*KRONT-Kron Teknoloji 2025 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 50.886.313 TL (Önceki -15.592.833 TL)
Printable View
*KRONT-Kron Teknoloji 2025 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 50.886.313 TL (Önceki -15.592.833 TL)
Kron'un bu ceyrek gonderilen yatirimci sunumunda bence en dikkat cekici kisim, revize edilen yilsonu beklentileriydi. Bunlardan da en onemlisi favok marjinin yuzde 20-25 araligindan, yuzde 45-50 araligina cikarilmasi idi. Bu ceyrekte favok marji zaten yuzde 56 cikmisti.
Ancak, kotu olan, gelir buyumesinin yuzde 5-7 araliginda kalmasi idi. Onca bakanlik ve bankalara yapilan satislardan sonra, yeni musterilerden sonra, gelirdeki artis beklentisinin sadece yuzde 5-7 araliginda kalmasi benim icin üzücü ve aslinda anlasilmaz.
Her neyse. Gemini'ye sordum, boyle bir sey olabilir mi, yani favok ikiye katlarken, gelirin ancak yüzde 5 büyümesi mumkun mu?
Gemini cevap verdi, evet mumkun, ancak cok ozel durumlarda:
Ozetle, agresif maliyet optimizasyonu (bizimki zaten optimum)
faaliyet giderlerini kesmek (bizde pazarlama kesilmedi ancak ar-ge'de biraz dusme var)
Teknoloji kullanimi (yapay zeka alinacakti ancak personel sayimizda degisiklik yok, o yuzden bu da devre disi)
Kar marji yuksek urunlere yonelme (bizde marj zaten yuksek)
Bize cogu uymuyor ancak bir nevi kemer sikma kismen uygulanmaya baslanmis gibi. Burada, ben sormadan, gemini'nin verdigi bir dipnot ilgimi cekti:
Bu senaryo teorik olarak mümkün olsa da düşük bir ihtimaldir ve genellikle aşağıdaki gibi özel durumları yansıtır
1- Krizden Çıkış: İflasın eşiğindeyken veya büyük bir zarar döneminden sonra göreve gelen yeni bir yönetimin şirketi yeniden yapılandırması.
2- Özel Sermaye (Private Equity) Etkisi: Bir şirketi satın alan fonların, birkaç yıl içinde kârlılığını maksimize edip satmak için uyguladığı agresif dönüşüm stratejileri.
3- Teknolojik Atılım: Şirketin, üretim maliyetlerini aniden ve dramatik bir şekilde düşüren yeni bir teknoloji veya patent geliştirmesi.
Bizde 1. maddeyi pek ihtimal dahilinde gormuyorum. 3. madde, bilemiyorum, maliyetlerde de dusus var ama oyle dramatik sayilmaz gibi. Teknolojiden de kaynaklandigini sanmam, satislarin partner'lar vasitasi ile olmasindan da olabilir belki.
Oyleyse acaba geriye 2. madde mi kaliyor, neden birdenbire boyle strateji degisikligine gidilmis olabilir diye insanin aklina gelmiyor degil.
Keske favok marji yukselirken, gelir buyumesinde de benzer artis olsaydi. Favok marjinin ikiye katlamasi zaten buyuk bir olay iken, gelir artmasi ile birlikte, o zaman demeyin keyfimize derdim
Gemini'nin son sozleri ile noktalayalim:
Sonuç olarak, FAVÖK marjının bu denli artarken gelirin neredeyse sabit kalması, şirketin "büyüme" motorundan "kârlılık" motoruna tam gaz geçtiğini gösteren güçlü bir sinyaldir. Bu, genellikle kısa ve orta vadede sürdürülebilirliği sorgulanan, ancak başarılı olursa şirketi finansal olarak çok daha sağlam bir temele oturtan radikal bir dönüşüm hikayesidir.
Yatirim tavsiyesi degildir
FAVOK kar marjinin yillara gore dagilim asagidaki gibiymis
2024-%25
2023-%45
2022-%45
2021-%52
2020-%27
Yani aslinda yillardir sürdürülen, yüzde 45 civariymis. Anormal olan gecen senekiymis.
Yatirim tavsiyesi degildir
Bugün KAP'a gönderilen habere göre dün bir yatırımcı yüklü miktarda alım yapmış; yaklaşık 3,5 milyon adet. Ancak dün piyasada bu kadar yüksek hacimli bir alım gözlemlenmedi. Büyük ihtimalle, özel bir satış yoluyla bir kişiden diğerine devredildi.
Bedelli sürecinde KAP'a gönderilen haberle ögrenmiştik ki, soyadları aynı (muhtemelen karı-koca) olan bu iki yatırımcıdan birinin yaklaşık 6.3 milyon, diğerinin ise 6.1 milyon lotu bulunuyordu. İkisi birlikte yüzde 7'den fazla ortaklığa sahip oluyor. Şimdiye kadar hep yüzde 5'in altında lot tutan bu yatırımcıların neden görünür olmak istediklerini insanın sorgulayası geliyor. Elbette başkasından da alım yapmış olabilirler.
Bu arada Bank of America yaklaşık bir aydır toplama yapıyordu. Son bir ayda 5 milyon lot, bu hafta ise 2 milyon lot almış. Ancak son iki gündür alım yapmayı bıraktı. TEB ise son bir ayda 1,1 milyon lot toplamış durumda.
Tabii bunlardan çok net bir çıkarım yapamıyorum. İki aydır yeni bir haber yok. Acaba başka bakanlıklara satış var mı? Amerika'da bu sene de düşüş yaşanacak mı? Yeni açılım olan Nijerya ve Batı Afrika'da işler nasıl gidiyor? Bilmiyoruz.
Hisse yükselirken insan fazla eleştiremiyor. Genelde kısa süreli sevinçler yaşatırdı bize Kront. Bu sefer nasıl olacak, bakalım.
Yatırım tavsiyesi değildir.