Kızıldağ hocam adamların işi gücü dalavere.
rakamlarla oynayarak halının altına süpürme derdindeler.
içerdekiler yiyor ama yabancılar gerçeği görüp paralarını sokmuyor
Printable View
Kızıldağ hocam adamların işi gücü dalavere.
rakamlarla oynayarak halının altına süpürme derdindeler.
içerdekiler yiyor ama yabancılar gerçeği görüp paralarını sokmuyor
Küçük bir ilave yapayım. Varlık raporu yapıyoruz sene 2017 ve her gün bana gelir imza atarım. İşler az bozulur gibi oldu. Patronun yiğeni, stoklara kdv ekledi, öyle dengeledi. Karşı çıktım, kdv bizim değil, ve varlık raporu güncel stok fiyatları ile değerlenmeli. Kabul etmedi. Varlık artı 5 milyon dolar falan. Rahip krizi geldi. Stokalr ve Çelik düştü. Varlık 4 milyon, eskiden yapılan hedge amaçlı forward lar yapılmadı. 5 lirada yaptık, varlık 3,5 milyon dolar. Kur 6,5 üsten gitti varlık 4 milyon. Bir sabah geldi kur 10 olacak bankacı söylemiş. 2 milyon dolar 7,20 den yapıldı. 3 ay sonra kur 6,2 ve varlık 2 milyon dolar. Yiğeni şirket ayrılacak masaya oturdular gerçek rakamlar üzerinden ve tabiki kdv etkisi kaldırıldı varlık 500 bin dolar, 2 yılda kazandığım 5 milyonu yeğen Azeri 6 ayda sıfırladı gitti. O yüzden kar ciro sanal nakit döngüsü esas. Bu covit ile insanlarımız artık evde dahi nakit tutuyor tutacakta.
Çok güzel şeyler yazmışsınız sayın Kızıldağ. İş dünyası tecrübeniz konuşmuş, teşekkürler, istifade ettik. Adeta akademik bir yazı dizisi olmuş..tekrar tekrar teşekkür. Çok emek var..
Sayın TH. neden portföy yapmıyorsunuz da tek bir hisseye yatırım yaparak affedilmez bir hata yapıyorsunuz ?
Hem de tüm nakitle . Hem de sıradışı yüzyılda bir olacak bir vakanın tam ortasında iken. . Yabancının öngördükleri ve bildikleri birşeyler var. Belki BİST i 0.9 veya 1 sentte iken alacaklar. Bunu izliyoruz. Siz bu riski neden alıyorsunuz?
Hem de size bunları satan el , yani yabancı Merrill , City bunları kaçarcasına neden size satıyor. Bir şeylere güvenmiyorlar. Gördükleri riski biz algılayamıyoruz belki. Büyük para oyuna girmeden yüzde 50 pozisyon asla bozulmaz ! Büyük köpek balığı varken denize girilmez.
Evet ,THY ucuz. Fakat neden ucuz ? Belki bir müddet sonra pahalı olacak. Szin çok güzel bir teziniz var. Şirketler dikiz aynasından izlenmez dediniz. Avrupada ki, ABD deki emsalleri batıyor batmasa da keş nakitle hormonlanıyorlar. yani dünya sağlık örgütünde insideriniz mi var ? 2 yıl diyorlar. Belki 100 kişilk uçağa 20 kişi koyacaklar. Evet devlet baba bunu batırmaz diyorsun. Fakat uçak kalkmıyor, kimbilir normale dönmesi ne kadar zaman alacak. Ort. %5 karlı sektöre niye naktini harcıyorsun, belki o şirket yıllarca kar getirmeyecek. Diğer fırsatları kaçırma...
Tek teziniz , cenral banklar anormal para bastılar, bu para nereye gidecek diyorsunuz. Tüm dünyanın GSMH ı , tüm dünyanın borçlarını karşılamıyor ki ..
Ben bu dönemi en az 10 şirkete bölerek , naktin yüzde 30-50 arasında trade ederek geçiriyorum. çok da istifadem oldu. TEKFEN , ŞİŞE uzun vade ..Demir çelikleri yeni düzende gümrük vergleri ile korumacı bir döneme girileceği düşüncesiile riskli buluyorum. Bankaları ise mevcut hali ile pahalı buluyorum. 2001 krizini unutmuyorum. Bu krizin o şartlardan daha ağır buluyorum. Çünkü dış borcun GSMH ya oranı daha düşüktü. Dikiz aynasından bakmıyorum. ileri bakınca krizin bütün yükünü almış/ alacak bir sektör olarak görüyorum. Yıllarca sendikasyonla yurt dışından döviz bularak bildiğiniz yerlere giden kredileri fonladılar. Şimdi ne diyor sayın bakanımız özel bankalara; krediye temkinli davrandılar diye çok üzülüyorlarmış. Şimdi yabancı nasıl algılasın bunları. Toplayıp bu hisseleri yukarı mı sürsünler yoksa seviye gözetmeden sana satsınlar mı ?
Milli savaş uçağını da bu kamburbank fonlayacakmış..
Merak ediyorum bankanın içinde ne kalacak..
Hepsini vermekle doğru karar almışım.
Bunun kalemi kırılmış adeta..
Benim anlamadigim bir sey var
Borsaya kote sirketlerin mali musavir kullanmasi yada adi neyse onu kullanmasi sart. Teftis sirketleri var auditing deniyor bunlar sart
Dunyada 6 buyuk yada simdi 5 oldu sirket var bunu yapan. Bunlar bu uc kagida nasil goz yumuyor ben onu anlamadim
Bu hikayelerde bir yanlislik var ama nerede cozemedim
Cunku o firmalarin hepsi franchise, merkeze bagli degil. Parayi verene istedigi raporu cikariyor cogu. Cin'deki Deloitte olmayan sirketlere milyar dolar degerlendirmeler yapti, ABD borsalarina acti. The China Hustle adli filmi tavsiye ederim.
TH tombikte uzun sure tasiyicilik yapacak muhtemelen. Havacilarin zamani gecti, simdi realite ile karsi karsiyalar.