Görüşüne önem verdiğim bir analist, aksen in en yüksek favök getirisi elde ettiği gana'daki santral için yeni sözleşmenin şirkete eski favök katkısını yapamayacağını söylüyor. Bu konuda siz ortaklar ne düşünüyorsunuz?
Printable View
Görüşüne önem verdiğim bir analist, aksen in en yüksek favök getirisi elde ettiği gana'daki santral için yeni sözleşmenin şirkete eski favök katkısını yapamayacağını söylüyor. Bu konuda siz ortaklar ne düşünüyorsunuz?
Sadece ganadan gelen favok ne kadardi dolar bazinda kaybimiz ne kadar olacak kabaca bir hesaplayalim yinede.
Pek gerek yok aslında. Gana'nın bitmesine 3 yıl var ve Kongo ile Mali bu sene ekstra oldu ve Gana ile yeni anlasmada olabilecek kaybı telafi edecektir. Ek olarak unutmayalım ki bizim Gana'ya değil Gana'nın bize ihtiyacı var. YTD. Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Pardon 2*
Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben yeni anlasma fiyatlari hemen uygulanmaya baslanir diye dusunmustum. 2 yil sonra girecekse devreye o zamana kadar onemsiz hale gelir zaten surekli yeni yatirim yapiyor sirket.
Yatirim tavsiyesi degildir.
ganada dönüşüm yapıyoruz dedi şirket, onlardan aldığım bilgiye göre eğer bu dönüşümü tam yaparlarsa gana hükümetine maliyeti yüzde 50 düşer dediler. 22 türbinin 7 sini biz dönüştürdük eğer isterlerse 15 türbinide onlar değiştirecek, maliyet azalacağı için ben de en fazla yüzde 25 indirim bekliyorum, tabii bu olursa muhtemelen ganada başka santralleri de konuşacağız... cemil bey yıllık 1000 mw yeni santral düşünüyorsa eğer, belki sürpriz bir yerlerden santral haberi gelir, çünkü şubatta özbekistan bitiyor bize yeni umutlar lazım:)
Aksen portföydeki ağırlığını yeniden yüzde 40 a kadar çıkardım.
Bu arada başka hisseler aklımı çelmez ise Yıllık bilançodan önce yavaş yavaş yüzde 60 a kadar artırmayı düşünüyorum.
Ukrayna'da bir gelişme olursa yüzde 80 e kadar da olabilir.
Borsada en güvendiğim hissem Aksen. Benim için hep güvenli liman oldu. Çünkü:
Yönetime güveniyorum.
Şirkete güveniyorum.
Şirketin yatırımlarına güveniyorum.
Ben burada adet yazmamışım. Fiyat yazmamışım.
Çatacak yer arıyorsunuz herhalde.
Buna benzer yorumlar forumda sıkça yapılır. Ben şahsen rahatsız da olmam. Hatta portföyünü yazan da olur.
Forum ilkelerine aykırı olmayan yorumlara kısıtlama koymak sizin haddinize mi? Varsa öyle bir durum yönetime şikayet edersiniz.
Böyle ukala yorum gelince şahsınıza ait geçmişte yorumu da burada paylaşayım. Belki utanırsınız. Sizin kaötan aldığınız sattığınız kimi ilgilendiriyor o zaman.
https://i.hizliresim.com/eihysed.jpg
Yüzde yüz doğru söylüyorsunuz.
Biraz sizin risk alma iştahınızla ilgili bir durum aslında.
Normal olanı yüzde 70 ile uzun vade beklentisi olan sağlam hisseler.
Yüzde 30 da risk alabileceğiniz büyüme potansiyeli olan küçük-orta boy şirketler şeklinde olmalı.
Portföyü bu şeklide böldükten sonra yüzde 70 ve yüzde 30 içerisine kriterlere uyan dilediğiniz sayıda hisse alabilirsiniz. En doğru yatırım tarzı bence de budur.
Özbekistan'dan devasa bir favök beklentisi olduğunu bizzat şirketin yatırımcı toplantısı notlarında gördükten sonra ve ortaya çıkan rakamları hesaplayınca dolar bazlı kabaca %50 favök artışı nedeniyle ben de aranıza katılmış bulunmaktayım. Beklenildiği gibi iyi bir yıl olur umarım.
İlk 9 ayda Türkiye' deki gaz santrallerinden ne kadar favök elde etti, "kapasite ödemeleri hariç"
Kıbrıs' tan ne kadar kazanıyor "buradaki sözleşme ne zaman bitiyor ?
Gaza gelen zamdan sonra buradan gelen favök ne olacak ?
Kongo 25 mw katkısı ne olacak ?
Ücretli danışmanlık verilir... Hep aynı muhabbet...Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kibris dogalgaz degil hocam akaryakit.sozlesme sorunu da yok diye biliyorum.
Tek tek santral favoku hesaplamak mumkun degil sayi cok fazla bu konuda bir ayrintida vermiyor sirket uretim rakamlarini kiyaslayip bi sonuca varabilirsiniz kabaca. Iceriden gelen favok %30 40 arasi dalgalaniyor ptf lere gore.Afrikanin marjlari yuksek bunu biliyoruz zaten.
Kıbrıs hibrit diye biliyorum. Dönüşümü yıllar önce yapıldı. Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Açıkçası ben de akaryakıt diye biliyorum(ki şu an daha karlı Kıbrıs açısından) ama eminim diyemem.Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yurtdışı marjlara ABD enflasyon verisi de etki ediyordur. Malum bu sene 6% civarı. Yani hem dolar/tl hem de abd enflasyon verisi artık iyice belirleyici olacaktır favök hesaplamalarımızda. Yurtiçinde ise tek handikapımız; devlet, paris iklim anlaşması ile bakalım ne zaman kömür santrallerine el atacak. Malum iklim muhabbetine gaz fiyatları arttı ve kömür fiyatları düştü. Ama kömür santrallerine avrupadaki gibi vergi yakındır diye düşünüyorum. O marjı avrupa bile yedirmedi. Bizimkiler de yedirmez diye düşünüyorum. O yüzden göynük kadar ges şart. YTD..Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ptf , ler yükselince Türkiye' deki gaz santrallerinden para kazandı.
Gaz zammından sonra bu santrallerin favök katkısı sorgulanacaktır.
Gaz santralleri sizce ilk 9 ayda ne kadar favök üretmiştir ?
Kapasite ödemeleri hariç.
Santrallerin üretim rakamları belli dolayısıyla favök hesaplanabilir.
Hesaplayan olmuştur diye sordum :)
Kuzey Kıbrıs Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Enerji Santrali (153 MW)
Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Enerji Santrali 2003 yılında iki ünite ve toplam 35 MW kurulu güçle üretime başlamıştır. Artan
enerji talebini kesintisiz bir şekilde karşılamak üzere aşamalı olarak devreye alınan ünitelerle birlikte Santral’in kurulu gücü
153 MW’a ulaşmıştır. 8 adet 17,8 MW Wärtsilä 18V46 dizel motora sahip Santral, akaryakıtla çalışmakta olup KKTC’nin enerji
ihtiyacının yaklaşık %50’sini karşılamaktadır.
2011 yılında santralin kombine çevrim dönüşümü tamamlanmış, 8 adet Aalborg kazan ve 1 adet 13,5 MW Dresser-Rand
türbini devreye alınmıştır. Santral’de DeSOx1 baca gazı temizleme sistemi bulunmaktadır.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIBTEK) ile 2003 yılında yapılan beş yıllık sözleşme 2009 yılında 15+3 yıl olarak 2027 yılına kadar
uzatılmıştır. Santral, ABD doları bazında belirlenmiş satış tarifesi ile alım garantili satışlarına 2003 yılından beri devam
etmektedir.
Santral, KKTC’nin en verimli elektrik üretim santralidir.
Aksa Enerji Kıbrıs Kalecik Santrali’nin web sitesi www.aksaenerjikibris.com’dur.
Dogrudur. Malum afrikada hersey kitabina gore gitmiyor. O yuzden supheliyim. Bugunku hareket haber gelecek hissi uyandirdi bende biraz agresifti.pek hissenin gecmisinde yukari yonlu agresif gidis hatirlamiyorum. Taban yedigimiz gunleri gayet iyi hatirlıyorum.
Göynükte üretim belli , satış fiyatı da büyük oranda belli ; yarısını devlete satıyor zaten onun da fiyatı belli.
Bankalar , Sabancı , Koç vb. uçunca, alınabilecek az sayıda hisse kaldı alternatif.
Sayı az olunca ayrıntılı analiz de çok gerekli olmuyor., analizin şekli de değişiyor.
Aksen' de yeni yatırım haberlerini izliyor , kuru analiz ediyorum şahsen hisseden çok.
Gaz santrallerinin katkısını önemli görüyorum ona bakacağım
Alarko' da da kömür fiyatları ve ptf ler izlemede.
Kömürü de sabitlemişler zaten , geriye bir tek ptf ler kaldı :)
1700 borsada elbette endeksin analizi de çok önemli...
Borsamızda çok para dönmüyor aslında. Aynı para sektörler arasında geziyor. Borsayı top yekün uçuracak miktarda sermaye girişi henüz yok.
Düşünsenize geçen ay dolar yükseldi diye 9 dan dolar bozup TL varlık alan yatırımcı şu an zararda.
Bu durumda yabancı yatırımcı zor gelir.
Genelde doların olması gereken matematiksel bir fiyat vardır. O fiyatın yüzde 10-20 üzerine çıkınca yabancı döviz satıp TL varlık alırlar. Ondan sonra dolar bollaşmış olur, kurlar düşer. Borsa yükselişe geçer. Adamlar hem kur düşüşünden hem hisse fiyatının yükselişinden kazanırlar. Bu geçmişte hep böyle olmuştur.
Kurların adil fiyatını nasıl tahmin edebiliriz.
Çok zor, ekonomistler bile yanılıyor. Çok farklı parametreleri değerlendirip bir rakam bulmak.
Ben şöyle bir hesap yapabilirim. Özellikle 2012-2013 Kurlarını adil kabul edersek. O günden bugüne TUİK in değil de gerçek enflasyonu hesaplayabilirsek. Bundan ABD ve dünyadaki gelişmiş ekonomilerdeki ortalama enflasyonu düşersek. Olması gereken kurlar hakkında kabaca bir fikir sahibi olabiliriz.
Suan yine bir doviz krizi yasadigimiz icin tl cinsinden hisse fiyati anlamsiz hale geldi.ptfler artmaya devam edecektir.favok tahminlerini birkac ay sonra ortalik sakinlesirse yapmak lazim.
Arkadaşlar şirketin 2021 senesi için dolar kuru beklentisi seviye hk. olmuşmuydu malum dolar kuru seviyeleri ortada...
Nasıl böyle iyi miyiz?
Piyasa düşer yükselir ama Aksen kendi halinde harektler yapar.
Endeks yükselirken eksi düşerken artı olabilir.
Çünkü onun kendi dinamikleri var ve o yönde hareket ediyor.
2 yıldır olduğu gibi.
Trend hep yukarı ama bazen yavaş bazen hızlı. Yatırımlar ve karlılık sürdükçe de böyle devam edecek görünüyor.
Şirket direkt olarak paylasmadi ama 3.ceyrek sonu paylaştığı yilsonu revize rakamlarında favök 2.4 mlr tl idi.
Sırf o günden bu yana usd kuru %25 civarinda artış gösterdi. Favök un büyük kismi yurtdisindan geldiğine göre, bu yükselişin aksene %20 yansıdığını kabul edersek, yıllık favokun 2.9 mlr tl gelebilecegini tahmin edebiliriz diye düşünüyorum.
SM-M515F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.