Yerçekimi kanununu çalışmıyo dow gillerde ossüçbini kırarsa ossbeşbin potada
Printable View
piyasa farklı zamanlarda aynı şeye farklı tepki verebilir. şu anda faiz artışı 2 nedenle olumlu yansır. öncelikle piyasa artış istiyor, merkez zıtlaşmadığı için piyasa ödüllendirir. 2. si bankaların esas işi kredi vermektir; karı mevduat-kredi faizi arasındaki fark ile yapar. ama bir de bankanın kendi parası vardır, elbette bu paraya yüksek faiz alması karını artıracaktır. sadece geçiş dönemi sıkıntılı olur, şimdi o sıkıntı nedeni ile banka fiyatları ucuz. lakin yakında olumlu beklenti alınmaya başlanır.
-Geçen sene bankaların verdiği kredi faizleri %8'lere kadar düştü,TL kredi hacmi 1.637 trilyon TL'den 2.354 trilyon TL'ye yükseldi.Şu anda kredilerin fonlandığı mevduatlara verilen faiz brüt %17.3,merkez bankası fonlaması %17.Özellikle konut kredileri gibi daha uzun vadeli kredilerden ve düşük faizle alınan hazine tahvillerinden bankalar ciddi zarar yazacaklar.
-Bankaların kredi batıkları muhtemelen tahmin ettiğinizden çok daha yüksek,Haziran sonuna kadar BDDK'nın bankalara bekleme talimatı vermesi nedeniyle gerçek tablo Haziran'dan sonra görülecek,şu anda yayınlanan banka bilançoları da BDDK genelgesi nedeniyle hiç bir anlam ifade etmiyor..
https://www.bddk.org.tr/ContentBddk/...vzuat_1059.pdf
ama bu arada büyük ölçekli kredi borcu bulunan ve borcu 1 kereden fazla yapılandırılan şirketlerle ilgili çeşitli haberler sosyal medyaya düşüyor.
https://twitter.com/AhmetBeyefendi/s...94564167299075
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...landi-6210764/
-Geliri TL,borcu döviz cinsinden olan enerji sektörünün bankalara ödemekte zorluk çektiği ve bir bölümü yapılandırılan 50 milyar dolar civarında borcu bulunuyor.
-Spor kulüplerinin aldıkları kredi borçlarını ödemeleri mümkün gözükmüyor.
-Ülker 2018 yılında bankalara 6.5 milyar dolar borcunu 4 yılı ana para ödemesiz yıllık 100 milyon dolar faiz ödemesiyle yapılandırmıştı.Gelecek yıl borç ana para ödememe süresi bitiyor,borcunun ana parasını ödeyebilecek mi,yoksa o da doğuş holding gibi yeniden borç yapılandırma mı talep edecek.
Geçen sene turizm sezonu en kötü döneminde MAALT METUR ve AYCES
turizm hisseleri 10 misli çıktı. Borsa bu bir bakarsınız banka hisseleri 2 misli
oluvermiş. Zaten fiyatlara yansımış bence 4-5 tl olması gereken YKREDİ 2.69
10-13 arası olması gereken GARANTİ ve İŞC 6-8 herşey olabilir. En çok primsiz
bankalar prim yapmalı.
Yani deniz hocam borsada ralli devam mı demek istiyorsunuz.. Ben yazınızdan bistin yeni rekorlar kıracağı anlamı çıkardım.. Sizin ne zaman karamsar yazılarınızı görsem aylık alımlarımı öne çekiyorum.. Çok mantıklı, bilgili bir ekonomistsiniz.. Ama piyasada mantık işlemiyor maalesef.. Sizin dedikleriniz gerçekleştiğinde piyasa 1 e 5 çoktan gitmiş oluyor..
Olabilir.Borsa çok daha yukarı seviyeleri görebilir.Sadece bizde değil, dünyada da borsalar reel ekonomiden kopmuş durumda.Sermayesi sıfırın altına inmiş ,teknik olarak iflasta olan bir çok şirketin hisse senetlerinin fiyatlarının borsada nasıl fezaya gittiğini görüyoruz.
Yazdıklarım karamsarlık değil,sadece gerçek olan neyse onu yazıyorum,rakamlarla konuşuyorum,resmi verileri ya da haber linklerini yazılarımda referans olarak kullanıyorum,sadece aynaya yansıyan neyse onu görüyorsunuz.Ama -insan tabiatı olarak- çoğu kişi somut gerçeği değil ,sadece görmek istediğini görüyor.
Buraya yazma nedenim ,yine beklentileriniz doğrultusunda işlem yapın , " ama aslında yaptığınız işlemin temellerini de nedir bilin,sonra zarar görebilirsiniz" amaçlı.
Siz gene de dikkatli olun. Biz traderız, Deniz hocam finanscı. Benim kafada yukarı patlayıp gitme ihtimali ile tekrar 120 leri bi öpme ihtimali %50 %50, görerek oynamayı düşünüyorum. Biz çok fakiriz hemen poz değiştiririz bizlik bi sıkıntı yok yeter ki doğru yönü anlayalım. Şu an elini açık etmiyor her şey olur esnek olmak lazım.
Çıkması için de düşmesi için de 10 tane sebep sayarım ki hepsi de son derece geçerli sebepler önemli olan PY hangilerini bahane edip ne tarafa sürecek.