Buğdayda tüm dünyada sadece 10 aylık stok kalmış, Hindistan tahıl ihracatını askıya almış (veya düşürmüş). Gıda fonları bundan nasiplenir mi acep?
İşin ilginç yanı biz de ilk defa Hindistan'dan buğday ithaline başlamıştık.
Printable View
Buğdayda tüm dünyada sadece 10 aylık stok kalmış, Hindistan tahıl ihracatını askıya almış (veya düşürmüş). Gıda fonları bundan nasiplenir mi acep?
İşin ilginç yanı biz de ilk defa Hindistan'dan buğday ithaline başlamıştık.
Yabancı fonlardan ümidim yok
Yabancı fon yerine döviz tutmak daha mantıklı bir süreliğine.Hatta kkm de düşünülebilir.
Ama yerli fonlar hala cazip bence.Şu enflasyona endekli enstrüman bir netleşsin, önce düşer sonra çıkarız gibime geliyor.
Hayırlı olsun black mirror.
Bende aynı düşüncedeyim. Fonlarda satış verdim. Krediyle bir ev almak için nakit olarak kullanacağım.
Temettü portföyümü ve eurobond portföyümü bozmadım.
Artın fon işini bırakmayı düşünüyorum. Yabancı hisse alımı için Midas kullanacağım.
Saygılar. Sevgiler.
0,89 ve 0,99'luk konut kredi şartları belli oldu.
En belirgini kendinin yada eşi veya çocuğunun evi olmamalı.
İlk Evim Konut Kredisi sıfır konutlar için
Genişletilmiş Konut Kredisi sıfır veya 2. el için
Ama bunun için Konut değerinin en az yarısının 07.05.2022 öncesinde döviz ve/veya altın hesaplarında bulunması ve söz konusu tutarın kredi kullanım tarihine kadar bankada TCMB Dönüşüm Kuru üzerinden TLye çevrilerek karşılanması gerekiyor.
Konut değerinin yüzde 50sinin finansmanı için konut kredisi kullandırılabilir.
https://twitter.com/HMBakanligi/stat...xlXZdV_0IbVXxg
Fonlarla doğrudan bağlantısı olmasa da, yatırım tercihlerimizin şekillenmesiyle ve yatırımlarımızın nasıl eridiğiyle ilgili olması bakımından düzgün bir yazı, herkes okumalı.
https://www.perspektif.online/15-mayis-2018-felaketi/
Şu kısım gülmekten karnınıza ağrı girecek bir bölüm.
"Financial Times ise Erdoğan'ın düşünce kuruluşu Chatham House'ta yaptığı özel toplantıya katılan uzmanların da benzer bir şaşkınlık yaşadığını ve Cumhurbaşkanının toplantıya katılanlardan düşük faiz oranlarının düşük enflasyon getirdiğini lütfen öğrenmelerini istediğini yazıyordu."
Lloyds gibi kuruluşların, dünya finans merkezinin kalbindeki uzmanlara "Lütfen öğrenmeleri" için ders vermeye kalkmış ahah.
Aslında benim de niyetim uzun vadeli hiç satmadan ve her düşüşte ekleyerek gitmekti ama çeşidi fazla tuttum, 4-5 aydır düşüş bitmedi bu gidişle bitecek gibi de görünmüyor, en azından piyasalardan olumlu sinyaller gelene kadar yerinde sayanları ve az zararda olanların miktarını düşürüyorum şimdilik, zararı fazla olanlara dokunmayıp ekleme yapayım diyorum.
Çok ters bir zamanda riskli fonlara girmişiz, 20 aralık etkisi geçmeden Ukrayna olayı sonra fed faiz artışı daha kötüsü olmaz umarım.
Ayi piyasasinda bu dediginizi yapmak pek anlamli olmuyor. Fjb fonunda bu hatayi yaptim. %10 - %15 zarardayim. Tam dip diyorum, dibin dibi geliyor. Ustalarin dusen bicak tutulmaz dedikleri gibi.
Piyasalar ne kadar sure diplerde surunur belirsiz gibi. Zor kararlar , yatirim icin cok zor donemler. Gecmis yillarda Fed in parasal genislemesiyle cesmeden su akarken depoyu dolduranlar mutlu.
Tesekkurler sn onurbey. Hayirli olsun. Temettu hisselerinizi ve eurobond satmamakla cok iyi yapmissiniz. Pasif gelir gelmesi cok guzel bisey.
Midas ile ilgili deneyimlerinizi burada paylasabilirseniz. Bizlerde yararlanmis oluruz.
Bes tarafina hala gecis yapmadiniz saniyorum degil mi ?
Nasdag benzer şekilde 2000 yılı başında zirve yaptıktan sonra düşüşe başlamış ve 2000 yılındaki seviyesine bir daha tam 6 yıl sonra 2016'da ancak gelebilmiş.
O da parasal genişlemenin etkisiyle.
Bundan sonra benzer şey olacaksa FED'in gevşemeye başlaması gerekecek ki o da ne zaman olur bilinmez.
Şahsi görüşüm gayrimenkuller dolar bazlı zirvesine ulaştı.
Bundan sonra dolar 20 bandına yerleşirken, fiyatlar tl bazlı sabit seyredecek. Kredi genişlemesi olsa bile alım gücü düştü.
84 milyon nüfus var ama 26 milyon çalışıyor :) 13 milyonu 4.250tl ücretle, 10 milyon ise 4.000-9.000tl aralığında çalışıyor. Sadece 3 milyonun maaşı 10.000'den yüksek.(Çoğu memur ve özel sektör top %10 yöneticisi)
Ev fiyatları dolar bazlı zirvede olduğu için, kira fiyatları dolar bazlı hala uygun kalıyor.
Bildiğiniz gibi sağlıklı bir piyasada kira çarpanı 250-300 arasıdır yani evinizin değeri 100.000dolar ise kirasının 400dolar olması uygundur. Eğer 400dolarlık kira alacağınız yere 150.000dolara alıcı varsa hemen satın derim.
İnşaat maliyetindeki enflasyon ve özellikle yabancıya satış durmazsa kaliteli gayrımenkül daha da artmaya devam eder.
Adamlar her seviyeden gözü kapalı alıyorlar, talan ediyorlar piyasayı.
Enflasyon yüzünden müteahhit sattığını yerine koyamaz duruma geliyor.
Emlak ancak biz bize kalırsak yerinde sayar yada düşer.
Yabancı payı %5 bile değil ve sadece bazı ilçelerde yoğunlaşmış. Vatandaşlık şartı 400.000 dolara çıkatıldı, ayrıca BESe 500.000 girme seçeneğinden sonra kimse gayrimenkul almaz. BES'te eurobond al, dolar bazlı %7-8 net kazancı var. Bugün 400.000lik daire seneye 430.000 DOLAR olacak mı düşünüyorsunuz? Yabancının hiçbir etkisi yok piyasaya artık.
Emtia ve dolar tl bazlı tarihi zirvesinde olduğu için inşaat maaliyetleri daha düşük hızla artacaktır artık.
Önümüzdeki 24 ayda dolar bazlı getirecek iki yatırım bence altın(%50 dolar bazlı) ve BIST(%90 dolar bazlı) dır.
Zaten en büyük hatayı düşen bıçağı tutmaya çalışarak yaptım, hem hisse tarafında hem fonlarda, bu düşüş uzun süre devam edecekse ki öyle görünüyor, zararın neresinden dönersek kâr diyerek yabancı ve emtia fonları tamamen elden çıkarmak en doğrusu o zaman.
Dönüş nereden olur, ne zaman olur kestirmek çok zor, dolardaki artış da olmasaydı zarar çok daha fazla olacaktı, tabi işin kötüsü satınca geçecek yer bulamıyoruz, herhalde en iyisi dolara endeksli fonlar ve bist fonları kalanı da ppf şeklinde yapıp fazla kurcalamamak.
BIST F/k oranı 6.5'a kadar düştü, tarihi ortalaması 9-9.5 arası şu an da tarihi ortalamadan oldukça ucuz şekilde fiyatlanıyor. Aynı zaman da BIST 30 hisseleri arasında iki yıllık karına satılan bir sürü şirket var. Borsa'da düşüş devam ederse toplamak için çok cazip olacak.
Hem yabanci hisse hem emtia fonlarini satisa gecdiyseniz , dunya krizi fiyatliyorsunuz.Yani petrol 60 a bakir 500 emi dusecek yani
Sahsen sattim hepsini. Petrol 60 dolara dusmez belki , bakir 500 e dusmez belki ama. Petrol 90 - 100 dolara duser belki. Bu emtialar , hisseler nereye kadar yukselecek. Tum varliklar icin bi yerde yukselis duracak , dusecek veya yatay belli bir bant araliginda gidecek.
Fed vuracagim kirbaci , piyasalardan bol parayi cekecegim diyor. Fed in enflasyonla mucadele konusunda basarili olacagini dusundugum icin cikis yaptim. Belki Fed in yapacagi faiz arttirimlari yetersiz kalacak , enflasyon nedeniyle emtia ve hisse fiyatlari yukari gidecek, bilemiyorum.
Bir yanda savas var. Hisse senetleri kaos ortamini sevmez diye dusunuyorum. Belki bazi emtialar kaos ortamindan beslenebilir, bilmiyorum. Birde yeni enstrumanlar gelecek , dolarin belini kiracagiz dediler, iyice korktum kazanclarim silenecek diye. Bu yatirim islerinde urkek bir ceylan gibiyim :)
Fear and greed endeksi
https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed
Yatirim tavsiyesi olarak dikkate alinmasin lutfen.
Yabanci ve yerli hisselerden benimde umudum yok.ancak emtia larin yuksek seyredecegini dusunuyorum.genel bakis acisi ile dunyada tuketimin onune gecmek china yi kuculmek hedef gibi duruyor.bizde doviz i dusurmek icin net yuksek faiz gerekli , buda durgunluga sebeb olacagindan tercih edilmek istenmiyor
Valla ben yatırım çeşitlendirmesi konusunda kendimi aştığımı düşünüyorum; marketten aldığım tuvalet kağıdı bile yatırım gibi gelmeye başladı, dün 65 liralık 32lik bir tuvalet kağıdını 50 liraya buldum, üç tane aldım, kendimi Viking Kağıt Hisse senedi alıyormuşum gibi hissettim :D
Yoğurtlara da yine %35 gibi bir zam bindirmişler. Kase kase yoğurt alıp Ak Sarayın kapısına fırlatmak istiyorum, bu nedir ya? 1.5 kilo Dost yoğurt neredeyse 22 lira. 1 kilo süzme yoğurt pazarda 51 lira. Ayıptır. Muhtemelen peynirlere de bindirmişlerdir. %200 enflasyon rakamları dolanıyor ortalıkta, hisseden fondan kazansak ne olacak?
Enflasyona endeksli tahvillerin süresi 1 yıl olacak. Daha önce bozduranlar kârdan yararlanamayacak. Yıllık TÜFE %40 mı olmuş, tahvil sahibi 1 yıl sonra %40lık payını alacak, ayrıca ekstra en az 10 puan gelir elde edecek. Toplam %50lik kazanç olacak. En sağlam yatırım. Bozdur dövizini, al tahvilini, kurtar vatanını. Bu uygulama piyasada büyük hareketlilik meydana getirecek, tahvillere resmen hücum başlayacak...
Türk lirasındaki kazanımlar bir anda artacak, kur balonu bu defa tamamen sönecek. Bankalardan mevduat kaçışı yaşanmaz, zira tahviller döviz bozdurana satılacak, TLye sahip olana değil. 92 ve 180 günlük süper bonolar hazineye ek yük getireceği için tercih edilmeyecek. 20 Aralık öncesi de vatandaşı uyarmış, haklı çıkmıştım. İlk etapta dolar 14 liraya düşer. Tutunamazsa 12-13 TL aralığına döner.Bu tahvillerin büyüklüğünün 15 milyar dolarla sınırlanacağını düşünüyorum. Elde edilecek 240 milyar liralık kaynakla enflasyonun beli kırılacak, çiftçilere gübre, mazot, tohum desteği artacak, KOBİlere can suyu sağlanacak. Yatırımlar genişleyecek, istihdam artacak, vatandaş gülecek. Oyun böyle bozulur...
https://www.turkiyegazetesi.com.tr/y...el/627348.aspx
Çıkacak olan enflasyona endeksli tahviller hangi fonları olumsuz etkileyebilir?borçlanma araçları fonunda ilk etapta sert düşüşler olma ihtimali var. Ya da dövize endeksli fonlarda..bu konuda ne düşünüyorsunuz..al sat tavsiyesi değildir.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gitti benim yabanci fonlar :) Eger boyle olacaksa bosuna satmisim. Liralasma stratejisine tam gaz devam :)
TL sahibi olana sadece ekmek , dovizi olana kofte+ekmek. Yaninda ayran , domates , biber ikram.
Enstruman olu dogacak gibi gozukuyor. Ekonomistler boyle olursa etkisi cok sinirli olur demislerdi.
Bu yuzden eurobond fonu iyi gibi sadece kazanctan %10 vergi olmasi guzel bir durum.
bu adamları ciddiye almıyorsunuz herhalde..yazının karakteri, yazım şekli bile karamizah sınırlarını aşmış uçmuş: ) içeriğini hiç konuşmak istemiyorum. ne içiyorlar nasıl bu hale geliyorlar inanmak zor. yandaşlığın faydaları böyle birşey demekki. bi kere 1 yıl sonraki verilecek tüfe oranına ancak onların düzeyindeki insanlar inanır. ha bunların yönetimde olduğu bir ortamda paramı kur korumalı dışında biryerde tutma şansım olmadığını iyi biliyorum, o tamamen başka konu. bono açıklanınca ilk birkaç hafta dolar 11'e düşer doğru, sonraki yıl boyunca %100 yapar, siz süper bonoda %40'ı alır oturursunuz. herşeyin fiyatının her ay ikiye katlandığı ortamda bu yandaş bile yazısında %40 yazmış, o bile biliyor elindeki malzemenin ne olduğunu.
Her şeyden önce Batırel'in, yani "şaak çıkarıp dolarları vuracaksınız millet korkacak aa dolar dolu bunların hazinesi, bunları yıkamayız deyip kaçacak" tavsiyesi vermiş bir adamın yazısı :)
Gerçeğe dayalı bilgiler doğru olabilir; çünkü buna KKM'den önce de ayrıntıları açıklamışlar, bu da haber vermişti Cumhurbaşkanımızın muhteşem planı diye.
Ama vardığı sonuçlar gülünç ötesi. Yok çiftçiye dağıtılacakmış da vs vs.
Ben şu fonu alsam %5000 kar getirecek kaçırmayın desem daha mantıklı bir laf etmiş olurum.
Bu kabineden sonra açıklama mı gelecek acaba?
Grafiklerde kamu tarafindan mudahale olunca az cok belli oluyor bugun 15 dk larda tek bar haric boyle bir suphe olusmadi bende asagi yonlu olustu genelde piyasa 15.75 ten alici da geldi zaten 15.80 oldu
Kabine var diye nem kapiliyor olabilir zira bu tahvil hikayesi turizimden gelecek gelir haric son silahlardan biri bu kadar cabuk harcayacak isteyeceklerine inanmiyorum ama yanilabilirim hic bir hareket rasyonel olmuyor
SM-M526BR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
ya Hamza , asla ve kat' a gırtlağa kadar tek bir enstrümana boğulma derdi büyük büyük dedem. Asla ve kat' a ne dibi ne tepeyi yakalamaya çalış , kertiğini margarinle margarinle al satla döndür derdi büyük büyük dedem. sağol dedem.
büyük dedem ;
https://c7.alamy.com/comp/3/456016ce...1a1/erhmwd.jpg
bu da moruklamış giderayak hali
https://upload.wikimedia.org/wikiped...Rothschild.jpg
Dolar endeksi %1'den fazla değer kaybetti bugün.
Dolar tüm paralara karşı değer kaybetti, buna bizimki de dahildi.
Dolar endeksi hala düşük, ama bizde süper bono haberi çıkmayınca dolar endeksinin düşüşü de silindi gitti.
Bono haberi olmaması dolara doping yaptı.
DXY ile düşen dolar, bonosuzlukla kaybını sildi gitti.
"Too Early To Get Bullish: Mike Wilson Sees S&P Tumbling To 3400 In Less Than Three Months"
Mike Wilson, Morgan Stanley'in baş stratejistlerinden. 3 aydan kısa bir sürede S&P 3400lere inecek demiş. Yabancı fonlarla ilgili
alım satım kararı vermek isteyenlerin ilgisine.
TGA ~ TCD ~ SVB ~ AED Bu fönlar % 51 hisseci sürekli spot tarafta. gerçekte net ne kadar hisse taşıdıklarını bilemeyiz çünkü ters pozisyon da açabilirler viopta.
yani en az 1 yıl elde tutunca bu fönları , kazançta stopaj sıfırdıydı. en azından şimdilik öyle.
tcd 23 mayısta huyunu değiştirdi. % 51 net hisseci oldu.
başka böyle spot tarafında net sürekli % 51 hisse taşıyıp stopajdan müaf delişmen fön var mı bi bakayım
neticede 23 mayıs ve sonrasında alanlar için geçerli sanırım.
o tarih öncesinde fönü portföyünde tütanların satıp tekrar alması kazançlı olur mu onu hesaplamak lazım. Neticede içeride kalan stopaj da kesilmedikçe para kazandırıyor. yani elinde 1 yıl 25 gündür tcd tütan birisi eğer 7 yıl 8 ay 11 gün daha tutmaya niyetli ise , fönü satıp birikmiş stopajları ödemesi mantıklı gibi görünüyor. belki de satmaması matematik olarak doğru ?? bilmiyorum