Sağlar ama bu sorunumuzu çözmez sadece büyüterek ileriye iter.
İstediğimiz bu mu?
Ayrıca geçen seferki parasal genişlemelerden farklı olarak o akacak para için de çok daha fazla ek politik tavizler vermen gerekebilir.
Printable View
İnsan zihni hep geçmiş tecrübelerine göre düşünüyor.
Örneğin 2001 deki süreç gibi olur zannediyor.
Bence olmaz.
Zira 2001 krizinde kriz anında para arzındaki dolarizasyon %58-60'lara çıkıp çok yüksek faiz teklif edildiği için 2-3 senede %40'lara düşmüştü.
Ya şimdi.
Para arzındaki dolarizasyon zaten halihazırda %55 üzeri, Bir deval anında bu kur 7.5-8TL arasına çıkarsa %75-80'e vuracak.
Soru: %80'lik bir dolarizasyonu geri çevirebilmek için ne kadar fazi teklif edilecek?
Deval sonrası yüksek faiz verilecekse o zaman neden deval yapıyoruz?
Deval sonrası yüksek faiz verilmeyecekse dolarizasyonun Arjantindeki gibi %90'lara çıkmasını nasıl engelleyeceğiz?
Bu sefer kesinlikle 2001 ile aynı şey olmaz.
Faiz indirimleri resesyondan ve bunun kotu sonuclarini azaltmak icin olacak. 2008 gibi bir benzeri surec olmayacak
O zaman Turkiye nin hem bir hikayesi vardi hem de parasal genisleme
Global kriz elbet bizi de etkileyecektir. Cunku resesyonda ureten daha az uretecek (en basit ornegi petrol fiyatlarinin dusmus olmasi)
Biz ihracatimizin buyuk kismini AB ye yapiyoruz, Almanya dan veriler cok kotu geliyor. Bu da bizi etkileyecek.
Ornegin normalde FED faiz indirimleri yaptigindan borsalarin yukselmesi beklenir ama bu kez analistler ayni sekilde dusunmuyorlar. Beklenti faiz indirimlerine paralel ABD borsalarda ciddi kayiplarin olacagi yonunde.
94 krizinde Çiller döneminde, döviz % 100 e yakın artmıştı.
5 Nisan kararları alındı.
O dönemde 3 ay vadeli net % 50 dönem getirili (% 200 faizli) süper bonolar çıkmıştı.
Hem TL ye geçiş sağlanmış hem de döviz kuru düşmüştü.
2001 ile mevcut durum birbirinden farklı.
O zamanki yönetim faize bu kadar dirençli değildi.
Ayrıca 2001'deki hane halkı tüketim kalıpları ile günümüz arasında da oldukça farklılık var.
Bir deval durumunda faiz arttırımına gidileceğini sanmıyorum.
Doları durdurmak için faiz sadece bir araç.
Ancak bu kesin çözüm değil.
Arjantin arttırdı da ne oldu?
Parası değer kaybetmeye devam ediyor.
Her şeyin bir denge değeri var.
Piyasa akışı elbette küçük müdahaleler ile sağlanabilir.
Ancak şuan ki durum reel sektörü yutmaya devam eder.
Dolar artınca reel sektör daha fazla zarar görecek düşüncesindesiniz.
Mesele bence bir an önce dibin görülüp oradan toparlanmanın başlaması.
Bu dip de ters M şeklinde olacak ikinci çubuğu daha uzun.
Ne kadar erken başlanır ise o kadar iyi.
Dibi göstermeyip sürekli bir üst çıpada durmak 3-5 oyun alanı yaratabilir sadece.
Ornegin ben su enflasyona endeksli konut kredisinden killandim
Bankalar sabit faizli kredilerden zarar ettiler ve simdi cozum olarak bu uretildi
Ayrica TCMB nin dunku almis oldugu ALI ye farkli VELI ye farkli piyasa faizi ileride sikinti yaratacak
Kurun yükselmesi Türkiye için her zaman iyidir. Bazı ithalatçı yandaşlar batar ki çoğu battı zaten.
Faizin yüksekliği kötüdür. Yüksek faiz yüzünden ekonominin candamarı olan emlak sektörü komple çöktü.
Birkaç ithalatçı yandaşı kurtarmak uğruna yükseltilen faizler ekonomiyi duman etti!