Selam.Brisa piyasada herzaman olduğundan daha fazla fiyatlanmistir..fk 20 olmasına takilmayin bence.
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Brisa iyi firma mı?
Bu arada sayın human01 temettü veren sanayi şirketlerine neden ortak olmalıyız topiği çok ıssız,kimseye mantıklı gelmedi o fikir sanırım.Siz de yazmaz oldunuz :)))))))))
Bugün ilk temettümü aldım. Temettünün çoğunluğu ile aynı hisseden(TUPRS) ve geri kalan kısmı da portföydeki diğer şirkete(SODA) dağıtacak şekilde hisse aldım.
20'li yaşlarımın başında başlamanın avantajını umarım yaşarım. Bu nedenle de konuya önderlik eden Sn Cautionary ve Sn Dudu'ya tekrardan teşekkürü borç bilirim. :)
Unutmadan hatirlatayim Brisa alanin gozu algida secicilik geregi hep araba tekerleklerinde olur. :)
Syg,
https://yatirim.akbank.com/tr-tr/his...r/default.aspx
ekteki linkte Tarihsel kar zarar hesaplayıcı diye bir alan var.
çalışma mantığına hakim olmasamda sonuçlar açıkcası benim için hayal kırıklığı oldu
Aselsan, Froto Hektaş gibi istisnalar hariç birçok hisseye 2013 sonrasında bakıldığında çokta büyük kazançlar görünmüyor.
Örneğin şu an portföyümde olan BRISA yerine parayı mevduata koysam daha fazla kazanırmışım :)
bilmeden altına para yatırıp cidden iyi kazanmışım...
Merhabalar, yatırım hesabımın bağlı olduğu vadesiz hesabımdan "yatırım hesabına aktarma cari / portföy virmanı" konulu bir miktar para çıkışı olmuştur. Bu ne demek oluyor?
Kagit toplanmamis demek.
Cok sayida biribirinden habersiz, koordinasyonsuz, fiyat konusunda konsensusu olmayan yatirimci ortak hareket edemez.
Ama bunun tersi az sayida, guclu, sabirli, planli ve koordinasyonlu hareket eden yatirimci varsa durum farkli olur tabii.
Syg,
Hissenin ağası yok demek :)
Takas toplu demek ağanın biri malı toplamış, hisseyi yönlendirmeye gücü var, her an kazanmak için yukarı sürebilir, düşürmek için malı basabilir demek.
Takas dağınıksa güçlü hareket başlatacak olan hakim güç para kazanmak için önce hisseyi ucuzdan toplamalı.
Topik sessizleşti...temettüleri ezmekle meşgul millet sanırım:)
Bu arada, portföy belli bir büyüklüğe geldikten sonra temettüyü hayat tatlandırıcı, konfor arttırıcı harcamalarla kullanmak gerekir görüşündeyim. Yani, 60 yaşında bile gelen temettülerle ek hisse alınmalı yaklaşımına katılmıyorum.
alım yapacak ucuz hisse bıulamıyorum onerısı olan varmı ıncelenmek uzere...
Başlık sessiz kalmışken ben de hikayemi anlatmak ve başlığa katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Başlığın başladığı tarihten itibaren düzenli olarak okuyucunuzum.
30 yaşına yeni giren bir yazılım geliştiricisiyim. Yaklaşık olarak 5 yıl kurumsal firmalarda çalıştıktan sonra daha esnek çalışma şartları için internetten serbest çalışmaya başladım. Serbest çalışma işinin yürüdüğünü görünce İstanbul'u bırakıp memleketim olan sahil kasabasında döndüm. Burada aynı geliri çok daha az stres ve giderle kazanabiliyorum.
Çalıştığım süre boyunca bu şekilde serbest çalışmanın dertlerime derman olacağını düşünüyordum. Şartlarımda gerçekten iyileşme sağladı ancak esnek de olsa her gün birileri için çalışmak zorunda olmak yine de stresli. Bu sebepten dolayı minimum giderlerimi karşılayabilecek kadar pasif gelir oluşturmayı son 2 senedir hedefim yaptım. Amacım bu geliri oluşturduktan sonra yan gelip yatmak değil. Önceliklerimden parayı çıkarabildiğim zaman belki bir girişim için çalışırım, belki buralardaki çocuklara elimden geldiğince yazılım öğretirim veya mevcut işimi yarım zamanlı yapabilirim. Sekiz yıllık orta uzunluktaki kariyerimde kendimle ilgili farkettiğim bir şey bu; mecburiyeti ortadan kaldırdığımda motivasyonum ve üretkenliğim şimdiye kadar hep arttı.
Pasif gelir için borsada yatırımı öğrenme amacıyla ilk olarak 2016 Kasım-Aralık aylarında yaklaşık 5bin liralık alım yaptım. Bu alımların zamanlamasında tam bir acemi şansı yaşadım sanırım çünkü endeksin son yıllardaki dip noktası 70bin civarından almışım. Temettülerle de alım yaptıktan sonra FROTO'da 27 lira, HEKTS'da 3 lira ve ISDMR'de 1.7 lira gibi maliyetlerim var. Daha az prim yapan SODA ve BRISA'ları da saydıktan sonra TL bazında %202, dolar bazında ise %175'e ulaşmış portföy. Borsada yatırıma yeni başlayan çoğu kişinin aksine al-sat ile hiç ilgilenmedim. Henüz borsada hisse satmışlığım olmadı. Temel analiz ve yatırım bilgimi ilerlettiğimde hisseyi satma zamanını da kafamda tasarlayabileceğimi umuyorum. Maalesef şu anda satışa dair kafamda hiçbir fikir yok.
Buradaki abilerin genelde fiyata bakmadan düzenli alımı savunduklarını biliyorum ama daha bir buçuk yıl önce 3 lira verdiğim HEKTS'a 11 lira vermek hiç içimden gelmiyor. Öteki yandan SODA ve BRISA gibi fiyatları yatayda kalan hisselerimi de alamıyorum, diğerleri uçarken neden yatana para vereyim diyorum. Bu şekilde kendi kendimi kilitledim. Sanırım bilgisizlikten dolayı uzun bir süre daha izlemede kalacağım. Boş vakit yaratabildiğimde yatırım bilgilerimi olgunlaştırmam gerekiyor.
Bu başlığa katkıda bulunan arkadaşlara tekrar teşekkür etmek istiyorum. Özellikle düzenli olarak okumaya çalıştığım sayın Cautionary, dudu ve syilmaz'a. syilmaz'i Twitter'dan da takip ediyorum. Keşke diğer abiler de Twitter'a gelse :)
[QUOTE=hobolo;1981072]
." Önceliklerimden parayı çıkarabildiğim zaman belki bir girişim için çalışırım, belki buralardaki çocuklara elimden geldiğince yazılım öğretirim veya mevcut işimi yarım zamanlı yapabilirim. Sekiz yıllık orta uzunluktaki kariyerimde kendimle ilgili farkettiğim bir şey bu; mecburiyeti ortadan kaldırdığımda motivasyonum ve üretkenliğim şimdiye kadar hep arttı."
lütfen gençler ve çocuklara bir şeyler öğretmeyi daha çok düşünün...
tebrikler ve düşünceleriniz için teşekkürler
sevgili hobolo,
seçimleriniz ve attığınız adımlar acemi şansı değil, bilinçli bir yatırımcı olduğunuzu gösteriyor...zaten iyi başlayan genelde iyi devam ediyor...bu noktada tebriği hak ediyorsunuz diyebilirim.
nacizane tavsiyem şu...portföy oluşturmaya başladığınızda, elinizdeki bir hisse %50 prim yaptığında mutlaka x lot hisseye, x lot daha eklemek...hatta bu her %25 atışta da yapılabilir...ama para duurmları her zmaan ayarlanamayabilir, bu nedenle en geç %50 artış sonrası x lot daha alın derim...şahsen maliyetim 3 tl olan bir hissede ben de 10 tl den ek alım yapamazdım.
benim yöntemim şu....bir hisseye 10x tl para ayıracaksam...alımlarımı 10 parçada yapıyorum...her %10 luk yukarı ya da aşağı harekette x lot alım yapıyorum...aşağı yönlü 3x alım yaptıktan sonra alımlarımı kesip kal- ya da çık kararını veriyorum.
yani, 10 tl den ilk alımımı yapmışsam..11 tl, 12 tl, 9 tl, 8 tl, 7tl den alım yaptıktan sonra...6 tl ye düşerse artık alım yapmayıp kal-çık kararını vermeye çalışıyorum....ama yukarı yönlü 11-12-13-14-15 her seviyeden alım yapıyorum...yani zarardayken paçalı mutlaka bir seviyede kesmek lazım...yukarı yönlü paçalda sorun yok, sonuçta maliyet aşağıda kalıyor.
Ben de desteğiniz için teşekkür ederim. Eğitim vermeyle ilgili düşüncelerim var. Umarım bir kısmını gerçekleştirebilirim.
Cesaret verici sözleriniz ve açıklamanız için teşekkür ederim. Borsada yatırım işi gerçekten bilgi, zaman ve tecrübe isteyen bir iş.
Erken emeklilik fikirlerimi ilk olarak yabancı forumlardan edindim. Amerika ve Kanada'da bu işi kovalayanların çok büyük bir kısmı düzenli olarak düşük maliyetli S&P 500 indeks fonlarını alıp geçiyorlar. Açıkçası ben de benzer bir yolla yatırım yapabilmeyi çok isterdim. Fakat oralarda binde dört olan yıllık işletme bedeli bizde yüzde iki civarında. İşletme bedeli bu şekilde soygun olmasaydı BIST 100 indeks fonu alıp geçerdim herhalde. Bunu yapamadığımız için en güzeli dediğiniz gibi duygularımdan bağımsız ve sistematik bir şekilde alım yapmak olacak.
Bir sorum olacak. Biraz dolarım var. Her ay birikimlerimle hisse alayım diyorum, bir hisse var aklımda. Her ay 500 TL gibi alacağım. Sizce hangi aracı kurumu kullanayım? En güvenlisi hangisi?
Merhabalar. Baştan sona okudum bu başlığı ve soru sorabilmek için üye oldum. Gelirim çok kısıtlı, dolayısıyla ucuz hisse almak derdindeyim. Malum, bilinen, iyi hisselerin fiyatları uçup gitmiş. Birkaç aydır araştırıyorum ve Menderes'i buldum. Ne temel ne de teknikten anlamam. O nedenle sizlere sormak istedim, Menderes'e uzun vadeli bir yatırım önerir misiniz?
Geliri sonsuz olanlar pahalı hisse seçmiyorlar. Dolayısıyla gelir ile ucuz hisse seçme arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Örneğin Demirören Hürriyet'i seçti. Demirören'in geliri düşük diye mi Hürriyet'i seçti. Sanmıyorum. Buna ek olarak bir kaç ay araştırıp 420 tane hisseden bu şirketi nasıl seçtiniz?
Eskiler demiş ki "ucuz etin yahnisi yavan olur"
Ayda 10 tane menderes alacağına 1 tane hektas al daha iyi...
Sadece örnek olarak söyledim. Yatırım tavsiyesi değildir.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İlk iki (ve son çünkü bilgim yok) kriterim Bist 100'de yer alması ve ucuz olmasıydı. Bist 100 arasından hisse fiyatları ucuz olanları çıkardım. Menderes ege bölgesinde bilinen bir şirket olduğu için olabilir mi diye düşünmeye başladım, emin olmak için de buraya yazdım. Anlaşılan seçimim doğru değilmiş. Ancak..temettü ödemeleri lot başına yapılmıyor mu? Bu durumda 1 lot yerine 10 lot almak/alabilmek daha iyi olmaz mı eğer şirket de güvenilir ise?
Sn. Medusa yanlış öğrenmişsiniz. Hissenin fiyatının ucuz olması gerçekten ucuz olması anlamına gelmez. Örneğin bir şirketin hissesi 100 liradan işlem görüyorsa 1 liradan işlem gören şirketten yüz kat değerli demek değildir. Borsanın en değerli şirketi garanti bankasıdır ve fiyatı 10-11 lira civarındadır. Tedavülde kaç hisse olduğuyla da ilgili yani bu değerleme işi.
Size önerim borsa kriz vb. gibi zamanlarda düştüğünde veya yükseleceğini düşündüğünüzde borsaya yatırım yapan fonlardan almanız, endeks fonları da var onlar da olur.
Doğrudan hisse alacaksanız da internette ücretsiz sayısız kaynak var, öğrenmeniz lazım.
Şimdilik şu kadar yazayım, çoğu finans sitesinde borsadaki şirketlerin hisse fiyatından hesaplanan piyasa değerleri gösterilir, şirketlerin değeri budur. Bir de defter değeri hesaplanır, PD/DD oranı ne kadar düşükse o kadar ucuz denebilir. Bunun dışında F/K oranı da vardır bu da kullanılır ucuzluğu hesaplamada. Ayrıca hissenin uzun vadeli (5-10 yıl) grafiğine bakıp fiyat geçmiş yıllara göre nerede buna da bakılmalı. Sadece bu kadar değil bir hissenin ucuz olup olmadığını belirlemek karmaşık bir iştir.
Doğrudan BIST30'dan ucuz hisse sorarsanız halkbank en ucuz bankalardan biri (dikkat, nedeni var), ekgyo da çok ucuzdur. Aklıma gelen bunlar. Burada genelde sanayi hisseleri önerilir ama bende bu ikisinden var.
Son olarak yatırım tavsiyesi değil yazdıklarım, para sizin, kar da zarar da sizin, kendiniz karar vermelisiniz.
Şimdi yazdıklarınızı okudum;
Benim tavsiyem öncelikle en temelden hisse/pay senedi nedir sorusundan başlayarak okumanız, sonrasında da bu konuyu detaylıca irdelemeniz olur.
Saygılar
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Reel getiriyi nasıl hesaplıyoruz şimdi enflasyonu mu baz alıyoruz? Risksiz yatırım olan mevduatı mı? Döviz yada altın mı?
Yada kişiye özel harcama dağılıma göre mi oran çıkarıyoruz.
Mesela 2013de lahmacunu 3tl ye yediğim yerde şimdi 6tl yıllık +%15
Aralıkta 56 tl iki kişi kahvaltı ettiğim yerde 65 tl yıl sonu 70 olur en az . %25
Arabam yok ama dolmuş fiyatları da artıyor geçen sene 1,75 se simdi 2tl %15
Gecen yaz 4,15 den yunanistanda harcama yaptıysam bu yaz 5 tl %20
Haftada 3-4 paket süt icerim geçen sene 3 ken 3.75 oldu %25
Kıyafet aynı yıllardır %0.
Ucak fiyatları öyle %5 belki
Kira %13 arttı
Kabaca bakınca yıllık%18 enflasyonum var gibi:)
Yani yüzde 18getiri sağlarsam reel getiri 0ile portföyümü korumuş mu oluyorum:)
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Haftalık Hisse Yarışmamıza Kurallara uygun 3 hisse seçin
Bir hafta yarışalım.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...89#post1985989