Bu tespit çok ilginç hocam.
Sosyolojik olarak deşsek çok şey çıkarırız :)
Davranışsal iktisat laboratuvarı gibi cadde. Birileri makale yazsa da okusak :))
Bu tespit çok ilginç hocam.
Sosyolojik olarak deşsek çok şey çıkarırız :)
Davranışsal iktisat laboratuvarı gibi cadde. Birileri makale yazsa da okusak :))
Hocam bizde "ülke içi coğrafi arbitraj" çok saçılmış durumda. Mutluluk formülü falan bilmem ama insanlar mutluluk peşinde değil.
Ayrıca, ekonomik rahatlık kavramı da herkes için değişiyor, kimsenin ekonomik rahatlığını düşündüğünü, ya da bu konuya odaklandığı yok.
Bir furya başlıyor ve herkes oraya yöneliyor. Ardından başka bir süreç daha...
Resmen üzerimizde deney yapılıyor.
Orada da bizdeki gibi eyaletler arasında gelir/gider uçurumu var. 70bin dolar iyi para da, hangi eyalette? :) Ücretlerin düşük olduğu eyaletlerde evet iyi para ama oralarda o parayı kazanmak zor o yüzden iyi para. O paranın kolay kazanıldığı yerde ise arabada yatarsın.
Hep göreceli.
Ekonomik olarak rahat olmak da göreceli.
Aylık 1000 dolar pasif gelirim olsa rahat olurum, emekli olurum diyorum içimden ama neye göre rahat? Türkiye (belli bölgeler) şartlarına göre rahat tabii ki.
Türkiye'nin de neresi? O belli değil. Bebek'te aylık 1000 dolara ne kadar rahat edebilir insan bilemem mesela. Güneyde veya Ege'de kıyıda küçük bir ilçede epey rahat eder diye tahmin ediyorum ama.
Kimisi de aylık 500 dolar pasif geliri doğrultunca emekliliğini ilan eder çünkü fazlasını yapacak ya zamanı kalmamıştır, ya bıkmıştır vs vs herkesin durumu farklı.
Ben daha öncede yazmıştım bu gün Türkiye de evin araban bankada 20 000 doların varsa ve bu gün için aylık 1000 dolar gelirin varsa eşinle 2 kişi kalmissan ölünceye kadar bana göre sıkıntı çekmezsin bu bence minimum üstü olursa ekmek kadayıfı.
Türkiye gibi ülkelerde değerler siyaseti, lidere ve partiye bağlılık gibi kriterler de belirleyici. Adam belli parti ve lidere tamamen bağlanmış olabilir. Bu durumda ekonomi kötü olsa bile ondan kaynaklanmadığını, onun elinde olmadığını, dış güçler vb birçok faktörden dolayı olduğunu düşünüyor. Bundan kopabilmesinin yolu eğitimden geçiyor, iyi eğitimli, sürekli okuyan,araştıran kendini geliştiren insanı etkileyebilmek daha zor.
TL bir iluzyondur..
Syg,
Gelen gideni aratir, eski koye yeni adet getirme v.s diyerek degisime, yenilige kapali, tutucu bir toplumuz...
Syg,