:) hahahhahaha
Vazgectim. Ok haklisin.
Printable View
arkadaşlar kendi adıma sadece dolar bazlı kazancıma bakıyorum zira enflasyon ve tl iki tane sanal figür sonuçta.
yıllık 10% dolar cinsi kazanabiliyorsam kendimi başarılı sayarım.
normal de altın üzerinden olması lazım ama hesabı kolay değil.
BEFAS ta Eurobond Altın Nasdaq Dow fonları karmaları alıp Dolar bazında yıllık %5 - %20 arası getiri elde edebilirsiniz. Tonla değişik fon var. İstediğiniz gibi dağıtın. Yılda 12 kere dağılımı değiştirme hakkınız var.
Portföy yönetiminde ipler tamamen sizin elinizde. İsterseniz hiç TL varlık taşımayın. Karar size kalmış.
İsterseniz hepsini BİST fonu alın, TL fonu alın.
Veya biraz ondan biraz bundan farklı karma yapın.
Direksiyon tamamen sizde. Seçin beğenin portföyünüzü yapın.
https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx?type=emk
Çok dar bir bakış açısı olmuş. Gayet başarılı bir performansım var, ama bes im de var. Bence belli bir varlık büyüklüğü, yaş, bileği ve tecrübe sonrası nasıl portföy çeşitlendirmesi yapmak gerekiyorsa, yöntem çeşitlendirmesi de yapmak gerekir.
Yani hem aktif olarak kısa-orta vade bakış açısıyla bir portföy, uzun vadeli bir portföy, bir BES, bir de fon portföyü. Ayrıca, arda-tarla, konut gibi emlak portföyü. Hepsinden olmalı. Hepsi farklı tarzlarda yönetilmeli.
Bakın bunu 7 sene önce fö olmuş, kurumsal hayata veda etmiş. Özellikle fö sonrası yıllık bileşik getirisi dolar bazında aktif yönettiği portföyde %50 ye yaklaşmış biri olarak söylüyorum.
BES teki getirim bunun yarısı bile değil, kiradaki evim zaten reelde zarar bile etmiş sayılır. Şunu demiyorum kesinlikle. O evi satsam, bes i de çekip aktif yönetsem şimdi köşeyi dönmüştüm. Bahse girerim bunları yapsaydım, ve tüm portföyü aktif yönetip max getiriyi elde etmeye çalışsam değil dolar bazlı yıllık %50 getiri, belki de kayıp yaşardım, ana parayı bile koruyamazdım.
Yatırım felsefem diversification temeline dayanır. Yani çeşitlendirme, her zaman, her şeyi çeşitlendir. Yatırım tarzını bile.
Benim için finansal bilgi düzeyinin en güzel göstergesi getiri ifadesidir. Süre uzadıkça şu kadar, bu kadar kat konusunun altı boşalır. TL bazı zaten saçmalık da, dolar bazı bile 4-5 yıl sonrası şu kadar kat dememeli. CAGR olarak 5 yılda 10 yılda yıllık getiri oranım(cagr) bu kadar demek lazım.
Yahu yapma etme kardeşim. Dolar bazlı %18 yıllık getirinin nesi az, gelmiş geçmiş en büyük ve başarılı yatırımcı buffet yılık ne kazanmış. Getiri kadar istikrar da önemlidir, hatta 10 yıl üzeri vadede istikrar getiriden çok daha önemli hale gelir(düşük risk, sdandart sapma).
Bir de bırakın şu enagcı dolar uçacak patlayacak diyen şarlatanları, bunların etkisinde kalıp özellikle muhalif kesimi dolara sapladılar. Niye, millet dolara abansın, hatta yastık altına atsın, sistem çöksün. İktidar da gitsin. Bunların PKK dan, fetö den farkı yok, vatan millet gibi bir dertleri de yok… varsa, yoksa ideoloji.
Beni bilen bilir, 25 yıldır bu forumdayım, 10 yıldır Twitter dayım, 6-7 yıldır özellikle orada aktif yazıyorum. Reklam, işbirliği, bot hesap olmadan 25 bin de takipçim var. Yazılarım ortada. Doğruya doğru, eğriye eğri. Aşırı muhalif gözüksem de, mevzu ekonomi, finans, borsa olunca işime, aldığım akademik eğitime ihanet edemem. İş ahlakım, ideoloji üstüdür, ruhumu asla satmam.
Seçim sonrası İçin 40-45 senaryoları yazılırken ben Mart ayında yıl sonunda doları 35 Tr bekliyorum dedim, 35-40 arası bir zirve görse de, özellikle son çeyrek yabancı fon girişi artarsa 35 lerde yılı kapatır dedim. Twitter da duruyor yazılar, hatta dalga geçenler oldu, seçim sonrası alıntılayacağız dedi enag cı tayfa.
Ha tüik enf. tam mı ölçüyor hayır, dünyanın her yerinde kapitalist sistem enfu düşük ölçer. Böylece ücretli kesim ezilir. Enf %2 ise, gerçeği %3. %60 ise, gerçeği %90 gibi. Enag gibi metodolojisi belli olmayan salak bif profesörü baz almaya hiç gerek yok.
Salak utanmadan seçim öncesi “dolar alın†dedi..iki kelime sadece. Biraz utanma duygusu olsa çıkar özür dilerdi.
Bu arada dolar ucuz filan değil, mevcut faiz ve maliye politikaları ile bence olması gereken yerde. Aşırı beklentiye girmeye gerek yok.
üstat, admların niyetinin kötü olduğundan şüphem yok... Ama kabul etsenizde etmesenizde bu enflsyon en az %120.. bunu çok rahat pazarda manavda, markette görebiliyoırsunuz... giyim, ev kirası ulaşımda da ... ha dediğiniz doğru dolarla tl ile de hesap yapılmaz... Ama doların pahalı olduğuna katılmıyorum.. benimde seçimden sonra dolar beklentim negatifte 31-32 arasıydı.. Ama dövizin çok ucuz olduğunu düşünüyorum... Eskiden doların enflasyona geçişkenliğinden bahsederdik, şimdi ise enflasyonun doları artırmasından bahsedeceğiz.. muhtemelende eylülden sonra..... Dolarda yaz ayları boyunca yatay seyir bekliyorumm. Zaten bu konuda yapılan akademik araştırmalarda bunu destekliyor.. Döviz yapay olarak tutuluyor..
Gelir daığımı yüksek enflasyonla çok bozuldu.. 2018 den bu yana gini katsayısı değişimi bunu anlatıyor. Gelir dağılımın bu kadar bozuk olduğu ortamda yüksek enflasyonun devam etmesi de normal ve başka bir durumda beklenemez.
Ayrıca, M3 para arzına bile bakılsa enflasyonun en büyük nedeni görülebilir...
Ekonomi politikalarına gelince , bu politikanın yürümesi imkansız, çünkü tasarruf tedbirleri yetersiz, atılan faiz adımı yanlış, dahası swap kanallarının kapatılması büyük hata.. Durum bu olunca terör örgütü mensupları bunu kullanıyor ve kullanacak.....
Ama ben tarafsız bakmak ve durumu tahlil etmek zorundayım. Enflasyon çok yüksek ve baz etkisi ile düşecekde olsa sadece fiyatların artış hızının düçeceği düşünülürse dövizin buralarda kalması imkansız.... Kalmamalıda..yoksa ciddi olarak son baharda portföy çıkışına sahne olacaktır.. enflasyonu şu anda tam olarak fiyatlayan tek entrüman bence borsa...
Çeşitlemeye gelince, sizin bu konudaki portföy yönetme başarısını çok iyi biliyorum. Çok da iyisiniz... Ama ben portföy çeşitmelesi yaptım konut aldım. Depremde de darbeyi yedim antakya'da... Ve anladımki bu ülkede vadesini veklersen eurobond , borsada kurumal sanayi şirketleri , yurt dışında 50 yıldır aralıksız temettü dağıtan şirketler dışında yatırım falan yapılmaz...Bu benim görüşüm tabiki... 2018 de yaptığım portföye her şeyimi koysaydım çok daha farklı yerde olabilirdim... Ha yine kötü değilim ama konut yatırımı ile birlikte varlıklarımın %30 unu kaybettim..
Parayı serbest kullanmak işi bilenler için çok daha mantıklı. 56 yaşına kadar bekleyuip %5 stopaj ve diğer giderleri ödemek mantıklı gelmiyor. Yani diyeceğim şu BES'e ihtiyacı olanların sizin ya da benim gibi insanlar olduğunu düşünmüyorum...
Aslında yazmak istemiyordum, ama iki ayrı alanda AB projeleri ve finans profesyoneliyim. Yani muhtemelen burda bir çok kişiden çok da fazla iş ve bu konularda deneyimim vardır. Toplamda 28 yıl. Yani kafama estiği gibi yazmıyorum :)
Saygılar.
Üstadım enflasyon amerikada %5-6 arası... Muhtemelende 3-4 e inecek... Yani orda enflasyon akarşısında çok başarılı olabilir ama burda Dolar bazlı %18 bu yüksek enflasyon devam ederse anlamı yok.. Yani Türkiye ile kıyaslamak yanlış olmuş sanki :)
Yukarıda da dediğim gibi , yurt dışında yaşamıyorsanız bu getiri reelde negatif... Ha enflasyonu %15-20 ye çekerler ozaman tekrar bakılır.. Birde Buffet'ın yatırım süresi sonsuz :) ve sermayesi 100 milyar usd den fazla... :) Yani sermaye büyüdükçe bu oranı yakalamakta zor olabilir.... malum yaşlandı da dede artık :) Ama getrisininde bileşik getiri olduğu unutulmamalı.. Bileşik getiri nedeniyle bu getiriyi elde ediyor.... yaklaşık 50 yıldan fazladır... Yani enstrümanları sık değiştirse bu getiri imkansız.
Neyse mevzu uzar, isteyen istediğini yapar zaten... Müsait olduğumda buraya finansal okuryazarlık , reel getiri, finansal planlama ve çeşitlendirme vs. konularda emmaunelle lusardi nin bir kaç makalesini atarım.. Lusardi bu konularda ciddi çalışmaları olan bir otoriterdir.. web of sience dan makalelerini bulup okuyabilirsniz. Tavsiye ederim. Özellikle finansal okur yazarlık çalışmalarında duyguların rolü üzerine yaptığı incelemelere bakmalı bence..
Herkese bol kazançlar.
Yani nerden tutsan elinde kaliyor. CDS in 900-1000 oldugu donemde alsa eurobondu, getirisi maksimum 10% olacak. gelmis 18% getiriyi begenmiyor.
Min 10 yil vadede, 18% lik CAGR dunyanin her yerinde iyi bir getiridir ve yatirim dunyasinda alkis alir.
Yine anlamadan, bilmeden yazmışsın..... Önce Eurobond'un uzun vade yatırım aracı olduğunu ve eğer zamanından önce satacaksan CDS'in çok yüksek olduğu zamanlar alınması gereken ve CDS normal durumuna geldiği zaman (bazen 1-2 yıl, bazende 3--5 ay )kafadan %40-50 arası kar edebileceğin bir enstrüman olduğunu bilmen gerekiyor..
Ama fikir sahibi olmadan yazarsan böyle olur..
Eurobondlar vadesi beklendiği zamanda aldığın fiyata göre (iskontolu ise) ciddi getirileri olabilen bir enstrümandır. Kuponlu olanlar ise yine aldığın fiyata ve kupon oranına göre ciddi karlar edebildiğin enstrümanlardır. YANİ KISACASI ALDIUĞIN ZAMAN VE FİYAT ÇOK ETKİLİDİR.
ÖNCE BİRAZ OKUYUN ÖĞRENİN BE KARDEŞİM.
Ha bu arada EUROBOND dediğin ürün dolar ve euro ile alınan bir enstrüman, yani doalr ve euro daki değişimlerde değerini etkilemektedir.
Kardeşim depremde varlığının %30 unu kaybettin, ama sen ve ailen hayatta, bundan büyük ödül mü olur. 3 gün önce 60 yaşında amcamın oğlumu defnettik, kanser hastasıydı.
Sağlıklı, huzurlu her nefesin kıymetini bilelim. Para pul işlerini de çok abartmayalım.
Son olarak, 1-2 yıl vadede TL bazen değerli, bazen değersiz olabilir. Şu an TL ideale yakın bence, özellikle bu faiz seviyesinde. Eğer 5 yıl ve üzeri dönemlerden bahsediyorsak dolartl nin 32-35-38 olması çok fark yaratmaz. 5 yıl üzeri vadelerde yıllık dolar bazlı %10 üstü getiri iyidir,(eurobond ile çok düşük risk ile %8 getiri zaten mümkün)…%20 getiri çok iyidir. %30 ve üzeri getiri çok çok iyidir.
Zaten 20 yıl ve üzeri bir süre için %30 üstü dolar bazlı getiri, (1,3^20=190)…10 bin usd ile başlayan adamı zengin eder. Uzun vadede bu getiriler az buz başarı değildir yani.
:) bir bakiyor, aliyor eurobondu vadesine kadar tutuyor, bakiyor olmuyor hesap bu sefer CDS duser dusmez veriyor.
Alttan aliyor tepeden satiyor, hey masallah. Reis karar ver, takip edemiyoruz.
Eurobondu alip vadesine kadar tutmanin gerektigini yaziyorsun, bu sartlarda 10% getirin var diyorum.
Ama oyle degil, ben CDS ler dusunce satiyorum diyorsun.
Ben bir şey demiyorum..sen okuduğunu anlamıyorsun.... Senin dolar bazlı getirin enflasyonun yükseliği nedeniyle bir anlam ifade etmiyor.... O beğenmediğin %10 getiri varya, ekonomi düzeldiği ve herşey rayına oturduğunda asla alamayacağın getiri...Diğer bir ihtimalde muhtemel doların sert yükselişi ile bir anda dolar bazlı getirinin %40-50 aşağıya inmesi demek olacak.... Yani o gördüğün muhtemelen sanal dolar bazlı getiri.. Eurobond da ise vade sonunda beklediğinde o getiri hiç değişmeyecek..
Benim eurobon yatırımın 2040 vadeli.. aldığımda da %32 iskontolu aldım..yatırdığım para yaklaşık 38 bin usd . her eurobond 100 usd nominal değerden hesaplanır.Farkı şimdi anlayabildin mi?
ÇOK BOŞ KONUŞUYORSUN ÇOK...NORMALDE BU KADAR SERT YAZMAM AMA ÜSLÜBÜN BUNU GEREKTİRİYOR.
Artık sana yazmayacağımn, çünkü ısrarla anlamıyorsun...ya da anlayamıyıorsun.....Biraz önyargılı bakmasan anlayacaksın.
2 Ocak 2014 gununde bir adet Toyota Corolla 1.33 Life arabamiz 50.900TL imis.
Kaynak: https://forum.donanimhaber.com/2014-...endi--85934387
O gunku dolar kuru:2.179. Yani 23.359$'a bu arabadan bir adet alabiliriz. Ben oyle yapmadim ve 23.359$'i gecmis 10 yilda oldugu gibi 18% getiri ile yonettim.
2 Ocak 2024 yilinda 18% getiri ile param 122.259$ oldu.
Gittim Toyota bayisine:https://turkiye.toyota.com.tr/middle..._aksesuar.html
1.5 Vision Plus Multidrive S araba 1.346.500TL. 2 Ocak 2024 kuruyla (1$ = 29.438TL) 45.740$
Yani 2014 yilinda arabayi almayip, o parayi 2024 yilina kadar yonetseydim ayni araba yok ama en ucuz Corolla modelinden 2.67 adet alabiliyordum.
Enflasyon vs beni yense bu arabadan 1 tane bile alamam.
Gelmis bos bos konusuyor.
Seni muhatap almak yanlış....yanlış benim yani.....Enflasyonu araba fiyatları ile ölçen adama ne diyeceksinki..neyse ortam seviyesi iyice düşecek..değmez.. herkese bol kazançlar.sürçü lisan ettiysek affola..
Beyefendi
1) fiziki altin aliminin, BES"teki altin fon alimindan daha fazla getirisi var dedi: Aksini ornek olarak gosterdim. Allianzi takip ettigim icin elimde ovar. Eminim diger altin fonlari da, fiziki altin yatirimindan getirisi iyidir.
- tarihleri degistirerek, grafik vs atti. Beyefendinin gosterdigi tarihleri baz alarak, fonun getirisine baktim. Yine daha iyi idi fon. Bu sefer de "vay efendim stopaj var, vay afendim 10 sene durman lazim 56 yasina glemen laizm" vs ye cevirdi.
2) Sen BES"te parani eritmeye devam et dedi. BES portfoyumun getirisini gosterdim. 18% yiliik getiirm var dedim
- Vay efendim 18% lik dolar cinsi getiri TR'de bir sey ifade etmez, enflasyon cok daha fazla dedi. :)
3) TR'de yatirim yapilabilecek turlerden birinin de vadesine kadar tutarsan eurobon yatirimi yazdi. CDS en tepedeyken alsan eurobondu 10% getirin var dedim. 18% lik getiriden az dedim.
-bu seferde, CDS ler asagi inince satip, getirisini katladigini iddia etti
4) TR enflasyonunu yenemedigime karsit ornek olarak, gittim 1 ocak 2014 yilindaki araba fiyatini buldum, hesap kitap yaptim. o gunku bir araba yerine su an 2.67 araba alabiliyorum dedim(Reel Getiri)
Bakalim ne gelecek simdi? :)
Anlamıyorsun kardeşim anlamıyorsun...... eurobond alınırkende satılırkende iyi bir planlama ile bu ülkede muazzam kar edebilirsin..edenleride gördüm... işim buydu çünkü...ama sana anlatamıyorum... sanal bir getirin var.... dolar yükseldiğinde bu dolar bazlı getirin sanal olabilir... 56 yaşına gelince %5 stopaj kesintin olacak, diğer kesintilerle bu %10 olması muhtemel..önce çıkarsan durum daha da vahim... Ha Yatırım yapamayan için güzel enstrüman..Ama işi biraz bilenler için gerek yok diyorum.. Sen sırarla şöyle böyle diyorsun.
NE HALİN VARSA GÖR..
Arkadaşlar, bu başlık bu tarz tartışmalara uygun değil, rica ediyorum.
Her yatırım çeşidi herkese uygun olmayabilir. Ama evrensel gerçekleri de göz ardı etmeyelim. Çok da iddialı konuşmaya gerek yok. Kendimizi bile yedekleyelim. Yani 50 de çok başarılı aktif bir portföy yönetiyorken, 60 da bu başarı çok düşebilir. Bu nedenle fon ları da bilmek, yeri geldiğinde güzel fonlar seçerek de portföyde gayet tatminkar getiriye ulaşılabilir.
Bir de getiri tek başına hiç bir şey ifade etmez. 8 sene önce hasbelkader sasa ve hektaş alıp tutan adam portföyünü 6 sene de dolar bazında 40 a katladı, ama son iki senede de 4 te birine indi. Yani 6 senede efsane sonuç alan 40 a katlayan, 8 senede 10 a katlamış be iyi bir getiri de kalmış oldu. Belki 8 sene daha tutsa vasat bir getiriye düşmüş olacak.
Bazen dolar bazlı yıllık %20 getiri, %50 getiriden daha değerli olur benim için(alınan risk ve getirinin istikrarla devam etme durumu). Bunu son 6 yılda yıllık ortalama dolar bazlı %50 getirisi olan biri olarak söylüyorum. Bana 20 yıl İçin dolar bazlı %20 getiri garanti etsinler, %50 performansıma bakmam, %20 ye ok derim:)
Ama Allah var iyi zorladı seni...:)
Yaş ilerlemeden BES gibi "inanılmaz" fırsatlar sunan bir yatırım aracının kıymeti bilinmiyor; bunu hayatımın yarısına yakın süresini pay piyasasında sinir harbi yaşayarak gördüm, anladım...Çok geç kaldım çok !
Bu arada, 1 ay önce 640K olan portföy an itibariyle 751K olmuş...Altın fonları satıp PPF yaptım, aylık getiriler % 4'e yaklaştı ve bu mis gibi para...2 sözleşmede neredeyse aylık 60K getiri, inanılmaz !
Burada bir yanlışınız var bence. %15 stopajı hesaba katmanız gerekiyor. 56 yaş ve 10 yılı doldursanız bile %5 stopaj var. Bu durumda amz 100tl alan birisi 5 yılda 947tl gelir elde eder. Bunun %15 stopajını düşerseniz 804tl eder. Toplam gelir 904tl dir. Normal altında stopaj olmadığı için 993tl gelir elde edersiniz. Altın alım satım arasında %1-2 makas olsa bile bu fark kapanmaz. Ha ben 56 yaş ve 10 yılımı doldururum derseniz %5 stopaj kesilir o zaman fark kalmaz. Ancak 15-20 yılda altın fonunun normal altını geçme ihtimali yoktur. %1 fon gider kesintisi 5 yılda belki çok fark etmez ama 15-20 yılda inanılmaz fark eder.
Sayin mavi1610mavi,
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=AMZ
tiklayip en asagida 5 yili secerseniz, AMZ fonu icin 947.56%, altin icinde 893.86% lik getiriyi gorebilirsiniz.
getiriden 5% stopaj odedigimizde, AMZ fonunun getirisi bu 5 yilda 900.182% olur. (947.56*0.95)
Ayni calismayi son 3 yil icin yaparsak altin getirisi 412.53%, AMZ fonunun getirisi 427.25% olur.(449.74*0.95)
15-20 yillik veriyi koyduklarinda, iddianiz olan 15-20 yilda fiziki altini gecemez hipotezinizi test ederiz.
Ama su an 3 ve 5 yil verilerinde fonun getirisi 5% stopaji dahil dahi etsek daha iyi. 56 yasini beklemeyecek kilerin zaten BES'te olmalarina gerek yok. Hata ediyorlar.
Altin fonlarinin icinde, gr altin getirisi olan sukuklar var. eve fiziki altin alip koydugunuzda, bundan yararlanamazsiniz. Bu sebepledir ki, fon getirileri daha uzun vadede farki asacaktir.
Damat(Beraat Albayrak) Beyin bizlere armaganidir bu altin cinsi sukuklar. O donemde altin cinsi borclanmaya baslamistir hazine. Altin fonalri da bu sukuklari alirlar ve yillik 1% gr altin getirisi elde ederler. Fiziki altin alip eve koydugunuzda bu opsiyonunuz yoktur.
AMZ fonunda yer alan kamu kira sertifikasi(sukuk) agirligi cuma gunu itibariyle 53.24%
https://i.hizliresim.com/d1cmcfw.jpg
Çok güzel bir tartışma olmuş. Keyifle okudum. Benim şahsi fikrim yatırımda esas olan istikrarlı büyümedir. Bir yıl %100 yap ertesi yıl eksi git bunlar bana ters. Bu yüzden portföy çeşitliliğini en üst seviyede tutarım. BES de bir yatırım ensturmanıdır. Varlıkların bir kısmının BES'de durması iyidir :)
BES sisteminin eksikleri mutlaka var, geliştirilmesi gerekiyor.
Ancak bu eksikler şuan ki haliyle iyi bir yatırım türü olduğu gerçeğini değiştirmiyor.Kimseye yatırım amaçlı A planı olarak tavsiye etmesem de B-C planı olarak bence gayet iyi bir yatırım aracı. Zoraki sabırlı olmayı gerektirmesi de bence yatırımcının avantajına.