Cok dogru bir yaklasim. Bu sene kar edebilen , usd yi gecebilen fon 5-6 yi gecmez tahminim.
Boyle bir durumda bizim fonlarin akibeti ne olur acaba ?
Printable View
Selamlar sayin onurbey. Henuz bes e giris yapmadim. 1 senede sinirli sayida fon degisikligi beni tereddutte birakiyor. Onun yaninda %25 katki alabilmek ise oldukca cazip geliyor. Kafam karisik, kararsizim.
Portfoy dagilim tablosu yapmaya vaktim olmadi henuz. Birde biraz ihmal ettim. Cunku hisse yogun ve degisken fonlarda yatirimim %10 kaldi. 3-4 gundur parcali parcali alimlarla saf yesil sogan fonlarina yatirim yapiyorum. Tahminim, guncel tabloyu persembe aksami yapabilirim. IPB , OPB , FID , HVS , TGE , IJT , KRF , ACD guncellemeyi dusunuyorum.
Baska istediginiz fon olursa eklemeye calisirim. Saygilar, bol kazanclar.
Adettendir. Yatirim tavsiyesi degildir :)
Ohal ekonomik sebeplerle ilan edilirse, yani dövizin artışı bahane edilirse 2 uygulama söz konusu olabilir;
a) Döviz çekimine kısıt getirilebilir (örn. 50$/gün) veya bankalardan döviz yerine TL karşılığı çekilmesine izin verilebilir ki bu durumda da kurun kaç alınacağını Allah bilir
b) Dövizin karşılığında Devlet tahvili verileceği söylenebilir ki bu daha da ağır bir uygulama olur. Tahvil getirisini devlet belirleyecektir elbette.
Ticaretin durmaması için Şirketler ve Yatırım kuruluşları bu uygulamalar dışında tutulacaktır.
Her iki durumda da halk parasını kurtarmak adına mecburen TL'ye geçerek tek çare olarak fiziksel Altın/Gümüşe yatırım yapacaktır. Her durumda artık Banka'lar bile güvenilir olmadığı için parasını çekmeye çalışacağından ve Bankalarda mevduat karşılığı likit para olmadığı için Bankacılık sistemi çöküşe geçecektir. Bankalar kendilerini güvence altına almak için verilen kredileri geri çağırmaya başlayabilirler (kanunen hakları var). Bu durumda da tüm krediye dayalı yatırımlarda iptaller ve iflaslar gelmeye başlayabilir.
Yukarıda yazdıklarım kişisel bir beyin jimnastiği olup bir bilgi veya tecrübeye dayanmamaktadır. Farklı senaryoları da duymak hoşuma gider.
Faiz artışı devam ettiğinden içinde tahvil bulunan değişken fonlar ciddi zarar yazdılar bugün.
Ziraatin 3 değişkeni de eksideler.
EIB'de de ümit yok gibi.EIB'yi içindeki tahviller yiyor.
rpd +0,54 ve ija +0,14..rezalet yine. özellikle ija ne yapmaya çalışıyor da işi böyle batırıyor cidden merak ediyorum. piyasa dalgalı olsa yön belirsiz olsa anlarsın da..yukarı trend apaçık ortadayken nasıl beceriyorsun 2 gündür bu rakamları. pes.
https://twitter.com/borsaa/status/14...558840324?s=21
Sent from my iPhone using Tapatalk