Originally Posted by
snob77
Dosyanın içeriğini bilmemekle sadece bir kısım medya haberlerinden tecrübeme dayanarak bir kaç şey söylemek isterim.
1-Savcılık ceza soruşturması yürütür,idari alannda yetki ve tasarrufu yoktur.Böyle bir durumda belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçunda dolayı soruşturma yürütülebilir.Bu suçlarda zamanaşımı süresi 2004 TCK değişikliğinden önce 5 yıl,daha sonra ise 8 yıl her halükarda ceza soruştırması açısından zamanaşımı nedeniyle bir karar çıkar.
2-diplamonun iptali kısmı idare hukukunun konusudur, bu alan kendi alanım olmadığı için iddialı değilim söyleyeceklerimde.Usulde parelellik gereği,diplamoyu iptal yetkisi, diplamoyu veren istanbul üniversitesine aittir.Böyle bir iptal durumunda iptale maruz kalan kişi bu idari işleme karşı işlemin iptali için idare mahkemesine dava açabilir.
3-Diyelim ki istanbul üniversitesi diplamoyu iptal etti.Bu durumda ilgili kişi anayasa gereği cumhurbaşkanı adayı olmaz.Fakat mevcut kamu görevi ilkokul diplamosu ile yapılabildiği için devam eder,bu benim yorumum.( Fakat başkaları şöyle yorumlayababilir.Söz konusu diplamo YSK sunulmuştur.Bu diplamo iptal edildiği için usulsuz bir işlem yapılmıştır,bu usulsuz işlemle aday olunmuştur.Adaylık usülsüzdür,bu nedenle ilgili kişinin kamu görevi düşürülür ,burada hangi kurum devreye girer bilemem ysk,danıştay,içişleri bak.Tekrar söylüyorum bu durum zinhar benim görüşüm değil.)
4-Ben medyadan okuduğum ve yorumladığım kısım şöyle;savcılık yazıda maelen diyorki ,bu diplamonun dayanak belgelerinde sıkıntı var, diplamo halen geçerli,diplamo kurumlara sunulmuş kullanılıyor,sen bu konuda gereğini yap diyor istanbul üniversitesine.Tabiki savcılık iptal cümlesini kullanmaz,hem yetki alanı dışına çıkmış olur hem kamuoyunda yanlış anlamaya sebebiyet verir.
5-idare hukukunda zamanaşımı ve kazanılmış hak olmaz,şayet sahte lise diplamosu ile veya sahte ösym sonuç belgesi ile ünüversiteye kayır yaptırdınız mezun oldunuz isterse 20 sene geçsin o diplamo iptal edilir.illa sahtecilik gerekmez.Üniversitenin önünden geçerken kolunuzdan tutup sizi okula kayıtta yapmış da olabilirler.Yatay dikey geçiş için belirlenen şartların eksik olması da aynı sonucu doğurur.