Devlet tahvili hiç tutmayan da var. Mesela GMA. (ÖST ve eurobond bulunduruyor)
Printable View
Yeşil Soğan talebi kıpraşmış
https://pbs.twimg.com/media/Eh-mfoIXgAIZb-N.jpg
gma ‘da ters repo %21 oraninda
Haftaya Perşembe MB toplantısı var.
Dolar o güne kadar bu süratle giderse ortalık toz duman olur.
Faizde 0,75-1 gibi artışın bence hiç etkisi olmaz.
Eğer artacaksa şok bir artış olmalı
Mesela 6-7 puan arttırdım derse bir işe yarar
Ama o kadar faiz artışı yapılması imkansız gibi
Ekonomiyi kitlersiniz.
Ayrıca şu dönemde dünyada faiz arttıran yada buna cesaret edebilen bir MB duymadım ben
BİST Yönerge değişikliği
1 Ekimde uygulanmaya başlayacak.
Açığa satış yasağı kalktımı devammı meselesi milletin kafasını karıştırmış vaziyette.
https://www.borsaistanbul.com/files/...i-2020-5-8.pdf
3.sayfadaki açıklamaya göre Bist30 dışında devam ediyor.
Burda daha önce de belirtildiği gibi çok çeşitli fonlarıyla diğer bankalara fark atıyor akbank,
Aft meşhur zaten
Afa yi da öğrendik biraz
Afs gelişen ülkeler çin de var
Aoy? Bu fazla konuşulmadı sanırım. Baktım ama pek anlamadım abd ve avrupa karışık sanki
Afv avrupa piyasası ama nedense getirileri diğerlerine göre düşük
Nnf; %+1.36
opb; %+0.32
sua; %+0.052
Bunları alış seviyeniz ve o anki dolar kurunun seviyesi çok önemli
TEFAS'tan 18.09.2020 ile 18.09.2018 olarak filtreleyip getirilerine bakın
AFT dışında diğerleri neredeyse PPF kadar getirmiş.2 yıllık getirileri %20'ler civarında.
O dönemde alınıp unutulsaydı Marttan sonraki o müthiş ralli bile kurtaramayacakmış.
Nasdag fonu var
S&P fonu var
Ancak aramama rağmen Dow fonu bulamadım.
Dow ağırlıklı bir fon bulan gören varsa ve haber ederse çok memnun olacağım.
Afa sanırım s&p ağırlıklı
Yay da da biraz s&p var
Yok brüt takas, yok tek fiyat, yok taban , yok tavan, yok devre kestim, devreyi açtım. Serbest piyasaya bir türlü huzur vermiyorlar. Bizim yatırımcı da her kaybettiğinde ''devlet baba, yetiş.'' Çünkü kendinde hiç suç yoktur, hemen düzenleme gelmelidir. Te Allahım. Umarım yerli yatırımcı da her türlü dıştan regülasyonun ona zarar vereceğini bir gün anlar. DJ'de bir kere devre kestiler millet ortalığı yıktı ne karışıyorsunuz diye, hala o günü konuşuyorlar.
Akbank fonlarının çoğu karışık bir sürü çorba gibi. Kalitesiz.
AFT dışındakilerin odağı yok bence.
Normalde 10-20 tane senet seçip ayda 1 değiştirseler, daha iyi olur. Kendine güvenen analizini iyi yapar. Nerde çokluk orada.....
Akbank fonlarında çarşaf gibi 150-200 tane hisse var. Hele içlerinde bazılarında yabancı bankalar var, bunlar son 5 senedir eksi yazdılar.
Kendi adıma Avrupa borsalarına yatırımı çok beğenmiyorum. Avrupa ülkeleri nispeten nüfusu yaşlı, şirketleri durağan borsaları da ekonomik büyümeleri kadar büyüyen ülkeler. Fonlarında euro artışı dışında çok da başarılı olacağını sanmıyorum.
Risk alabilene en yüksek getiri bizim borsamızda olur Reel olarak. Ama dediğim gibi öte yandan riskli.
ABD borsalarından direkt hisse almak fon almaktan daha doğru olabilir. Ancak hisse al-sat yapan ve oradan temettü geliri almayı düşünen birine ciddi oranda vergi çıkıyor.
ABD borsaları çok geniş ve derin borsalar. Hisse sayısı çok fazla, iyi finansal analiz yapabilen bir kişiye orada güzel şirketler bulma şansı var.
Sn supremegod,
Avrupa borsaları için, afv var
Aoy da biraz var
Sn sadecegrafik çok güzel analizleriniz var lakin bir başlıkta başka bir başlıkta başka konuşuyorsunuz.
Bir başlıkta afs yüklü girdim diyorsunuz bir başlıkta aft hariç çöp diyorsunuz.
Sadecegrafik in yazdıklarına ekstra dikkat edin derim
Bir yatırım kurumu sahibi olsam , kafamdaki fonlar. Sadece beyin jimnastiği yapıyorum, ciddiye almayın.
Bunların çoğuna mevzuat zaten müsait değil.
Ayrıca en önemli kısım benchmarklarını geçebilmeleri olmalı. Geçemiyorlarsa zaten hepsi çöp hükmünde.
Yani aktif yönetilse, öyle al doldur hisseleri tarzı, şu ankiler gibi değil.
1. Meksika, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya Endekslerine yatırım yapan bir fon Emerging4 Fund- Benchmark bu 4 ülkenin endeks ortalaması. Yıllık %10 puan benchmarkı geçmek.
2. Sadece viop endeks kontratlarında pozisyon alarak getiri sağlamayı amaçlayan bir fon Bistfutures Fund - Benchmark bist30
. Hedef yıllık %20 benchmark üstü.
3. Eski doğu blokundan ayrılmış, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkelerine yatırım yapan fon East Fund - Benchmark 7 ülke endeks ortalaması - Hedef %10 yıllık benchmarkı geçmek.
4. Sadece bist100dışı 60 günlük hacim ortalamaları 1.5 milyon altı hisselere yatırım Localsmallcap Fund- Benchmark - bisttum, Hedef yıllık %20 benchmarkı geçmek.
5. Değerli madenler fon- Son derece hızlı manevra yapan - gümüş, altın, palladium, platin vs. gibi değerli madenlerden, görece zayıf kalmışları daha fazla taşıyarak, aralarında zaman zaman oluşan gerçekçi olmayan makaslardan getiri elde etme amaçlı ValMin Fund- Benchmark BCOMPRTR değerli metaller endeksi _ Hedef : bu endeksi yıllık %10 geçmek.
6. Tarım ürünleri Kontratları Fonu Kanola, Mısır, zeytinyağı, bugday, arpa vs. gibi tarım ürünü kontratlarına yatırım yapar. FoodFund Benchmark : Commodity Food Price Index _ hedef benchmarkı yıllık %10 geçmek
7. Borsaya kote olmayan Türk şirketlerine, güçlü bir araştırma ekibi ile direk ortaklıklar kurularak oluşturulan, kar payı dağıtan bir fon - NONquote Fund _ benchmark yıllık ülke ekonomik büyümesi - Hedef yıllık benchmarkı %5 geçmek.
8 .Altcoinlere yatırım yaparak, dump ve pumplardan yararlanabilen, temel analizle, büyüme potansiyelli kripto paraları daha uzun periyotlu taşıyan bir fon _ Crypto Fund-- Benchmark Yıllık Bitcoin getirisi - Hedef yıllık %25 benchmarkı aşmak
Moody's 8 Türk şirketinin kredi notunu düşürdü
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin ardından 8 şirketin de notunu indirdi.
18.09.2020 10:09
Moody's'den yapılan açıklamaya göre, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Erdemir, Koç Holding, OYAK, Turkcell, TÜPRAŞ ve Şişe Cam'ın kredi notları 'B1'den 'B2'ye çekildi. Kredi notlarının görünümü 'Negatif' olarak belirlendi.
Arkadaşlar OSD getirisi bu gün 0 sıfır görünüyor ,doğrumudur??
VKY-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
TEFAStaki HDH HPF FYA gibi fonlari nasil alabiliriz? Almak mantikli midir sizce cok mu risklidir yoksa?
Borsada manipülasyonun cezası artırıldı
Borsa İstanbul AŞ borsacılık faaliyetlerine ilişkin esaslar yönetmeliğinde değişiklikler öngören SPK yönetmeliği güncellendi. Disiplin cezası gerektiren hallerin kapsamı genişletildi, para cezaları artırıldı. Daha önce '10 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar para cezası', '10 bin TL'den 5 milyon TL'ye kadar para cezası' olarak düzenlendi.
Yönetmelikte disiplin cezalarını gerektiren fiillere yeni fıkralar eklendi. Bu fiiller şöyle sıralandı:
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...asi-artirildi/Alıntı:
"Gazete, televizyon, internet, sosyal medya hesapları veya benzer nitelikte kitle iletişim araçlarını kullanarak sermaye piyasası araçları hakkında yalan, yanlış ve yanıltıcı yorum ve tavsiyelerde bulunmak. Sosyal medya aracılığıyla veya üyelik bazlı çevrimiçi kapalı gruplar üzerinden, sermaye piyasası araçlarının fiyatları, fiyat değişimleri ile arz ve taleplerine ilişkin yalan, yanlış ve yanıltıcı izlenim uyandırmak suretiyle yatırımcıları yönlendirmeye çalışanlarla işbirliği yapmak veya bu amaçla kurulan veyahut bu amaçla faaliyet yürüten üyelik bazlı çevrimiçi kapalı gruplara üye olmak."
Bahsettiğiniz fonlar serbest fon. Serbest fonları almak için önşart ''nitelikli yatırımcı olmak''
Nitelikli yatırımcının mevzuata göre tanımı MKK'ya kayıtlı menkul kıymetlerinizin ( fon, hisse, kontrat vs.) toplamı en az 1 milyon TL olmalı.
Bu koşulu sağlyorsanız, fonu çıkaran kurumla bir sözleşme imzalayıp , bu esnada ''nitelikli yatırımcı olduğunuzu '' taahhüt ediyorsunuz.
Bu fonların giriş ve çıkışları bazılarında haftada bir , iki haftada bir gibi periyotlarda olabiliyor. Bu fonlar tefaşta işlem görmediği ve tefaş sistemi üzerinden alım satımı olmadığı için ya fonun ihraççısı ve yöneticisi kurumda, ya da fonun saklamacı kuruluşunda hesabınız olmalı.
Yönetim ücreti ile değil, performans primi ile çalıştıkları için tefaş resmi sitesindeki getiriler net değil brüt, yani o değerler üzerinden ayrıca performans primi alıyor kurumlar belirledikleri oranlarda.
Yabancı ETF sepetlerini inceliyorum, GBC haricinde YTD'nin getirisi istikrarlı gözüküyor ama TDG ile karşılaştırınca pek fark göremedim. 5 yıllık getirilere göre yıllık %1 civarı fark var. GBC'deki ağırlık altın olunca tefas'da altınla kıyaslamasına baktım. Son 6 ayda altını geçebilmiş, daha uzun vadede altının gerisinde kalmış. :wu: