Geleyim de pencereleri acip konuyu havalandirayim dedim, rahatsiz olmayin lutfen.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Geleyim de pencereleri acip konuyu havalandirayim dedim, rahatsiz olmayin lutfen.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hazır havalanmışken, bir soru sorayım. Eurobond fiyatlarındaki artış azalışı takip ettiğiniz ücretsiz bir uygulama var mı? Ben investing’in uygulamadan bakıyorum ama orada tüm bondlar bulunmuyor. Diğer birkaç uygulamaya baktım onlarda da eksikler var.
Varlık fonu en az 2 milyar dolarlık eurobond ihracına hazırlanıyor- Kaynaklar- Bloomberg HT
https://paranya.com/wp-content/uploa...BC-300x300.jpg
yılda ıkı odeme ise 80000x3.5x1/100===2800 6 ayda bırda 1400 alırsınız
Mehmet Bingöl hocamızdan..
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1500070
Çok faydalı bir paylaşım teşekkürler.
Ben TEB den aldım bondlarımı.Vergi hesabı için aldigim günkü kagitlarin temiz kirli farklarını diğer birbdeyişle birikmiş faizlerini nasıl bulacagim ve bankanın komisyon alip almadigini nasil bulabilirim
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Popüler vergi yazarlarından çok daha faydalı yazılar yazıyor.
Bu sefer yazıyı tamamen revize etmiş :
2016'daki yazıda itfa gelirini anlatırken kullandığı ifade "İtfa halinde vergiye esas faiz geliri şu şekilde bulunur" iken
2020'de şöyle düzeltmiş " Eurobondun vadesinde itfası halinde, faiz kuponları dışındaki diğer gelir unsuru şu şekilde bulunur"
"Vadesinde itfası" tabiri biraz sıkıntılı ama özde sorun yok.
Gunun en guzel hatirlatmasi Google Takvim'den geliyor...
CR91 kodlu Eurobondumuzun kupon tarihi gelmis :):)
Cok guzel, kapsamli anlatmis..
Saklamak lazim.
Bir yer sadece dogru degil.
Vakif unilerine vergi avantaji tanindigi icin oralarda okuyan cocugunuz varsa bu egitim ucretini dusemezsiniz.
Vakifin ticari isletmesi bu faturayi kesti ise onu dusebilirsiniz.
Kendim yasadigim icin biliyorum. :)
Paylasim icin cok tesekkurler,
Syg,
Selamlar,
yazı çok güzel, paylaşım için teşekkür ederim. Emin olmak için size danışmak istediğim bir konu var. Yazıda yer alan aşağıdaki örnekte işyeri kira geliri diye ayrıca belirtilmiş. Bu örnekte tutarlar aynı kalmak koşuluyla ev kira geliri olsaydı sadece ev kirası için beyanname verecek, eurobond faiz geliri 49.000 TL yi aşmadığı için beyan gerekmeyecekti diye anlıyorum.
İş bankası vergi kılavuzunda şöyle yazıyor, "Elde edilen faiz gelirlerinin, stopaja tabi tutulmuş diğer menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile birlikte 49.000 TL lik beyan sınırını (2020 yılı için) aşması durumunda, gelirin tamamı beyan edilir."
Ev kira geliri stopaja tabi olmadığı için ev/iş yeri ayrımı önemli diye anlıyorum. Doğru mudur?
""
-Kira geliri :30.000 TL
-Eurobond faizi : 24.000 TL
İşyeri kira tutarı ile Eurobond faizinin toplamı (54.000 TL) yıllık beyan haddi tutarı olan 49.000 TL yi geçtiğinden her iki gelir unsuru da yıllık beyannamede yer alacaktır.
""
Eorobond gelirlerinin vergilendirilmesi konusunu biz normal vatandas anlayana kadar gobegimiz catliyor....
Bir cok kisinin de dogru durust hesaplayamadigindan eminim.
Maliye bunun kontrolunu nasil yapiyor cok merak ediyorum.
Maliye herkesin eurobond aldisini sattisini bankadan ogrenip otomatik bir programla cikmasi gereken vergiyi mi hesapliyor, yoksa ornekleme ile rastgele birilerini secip ne almis ne vermis hesap mi yapiyor.....
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Inceleme filtresine takilanlari inceliyorlar sadece..
Bu da toplam mukelleflerin icinde yuzdesel olarak cok bir sey tutmaz..
Oncelikli olarak bankalardan listeyi alirlar..
Sonra kimler beyanname vermemis onlari cagirirlar..
Eleman ve zaman kalirsa da beyanname verenlerin icinden bazilarini incelerler.
Syg,
Dekont üzerinde aldığınız fiyat yazar oradan kirli fiyati, kupon tarihine gore de temiz fiyati bulabilirsiniz.
Bankalar bir komisyon alıyor.
Ben iki farkli banka kullanıyorum TEB ve Vakıfbank. TEB'in daha rekabetçi fiyatları var.
Açıkçası burada sık işlem yapıp takip edenler hangi bankayı önerir merak ediyorum.
Teb'den genel olarak memnuniyeti olsa da insanların, en iyisi kim?MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gördüğümün en iyisi İş Yatırım'ın ücretsiz abone olunan SGMK bülteni fakat günlük.
Onun dışında yurtdışı bir kaç borsanın sitesi gayet iyi. Lüksemburg vs. MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Selamlar, eurobond yatırımım olmasa da bu başlığı ilgiyle takip ediyorum.
Geçmişte hevesim oldu ama şimdi kim gidip ziraatten işten hesap açacak diye geçiştirdim.
ykb internet bankacılığında eurobond menüsü olmasına rağmen yıllardır, ki birkaç ayda bir bakarım, alış hep kapalı şubeye gidiniz modu.
Geçen tıkladım, e nihayet! açmışlar. Fazla deşmedim, çünkü minimum alış miktarı bile yazmıyordu detayda ya da çok küçük bir değer girip almaya çalışınca, herhalde onu da bir kaç seneye düzeltirler. Neyse, bir tane eurobonda tıkladım, sonra gidip ziraatin sitesinden kirli temiz fiyatına baktım, hemen hemen aynı.
Faizler 9-10'a yaklaşırsa minimum minimum toplamaya başlamayı düşünüyorum. vergi mevzularından bağımsız olarak bu kadar uzun vadeli bir yatırımda tüm portföyün %10'undan fazlasını geçmem herhalde.
markets.businessinsider.com ' u öneririm. TEB'den yaptığım için Eurobondun ISIN'ini google kopyalayınca ilk 5 sırada oluyor. Orada her baktığım eurobond vardı, en azından son 2 seneki fiyat ilerlemesini görebilirsiniz. Ayrıca bononun başka bilgileri de derli toplu veriliyor, gayet faydalı. İşbankasını biliyorum başka aracı olarak, orada 3 haneli kod var, önce onun ISINini bulmak gerek.
İş yatırım bülteninde , Devlet Eurotahvilleri bölümüne Eximbank'ın eurobondları da eklenmiş. vadeleri daha kısa.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...83209094_1.pdf
Dostlar, yazlikta idim kusura bakmayin ama bu haberi simdi yaziyorum. :)
23/06/2020 tarihinde 23/12/2023 eurobond unun % 3,625 faiz odemesi gelmistir, hayirli olsun
Teşekkürler, özellikle luxemburg borsası çok detaylı bilgiler veriyormuş. Ama ben portfoy oluşturup, portfoydeki bond fiyatlarını ve artış azalış trendlerini anlık takip edebileceğimiz ücretsiz bir uygulama arıyordum. Malum cds bilgisine ulaşamıyoruz, bari durumu böyle takip edeyim diye düşünüyorum.
İnvest’in uygulaması buna uygun ve ücretsiz ama dediğim gibi tüm bondlar yok sanırım.
Turkey 5Y CDS : 503
Tekrar 500 üzerine attı.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu yazıda böyle bir ibare var, iskontolu alınan eurobond'ların da itfa vergisini mi vereceğiz? :( Burada 100lerce sayfa okudum hiç böyle anlamamıştım.Alıntı:
Bononun itfasındaki iskonto tutarının da vergi mevzuati yönünde "faiz" geliri olarak kabul edildiğini söylemiştik. Eurobondun vadesinde itfası halinde, faiz kuponları dışındaki diğer gelir unsuru şu şekilde bulunur:
- Bono alış: 84.500 USD
- Bono ifta bedeli: 100.000 USD
- Kazanç:15.500 USD
- Faiz geliri TL (15.500 USD*İtfa tarihindeki kur 6,80): 105.400 TL
Faiz geliri yıllık beyan sınırı olan 49.000 TL’dan fazla olduğu için, gelirin tamamı yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilir.
evet itfa tarihinde sermaye kazancı olursa ki olacaktır, 49000 tl lik sınırı aşarsa dahildir.
yazı doğrudur. Vergi rehberi de teyit etmekte. https://www.privia.com.tr/ContentMan...hberi-2020.pdf
syg.
Eurobond hakkında güzel ve anlaşılır bilgiler içeriyor, bazı arkadaşlar aradıkları soruların cevaplarını bulabilirler. Linki aşağıya bırakıyorum.
https://twitter.com/serdaryilmaz82/s...123511808?s=19
Syglar.
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Kur odenmiyor yani atiyorum 2020 de dolar 7 TL iken 80 dolardan aldiniz, 2030 da itfada dolar 15 TL iken 100 dolardan itfa oldu..
8 TL lik kur farki hesaba katilmiyor sadece 80-100 dolar arasindaki 20 dolar o gunku 15 TL ile carpilip bunun vergisi odeniyor ve tabii o sene icinde aldiginiz kuponlarin da.
Syg,
O zaman tersten bakarsak Sn. Dudu ; bond 105, 110 vb. gibi 100 dolar uzeri fiyattan alinirsa itfa tarihinde 100 dolardan itfa olacagi icin vergilendirilecek fark cikmayacaktir , boyle bir onerme dogru olur mu acaba ?
benim de henüz araştırmadığım (itfaya zaman olduğu için) bir durum var bu durumda ne yapılıyor acaba;
farklı tarihlerde farklı tutarlardan aldığım aynı vadeli eurobond olduğunda, anapara kazancını kümüle mi değerlendirmek gerekir ?
95usd ten 1 tane
105usd ten 3 tane
alınan eurobond olsun mesela, itfa tarihinde 1 tanesi için 5 usd'nin o günkü tl karşılığını kazanç olarak beyan mı ediyoruz, yoksa ortalama maliyet 102.5usd olduğu için hiç anapara kazancı doğmuyor deyip yola devam mı ediyoruz...
bilen var mı ?
Beyanname verirken sallayin gitsin....hele hele bond'lari birer ikiser degisik tarihlerde aldiysaniz dogru hesap yapma ihtimali cok az.....
100 kiside 5-10 kisi anca becerebilir bu isi....
Sallayin gitsin ucuz tarifeden [emoji3][emoji3]
Hep onlar mi öpecek #☆¤■•¤◇*#
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
FİFO-LİFO devreye girer.