2 gün önce tera nın aldıklarıda yatırım fonlarına geçti
Printable View
2 gün önce tera nın aldıklarıda yatırım fonlarına geçti
Thy satıp arena aldım dün beklesem çok iyi olacaktı beklemek bana iyi gelecekti :)
Ben bir kaç ay önce thy.yi 13 tl.den satıp arena almıştım 😳
Emirhan abi Brightstar neden satıldı? Az çok bilgin var mı? Arenaya neden sattılar adamlar sence elindeki hazır işi
hala hisseyi neden baskılarlar anlamış değilim.. fonlar ve hsbc ellerindeki malı alıyor hala bunlar hisse satma derdindeler..
Hocam Brightstar dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren merkezi Amerika'da olan bir şirket. Bu tür global şirketler zaman zaman bir değerlendirme yaparlar ve risk gördükleri ve karlılığı düşük yerlerden çıkıp daha karlı pazarlara girerler.
Brightstar Türkiye ile beraber aynı anda Hindistan'daki operasyonunu da sattı.
Bu sektör net karlılığı düşük bir sektör. Sonuçta birşey üretmiyorsun , ortaya bir know-how da koymuyorsun , bir yerden alıp bir yere satıyorsun .
Cirolar çok yüksek , rekabet de yoğun olunca %2-3 seviyelerinde bir net karla çalışmak zorundasın. Yani işler azıcık ters gitsin o kar da uçar.
Kaldı ki uluslararası şirketlerde operasyonel masraflar yerlilere göre daha yüksektir. Bir de üstüne döviz kurunun aşırı dalgalanması etkilenince , yabancı için Türkiye'de iş yapmak oldukça zorlaşıyor.
Sebeplerinden biri bu olabilir. Yani Türkiye'den bekledikleri karlar gelmediği için çıkmış olabilirler.
Ben bizim Hintlilerin de USD bazındaki karlılıktan çok mutlu olduklarını sanmıyorum. Keşke satsalar şirketi. Gerçi bundan sonraki karlılık onları da mutlu edebilir ama bir konsolidasyon güzel olurdu.
Bu tip karlılığı düşük sektörlerde , mümkün olduğunca konsolide olup ciroyu arttırmak lazım ki , elde edeceğiniz Esas faaliyet karı , sizi diğer risklere karşı korusun.
Bence sebep tamamen finansal. Başka da bir sebep varsa ben bilmiyorum.
Biz de bunu konuştuk bir arkadaş ile bugün. HSBC'nin ilk alıma başladığı Aralık ortasından itibaren , HSBC yaklaşık 1,2 milyon lot aldı bugün dahil. Yatırım fonları da son 2-3 haftada 700 bin lota yakın aldı.
Yani bu adamların hisseyi düşürmeme konusunda kararlılığını göre göre KY mal sattı.
En çok satan Citi , onu saymıyoruz. Onun dışında KY'nin işlem yaptığı İş , Ak , Yapı kredi , Garanti , Vakıf , Ziraat , Halk , Gedik , Tacirler , A1, Alnus , Global ,Meksa hepsi ekside.
Bunlar içinde ekside olduğuna sevindiklerim de var ama belli ki bir çok KY de satmış.
Arena son 2-3 ayda endekse göre güzel performans gösterdi ve son 4-5 ayda alan herkes karda. O yüzden adamın karda olup satmasına birşey demeyeceğim ama satıp ne alacaksın.
Eğer bu işten biraz anlıyorsan bu hisse için artık 12-13 liraların dip olduğunu anlaman lazım. 10 gün içinde bilanço gelecek. Eğer 2021 12 aylıkta net kar düşündüğümüzden iyi gelirse , yükseliş hemen başlar , gelmezse o zaman en geç 2022 ilk çeyrek bilançosundan sonra başlar.
Yani bundan sonraki süreçte hisse bilanço fiyatlamasına giriyor ve her çeyrek bir öncekinden güzel geleceği için her bilanço açıklandığında bir sonraki bilanço fiyatlanmaya başlayacak ve hisse sürekli yükselecek eğer makro boyutta bir bozulma olmazsa.
Ve bu iş borsadaki her şirket için böyle olmayacak. Son 2 senedir bilançolar iyi idi , 2022 her sektör için o kadar da iyi olmayabilir. Yani her şirket Arena kadar büyümeyecek. İndes bile. Bizim özel durumumuz var. 350 milyon USD cirosu olan şirket aldık.
Sırf buradan ciro %50 artacak , bir de USD'ın değer kazanmasından dolayı en az %40-50 artacak. Yani 2022 ciromuz , 2021 ciromuza göre USD bazında en az %50 , TL bazında en az %100 hatta daha fazla artacak.
Böyle bir şirketi daha yükselişin başında satmak , çok da akıllıca değil. Ama herkesin bir hesabı vardır elbet. Bakalım belki de onlar haklı çıkar. Bunu zaman gösterecek.
Benim satış hedefim 20-22 aylık periyotta 45 liralar civarı. %200'den fazla prim bekliyorum 22 ayda. Bundan daha iyi performans gösterecek çok şirket olduğunu da sanmıyorum.
Zaman gösterecek neler olacağını. Allah hayırlısını versin İnşaallah.
Bu arada bugünün asıl önemli olayından bahsetmedik.
HSBC geri döndü. 2-3 haftadır kendini unutturmuştu. Araya İnfo , Oyak , TERA faln girince HSBC'yi unuttuk hepten. O da 13 liranın üstünde alım yapmayarak unutturdu kendini. Hatta neden 13 lira üstünde alım yapmıyor diye merak ediyorduk.
Demek ki 13 liranın da üstünde de alış yapabiliyormuş.
Bugün de 14,30 üstünde alım yapmadı. Bunun 2 sebebi olabilir. Birinci sebep bugün için 52-53 bin lot alım yapmayı düşünüyordu ama o bölgede çok satıcı gelince 14,30'u aşmadan ordino miktarı tükendi gerisini almadı yarına bıraktı belki de.
İkinci sebep de , nasıl bir ara 13 lirayı savunuyordu ve altına gelince alım yapıyordu ama üstüne çıkınca alımı durduryordu ise , bu seferki eşiği de 14,30 olabilir. Yani bundan sonra da 14,30'u savunabilir. Bunun altına gelince alır , üstüne çıkınca da durur.
Ama aynı anda hem İnfo hem HSBC hem OYAK hem de belki başka fonlar alıma devam eder ise aynı anda , o zaman hakikaten bu seviyelerin altına düşmeyiz İnşaallah.
Bakalım HSBC ve İnfo aynı anda böyle her gün 50 bin lot almaya devam ederse , o zaman satanlara hakikaten yazık olacak. Neyse biz burada yazdık çizdik görevimizi yaptıkç Satanların da kendi fikridir. Saygı duymak lazım.