bu gün neo portföyün para piyasası fonlarına ne olmuş öyle. ikinci para piyasası fonu 0,29, serbest para piyasası fonu 4.01 yükselmiş. bir para piyasası fonu, nasıl olur da bir günde yüzde 4 yükselir anlamadım. bir yanlışlık olsa gerek
Printable View
bu gün neo portföyün para piyasası fonlarına ne olmuş öyle. ikinci para piyasası fonu 0,29, serbest para piyasası fonu 4.01 yükselmiş. bir para piyasası fonu, nasıl olur da bir günde yüzde 4 yükselir anlamadım. bir yanlışlık olsa gerek
Bugün farkı anlamışssınızdır sanırım ZDZ bist100 3.7 yapmışken -0.18 yaptı, IPB 0.58 arttı yaptı, demek ki IPB daha az short taşıyor ve ZDZ shortlara abanmış durumda. Fonları karşılaştırırken 28 temmuz-21 ağustos diye karşılaştırırsanız bugün olduğu gibi farklı sonuçların olacağı günler tabi ki olacaktır, fonları en az 6 aylık karşılaştırmanız daha doğru olur. 6 aylıkta zdz 54% IPB %89, yillikta zdz 208% IPB %235 getiri.
Sizin belirttiğiniz tarih aralığında ZDZ daha çok getirir çünkü IPB 6% yüzünden hemen shortlamaya başladı ve piyasa yükselmeye devam ettikce getirisi geri kaldı ve elindeki %15 yurt dışı borsaları da çöktü, ZDZ ise hala bist shortlamamıştı ta ki geçen haftaya kadar ancak daha yüksek oranda daha sert short taşıdığını bugün görmüş olduk. 25 günlük sonuçları karşılaştıracaksanız kendiniz alıp kendiniz satacaksınız hisseleri 1milyar tl büyüklüğündeki fondan daha hızlı yönetebilirsiniz ve tabi ki daha çok terste kalıp daha da az kazanacaksınız onlardan...
Aynen KPU dediğiniz gibi denebilir, tam olmasa da bir nevi BUY fonunun katılım versiyonu.
Bu arada değişken fonların, borsa getirileri ile performans kıyaslaması ilgili de mesajlar görüyorum. Değişken fonların performansı ni değerlendirirken %10 stopaj'ı da hesaba katmak gerekir.
Hisse içeren fonlardan,
Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj %0
Yıl sonuna kadar fon sepeti fonları ve çoklu varlık katılım fonlarında da stopaj %0.
Saygılar
hocam bir de global md portföyün katılım fonu dikkatimi çekti. şöyle baktığımda hisse senedi askari yüzde 51 azami yüzde yüz olabiliyor. katılım fonu olmasından dolayı da stopaj yok. bunu da en az yüzde 51 hisse taşıyan değişkenlere benzettim. güzel tarafı katılım olduğundan stopajsız olması. bir de yapabilirlerse kötü zamanlarda yüzde 80 kuralına takılmadan hisse ağırlığını azaltıp döviz vs. gibi araçlara geçiş yapabilme imkânı olması. bunu da inceleyip görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. bol kazançlar ve selamlar
Dediğin GKF fonu olmalı, evet yakın zamanda strateji değişikliğine gitti, eskiden kira sertifikası fonu gibi yönetiliyordu , baya da performansı kötüydü.
Strateji değişikliğinden sonra performans gözle görülür arttı, borsa rallisinden de faydalandı. Global portföy'ün serbest ve hisse fonlarında da güzel getiriler var.
Kaptaki son GKF portföy dağılımına baktım, %85 hisse %15 Ekf fonu(TL kira sertifikası fonu). Bu hâliyle KTM fonunun biraz daha agresifi gibi. Borsa düşüşlerinde olumsuz etkilenmesi muhtemel, portföyde %51 altına hissede düşemiyor. Neticede katılım esaslı tek fon ile yerli hisse ağırlıklı yatırım yapmak isteyenler için güzel bir seçenek. Yıl sonuna kadarda %0 stopaj.
Ben yine de, değişken olarak çoklu varlık fonlarını tercih ediyorum(CVK, KCV, FFH). Bunlar daha temkinli, yerli hisse yanında, döviz yabancı para, yabancı hisse, kıymetli maden vs de bulunduruyorlar. Yerli hisse oranında da gördüğüm kadarıyla portföy de %10-%50 arası, piyasa beklentilerine göre hareket ediyorlar.
Saygılar.
Bugün de bir süredir tadı olmayan tı3 ve bist teknoloji sınırlamalı hisse fonlara satış verdim. Dönüşte bakıcaz yine...
Merhabalar,
Bir fonun pay satışının durduğu nasıl anlaşılır. Mesela AFO altın fonu pay satışı durmuş diye duydum. Bunu emir girmeden nereden görebiliriz?