benim yazdığım yorum neden silindi? şikayet mi var anlamadım
Printable View
benim yazdığım yorum neden silindi? şikayet mi var anlamadım
Dolar bence kritik bir eşik olan 5.10 ları geçti. Bu dakkadan sonra;
Döviz borcu olan açığı olan ihracatı olmayan yurt içi çalışan şirketlere kırmızı selektör çakıyor, gözüne gözüne.
---///
Bu dönemde benim fikrim döviz artısı olan ihracatçı şirketlerde bir nebze güvenli liman olabilir.
Bilançolarda döviz artısı gördüklerim
Eczacı ilaç
Egeen
Soda
Kutpo
Enka
Alkim
Goodyear
--///
Bunun 2. Çeyrek nasıl gelir, döviz artmış mı eksilmiş mi bilemem))) muhasebecinin Allah korkusuna bağlı )))
Lakin ben kar zarar bakmadan bilanço öncesi vericem.
Eğer rahmani gelirse tekrar trene binerim.
Eğer rahmani olursa tahminim 30 üstü kar. Bu gelirse yüksekten bile olsa trene binicem.
2. Çeyrek referansım ama öncesi risk almıycam.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Yazdıklarınıza katılıyorum, şuanda kurunun yanında yaş da yanıyor formasyonu var, normalde bazı avantajlı hisseler de aradan sıyrılmalı hatta sıyrılanlar var, Soda gibi, Algyo gibi.
O hisselerden 3 tanesi var ben de, kafam rahat. Somut koşulların somut tahlilerine göre pozisyon almak elzemdir.
Evet. Algyo bilmiyorum. Enka biliyorum. Bütün işleri yurt dışı, döviz bazlı. Lakin fiyat hep stabildi eskiden. Şu an nasıl bilmiyorum.
Biraz genel bir analiz yapayım...
Bence Reis in 3 reformu acil devreye sokması lazım.
1.Borsa-vergi reformu
2.Spor reformu
3.Yerli para ihale reformu.
---///
Maliye-Hazine vs devletin borcu çok yok. Bankacılık sektörü 90 larda ki gibi değil. Tek zayıf karnımız özel sektörün dolar borcu ve devletin ihaleleri döviz olarak çıkması.Misal yeni köprüden dolar bazlı geçiş gibi... bunlar acil tl ye çevrilmeli.
---///
Borsa-vergi reformu: Kar ı düşük gösteren az vergi verenlere bilanço ile oynayanlara Abd de avrupada ki gibi adli ceza sistemi gelmeli. Şirketler bilanço ile oynuyorlar. Hisseyi yükseltmek istedikleri zaman ayrı, düşürmek istedikleri zaman ayrı bilanço. Patron insiyatifinde bilançolar geliyor. Tek çözüm yurt dışında ki gibi sahte bilanço ve vergi kaçırana cezaevi modeli.Yurt dışında vergi kaçıran patrona adamlar terörist muamelesi yapıyor. Bizde habire yeniden yapılandırma, af, matrah arttırımı. Böyle olmaz. Cezai müeyyide olursa, muhasebeciler, mali müşavirler patron istedi yaptım diyemezler. Ayrıca giderden değil, gelirden vergi alınmalı. Bizde gider de düşüldükten sonra vergi veriliyor. Üçkağıtçı şirketler araya sahte fatura koyup gideri şişiriyor. Maliye nin tek işi vergiyi toplamaktan ziyade patlak naylon faturaları aramak bulmak ile geçiyor.
2.Spor reformu: Spor kuluplerinin borcu avro bazlı. Ve çok uçuk rakamlar. Çözüm
Sözleşmeleri tl bazlı yapacaksınız kanunundan başkası değil.
Ayrıca kulubü borçlandıran bilinçsiz harcama yapan yönetimlere adli soruşturma.
Bu alanda Ülke ekonomisinin zayıf karnı.
3.Yerli para ihale reformu.: 2017 de sanki böyle bir kanun çıkmıştı. Lakin bazen görüyorum ve de duyuyorum.Hala şirketler avro dolar bazlı ihale kazanıyor. Kesinliklikle iptal edilip tl bazlı olmalı tüm ihaleler.
---///
Hafızamız zayıf, o yüzden bazen eskiyi okuyup ders çıkarmakta fayda var.
Bu forum üstünden toplumsal mesajlar verelim))) 3-5 kişi de okusa fayda. Böyle böyle bir gün sesimizi duyururuz belki)))
Bunlar yapılırsa coniyler istedikleri kadar essin gürlesin...
Evet öyle yaparsa hem devletin kasasına daha çok vergi girer hem yatırımcı kazanacağı için borsaya olan güven de artar.
Bir de şu şirketlerin demirbaşlarında yer alan gayrimenkullerin her sene adil değerleme kuruluşlarınca değerleri tespit edilip kamuoyuna sunulması lazım.
Bak o zaman kimlerin ne kadar çok mal varlığı var, hepsinin değerleri bilmem kaç tarihindeki değerlerde.
Ekonomik olarak zor zamanlardan geçiyoruz.
Hisse olarak 1-2 hissede zarar yazsamda totalde epeyce artıdayım. 5-6 ay önce bugünleri hayal ettiğim için tek hisseye düşmüştüm. Bunda da aralarda ufak tefek al sat tut yapıyorum kendimce. Seçim öncesi bir dostum sorduğunda 5.5 larda doları görürüz demiştim. Umarım görmeyiz lakin gidiyor zalim...
Bunları niye yazdım. X tv ekonomi kanalında a bc yatırım analist uzmanları bağlanıyor yok 4.80 geçilşrse 4.82 aşılırsa şimdi de 5.01 geçilirse bilmem ne. Ya hala neyi anlatıyorlar. Bu işlerin yok o geçilirse si şusu busu olmaz.
Cari açık, enflasyon, borç, faiz, mali disiplin bunları hayal edeceksin, düşmüyorsa dövize talep olur. Bu kadar basit. Bu teknik taktik analizle sadece para kaybedersiniz))) dolar alan dostumda destek direnç grafik derken epeyce para kaybetmiş borsada, şimdi dövizde stabil. Destek direnç bilmeniz size birşey kazandırmaz. Önemli olan ileriyi hayal edebilmek. Genel resmi görüp okuyabilmek ona göre hareket tarzı belirlemektir. Büyük resmi görebilmeniz için işin mantelitesini temelini görmeniz lazım.
Şu an çoğu hisse F/K ve HD/DD açısından bedava ucuz. Lakin yabancı; no matter price demiş. Yani fiyatın ucuz pahalı olması önemli değil. Adamlar genel resme bakıyor, ne zaman ortam düzelir, tekrar alıma başlarlar. Ne teknik ne taktik; bakın yazıyorum
Faiz, enflasyon, borç, cari açık birinden biri düzelmeye başlasın, mali disiplin başlasın, gavurlar tekrar alıma geçer hem de acımazsızca alırlar. O zaman dolar da düşmeye başlar. ))) heee buralardan borsayı alan illa ki kar ı görür, illa bi yerden döviz döner düşmeye; borsa çıkmaya başlar ama ne zaman? 3 ay 1 ay 9 ay 2 yıl? Para kaybetmezler vakit kaybederler.
F/k sı 5 ve altı Hd/dd 1 ve altı, ihracatçı döviz artısı olan patronu düzgün şirket hisselerini şimdiden toplayan ileride parayı bulur ama ne zaman))) o kadar bekler mi. Artık iş psijolojide...
Hiçbirşey sonsuz düşmez, sonsuz çıkmaz.
Şuan ülkede hiç bir ekonomik gösterge normal şartlarda değil. Bu ortamda yorum yapmak sanırım pek hayırlı olmayacaktır. Olayların ve ekonomik gidişatın nereye evrileceğini görmek gerekiyor. Hakkımızda hayırlısı demekten başka bir şey demek gelmiyor içimden.
Borsada şirketin artı döviz pozisyonu var söylemlerini geçtik. Toplu sorun var hem de görülmediği kadar büyük.
KP de borç yok, döviz var. Peki 200 m ‘a yaklaşan alacak ne olacak? Bu şartlarda ne kadar fireyle tahsil olacak?
Allah sonumuzu hayretsin.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Vay kardeşim, yoksun epeydir)))
Alacak iyidir, borç olmasında...
Benim de piyasadan alacağım var. Geziyorum bazen borçluları öylesine. Bişey alacağımı da bile bile.. Soruyorum ne olacak diye, Allah büyüktür diyorlar)))
Hiç değilse borcum yok, arayan soran yok...
Bu arada bilançoda alacak 117 milyon görünüyor
52 milyonu için senet var
Şüpheli alacak 12 milyon.
--///
Bu oranlarda normal cirosuna göre.
--///
200 milyon nerde? Yanlış bilançoya mı baktım? Popondan uydurmadın umarım.
heç önemli değil kasadaki para ile alacağı karıştırmış galiba arkadaş, bilançoya bile bakmamış sanırsam yada ters bakmış kp işler yolunda da patron-patroniçe terörü ve hesap hileleri bi bitse coşacak,o zamanda ardından bakıp galcez velhasıl...ben bilançoda tek bir şeye bakarım kar-zarar diğer hanelerle pek ilgilenmem ... ytd olamazda
Normalde bu saattee paylaşım yapmam ama cafe trade topiğinde yazdığın troll yazısından sonra kendime borç bildim TROLL !!
NORMALDE PAYLAŞIMDA YAPMAM
UMARIM FULL HİSSEDESİNDİR !!
İSTİKAMET ÇİZGİ ARA DALĞA OLUR AMA İSTİKAMET AHA O ÇİZGİ ANLADIN MI !!!
https://i.hizliresim.com/DDOgk1.jpg
HADİ HAYIRLIİŞLER
Bilançoya kadar 6 üstünde olmasını bekliyordum ama o da çöp oldu. Ortam müsait olsaydı öyle bir istek de vardı ama olmadı.
Şirketin ihracat oranı da %30 civarı, yeni yatırımlarla ihracatını daha da artırmaya yönelmesi iyiye işaret.
Bir de şu temettüyü de verseler artık, o parayı da iyi kullandılar, hangi yatırım aracına koymaşsalar dünya para kazandılar, iki bayram geçit ayıp valla.
Merhaba grafikten ben bir şey anlamadım biraz daha açıklayıcı olurmusunuz?
Evet
Ortalama bu şirket
%35 ihracat yurt dışı, %65 yurt içi çalışır.
Borç yapmamaya dengeli büyümeye çok dikkat eder. Piyasa ağzı ile sağlamcı. Nakiti ve döviz artısı vardır. Rasyo olarak bence borsanın en sağlam 2-3 şirketinden biri.
Lakin en büyük handikapı güven telkin etmemesidir. Bilançolarda bir anda brüt kar ın 2-3 alakasız kalemden erimesidir. Bu yüzden borsacılar çok rabet etmiyor. Bir çok iyi haberi bile fiyatlamadı.
F/K sı 5 lerde. Borsa ortalama F/K 7.5
HD/DD : 0.7 de. Borsa ortalaması 2 civarı.
Bu 2 oran hissenin aşırı ucuz fiyatlandığının ispatı lakin borsacılar rabet etmiyor işte. 7 bilanço hep ters köşe yaparsa))) bu da gayet doğal. 2. Çeyrek bilanço bence güveni yeniden test edecek.
Aselsan F/K sı : 21, Hd/Dd oranı : 6 .
Defter katından 6 kat pahalı , fiyat kazanç olarak borsa ortalamasından 3 kat pahalı işlem görüyor.
Ama o Aselsan diyebilirsiniz. Borsa da önemli olan kar ve bilançodur. Sağladığı faydadır. Ne ürettiği önemli değildir. Amerikada Tesla otomobil üretiyordu, en değerli şirketti. Borcu artınca geriledi. Şimdi apple. O da cep telefonu üretiyor. En yüksek piyasa değeri şimdi apple da. Cep telefonu üretiyor. Vestel de cep telefonu üretiyor)))
Amazon hiç bir şey üretmiyor))) aracı. Al sat çı , simsar, komisyoncu))) o da en değerli 2. Şirket. Niye? Deli gibi kar ediyor.
Borsa da ne ürettiğinizin hiç bir önemi yoktur. Önemli olan marjinal fayda ve kar. Malın ederi ve ucuz ya da pahalı olup olmadığıdır. En değerli şirket olursunuz, atomu parçalayan şirketsinizdir, borcunuz artar kar üretemezseniz, borsacılar yüzünüze bakmaz)))
Bahsettiğiniz konulardan dolayı patron ile yatırımcı arasında güven bağı kopmuş durumda.
Tüm bilanço kalemelrini didik didik inceleyip sonra da kendimize bir hedef koyuyoruz, sonra bir bakmışız ordan kırpmış, burdan kırpmış, şurdan kırpmış ve istediği rakama getirip buyrun diyor. İkinci bir mevzuu, bist'in en zor durumdaki şirketler bile verecekleri temettüleri çoktan vermelerine rağmen ağustos ortasına geldik hala bizimkinden ses yok, geçenlerde bizzat sordum, sene sonuna kadar hakkımız var diyecek kadar pişkin bir cevap aldım.
Türkiye'nin 1 numarası, dünyanın sayılı markası bu üç kuruşluk temettüye mi muhtaç ki vermiyorsunuz.
bundan bir cacık olmaz belli ki herkes güvenini kaybetmiş bilançoya kimse güvenmiyor.
Bu Kutpo’nun ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Bakarsın bilanço açıklar güzel bombayı patlatır bakarsın rezil bilanço açıklar dipteyiz. Hep inandık hep boruyu yedik😀😀 7 bilançodur. 8. Bilanço öncesi yine pozisyondayız. Bakalım patron yine bizi gömecek mi?
Benim de hiç umudum kalmadı ortak, az bir umut olsaydı bu fiyatlarda olmazdık, hisse bu fiyatlardayken iyi gelse neye yarar.
Şirkete, sektöre, yapılan işe güveniyorum ama şu şirket yöneticileri maalesef bana güven vermediler bir türlü. Bilanço kademelerindeki tırtıklamaları geçen genel kurulda bile yüzlerine vurmuşlar ama nafile, bir de şu temettü olayı ile güvenim kalmadı. Bu kadar bekledik patronların karnesini tekrar bir görmeden gitmek yok.
böyle ölü bir hissse de yıllardır yatırımcısının yuzunu guldürmeyen bu hissenin topic inin aktif olması garibime gitti..zaman oluyo yarım saat hissede hareket olmuyo..buna ragmen burda durabilen adamlar varsa o adamlar haketmistir,insallah bu hissede bekledikleri diledikleri güzel günlere ulaşırlar.
Bu tahta tamamen patronun hakimiyetinde. Ky da iyi hisse var. Çok kişide değil az sayıda ky da çok miktarda lot var. O yüzden süründürüyor. Fakat eli mahkum er yada geç bekleyenlerin hakkını verecek. Çok dökmeye çalıştı ama nafile. Fazla aşağıya basamıyor. Malı kaptırmaktan korkuyor artık. Çünkü hareket etmek istiyor. Dalgalı seyirle idare ediyor bakalım ne zaman vira bismillah diyecek.
Defter değerine bakıyorsun 7,25 tl f/k 5 lerde yerlerde sürünüyor. Sanayi hissesi üretim yapan ürettiğini satan ve ihraç eden büyümek için yeni fabrikalar açmaya çalışan bir şirketin ben bu durumda olmasını anlamıyorum. Enerji maliyetleri artacak ancak bu 3. bilançoda gözükecek ithal ettiği ürün var mı evet var İngiltere'den toprak getiriyor. Bunun dışında ithalat yapmıyor. Öyle bir noktadayım ki hisse alsam ortalama yükselteceğim. Satsam bu zamana kadar neden bekledim? :) iki ucu b.klu değnek oldu.
Al bendende o kadar 6.10 maliyetle kualalar gibi yapıştım hisseye ne satasım var nede alasım[emoji23]
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
temettüye gelince sanırım bunun taş toprak endeksiyle ilgisi var denizli cam ege seramik ve benzeri hisselerde de temettü ödemesi yapılmadı hatırladığım kadarıyla nisan ayında temettü değerlemesi yapılmıştı üzerinden 4 ay geçti tık yok. bist düşerken düşüş hızına yetişemiyoruz çatır çatır indiriyorlar bist çıkarken saat 5 te ayıp olmasın diye 5 kademe yükseltip ağzımıza biraz bal çalıp gömüyorlar.
şu hisseyle evlilik yapan 8-9 yatırımcı var sanırım. geçenlerde olduğu gibi bir investaz çıkıp 100000 yüklü mal almadıkça ve yabancı günlük 10000 toplamadıkça bu hissede hareket zor.
REİS emri diye döviz-altın portföyümü boşalttım paralar hesabıma döndü yarından itibaren bilançoya kadar muhtelif a.kurumlar üzerinden günlük ama toplamı montanlı olacak şekilde alıma başlayacağım bakalım mevlam neyler neylerse güzel eyler.aranızda olmanın zamanıdır.
Tuta bildiği kadar tutsun bakalım. Bilançoyu sağlam açıkladığında zaten vitesi boşa alacak. Götürmeyecekse zaten bilançoyu kırpması lazım. Başka alternatifi yok.
Ege seramik kar rakamı bizimkisi için bir fikir verir mi acaba, hisse %13 prim yaptı şimdilik.
Hadi biraz da sen kıçını kaldır artık kutpo.
Bilanço da olmayan alacak tan farklı bir rakam tam 2 katı ortaya attın.
Son Bilançoda ki rakamı yazdım, Cevap ver dedim, vermedin.
Amacın nedir?
Elinizde hisse olunca borçsuz, dünyanın en büyük porselen şirketi
Elinizde hisse olmayıp, hisse değeri düşmeyince de , alacağı bilmem şu kadar..
Vebal alıyorsunuz, sen ve 1 kişi daha var.
Rahmani takılın, bu yollar iyi yollar değil.
Ya sev ya da ispat et, diyorum...
Spek adam olsa yukarı sürer, burada yalan yanlış yazanlar ancak son kslan 3-5 garibim ky nin hakkına çöker lakin gel gör spek ve tahtayı tutan grup ta ayrı bir insan evlatları...
Ama hisse pek düşmüyor bu sefer ilginç
Bilanço öncesi satarım kar zarar bakmam
Bilanço rahmani gelirse vururum kırbacı...
Bilanço öncesi fiyatı 6 üstüne atsa da en azından ilk yükselişte zarardan çıkıp kara geçsek bari, bu fiyatlardan tavan bile kurtarmaz zararı.
Bilançonun bence en önemli kısmı stokların bu çeyrekte düşüş göstermesi ve 20 ve üstünde kar gelmesi bunlar olursa zaten istese de tutamaz ve şu iki haftalık süreçte yabancıların alıma geçmesi
Sn temelreisim buradaki yatırımcılar pek o iki kişinin söylemleriyle hareket etmiyor içinizi ferah tutun saygılar
Bilanço öncesi satılmaz dostum, hele bu bilanço öncesi.
1- Kutpo da 2. çeyrek karları efsanedir bu sene daha güzel olacaktır.
2- Kutpo iyi kar getirirse size alım fırsatı vermiyecektir diye düşünüyorum.
Geçmişte iyi bilançolar açıkladığında %10 gibi açılışlarına tanık oldum çok.
Kutpo herkesi fantazi delisi yaptı. Kırbaç merakı olan çoğalmış. 😀😀😀. Olunmayacak gibi değil. Umarım yiyen değil vuran oluruz.
Kutpo ile artık kader birliği yaptık. O nereye biz oraya. O bize yamuk yapıyor ama biz yinede seviyoruz onu. İnanıyoruz ona. Bir gün o da bizi görecektir.