Nerede bunun kumarı kumarı unutmuşsun.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Shell 2030'da 1/3 elektrik, 1/3 gaz ve 1/3 petrol ile ciro hedefliyor. Ayni zamanda hidrojene de yatirim yapiyor. Özellikle benzin istasyonlarinda terminallerini arttiriyor.
Sigara, icki, petrol konusunda dünyada yasaklar gelene kadar ben zaten nallari dikmis olurum.:)
Bende LSE'de işlem gören VDEV vardı aslında ama 2-3 sene önce satıp VT'ye geçtim.
- VT çok daha ucuz. VT(0.08) vs VWRD(0.22). (Burdan vergi dezavantajının epey bir kısmını kurtarıyorsunuz zaten)
- IBKR'de VT için komisyon yok gibi bir şey, çok düşük. LSE'de VDEV'de temettü yatınca geri alımlarda komisyon can sıkıcı oluyordu. Hatta bekleyip 2 çeyrek temettüsünü birleştirio alım yaptığım olmuştu.
- VT'de likidite çok daha iyi. Milyonlarca dolarla işlem yapmadığım için bu çok önemli gözükmeyebilir. ama sonuç olarak VT'de alım-satım spreadi çok daha dar. Bir defasında pasifte bekleyen emrim gerçekleşmeden piyasa dönmüştü halbuki S&P vadelilerine de bakıyordum, gelmesi gerekiyordu.
- Global ETF'lerde doğal olarak ABD ağırlığı yüksek. O yüzden ABD saatlerinde işlem gören ETF daha mantıklı bence. ABD kaynaklı FED açıklama, konuşmaları, önemli siyasal olaylar da vs. piyasada hareket varken alım satım yapamadan ertesi günü beklemek zorunda kalınmıyor.
Abd seçimlerinden önce Demokratlar-Biden kazanır diye 2020 yazında Marijuana Etf’inden aldım, Kanada’dan falan firmalar vardı, ABD’de Demokratlar gelirse kanunları gevşetir, kullanımı yaygınlaşır vs diye. Zaten çokda düşmüştü, Cumhuriyetçiler kazansa bile çok darbe almaz diye düşünmüştüm. Ama ben aldıktan sonra da düştükçe düştü. Kasımda Biden kazanınca yükselmeye başladı, ben maliyetimi geçince lanet olsun deyip %5-6 karla verdim hepsini. Sonra 1-2 ayda 3 kattan fazla yükseldi. O kadar taşıdık hamallığını yaptık, uçarkende arkasından el salladık[emoji22]
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
VT 60 Us 40 % yabancı hisse senedinden oluşuyor. 40% lık yabancı hisse senedinin temettülerine kaynak ülkede bir stopaj uygulanıyor zaten. Bunun dışında VT aldğınızda ayrıca bir 20% stopaj daha ödeniyor Amerika’ya.
Yani VT aldığınızda ödenen tüm temettüden 20% stopaj kesiliyor yani 20% stopaj ödüyorsunuz temettülerden.
Ucits olanda ise %60 lık USA hissesi için %15 stopaj , 40 lık yabancı hisse için 0 % stopaj ödüyorsunuz.
UCITS ETF'leride diger ülkeler icin vergi ödüyor. Sonucunda IRL'nin cifte anlasmasi cercevesinde tüm ülkelerden alinan temettüler icin vergi ödeniyor (0 stopaj ülkeler ve yatirim sirketleri icin özel vergilendirmeler olan ülkeler haric tabii). Sadece IRL henüz stopaj almiyor. O da baslarsa, ki 20% olur IRL'de. Ikamet ettiginiz ülkede mahsuplastirmadan üstüne bindirirse TR gibi, temettüler didiklene didiklene kusa döner.
Benim gözlemlediğim trend ticaride hidrojen, bireysel araçta ev şeklinde ilerleyeceği yönünde. Mesela bizdede şehir içi ulaşımda hidrojen iyi bir alternatif zira tüm otobüsler günün sonunda garaja dönüyor. Üstelik hidrojende daha az batarya gerektiği için ağırlık düşüyor.
BMW 2000 yillarinda yapti zaten bu arabalari (7xx serisi). Yillarca prototipleri Münih'te dolandi.
Calistigim ofisin karsinda Linde'nin hidrojen istasyonu vardi. Pencereden görürdüm bazen gelip depo dolduran arabalari.
Ancak tutmadi o zamanlar. Ne yesiller, ne diger cevreciler, ne de devlet destek oldular. Daimler'de hidrojen yakit hücreli araba üretmisti o yillar. 200 kadari prototip olarak GER'de dolandilar 1-2 yil. Hatta Münih belediyesinde hidrojen yakitli otobüsler calisti (Daimlerinmiydi, MAN'in mi hatirlamiyorum) bir müddet. Ama o da tutmadi o zamanlar.
Mazotlu trenlerde basladilar hidrojen yakiti kullanmaya. Bir cok tren hatlari, cesitli nedenlerden dolayi, elektrikli degil. O hatlari bu sekilde daha cevreci yapmaya basladilar.
Şehir içi OK de buradan kalktım Antalya'ya gideceğim dedim mi iş değişiyor. Uzun yolda bu araçlar ne kadar güvenilir bilmiyorum.
Araba ile uzun yol yapmayı seviyorum o yüzden petrol ile gittiği yere kadar giderim. Pilli arabalara ısınamadım. Isınabileceğimi de sanmıyorum.
Otomobillerde henüz belli degil hangi sistemin baskin cikacagi. Hidrojen yakit hücreil daha mantikli aslinda. Tek depo ile asagi yukari 1.200 km gidilebiliyor. Otobüs/kamyon da daha uygun tabii akü yerine.
Ev isitmasinda satiliyor zaten. Hem elektrik üretiyor, hem de evi isitiyor.
Ancak sorun hala depolamada. Sabit depolamada bir yolu bulunur, mobil depolamada hala sorunlu.
Rusya 196x yillarinda jet ucaginda bile denemisti. Motorlardan birini hidrojen motoruyla degistirmis ve ucurmuslardi.
https://www.viessmann.de/de/wohngeba...vitovalor.html
Trend değişti. Öncelikle ev nedeniyle akaryakıt dağıtım firmalarının değişmesi gerekiyor. Devamında düzensiz üretilen yeşil enerjinin düzene girmesi gerekiyor. Bu iki temel motivasyon taşırsa hidrojeni taşıyacak.
Elektriği hidrojene çevirmektense, direk araca vermek daha rasyonel olduğu için verimlilik daha yüksek (yenilenebilir enerji için). Diğer yandan fransa nükleer, almanya yeşil enerji diye bastırıyor bu nedenle elektrik tabanlı çözümler ön planda olacaktır.
Geçen almanyada mevcut doğalgaz şebekesi hidrojenle çalışır mı diye test yaptıklarını izledim. Bu açıdan hidrojen belki gelecekte doğal gaza alternatif olacaktır.
ibkr hesapları kaç günde onaylanıyor*
Hisselerim sonunda IBKR'e transfer edildi. Bir daha Çinliyle iş yapmak bir yana, Aliexpress'e bile girmem. Arkadaşımın SWIFT'i arada kaynadı. Ona üzüldüm. Çinliler "biz parayı gönderdik" diyor. Enpara "bize birşey gelmedi" diyor. Bu gibi durumda ne yapılabilir arkadaşlar ?
Hesabım onaylandı. Swift için bana özel oluşturduğu hesap numarasına geçerli iban değil uyarı alıyorum. İbanda değil zaten yanlış yerden mi yapıyorum. Swiftle para gönderen var mı?
ben yarım saatte açmıştım hesabıı. hesap açma ve para göndermem 1 saat sürdü sadece.
Ama şu an gri listede Türkiye'de. Ek belgeler istemişti onları temin ettiniz sanırım.
TL transfer yaptı çogu kişi. Swift önermiyoruz. Çekerken swift banka bazında uygun olabiliyor sadece.
Arkadaşlar META ETF i hakkında ne düşünüyorsunuz şant Manukyan devamlı bahsediyor maillerinde. Her yerde metaverse konuşuluyor.
Ek 28009
Bahsettiğim ETF bu
Roundhill Ball Metaverse ETF META
https://www.morningstar.com/etfs/arcx/meta/quote
META da yabancı hisse de var
U.S. Equity 83.06
Non-U.S. Equity 16.84
Hocam şimdi devlet yerli oto diye bastırıyor ve bunu elektrikli araç olarak yapmak ve seçim öncesine yetiştirmek için uğraşıyor ya bu konuda size komik bir durumu anlatmadan geçemiycem.
Taaaa 2015 senesinde çalıştığım yer yerli bir firmanın ürettiği (modifiye ettiği) elektrikli araçtan 2 tane satın aldı. Normal araçlar 60 bin ise bu elektrikli araçlara pillerin pahalı olmasından dolayı 90bin vermiştik.
Oha ülkede 2015 de elktrikli araçmı varmış diyen çıkabilir :) Evet vardı. Derindere Motorlu Araçlar isminde bir firma Toyota ile anlaşmış, Toyota'dan Corolla 2013 model araçları boş haliyle alıp tabana pilleri döşüyor ve elektrikli motoru takıp dijital paneli falan halledip satıyordu.
Araçların 2 modeli vardı. bizimki eski modeldi ve tek şarj ile 280km gidiyordu, diğeri daha yeni versiyonu yanlış hatırlamıyorsam 340km gidiyordu.
Yani firma bir taraftanda geliştirme yapıyordu.
adamlar her araç için herhangi bir prize takıp aracı şarj edebileceğiniz şarj aparatı veriyordu. bu aparat 6-7 saatte yavaş şarj ediyordu fakat 2 araç aldığımız için firma bizim istediğimiz bir lokasyona ücretsiz hızlı şarj istasyonu kurmayı teklif etti. Sonrasında adamlar işyerinin lokasyonuna yakın bir otopark ile anlaştılar ve otoparka ÜCRETSİZ hızlı şarj ünitesi getirdiler. iki günde bir sabah işe geldiğimizde aracı otoparka çekip şarja takıyorduk, araçlar 30-40-dk arasında full şarj oluyordu. hem mobil uygulamalarında hemde araç navigasyonunda böyle ücretsiz şarj alanlarını tanımlamışlar istanbul içinde şarj sorunu olmuyordu. 2015'de bile ülke genelin de istasyonları vardı, birtek doğu illerinde istasyon kurmamışlar (oralara araç satışları yokmuş) ama oralarada gideceklerdi.
uzun yol kısmına gelirsek aracımızın biri ile sapanca tarafına gidildi, arkadaş otele girmeden önce ücretsiz şarj istasyonunda şarj edeyim hazır olsun demiş, araç 80 km menzil gösterirken sarja takınca menzil patır patır düşmeye başlamış :) şarj kablosunu çekene kadar şarj sıfıra inmiş. Arkadaş yolda kaldı ama sorun olmadı çünkü kalacağı otel 2km mesafedeydi, bizimki Derindere'yi arayıp otele yürüyerek gitti, Derindere'nin bir destek hattı var, orayı arayınca adamlar sağolsunlar istanbuldan kalkıp sapancaya mağdur olmayalım diye yeni bir araç getirdiler, hiç bir ücret almadan aracı bırakıp bizimkini incelemek üzere aldılar. teknik servis incelemiş sorun şarj istasyonundan kaynaklanmış ve bi kontrol çipi yanmış, adamlar haftasonu yanan çipi değiştirip aracı teslim ettiler.
ulan derindere'nin eti ne budu ne 2015 de tek başlarına elektrikli araç modifiye edip/üretip üstüne de 100bin km pil garantisi veriyordu, bizim devlet destekli babayiğitler hala üretecekler :)
araçlara karşı bende çok ön yargılıydım ulan bunlar yokuşta bayılır falan diyodum ama şaşırttılar, maşallah canavar gibiydiler. bastımmı gidiyolar hele spor moda alırsan performans süper.
Anlattığınız hikaye elektrikli araçlara olan ön yargımı daha da pekiştirdi.
Benim gözümde pili her an yolda ölecek/patlayacak telefon gibiler.
Gittiği yere kadar petrolle devam. Yasaklayacaklar büyük ihtimalle gerçi dizel/benzinli arabaları. Dertleri nedir çözemedim. Bırakın insanlar kendileri karar versinler.
FED faiz kararindan sonra borsa ucmus , baba guzel bir kar etti bu sabah
Ibkre ye Gönderdiğim tl yi usd ye çevirince ciddi kayıp oldu marj mı acıktı ppk öncesi vergi vs mi kesti
Cloud computing, blockchain, metaverse son 10 yılda ortaya çıkan "buzzword" ler. Cloud'u bir kenara koyacak olursak birisi cümle içinde blockchain ve meta kelimelerini kullandığında direk kafamı çeviriyorum. Tutacak teknoloji değil bunlar. Bu dünyada ne teknolojiler unutuldu gitti. Meta ETF'de aynı aynı b*kun laciverti. Klasik tech ETF'i. Merak etmeyin, "dedem keşke alsaymış" diyecek torunlarınız olmaz.
VUSA/VUSD/VUKE temettüleri geldi. Stopaj kesintisi yok.
2 dolar komisyon alıyor try çevriminden yuh
Tech hisselerine pis basıyorlar premarkette. AAPL -1.72% Premarket
Merhaba Arkadaşlar ben de yeni girdim bu işe, IBKR de hesap açmaya çalışyorum şu an 3 gün oldu hesap aktif hale gelmedi tl para da göndermiştim, acaba Türkiye'yle ilgili bir sorunları mı var ya da sorun bende mi acaba ?