-
Peki maaliyetiniz sifir ya da sifira cok yakin oldugu tarihten baslayarak, omur boyu alacaginiz sifir maaliyetli yillik kazanci enflasyonla nasil bagdastiracaksiniz ?
F/K orani 6 yil.
Omur boyu ilk 6 yildaki enflasyon zararini cikartmiyormusunuz ?
Kaldi ki 3. yilda, ortalama maaliyet 0.50 lere dustugunde, yukarda yazdigim 6 aylik al/sat karini da hice sayiyorsunuz.
Oyle ki lehte olan tum etkinlikler out, enflasyon in.
Boyle bir munazara olabilir mi ?
-
Bu hisseyi hic tanimayanlar tanidim.
Konunun basinda hemen, iyi de, enflasyon ne olacak diyor.
Ben bu sene %21 yapiyormuyum ?
Yapiyorum.
Enflasyon kac ?
%12
Ben % 9 reel kazanc elde etmiyormuyum.
Evet ediyorum.
Peki dunyada enflasyondan arinmis net %9 getirisi olan bir yatirim enstrumani var mi ?
Yok !
Gelecek yil yine ayni sekilde 15 kurus verdigini dusunelim.
Benim kazancim bu defa %26 olacak.
Enflasyon kac olacak, de ki yine % 12.
Peki benim net reel kazancim %14 olmuyormu ?
Sonraki sene bundan daha fazla olmayacak mi ?
Tartismayi bastan 6 sene surekli %12 enflasyon koyarsaniz, millet tabi ki, once enflasyonu konu eder.
Yaniliyormuyum ?
-
Bayilttim milleti valla..:he:
Alo kimse var mi ?
Oldum mu ben acaba ?
Hu huu..!
Kimsecikler yok.
-
Yoo yanılmıyorsunuz. Bende aynı hesabı yaptım zaten farklı şekilde. Hissenin enflasyonu 0,12 lerle bile ezdiğini üstünede para kazandırdığını anlatmaya çalıştım.
Galiba cümlelerim yanlış anlaşılmaya müsait. Ben İşyat kötü bir hisse demedim, dememde zaten çünkü çok ekmeğini yedim. Halen de yiyorum.
Sermaye arttırımı konusu benim kişisel görüşümü ifade ediyor. Şirketin bu artışı yapmasının, KY için orta-uzun vadede iyi olacağına inanıyorum sadece. Şirketin böyle bir artışa gitmemesi şirketi elbette kötü yapmaz, ama aynı sermaye ile elde edeceği kar hep aynı yerde dolanır bu yüzden yeni girecekler, giriş fiyatını bu değişmeyecek karlılığa göre hesaplamalı dedim, halende bunu savunuyorum.
Benim gibi maliyeti falan artık diplerde olanlar için bu hisseden çıkmanın bir anlamı olmadığınıda söyledim.
Birde dedim ki, enflasyonu maliyet hesaplarımıza dahil etmeliyiz. Örnek hesabıda buna göre yaptım. Giriş fiyatı 0,8 olunca hem enflasyonu ezebileceğini hemde üste para bırakacağınıda matematik olarak anlattım.
Yeni girecekler bu hesapları yapıp girmeli, öyle gözü kapalı girilmez. Benim yukarda yaptığım hesabı 1TL ilk alım fiyatıyla yapın bakın sonuçlar ne oluyor? Para kazandım zannedersiniz ama enflasyon hepsini siler süpürür.
Neyse işin özü, mal alırken kazanılır ve İşyat iyi hissedir.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
-
forum sakinlesmis hararet ibresi düşmüş...bizim bu bedelli işi ne oldu,bedelli sermaye artırımı yapıldı mi...:)
-
Size bir soru. Özellikle kendisinde 700 bin lottan fazla İşyat oldugunu söyleyen Tuğrul beye,
Bu kadar İşyat alana kadar Hektaş, Toaso, Tuprs vs alsaydı toplam portföyü 7-8 yılda 6-7 kat artmış olacakken İşyat alarak 2-3 kat arttı. İnanılmaz oranda kardan zarar var.
Şimdi Tuğrul bey başarılı bir yatırımcı mı sayılır yoksa az olsun ama batma riski neredeyse sıfır olsun, benim olsun diyen aşırı temkinli yatırımcı mı?
-
Bu sorunun bir sürü yan kriteri var. Örneğin yaş, 30 yaşındaysanız ve risk alacak durumdaysanız cevap farklı, 55 yaşın üzerinde ve sakin düzenli bir hayat istiyorsanız cevap farklı olur.
Birde kağıt üstünde kar, lot arttırmak kolaydır. Normal tepkimeleri ve psikolojisi olan hiç bir yatırımcı, o geriye bakıpta söylediğiniz 6-7 kat karları yakalayamaz. Eğer olsaydı zaten heryer küçük Warren Buffet 'larla dolu olurdu.
Ayrıca elinizde benim İşyat'ı kaça nereden nezaman aldığım ve aldığım temettüleri ne yaptığım bilgisi olmadan, 2-3 kat rakamına nasıl ulaştınız anlamadım?
Diğer bir konuda benim elimde başka hisse olmadığını nereden biliyorsunuz? Ben bu forumda müteakip kereler başka hisse taşıdığımı hemde çok ama çok uzun yıllar biriktirerek yaptığımı söyledim.
Bunun yanı sıra zamanında al-sat yapmaya çalıştığımıda yazdım. Ama KY'nin %95'i gibi normal yatırımcı psikolojisi ve davranışı gösterdiğim için ya %10-15 karı görüp sevinerek çıktım sonra kaçan trenin ardından baktım, ya piyasa yapıcıları düşürdüğünde panik yaptım zarara çıktım. Maalesef bu böyle. Forumda veya başka ortamlarda sürekli çok ama çok kazandığını yazan, yazmaya gelince mangalda kül bırakmayan herkese akıl veren aslında ama muhtemelen 50-100kTL'den fazla parayla borsada olmayan bir yatırımcı değilim ben.
Yaşımız ve deneyimlediklerimiz çerçevesinde, vaktide boş olunca burada yazıp paylaşan birisiyim sadece.
Kişiler üzerinden konu açmak pek hoş olmadı Sayın Osman.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
-
Bende daha 2 yıllık bir yatırımcı olarak ışyat dışında hisseleri o kadar tutabileceğimizi sanmıyorum.
elimdeki hektaşları bile bu hafta 6,90*7,20 fiyat aralığında sattım ellimde fazla lot olmamasına rağmen.
ışyat taki fiyat artışları insanda satma isteği uyandırmıyor.Düzenli biriktirmesi daha kolay gibi