4.cü tavanını çekmesi ciddi işlerin olabileceğini gösteriyor.
Printable View
Bu haftaya iyi başlamadı hisse. Bakalım haftayı nasıl kapatırız?
Hissenin 4 tavan çekmesi,spk nın dikkatini çekti ve 1 marta kadar ceza geldi,,bu panikle oyuncular tedirgin oldu ve satış geldi.
Başka sitelerde de,güya patronun paraya sıkıştığı,bu yüzden biraz hisse sattığını söylüyorlar,bu yoruma ben inanmıyorum,,patron 5-10 lota mı kaldı,paraya ihtiyaç için,100 lot bile satsa 2 milyon tl ediyor,,bu para dişinin kovuğuna bile yetmez,,eğer gerçekten paraya sıkıştı ise yapar yüklü bedelli,nakit ihtiyacını öyle giderir,,,ama bedelsizler varken,,spk bedelliyi kabul eder mi? soru işareti.
O zaman yüklü bedelsiz verir,daha sonra bedelli yapar,nakit ihtiyacını öyle karşılar,,eğer nakite ihtiyacı varsa.
Sevgili olimpik forum;hissemiz cezayı 4 tavan olduğu için değil 4 tavan sonrası ertesi günü %8 yukarıda açıp taban olup ertesi gün yine taban olması ile yedi. Bana göre tahtada bir gurup var ve birkaç aracı kurum üzerinden işlem yapılıyor. Hisseyi bilnçli baskıladılar ve cezayı bilerek verdirdiler. 23,100 TL den 50-60 adet alan ertesi hafta tabana bastı satışları ile.Niye tavandan aldığını iki tabanla verir? İlginç işlemler oldu. Gelecek hafta belli olur. Bu arada,patron paraya sıkıştı lafını ilk kez senden duydum. Komik bir düşünce. Keşke bedelli veya bedelsiz herhangi bir şekilde sermaye artırımına gitse.
Arkadaşlar.. BEDELLİ Sermaye artırımı ile ilgili sanırım bir yanılgı içindeyiz. Birkaç kere bedelliye katıldım. Gördüğüm şu: Şirket ana ortakları parayı veriyor,hisse yatırımcıları ise 1 TL Rüçhan ile bedelliden hisse alıyor. Yoksa 100 milyon sermayesi olan şirket %100 bedelli yapınca bütün herkesten hissesi oranında %100 para alınmıyor. Bedelliden korkmak gereksiz.
Çok bilmiyorum ama,bu tür hisselerde devre kesici yok mu? Yoksa,,,,yatırımcının canı yanmasın diye olmalı.
Tavandan tabana düşerse,rakam %20 oluyor,,,spk bu tür hisselere de bir kural getirmeli,,eğer böyle hisselerde spekülasyon oluyorsa,bunun sorumlusu,kural getirmediği için şirket değil,spk dır bence.
2.ci bir konu,,,,bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler adama,,,,sen 100.000 sermayeye izin veriyorsun,hissesin sığ olmasına ses çıkarmıyorsun,,ondan sonra hisse aşırı çıkış düşüş yaptığı zaman,cezayı basıyorsun,,,ya ne olacaktı,,tavana 10 lot alış yazssan,hisse hemen tavan oluyor,,10 lot satış yazsan taban oluyor.
Yok mu bir ödenmiş sermaye tabanı,kriteri elinde.
Önceki yıllarda bir TV de,"paranın prensesi"şöyle demişti,,yabancılar bize hisse bulun derdi,biz borsanın sığ olmasından dolayı sadece 5-6 hisse önerebiliyorduk.
Yıllar geçti,,yine ayni tas ayni hamam,,,borsamızın bir an önce enflasyon muhasebesine geçip,,varlıklarını değerlemeleri lazım diyoruz,,bunun tarihini bile 2023 sonuna attılar.
Yazıktır,günahtır,borsamıza ihanettir bu.
Ticaret Bakanlığı Anonim Şirketlerde sermaye alt limitini 50,000 TL olarak belirledi 2004 yılında ve hâlâ o miktar devam ediyor. CİMER'e bu konuda görüş sordum, bir ayı geçti cevap gelmedi henüz. Şaka gibi gerçekten. Borsaya kotesin ama sermaye 100 bin TL.
Ybtas PÖİP pazarında zaten. Devre kesme cezası zaten olamaz. Şu andaki cezayı da bilerek aldırdılar diye düşünüyorum. 2020 yılında 13 tavan yaptı,ceza meza uygulanmadı. Bekleyip göreceğiz.
Güne 32 adet gibi gayet yüksek bir işlem hacmi ile %3 yukarı yönlü açtık. Sanki güzel bir hareket olacak gibime geliyor. Güzel bir tavan yakışır :)
Olimpik Forum sen sanki YBTAS hissesinde yenisin. Bu tür bildirimler her zaman oluyor zaten. İki sene önce dolaşımdaki hisse adedi 4,000 adetlerdeydi. Şimdi 5,369 adet sanırım. Elbette elinde kağıt hissesi olanlar borsaya kote edecekler. Daha 12,000 adet hisse var öyle.
Olimpik forum,eğer rencide ettiysem özür dilerim. Ybtas'ta uzun süredir olan birinin bu soruyu sorması şaşırttı beni. Şirket dışında ana kuruluştaki yatırımcı ortaklarda toplam 17,000 civarı hisse var. Bunun 5360 adedi borsaya kote. Yani yaklaşık 11,640 adet daha borsaya kote olmayı bekleyen hisse var dışarıda.
Bunları biliyorum,,demek istediğim bu kote olmasının bir zamanı var mı? Yani atıyorum 2026 ya kadar köte edebilirsin,bu süreyi geçerse daha edemessin gibi,,ya da süre falan yok,,istediğin zaman,ay,yılda kote edebilirsin,,,yani bir süre koydular mı demek istiyorum.
Öyle bisey vardi ama mahkemece iptal edildi tüm piop için gecerliydi
Hatta süre olarak da 2020 sonu sondu.
Ben yanilmiyorsam öyle hatirliyorum
SM-G985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cimer'e yazdığım görüşün cevabı geldi. 2004 yılında düzenlenen son LTD ve AŞ lerin asgari sermayesinin özellikle borsada işlem gören şirketlerin sermayesinin yükseltilmesi hakkında öneri sunmuştum. Gelen cevap :
Başvurunuz
Sayın Ömer...
omer.......@hotmail.com
İlgi : 24.12.2021 tarihli CİMER başvurunuz.
"İlgide kayıtlı başvurunuzda, anonim ve limited şirkette asgari sermaye tutarının yükseltilmesi hususunda önerinizin bulunduğu görülmektedir.
Bahse konu öneriniz, ileride yapılması muhtemel mevzuat değişikliği çalışmalarında değerlendirilmeye sunulmak üzere kayıt altına alınmıştır."
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Recep YILMAZ
Bakan a.
Şirketler Daire Başkanı
Yani kanuni sermaye artışı zorunluluğu için avucumuzu yalıyoruz.
Sanki daha evvelde sormuştun.Cevap gene aynısıydı.Acaba robot mu cevap veriyor:))))
Her yere hergün yazmak lazım ki kafalarına yer etsinler.,,1 kere yazdım mı unuturlar.
İşin ilginç tarafı şu.. 15-20 yıl önce düzenlediğin kanun ile bugün de hâlâ o rakamlar ile işin götürülmeye çalışılması.. Enflasyon,kur artışı, sabit kıymetlerin değerlerinin artışı.... Bütün bunlar yokmuş gibi LTD şirketlerde 10,000 (Onbin ) TL ve AŞ lerde 50,000 (Ellibin) TL sermaye tabanları devam ediyor. YBTAS 1974 idi sanırım,kuruluşu 100,000 (Yüzbin) TL sermaye ile olmuş yıl olmuş 2022 sermaye yine aynı. E yuh artık!..
Enflasyon Sermaye düzeltme farkları diye bir hesap uydurdular,,,işin ilginç yanı,bu hesabı sadece ödenmiş sermayeye uyguladılar,,o zaman diğer kalemlere de uygula.
Nakit enflasyon düzeltme farkları hesabı olsun,
Stoklar enflasyon düzeltme farkları hesabı olsun,
Gayrimenkul enflasyon düzeltme farkları hesabı olsun,,,,bunlar yok,,sadece kural, ödenmiş sermayeye uygulanıyor.
TTK nunu çıkartan yetkililer bunun böyle olmasını istedikten sonra,şirketler ellerini bile kıpırdatmazlar.
1999-2000 yıllarında da Afyon çimentonun sermayesi 100.000 TL idi.Borsadaki büyüklerimiz o günlerde satma unut bakma dedi 3 e katladı sattık gitti uzaya. Şimdi de aynı film oynuyor sanki . Ybtaş 45 yıl önceki sermayesi ile hala duruyor.Afyon’dan daha fazla gerdiler ve afyonun o zamanki dolaşımdaki lotundan daha az hisse var piyasada.Valla öyle yada böyle gitmesi lazım.Mızrak çuvala sığmaz
TC borsasının yüzdesel en çok bedelsizini bekliyorum şahsen.öngörüm beklentim hayalim sermayenin 25 milyon TL olması yani bire 250 bedelsiz vermesi.100.000 TL’ye 2. El araba vermiyorlar.koskoca çimento fabrikası bu fiyatlarda burada durmaz sanki
İşbir 3-5 senede 150 den 9500 e gitti bu ybtaş 2.000 TL’den 24.000 e gitti.işbirden neyi eksik .sermayesi işbirden daha düşük lotu daha az.
Tekten o iş zor.Bazı arkadaşlar Afyon Çinemto üzerinden gitmiş ki bence haklılar.
Buradada beklentim 2 sefer.Yani bir koyundan 2 post çıkma olayı.Gerçi birinci olduda 2. ci eksik kalsın diyenler olabilir.
Onlarada tavsiyem şuan düşük sermayeli yüksek bedelsizi olan hisselere baksınlar.
bENİM OLAYIM BUDUR.
Ömer bey bire 250 dedik bedelsiz için .bire 10-20 demedik.beklediğim çıksa nokta nokta grafik oluşur direk 300 e gider😀😀250 bedelsiz veren şirket borsa tarihinde olmadı.karton 25 , işbir 50 bedelsiz verdi.işbirin sermayesi de 635.000 TL idi