VIX'i yüksek kaldıraçla şortlayanlar panik halinde pozisyon kapatmak zorunda kaldıkları için VIX bugün anormal yükseldi. Suni bir yükseliştir bu.
Printable View
VIX'i yüksek kaldıraçla şortlayanlar panik halinde pozisyon kapatmak zorunda kaldıkları için VIX bugün anormal yükseldi. Suni bir yükseliştir bu.
İlaveten DAX/$ olarak düşünürsek dolar bazında zaten değer kaybediyor.
Daha öncede konuşmuştuk, AB üyesi ülkelerin ekonomik durumları, dilleri, kültürleri birbirinden çok farklı. ABD'nin bir bölgesinde ekonomi bozulunca insanlar kolayca daha canlı olan başka eyaletlere taşınıp düzen kurabiliyor. 2009 öncesindeki uygun koşullar sayesinde Avrupa'nın zayıf ülkeleri bile, zenginlerden gelen kredi akışlarına bağlı olarak refahı hissediyordu ve eur/usd paritesi birliğin en güçlü ülkesinin durumunu yansıtan seviyeye kadar çıkmayı başardı. Şimdi koşullar tam tersi ve parite, birliğin en zayıflarının durumunu yansıtana kadar gerileyebilir, böylece cari işlemler dengesine destek olur. Bu durumda okyanusun öteki tarafında, ABD'nin bir süre daha yüksek faizlere katlanması gerekeceğini tespit etmiştim, şimdilik FED bunu doğrular biçimde davranıyor.
Para piyasalarının yönünü tahmin etmek için bunlar artık yeterli veri değil, bunu da ekleyeyim. Daha kompleks düşünüp, bakış açısını genişletmek gerekiyor. Çin bir destek unsuru görülüyorsa bu mantıklıdır, Trump'ın söylemlerinin uygulamada karşılık bulmayacağına inanıyorum ancak bu eksiğini kapatmak için, kendinden öncekiler gibi ekonomi dışı aksiyonlara yönelmesi sürpriz olmaz. Piyasa değerlerinin yüksekliği borsa yatırımcıları açısından caydırıcı gözüküyor bu nedenle oyuncular ya istikrarlı temettü kağıtlarına yatırım yapıp fiyat dalgalanmalarını göz ardı ediyor ya da yüksek riskli yatırımlara yönelerek kar maksimizasyonu peşinde koşuyor (ikisini yapan da var elbet). Bu iki davranış getiri bakımından olmasa da, zaman yönetimi bakımından bir çelişki yarattığından piyasalarda derinliği fazla ancak kısa süreli düşüşler için uygun koşullar oluşuyor böylece hisse senedi veya cripto gibi piyasalar tahvil gibi sabit kazanç oranlı tasarruf araçlarının getirisiyle dengeleniyor.
Tcmb'nin net şekilde bu toplantıda da faizi sabit bırakıp yeni yılda asgari ücret zammı sonrasi piyasalarda oluşacak tepkiyi ölçüp biçip ona göre bir yol haritası çizmesi en doğru karar olacaktır , dolar da ufak ufak da olsa hareketlenmeler başladı , yıl sonundan önce yapilacak bu erken faiz indirim döngüsü başlangıcı rezv. erimesi anlamına da gelecektir aynı zamanda çok net kendini belli ediyor , en azından min. 1 toplantı daha beklenmesi 1 yıllık emeklerin çöpe gitme ihtimalini en aza indirgemek anlamında çok önemli olduğunu düşünüyorum , aralıkta ya da ocak'ta başlaması olumlu yönde herhangi bir risk oluşturmaz ama olumsuz yönde ciddi riskler barindirdigini dusunuyorum.
Hocam FED beklentileri yönlendirme operasyonu çekti. ABD'de enflasyon düşüş trendine zaten girmiş durumda, oradaki en büyük kalemlerde artış hızında kallavi düşüşler söz konusu örneğin konut kiralarında. 3 ay sonra FED'in belirlediği %2 ye inmiş olur PCE enflasyonu (personal consumption expenditures).
Bak PALA, eğer benim mallanmamı istiyorsan kağıtları şu seviyelerin altına çekeceksin:
GSRAY bölünmüş fiyat 1.75 TL (henüz SPK dan onay çıkmadı, bekliyoruz)
GSRAY rüçhan 3 TL (henüz SPK dan onay çıkmadı, bekliyoruz)
FENER bölünmüş fiyat 35 TL
FENER rüçhan 44 TL
Eğer seninle ayni safta yer almamı istiyorsan bu seviyelerin altına indireceksin. Aksi halde ben yokum ona göre.
Brüt Asgari ücret, mevcut kur seviyesine göre 1000$ olacak gibi. Sendikalı mavi yakalılar, büyük şirketlerde çalışanların ortalama ücreti bunun çok daha üzerine yükselecek, kıdem tazminatıydı, servisiydi, yemeğiydi, mesaisiydi derken masraflar coşacak. O sırada en büyük iş partnerimiz olan Avrupa bölgesinde kurlar yükselerek aleyhimize işleyecek ve biz bu koşularda TL'yi, en kötü ihtimalle faiz oranına denk bir seviyede tıraşlamaya çalışacağız. Üstelik bunlar ana gündem bile değil, kendi kendine ilerleyen süreçler.
Sembolik bir faiz indirimi olabilir ama Barkley kardeş kesinlikle haklı. Döviz hafiften yükselirken faiz indirimini bahane edip alımlar hızlanırsa MB müdahale eder ama suya kan damlamış olur.
5year, senin PLTR yukarı gitmek için çırpınıyor. Bugün 76.59 u gördü, şu anda 74.40. Bu kağıttaki yukarı yönlü momentum çok güçlü. Yine dünkü gibi ters köşe yapmaz inşallah.