eib 0.04%..
Printable View
eib 0.04%..
Tesekkurler sayin hell..
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://www.youtube.com/watch?v=plDuA69-0F0
Farklı kriterlere göre hisse seçimi ve analizi için güzel bir yaklaşım Tuncay Turşucu'dan
Ne alirsak alalim sabirli olmak lazim.Yoksa boga piyasasinda bile kaybedilir.
"Ne alirsak" derken degeri olmayan varliklardan bahsetmiyorum.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Mac 0.29%...
Dolar 8 i geçti.noluyır dostlar hayırdır bilmediğimiz bişeyler mi var .
Bence biraz sorun şu. Manava gittiğimizde, kilosu 50 kuruşa elma görürsek, kaçırmıyor alıyoruz, ama sözgelimi kilosu 30 lira'ya gördüğümüzde almıyoruz.
Neden ? Çünkü elma hakkında piyasa bilgi birikimimiz, donanımız yeterli ve bir kilo elmanın olması gerek yaklaşık değerini biliyoruz. Ucuz ve pahalı kavramlarını yerinde kullanabiliyoruz. Elmaya doğru değer biçebiliyoruz.
Hisselerde ise ucuz ve pahalı analizini sadece geçmiş verilere bakarak yapabiliyoruz. Geçen hafta 10 lira olan hisse bu hafta 15 lira ise pahalı , geçen hafta 20 lira olan hisse bu hafta 15 lira ise ucuz diyoruz.
Oysa gerçek değerine dair bir fikrimiz yok. Belki ilki hala ucuz, ikincisi hala pahalı.
Değer analizi burada önemli aslında.
Bir elmayı 50 kuruşa bulduğumuzda alıyoruz oysa ki ve geçen hafta 25 kuruş olmasını umursamadan. Biliyoruz ki hala ucuz. Ya da bir manav elmanın kilosunu bize 50 liraya satarken geçen hafta 100 liraydı düştü dese umurumuzda olmaz. Çünkü biliyoruz ki hala pahalı.
Çok ünlü bir trader , iyi yatırımcı ve kötü yatırımcı farkını anlatırken şu örneği veriyordu. Ambarda 100 kilo pirinciniz var 100 liraya aldığınız, ve 100 kilo bulgurunuz var 100 liraya aldığınız.
Aradan bir hafta geçtiğinde, pirincin 110 liraya çıktığını, bulgurun 90 liraya düştüğünü görüyorsunuz. Ne yaparsınız ?
Trader, 100 insandan 99'unun hemen pirinci satmaktan yana olduğunu söylüyordu. Bizde de böyle aslında. Hisse forumlara vs. baktığında hep zarar ettikçe sabretmeyi, kar içinse ''kar cebe yakışır'' diye öğüt verenlerle dolu olduğunu görüyorum.
Ben, hayatım boyunca şunu gördüm. Bulguru satıp, pirince ilave yapanlar/yapabilenler uzun vadede kazanıyor, ancak sayıları çok az, ve bunu yapmak gerçekten hiç kolay değil.
Haydar Bey'in yayınında da onu gördüm. Tek hatası olarak, kar ettiğinde değerine ulaşmadan bazen kağıttan çıktıklarını söylüyordu. Bu aslında evrensel bir sıkıntı. İnsan doğası gereği zarardayken hırslanıp beklemek yanlısı iken, karda bir an önce karı eline almak istiyor.
Bir şeyi , bir ürünü bir süre öncesine göre ucuza almayı psikolojik olarak daha iyi yönetebiliyor, özgüveni güçleniyor. ''iyi fiyata'' aldığını düşünüyor. Ama para piyasalarında iyi fiyat bir süre öncesine göre ucuz fiyat mı ? Çok iyi düşünmek gerek.
Eıb nin son günlerdeki zayıf performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi