Printable View
Viop işini bilen varsa bir zahmet.
Bu satış neyin nesi?
Selamlar.
Trump Türkiyeye gelecek dertler bitecek...:he:
https://www.youtube.com/watch?v=E-NQ0pkCK_U
10.dakika telefonlara yapılacak zammı belirtiyorum....
akaryakıta keyfi zam yapınca bu zincirleme reaksiyon başlatmıyor mu? özellikle son yıllarda uygulanan altyapı projeleri dolara endeksli biçimde tasarlanmış.. mal ve hizmetlerin lojistik maliyetleri akaryakıtla orantılı.. üstelik zincirde herhangi bir yerde artan maliyetler diğer halkalara da sirayet ediyor..
kafadan yapılan zamlar, vergiler harcanabilir geliri de ayrıca azaltacaktır.. ilk andan itibaren..
çözüm zam/vergi değil.. hukumetin tasarruf yapmasıdır.. bu kadar yuksek toplanan vergilerin karşılığı hizmet olarak yok.. bu vergiler kendi siyasi emelleri için harcanıyor..
ayrıca Turkiye ile venezuela aynı şey değil denmiş videoda.. bu enteresan bir varsayım..zira bizim ülkede problem sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasi.. rasyonel olmayan bir kafanın yuksek borçlanmaya dayalı sanal refah oluşturma sürecinin sonuçlarını yaşıyoruz burada..hukumetin onde gelenlerinin demeçlerini bir tarayın medyadan ne demek istediğimi ve ilkelliğin derecesini göreceksiniz.. oldukça iyimser buldum yorumlarınızı..
02 Mayıs Perşembe 21:01 ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: SURİYE ÖZEL TEM. JEFFREY'NİN TÜRKİYE GÖRÜŞMELERİ OLUMLU GEÇTİ - HT
bu arada ekonomik kriz şu anda zaten yaşanıyor (kriz yerine fakirleşme argumanı öne sürdüğünüz için bunu belirtme ihtiyacı hissettim).. bilinmeyen şey bunun ne kadar süreceği.. geçmişte olduğu gibi hızlı bir toparlanma olmayacak.. hatta belki uzun süre sürünecek bu halk zira toplumda her alanda çöküş ve fakirleşme var.. geçmişle kıyas bile olmaz kötülük derecesinde.. çok daha kötü, burası net..
ayrıca.. borcumuz 470-500 milyar dolar mertebesinde.. kısa vade 200 milyar dolar olması 500 milyar doların hepsine faiz ödediğin gerçeğini değiştirmiyor.. burada net bir transfer var dışarıya.. ayrıca ege cansen güzel özetledi: dolarla borçlanma faizi dolar bazında milli gelir büyüme oranından büyükse ciddi sorun var demektir.. sürdürülemez.. yıllarca "borç yiğidin kamçısıdır" dedi mevcut zihniyet ve şimdi bardak doldu.. bardağın dolmuş olması realitesi bir çok "iyimser" argumanı zaten devre dışı bırakıyor..bardak dolmuş, adamlar bu borcu ödeyebilecekmisin diye sorguluyor.. durum budur..
Ege Cansen'in yukarıda ifade ettiği "dolarla borçlanma faizi dolar bazında milli gelir büyüme oranından büyükse ciddi sorun var demektir" tespiti, bizim futbol kulüplerimizin içinde bulunduğu durum gibi bir şey.
Gelirleri faizi bile karşılamıyorsa, faaliyetlerine devam da etseler aslında batmışlar demektir.
Aradaki fark devletler batmıyor. Batırmıyorlar.
Viopta kontrat alan banka spotta dolar satıyor. Dolar çıkarsa da kendini hedge etmiş oluyor. Bilançoda büyük olumsuzluk yaşanmıyor. Kazanılan TL yi TCMB tek tuşla yaratıp bankaya ödeyeceği için de sorun çok yok.
Ayrıca swap faizleri bugün%60 ları gördü. Oradaki müdahalenin devam ettiğini görürken yine borsada satışlara şahit olduk.
MB Mayıs sonu viop kontratı 6.06'ymış.Bu bile %1.6 ediyor.
Bloomda enflasyon korumalı mevduata yüksek talep var diyorlar....
Batmıyorlar çünkü eskiden Düyun'-u Umumiye geliyordu, bugünlerde de IMF geliyor, borçların ödenebilmesinin koşullarını dayatıyorlar. Şu anda da IMF'yi bekliyoruz.
Hükümetin önünde 2 seçenek var,
birincisinde IMF'yi kendileri çağırıyor, sonuçta IMF'nin uygulattığı program nedeniyle itibar kaybına uğrayıp Mehmet Bahçeli'nin erken seçim çağrısını müteakip iktidarı kaybediyorlar.
ikincisinde IMF'yi çağırmamakta ısrar ediyorlar, çöken ekonominin enkazının altında ezilip iktidarı yitiriyorlar.
Yani her halükarda bu kriz bu iktidarı tarihin çöplüğüne atacaktır. Çünkü bu iktidarın yürüteceği hiç bir program içeriden, dışarıdan ihtiyaç duyduğu desteği bulamayacaktır.
Sonuç: Türkiye batmaz ancak batmanın eşiğine getiren iktidar ve zihniyet yolcu edilerek yeniden yüzdürülebilir.
Bloomdakiler geçen 7₺ artışından önce de yüzde 18 faiz çok iyi koşun bağlayın diyorlardı.
Bunlar neyi pazarlıyorsa tersi yöne gitmeli dostlar :)
Sn Selka amacım polemik değil, yanlış anlamayın ama bu videonuz mantık hatalarıyla dolu, irrasyonel. Sn. discretus hataların bir kaçına değinmiş, nezaketi elden bırakmayıp sadece iyimser demekle yetinmiş, şahsen benim açımdan facia olmuş.
Jeopolitik, konjektürel, ekonomik, siyasi, hukuki, eğitim durumu, sağlık, sosyal vs. hangi açıdan bakarsanız bakın; Türkiye sıfırı tüketmiş bir ülke. Bu koşullarda iyileşme olmadan doların belirttiğiniz rakamlara gelebilmesi ihtimal dışı. Dolar 5.5 altı ''locked'' benim kitabımda.
Ayrıca DTH ve dolar ilişkisini iyi analiz edememişsiniz. Açın ikisinin 5 yıllık grafiğini ve overlap edin. Görün bakalım DTHlar nerelerde çözülüyor ve nerelerde artıyor. Saygılar..
Elimizde güçlü bir koz yokmu borçlarımızı silsinler yada affedermi af dilesek işe yarayabilir :rules:
http://www.turkrus.com/476391-rusya-...-dolar-xh.aspx
http://www.hurriyet.com.tr/avrupa/bo...bilir-28053765
https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html
Tasarruf Paradoksu baglaminda devletin yapmis oldugu sey yanlis diyemeyiz
Oyle ki sana enflasyon uzerinde faiz verirse bu para yatirim yerine mevduata gidecektir, bu da piyasada para akisini azaltir, firmalar is yapmaz, ekonomi duraksar ve issizlik artar
Birey reel faiz alamadigi icin dolar ikamesine basvurur ve devlet bu kezde dolarin onunu kesmek icin hamlelerde bulunur - su anda yapildigi gibi -
Devlet bireyin elinde ki parayi harcamasini arzu eder, politikalari ile buna itmeye calisir. Tesvik verir, konuta, otomobile talebi artirmaya calisir vs.
Ancak Turkiye de ki hane halki inatcidir. Eskiden hane halki dolar al sat yapiyordu ama artik aldigi dolarlari satmiyor, cunku son yillarda yasananlar yatirimcilari urkuttu, ozellikle agustos soku derin yaralar acti ve hane halki dolarda istedigini almadigi muddetce vazgecmeyecektir.
Kısmen. 1 yıllık vadeliye göre daha çok vazgeçtirebilir. Az olsun garanti olsun diyen mevduatçıların da bir kısmı reel faiz alınamıyor diye dolar altın vb. çeşitli yatırım araçlarına döndü. En azından bu kısım kazanılabilir. Yüzde 20lerden 19lardan da mevduat bağlayan birçok kişi vardı. Banka faiz mevduat başlığında görebilirsiniz. Keza o kişiler de zarar etmedi dolar uzun bir süre 5.30-5.50 bandında durdu. Doğru zamanda doğru hamleler lazım...
Yukselemeyen sey duser..
Kaliteli bir yazı vatandaşım taşıma maliyeti sarfiyatı harfiyatı bunları hesaplamaz. Duygusal beyni gelişmiştir artık kendince kendini hedge etmiştir. Pekala çok güzel ama yedirirlermi böyle devalleri millete ben sanmam.. O zaman ne olacak ? Hatırlarsanız dolar kurunu 2001 den 2011 e kadar sabit tuttular ki bu 98 ve 2000 devalinden hemen sonra oldu geçen ağustostaki şok 1.dalgamı 2. dalgamı benjaminin sorusu bu.. Tasarruflar ve faiz konusuna gelince paradoks-çıkmaz olduğunu düşünmüyorum çünkü tasarruf sahiplerine ufak bir reel faiz verip tasarruflarını alıp devlet ve iştirakı şirketler eliyle toplu bir üretim veya tüketim girdisine dahil ederek tüketim ekseninde daha düşük maliyetlerle tasarruf sahipleri için daha ucuz ürüne erişim sağlamak mümkün, üretim ekseninde de sağlanan güçlü tasarruflar sermayesini sürekli doğrudan yatırımlara yönlendirerek ileriye dönük verimlilikte ciddi artışlara ve refaha destek verebilir böyle bir senaryo.. Ne olduda bu sistemde herşey bireysel tüketime endekslendi ona çok şaşırıyorum.
Bunun icin bir hikaye lazim, yeni bir hikaye, temeli saglam bir hikaye
Iktidar yiprandi artik ve bu hikaye icin yeni bir olusum, yeni kisiler gerekli
Bu ulkenin sorunu bir turlu normallesememesi
Eger yeni bir iktidar gelir ve normallesme adimlari atilirsa insanlarin guveni artar ve buna gore yasamlarini devam ettirirler.
Turkiye nin yonu bati olmalidir. 3 sey onarilir ise gerisi zaten corap sokugu gibi gelir
Adalet, Demokrasi ve Egitim
1. Rusların sildiği borçların hepsi siyasi ilişkilerin sonucunda verilmişti, verilirken geri ödenmeyeceğinin bilindiğinden eminim. Üstelik bizim alacaklımız da Ruslar değil, batılılar.
2. Yunanistan da AB üyesiydi yani deli kendi delileri idi idare ettiler.
3. ABD'nin borcu da kendi para cinsinden olduğu için en azından görülebilir bir gelecekte problemleri olmaz.
Tek çıkış yolumuz, bu iktidardan kurtulmak ve 2-3 sene kemer sıkmaya razı olmak.
Yarin piyasalar icin onemli bir gun.
1. Enflasyon >>> Yarin enflasyon beklentilerden yuksek gelirse TCMB nin son toplantida metinden cikardigi ifadenin acisi cikabilir. Medyan rakam 2.3% ancak bunun uzerinde gelse daha yillik enflasyona etkisi baz etkisinden dolayi sinirli olacak. Eger 2% nin altinda gelirse onumuzde ki 6 ayda guclu baz etkisi olacagi icin piyasa bunu olumlu karsilayacaktir. Yillik enflasyonun yeniden yuzde 20 uzerine cikip cikmayacagi onemli.
2. Secim karari >>> Pazartesi Istanbul secim karari aciklanacak. Oncesinde ki son islem gunu. Karari bilenler buna gore islem yapacaklardir
3. FITCH >>> Herhangi bir beklenti yok ama azda olsa negatif bir surpriz bekleyen var.