Ben de kataloğu incelediğimde, Manage Engine'in PAM360'ını gördüğümde hayretlerime engel olamamıştım. DMO kataloğunda nasıl oluru geçtim, 10 kullanıcı için 1,5 milyon TL fiyata sahip.
Printable View
Bir de son satışların hasılata etkisi ne olur diye bir araştırma yaptım. Chatgpt'ye göre bu ayrıcalıklı erişim ürünü sadece admin vb. görevlerdeki kişilerin kullandığı bir ürün diyor. Yani sağlık bakanlığı gibi büyük bir bakanlıkta dahi 60-80 kullanıck oluyormuş. Bu 20 kullanıcı için DMO fiyatını baz alarak hesaplama yap dediğimde beklediğim büyüklükte satış tutarları çıkarmadı. Bu tutar genelde kurulum fiyatıdır diyor. İlave gelirler olur diyor. Hasılat da bu gibi satışlarla kümülatif artar diyor. Prestij kısmı da ayrı tabi ki.
Bankalar bu konuda daha büyük tutarlı satışlarmış. Kuzey Amerka'daki büyük bankaya satışa da muhtemelen Scotia Bank diyor Chatgpt.
Kuzey Amerika'daki buyuk banka dediginiz, bir kac sene onceki satissa, o RBC (Royal Bank of Canada)
Jazz'in PAM tanitimi sunumunda gorebilirsiniz.
https://garajcloud.com/assetsGaraj/g...PAM%20Deck.pdf
Buradaki musteriler hali hazirda musteri midir, yoksa bir kere alim yapani ilelebet musteri mi gosteriyorlar bilemiyorum. Cunku GTT filan da duruyor. Gerci oyle olsa EtiSalat'i da yazarlardi herhalde.
Yatirim tavsiyesi degildir
ChatGPT'nin Saglik Bakanligi icin bana 250 rakamini da 2000-5000 arasi rakamini da verdigi oldu.
Ama isin dediginiz gibi prestij boyutu pek onemli. Saglik Bakanliginin sadece e-nabiz uygulamasi bile inanilmaz buyuk. Orada hali hazirda yetkilerin sinirlanmasi, loglama filan zaten var, belli ki ayricalikli erisim zaten kullaniliyor, belki de Kron Pam zaten kullaniliyordu da olabilir, anlasma ile genisletilmis de olabilir, elimizde hic bir bilgi yok.
Turkiye'de cok sayida bilisim sirketi KronPam'i urun yelpazesine almis. Ben ISKI'nin 16 milyon liralik PAM ihalesine Kron'un katilmamasini elestirmistim ama belki de bu tur ihaleleri bu araci sirketler araciligiyla almaya calisiyorlardir. Sonucta her ihaleyi takip edecek kadar pazarlamacimiz yok. Turkiye'de yuzlerce belediye ve alt dallari var, Saglik Bakanligi ve Ulastirma Bakanligina yapilan bu prestij satislari bu yuzden bence cok onemli.
Turkiye'de PAM urununun kullanimi ismen zikredilmese de 19 Mart 2025'teki Siber Guvenlik Kanunu kritik sistemlerin erisim ve denetimini zorunlu kiliyor. Bu da acaba prestijin de etkisiyle acaba kumulatif bir seyler olabilir mi diye akla getiriyor. ChatGPT soyle diyor:
"PAM Türkiye'de henüz isimlendirilerek zorunlu hale getirilmemiş olsa da,
7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu, kritik erişim kontrolleri ve ayrıcalıklı hesap yönetimi uygulamasını zorunlu kılmaktadır.
İkincil düzenlemeler tamamlandığında, PAM çözümleri birçok kurum için yasal olarak gerekli hale gelecektir."
Avrupa'da da PAM, NIS2/DORA yonetmelikleriyle bir cok sirket icin neredeyse zorunlu hale geldi Ocak itibariyle. Kron bu kriterlerin hepsini saglamasa da, bir cok acidan bunlarla uyumlu.
Avrupa'da zorunlu hale gelmesi demek bizde de ilerde geleceğini gösterir bana göre. Bu durumda da öncelikle ürünün bu regülasyonlara uygun olması, partner sayısının fazlalığı ve SaaS modeli bence önem kazanıyor.
Ne kadar aynı olur bilemem ama bu durum bana yıllar önceki Logo yazılımı hatırlattı. Kanun önce belirli bir cironun üzerindeki şirketler için e-fatura ve e-irsaliyeyi zorunlu tuttu. Sonra bu ciro tutarı kademeli olarak düşürüldü. Umarım benzeri olur.
Umarim oyle olur. Tabi sadece Turkiye degil, tum dunyada da pazar payimizi yukseltmek mumkun ki Kron buna hep calisti ama nedense henuz istedigimiz seviyeye gelmedi.
Asagidaki linkte, abimiz, Kron'un Logo'ya (belki de Turkiye'deki tum yazilim sirketlerine) ustun tarafindan bahsediyor.