmaz.
https://www.allianz.com.tr/tr_TR/uru...omer-lead-form
twitter da gormustum. Ne kadar dogru bilmiyorum. Ornegin:
https://twitter.com/101_bes/status/1765376262543949931
Ziraat Bankası Süper Şube aracılığıyla Türkiye Hayat Emeklilik'te BES başlatanlara özel;
- Minimum 449₺ katkı payı ödemesi.
- Giriş aidatı yok.
- Yönetim gider kesintisi yok.
tek tek arastirmak lazim. Size uygun degilse de, zaten bu gider ilk 5 yil aliniyor. 5 yildan sonra bu gider yok. COk da takilmamak lazim. Sadece imza atarken neye imza attiginizi bilin. Sonra odedigim tutardan neden kesiyorlar demeyin.
Türkiye Sigortanın "sağlam temel plan" adlı bireysel emeklilik planında başlangıçta 25.000 TL öderseniz yönetim gider kesintisi ödemiyorsunuz. 2023 Temmuzda başladığım beş farklı bireysel emeklilik planım var, tamamı bu şekilde.
Türkiye Emeklilik (Halkbankası) Otomatik Katılım, 2017 DEN İTİBAREN SİSTEM AKTİF
Aklıma takılan şu oldu, Devlet katkısı en az %20, 30 olması gerekmiyormu.?
Sasirdim acikcasi. 56.280 TL yi siz cebinizden odediyseniz, nerden baksaniz 14K-17K arasinda bir devlet katkisi almaniz lazim. 4.662.32 tl gecmis hesabiniza. Bu donemde, baska bir emeklilik planindan cikis yapmis olabilirmisniz? Cikis yapildiginda belirli bir sure, devlet katkisi alinamiyor.