toptancılık belli bir yaştan öğrenebilecek bir iş değil. Babası hayattayken yanında nğrenmesi gerekirdi.
Printable View
Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en iyi miras, tasarruf kültürü ve bu tasarrufları uzun vade yatırıma dönüştürebilme bilinci.
Büyük oğlum 12 yaşında... geçen yıl güzel bir uygulama başlattık...bayram harçlıklarını biriktirip 1 çeyrek alıyoruz.. bu sene ile birlikte 2 veren altını oldu...gram altın iyi bir trendde olduğu için tasarruflarının yıldan yıla büyüdüğünü görüp çok mutlu oluyor...bir süre sonra okul harçlıklarından da birikim yapıp, çeyrek alımlarına devamını sağlayacağım... üniversitede bunlar sana küçük bir burs olacak diyorum.
Ayrıca investing uygulanası ile döviz, altın vs takip etmeyi öğreteceğim..üniversitede zaten uzun vade hisse biriktirmeye başlar.
Tabii ki her çocuk benzer profilde değildir..meşhur marshmellow testini hatırlayın.. çocuğun doğasında varsa, erken yaşlarda eğitim ve pratik işine başlamak lazım.
Benim de büyük oğlum 12 yaşında.Ben de tasarruflu olmasını öğretmeye çalışıyorum.Annemle babamın oğluma verdiği karne hediyesi vb. çeyrek altınları biriktiriyor.Geçen saydık 21 tane olmuş.Şu sıralar altının artışından çok memnun.Kuyumcuların önünden geçerken çeyrek altın fiyatlarına bakar.Şimdi evdeki eski eşyalarınının oyuncaklarının bir bölümünü internetten satıp kazandıklarıyla altın biriktirmeyi düşünüyor.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi olamaz, saygılarımla.
Uzun vadeli yatırım yapacağım diyerek yola çıkanlara bakıyorum daha yolun başında ama borsanan düşmesinden korkuyor.. Gençler endeksin 80 bindeyken de 60 bindeyken de düşeceği konuşuluyordu. Tuprs'ı 30 liraya düşünce alacağım diyen mi ararsın, Froto'yu 15 olsun alırım diyen mi ararsın.. Bu felaket tellalları her zaman olacak. Ben temettü yatırımı yapacağım ve bunun da meyvelerini 8-10 sene sonra yiyeceğim diyorsanız, borsada ki düşüşler sizin için fırsattır. Zaten her ay alım yapacak ve bu alımı yıllara yayacak bir küçük yatırımcının da hisse senetlerinin ucuzlamasını istemesi gerekiyor. Örneğin geçen ay 120 TL'ye aldığınız Tuprs'ı bu ay 100 TL'ye alırken sevinmelisiniz. Eğer siz bundan endişe duyuyorsanız zaten uzun vadeli yatırımın mantığını kavrayamamışsınız demektir ve muhtelemen bir süre sonra panik yapıp bütün hisseleri satmanız kuvvetle muhtemel. Hisselerin ucuzlamasını fırsata çevirin. Malı ucuzken almak çok önemli. İnanın bana borsada kolay olan para kazanmaktır. Zor olan ise para kaybetmek. Ama çoğu insan zor olanı başarır. Çünkü elindeki malın değerini bilmez. Ya çok pahalıya alır aylarca bekler ve kar edemeden satar ya da aslında ucuza aldığı malı daha da ucuzlayınca korkup satar ve zarar eder. Bu yüzden hisselere değer biçmeyi muhakkak öğrenin. Örneğin 500 TL olan Egeen'in 120 TL olan Tuprs'tan daha büyük olmadığını öğrenin. Hisse fiyatlarıyla şirketin büyüklüğünün aynı şey olmadığını öğrenin. MUTLAKA HİSSEYE DEĞER BİÇMEYİ ÖĞRENİN. Hisseye değer biçtikten sonra hisse fiyatı düşse de siz biliyorsunuz ki bu düşüş aslında bir fırsat ve elinizde ki hisse aslında çok daha kıymetli. Örneğin SASA'nın patronu İbrahim ERDEMOĞLU hisse geri alımı yaptı. Bu demek oluyor ki patron şirketinin hak etmediği bir değerde olduğunu düşünüyor. Bunları takip edin, anlamaya ve öğrenmeye çalışın. Portföyünüzü asla 1-2 hisseyle sınırlandırmayın. Çeşitlilik güven verir. En az 5 en fazla 10 şirkete yoğunlaşın. Şirketlerinizi tanıyın. Ne iş yapar, sahibi kim, sektörde rolü ney, yatırım yapıyor mu, borcu var mı, özkaynaklarını düzenli olarak artırıyor mu, düzenli temettü ödemesi yapıyor mu vs... Şirketin özkaynaklarını büyütmesi çok çok önemli. Özkaynakları büyümeyen şirket büyümüyor demektir. Bkz spor şirketleri. Bu kadar şey yazmışken tasarrufa da değinmezsem olmaz. Özellikle gençler mutlaka tasarruf edin. Gelirlerinizin, harçlıklarınızın en az %10'unu biriktirmeye çalışın. Bir kahve az iç, bir burger az ye ama biriktir. Tasarruf bu işin en temel taşlarından biri. Almanların refah seviyesinin bu denli yüksek olmasının sebebi tasarruf dostlarım. Kazandıklarından fazlasını harcamazlar, gereksiz borçtan kaçınırlar ve gelirlerinden muhakkak tasarruf ederler. Tasarrufla alakalı "Babil'in En Zengin Adamı" ve "Zengin Baba Yoksul Baba" kitaplarını muhakkak okuyun. Ne kadar erken okursanız o kadar hayatınız erken değişir. Birikimlerinizle düzenli temettü ödemeyi ilke edinmiş olan, yıllar boyu özkaynaklarını büyütmeyi başarmış, dürüst ve şeffaf yönetilen, sektöründe önemli oyuncu, döviz borcu olmayan şirketlere yatırın. Borsa düşerken al, çıkarken al, krizlerde al, insanlar resesyon geliyor battık bittik derken al, cuma kapanışında al, pazartesi seans başında al, her ay al, sürekli al. En az 5 sene temettüleri yemeden hisseye dönüştür. İnanın bana bu stratejiyle uzun vade de hatrı sayılır bir portföy ve hatrı sayılır bir temettü geliri elde edersiniz. Unutmadan sık sık seansı takip etmeyin. Özellikle düşüşlerde korkan, panik yapan kardeşlerim çok merak ediyorsanız haftasonu açıp göz gezdirin. Borsada para kaybedenlerin önemli bir bölümü her an sat butonunu gördükleri için para kaybediyor unutmayın. Saygılar...
Yazına katılıyorum. Ancak iki eksik var bence.
Birincisi ve daha önemlisi.. tasarruf ve düzenli hisse alımından bahsetmişsin..ama çıkış şartları da önemli..uzun vade yatırım al unut değil, al ve performansı takip et..kpi denen kritik performans ölçütlerini belirle ve bunları karşılamayanla vedalaş...bu trade et demek değil...kötü giden ve bu kötü performansı kayda değer bir süre devam eden hisseyi elden çıkar demek.
İkincisi okunabilirdik açısından, özellikle uzun yazıları paragraflara bölmek çok faydalı olacaktır.
Her sey cok basit esasinda ama disiplini olanlar icin..
Calis, kazan, tasarruf et aradaki farki yatirima yonlendir..
Veya gavurlarin dedigi gibi:
Work, save, invest...
Syg,
Uzun vade yatırımcısı şirketin ticari modelinin sürdürülebilirliğini düşünür.
Piyasanın bunu anlık olarak nasıl fiyatladığını değil.
Şirket/hisse alımını şu düşünceyle yapıyorum:
Bu şirketi alırsam ve borsa on yıllığına kapanıp alım/satım engeli olursa, alırmıydım?
Kendini tanı ve disiplin
Bu grafiğe bakan kişi ilk olarak borsanın sürekli çıktığını düşünür. Kazın ayağı öyle değil. Enflasyona göre düzeltilmiş, ya da en azından dolar veya euro bazlı endeks grafiği çizdirirseniz endeksin yerinde saydığını, reel kazanç sağlamadığını görürsünüz.
Benim bu grafikten gördüğüm, endeks o çizgi her ne ise ona değdiğinde ya da yaklaştığında hisse almak lazım.
Gelen olumlu iletiler için teşekkür ederim. Umarım toplum olarak tasarruf bilincini oturtabiliriz. Ancak gençlerimizde maalesef bunu görmek çok zor. Kendilerini bekleyen finansal zorluğun farkında değiller. Devletler artık emeklilerine yüksek maaşlar vermek istemiyorlar. Zaten BES mevzusunun çıkma sebebi de bu bence. Bunun farkına ne kadar erken varılırsa, çocuklarımıza bunu ne kadar erken hissettirebilirsek o kadar iyi olacağını düşünüyorum. Bir arkadaş "al-unut yerine gerektiğinde ayrılabilmek"ten bahsetmiş. Ona da teşekkür ederim. Al-unut yerine al-izle yani ortak olduğun şirketi takip et diyoruz. Yatırım yapıyor mu, özkaynaklarını büyütüyor mu, satışlar büyüyor mu, borçluluk durumu nasıl.. vs gibi pek çok kriteri izlemek gerekiyor. Şunu da belirtmek isterim, örneğin elinde 15 TL maliyetle Tuprs ya da 1 TL maliyetle Eregl gibi yüksek temettü verimi olan dev şirketler tutan birinin hisseyi teknik analize göre yorumlayıp, "kanal üstüne geldi buradan bir düzeltme yapmalı" şeklinde yorumlayıp daha aşağıdan daha fazla lot alabilmek için satmasını doğru bulmuyorum. Bizler şirkete ortak olup uzun yıllar kar payı almak istiyoruz. Bu işi şöyle düşünebilirsiniz, iyi bir konumdaki benzin istasyonuna ortak oldunuz ve size %8-12 arası verimle kar payı ödüyor. Altın yumurtlayan tavuk kesilir mi? O istasyondaki ortaklığınızı bitirmek aklından geçmez bile. Ama borsada "sat" butonunu her an gördüğümüz için çoğu zaman büyük balığı kaçırıyoruz. Kendimize verdiğimiz sözü tutamıyoruz. O yüzden teknik analizle değil de daha çok şirketin temel verilerinde bozulma olduğunda satma taraftarıyım. Not: Teknik analize inanmıyor değilim. Ancak amacımız ortak olmak. Saygılar...
Ereğli'ye ben de yatırım yapıyorum. Uzun vade de inandığım, güvendiğim YASAYLA kurulmuş olan bir şirket. Gelişmekte olan ülkemiz için kritik öneme sahip. Değer biçme konusunda buradan bir şey yazmam doğru olmaz. Ancak yolun başında olan ya da en az 10 yıl ben bu hisseyi tutarım ya da biriktiririm diyen biri için şu an bence fırsat veriyor. Battı dedikleri dönemde ne kadar kar açıkladığını, ne kadar temettü dağıttığını birlikte gördük. Ancak şahsen kısa vade de bir yükseliş beklemiyorum. Esasında yükselsin de istemiyorum :) Saygılar..
Yazı için teşekkürler Olayın psikoloji boyutuda var. Büyük bir önem taşıyor.
Çoğu kişi sermaye piyasalarında yatırım yapmayı hafife alıyor. Herkes sermaya piyasalarında yatırım yapılacak diye birşey yok.
Herkesin berber marangoz doktor mühendis olamayacağı gibi.. birçoğu oğlunu futbol okuluna gönderir 3-5tane yıldız çıkar ülkemizde senede. O yüzden olmuyorsa zorlamaya da gerek yok:)
+Tek yol hisse değil. Çok yükseldi hissemi satmayım ama düzeltme gelir vs diyorsan endeks viop var.
Altını var doları var yurtdışı piyasası var. Faizi var fonu var varda var..
Yatırım tavsiyesi değildir.
Görüşleriniz için teşekkür ederim. Psikoloji boyutu zaten en önemli kısımlardan biri. Bu yüzden tasarruf ettiğimiz kapitali kullanmamız lazım :)
Tek yol hisse değil tabi. Altına da yatırım yapan biriyim twitterdan takip edenler bilirler hatta her zaman "altın kraldır dibi bulmaya çalışmayın" derim. Kapitalin tamamını Altına yatırmak, gemiyi güvenli limana yanaştırmak gibi bana göre. Hepimiz biliyoruz ki o gemi limanda huzur içinde yatsın diye üretilmedi :)
Altın durduğu yerde değer kazanıyor evet ama bize kira-temettü gibi ödemeler yapmıyor. Yani paraya ihtiyacımız olduğunda altın bozdurarak anaparadan yemek zorunda kalıyoruz. Temettü ödeyen şirketlere ortak olmak bu açıdan iyi oluyor. Yıl içinde ekstradan bir akar gelir elde ediyorsunuz. Ama portföyün %25-30'luk bir bölümünün altında olması, bizim gibi enflasyonun olduğu ülkelerde önemli bir savunma. Saygılar.
Ben de geçenlerde gördüm varmış. Garanti 1 veriyor.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...162428fa9a.jpg
SM-G975F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben portföyüme şirket gözüyle bakıyorum eğer güzel getiri sağlatırsam kendime prim gibi temettü ödeyeceğim yıl sonunda.
%25-40arası kara %10temettü
%40-60a %15
%60üzeri %20
İyi motivasyon sağlıyor..
Ortak olmak iyi güzel benimde hisselerim var ama esas amacım kar etmek şirketlerinde öyle:) hangi enstrümanın sağladığı önemli değil.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Tecrübenize dayanarak, yatırımcılıkla ilgili keşkeleriniz oldu mu hiç? Örneğin, 5 şirket değil de 10 şirket biriktirseydim veya 10 şirket değil de 5 şirket biriktirseydim gibi? Portföyün şu kadarını altında tutsaydım veya keşke altın yerine hisse alsaydım gibi.
Bizim gibi 25 yaşında yeni başlayanlar için tavsiyeleriniz ne olur? :)
Ben bu soruyu biraz daha genişleterek sormak istiyorum Dudu hocama :) Mesela;
-böyle bir şey yapmaya ilk ne zaman ve nasıl karar verdi?
-alıpta sattığı oldu mu? olduysa hangi hisseler?
-şu an elinde hangi hisseler var?
-gençlere altın öğütleri ne olur?
-bugün sıfırdan başlasa temettü portföyü nasıl olur?
Hocam belki bu soruların cevabını daha önce vermiştir ama topikte yeniyim :) saygılar.
Ben sadece dışarıdan takip eden biri olarak bu sorulara yanıt verebilirim sanırım.
Hatta, bir soru sormak için üye olmuştum buraya da kendisine çok fazla soru geldiğinden, Tüpraş başlığı altında ben de sorularımı sormuştum, kimse yanıt vermemişti. :(
Sayın Dudu'nun porföyünde; Tüpraş, Hektaş ve Ford mevcut.
Tuprs Eregl Hekts Froto ve Soda ise en sevdiği hisse senetleri.. Eregl'yi yakın zamanda eklemek istiyor portföyüne.
Bense dışarıdan izleyen biri olarak, güzel cümleler kurabilen, bu işe değer ve emek veren herkeste hep aynı hisse senetlerini görüyorum. Herkes 'doğru' yolda olamaz ve herkes burdan 'para kazanamaz' mantığı ile de uzak duruyorum. :)
Yaşça da epey küçük olduğum için, 'idol' olarak görebileceğim herkesin bu benzer hisse senetlerinde birleşiyor olmasını şaşkınlıkla izliyorum.
Nitekim, baktığım zaman 'enflasyon +%4' şartına uygun (erken emekliliğim için bu şart.) bist 100'de çok çok az hisse senedi görebiliyorum. Bütün bunları değerlendirdiğimde 'biriktirmek çok önemli' ancak 'bu birikimi yapmak borsada' olmasa daha iyi neticeler verebilir gözüyle değerlendiriyorum. En nihayetinde, mevcut iktidar sisteminin ne dününe ne bugününe ne de yarına inanmıyorum, içerisinde bulunduğumuz durumu bir kriz, hatta yarın daha da derinleşecek bir kriz olarak nitelendiriyorum.
Saygılarımla.
Herkesin gibi benim de keskelerim oldu tabii, yazmaya kalksam roman olur..
Bu nedenle kendime sakliyorum genelde...
25 yasinda tekrar basliyor olsam 5 tane senet secer, hic bi seye aldiris etmeden bunlari biriktirirdim...
Mumkun oldugu kadar erken baslar ve sureyi uzun tutardim...
Kesinlikle alsat isine girmezdim...
Syg,
Ben 25 yaşında biri olarak cevap vermek istiyorum, şöyle düşünüyorum;
5 yıl önce 25 yaşında olup BIST 100'e yatırım yapsaydım; 5 yıl önce tam bugün BIST 100 80.000 miş, enflasyon hesabı yaptığımızda o günkü 80.000 bugünün 138.552 TL'sine denk düşüyor. E, ama şu an bist 100, 100k'nın altında.. Bu da bana 'kazık yemiş olurdum' gibi geliyor...
Bu da endeksin minimum %40 üstüne çıkmak gerektiğini gösteriyor ki, sadece; 'enflasyona yenilmemek için'... E, bir de emekli olsak, ana parayı yememek için portföyden sadece %4 çekebilecek olsak (sürekli bahsi geçen %4 kuralı) Enflasyon + %4 yapamadığım için korkudan ölmüş olurdum herhalde. :)
Sevgili kardeşim, Borsa kumar abi yaa borsada zarar ettim abi yaaa diyen pek çok değerli kardeşimde gördüğüm hatayı sende de görüyorum.
Ben anlatayım, düzeltip duzeltmemesi sana kalsın. Iki insanı ele alacağım ki siyasi bir şey olmadığını herkes anlasın.
1. Ali kişisinin desteklediği kişiler iktidarda. Ülkenin geleceği ile ilgili çok olumlu. Her şey ona pozitif geliyor ve bu duygu ve düşüncelerle, çok da iyi bir şirket olan Asil isimli şirketi 45 liraya aldı. Oysa şirket son 8 bilançoda açıkladığı karlara ve bunların ortalama artış ivmelerine, elindeki is miktarına, bugün batsa elinde kalacak olan değer vs.. baksak ( ina yöntemi ile değerlesek ) 15 tl ediyor. Ali gibi düşünen çok kişi var ve hepsi asil şirketini aldılar. Şirket 2 yıl sonra ederi olan 15 liraya düştü, Ali için malı kucakladigini rahatlıkla söyleyebiliriz.
2. Ahmet kişisi ise iktidara ölesiye düşman. Ülke ona göre çok kötü. Gelecek filan da yok zaten yurt dışına gidecek öyle kötü yani. Bu ülkede borsaya girilir mi? Borsa kumar canım zaten kendilerinden başka kimseye kazandirmazlar. Bu sırada teko şirketi 3.5 tl, yıllık hisse başına 2 tl kar ediyor, elinde hisse başına 3 4 liralık menkul ve gayrimenkul değerler var. O an yurt dışının durumu, Ahmet gibi düşünenlerin sert satırları vs derken buralara düşmüş Ahmet de finansal okur yazarlığı olmasına, bu ucuzluğu görmesine rağmen siyasi fikirleri nedeniyle var görmüş tavşan gibi bakıyor. Teko 2 yıl sonra 25 liraya çıktı, Ahmet için gözünün önündeki bedava parayı almaktan imtina ettiğini söyleyebiliriz.
Bu kişilerin ikisi de olma derim, sevgiler bol kazançlar.
Selamlar,
Teşekkür ederim cevabınız için ben açıkçası gerçekte 1. örnekte olan 'Ali kişisinin' var olduğuna dair ihtimal bile vermiyordum, bu sebeple bir nebze gözümü açmış oldunuz..
2. örnekteki 2 yılda 3,5 TL'den 25 TL'ye çıkan şirketin bir realitesi var mı? Varsa açıkçası bist100 hissesi olmadığını düşünüyorum. Böyle bir şey mümkün mü yani?
Eğer mümkünse portföyü olabildiğince bölmek çok mantıklı. Neticede 7 farklı hisse alsak, sadece biri 3,5'tan 25'e yürüse, o 'yürümüşü olanı bulmak' mutlu eder, diğerleri endeks bazında ilerlemiş olsa bile.
Iki hisse de gerçek bist 30 hisseleri ve iki kişi de var forumlarda bolca varlar. Şimdi sizler için çok büyük şanssızlık ama hayatta ne katmanlar ne insanlar ne beklentiler neler neler var en iyi askerde gözlem imkanı bulurdun bundan sonra o yok artık. Gerçekten büyük kayıp o 6/12 ay kazançların en büyüğü, elde edebilene tabi. Tüm gençlik atom mühendisi olacağı için gereksiz diye askerliği kaldırdık :)
Aslında güzel soru, mesela neden birisinden birisi gider diye 30 tane şirketi alasın ki? Mesela neden düzenli olarak ucuz olanları alıp pahalandiklari durumda başka hisselere son derece nesnel şekilde ( mesela üstad Cautionary gibi ) dönemsel geçişler yapmayasın? Bunu engelleyen nedir?
Bunu sorana kadar 30 hisse arasından fiyatlara bakıp hangileri olduğunu şak diye mesela bulmuyorsan belki de Borsa senin için olmayabilir ne dersin? Zararda sakin kalmıyorsan sürekli bilanço takip etmiyorsan karda ederi kaçtı bilmeden hemen satıyorsan... bunlar genellikle borsadan zararla çıkan ve borsa 'oynayan' değerli arkadaşlarımda gördüğüm özelliklerden birkaçı.
ASELSAN ve Tekfen 🤣🤣🤣
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Tatilden dönünce ilk iş portföyün göreceli aylık getirisine baktım,,,bist 100 agustos ta %3 3 e yakın düşmüşken, portföyüm %3 e yakın çıkmış...sene başından bu yana portföy-bist100 getiri farkı %25 olmuş ( böyle gitmeyeceğini ben de biliyorum...3,4 sene bu performans devam etse zaten kendimi yerli soros ilan ederim:))
Bu sürede enflasyon %8 filan desek, enflasyonu da %24 yenmiş portföyüm.
Doğru hisse seçimi olayında fazla uzağa gitmeye gerek yok...sene başından bu yana endeks %7 yaparken, Pegasus %250 filan getirmiş, 3,5 katına çıkmış)
Kusura bakmayın, kontrol ettim de sordum aslında. 3,5'tan 25'e nokta atışı giden bir hisse aradığımdan mütevellit bu sorun oldu.
Tekrar kusura bakmayın.
Hisse sahipliği tecrübem yok, çok küçük bir miktarda sadece 'arayüz nasıl kullanılır' dan öteye gitmeyecek bir tecrübeyi saymazsak. Ki orda bile 5-6 ay satış yapmamış, her gün takip etmiştim. Bütün hisseleri de karda sattım. Ben borsa 'oynamıyorum', burayı da bir 'kumar' alanı olarak nitelendirmiyorum. 'Sevilen şirketlere ortak olmak' fikri beni heyecanlandırıyor bile. Bunu da bir şirkete sahipmişçesine, sahipliğini satmadan, olabildiğince uzun, emekliliğe kadar tutmak geçiyor içimden.
Ancak bu ortağı olacağım şirketlerin krizden ne denli etkileneceklerinden emin olabilmenin yollarını arıyorum.
Kusura bakmayın tekrar.
Aselsan ve Tekfen'e baktım, benzer bir grafik yakalayamadım ama.
Defalarca izlediğim ve örnek aldığım bir video.
Yaşam tarzı ile finansal özgürlük dersleri veriyor.
https://www.youtube.com/watch?v=4a51wQAOGR4
10 Secrets to Achieve Financial Success
1. Respect Money and be Indifferent towards it
2. Rent to Own - Define Assets and Liabilities Properly
3. Build and Own your own Infrastructure
4. Go Travelling, Get Perspective, Get your Dream Life
5. Know that Risk is Subjective not Two Dimensional
6. Seek out Alternative Education
7. Learn to Value your Time Properly
8. Ditch the Smart Phone
9. Mainstream Media is Useless. Don't consume it.
10. Choose Role Models that suit Your Objective