Peki sizin fikriniz nedir? Devlet eurobondlari odeneyebilir mi mesela?
Printable View
Şahsen temmuz ayına kadar bekleme sürecindeyim. Eğer fed faiz artırır cds ler yükselmeye devam ederse bir kısım daha kaybetmeyi göze aldığım parayı eurobonda yatırcam. Şu yorum bana çok mantıklı geldi. Devletin borcumu ödeyemiyorum dediği yerde borsa çöker şirketler batar o yüzden geçte olsa güçte olsa devlet bir şekilde borcunu öder. Yatırım tavsiyesi değil kendi şahsi fikrimdir.
Gusel kardesim sana bir abi tavsiyesi.
Bu sorunun cevabini kimse bilemez.
Biliyorum diyene de inanma.
Verdigi cevaba da guvenme.
Kendi kararini kendin ver.
Verdigin kararin arkasinda dur.
Para senin, risk de kazanc da, kayip da senin.
Bunu aklindan cikartma.
Yolun acik olsun.
Syg,
Bunu yasayan yoktur. TR hic temerrüte dusmedi, hatta osmanlının bile borclarını odedi. Dış borctan bahsediyorum, iç tahvillerde bir kere bir oyun yapmışlar diye okudum. Yanlış hatırlamıyorsam, tahvil kazanç vergisini arttırmışlar, bu da tabii faizi eksik odemek demek:)
Ben dava eder son kurusuma kadar almaya calısırım, benjamın yoksa arsa alırım, kanal manzaralı:)
Borc borctur bir sekilde odemesi lzm hukuken bakıldığında, faizi gectim. Devlete de guvenemiyorsak... ABD menseli yatırım firmaları borcları odenmediğinde ulkelerinde dava açıp kazanıp borcunu odemeyen ulkeyi her turlu finansal yaptırıma maaruz bırakabiliyorlar. Bunun bedeli borctan cok daha fazlası olur. Swift sisteminden ya da dolar kullanmaktan atildiğimizi dusunseniz...
SriLanka ve Lubnan ornekleri var onumuzde, hic yasamak istemeyeceğimiz durumlar....
Neden bu işten bu kadar korkuluyor anlamıyorum, eurobondlar dış borçtur, ödenmezse sonra bir daha dış borç alınırken çok sıkıntı yaşanır dolayısıyla eurobondların ödenmemesi son çaredir, ona gelene kadar iç borçlara çökülmesi daha kolaydır, yani içeride ihraç edilen dolar altın bonoları tahvilleri sertifikalar vb, veya bankalardaki döviz ve altın mevduatları vb.
Kısacası mevduatta dolar veya altın tutuyorsanız, elinizde dolar veya altına endeksli bono vb. varsa eurobond bence onlardan daha az risklidir. Yine güvenemiyorsanız ancak alıp fiziki olarak elde tutmanız lazım alternatifi budur bence.
Eurobondlar ödenmeyecek duruma gelirse zaten borsa ve reel piyasalar falan da duman olur taş taş üstünde kalmaz, o zaman temel ihtiyaçlarınızı karşılamayı düşünmeniz daha doğru olur.
Takmayın kafanıza, eğer ekonomi düzelirse cds düşerse buralardan alanlar çok iyi yatırım yapmış olurlar.