Benim arkadasin babasi KKM de bir yillik yapti..............
Printable View
kkm'yi bir yıllık yapmak zekice değil. 3 aylıkta vade sonunda karı kitliyorsun. ikinci 3 ayda düşerse kazandıklarınla dipten tekrar alıp bileşik kazanç elde etme şansın var. 1 yıllık yaparsan döviz aralıksız ralli yapmadığı taktirde kafadan zarardasın. borsalar veya altın tarihi dip yaparsa fırsatı kaçırma ihtimalin de cabası.
İzahname bugün değişti.
O yüzden bugünden itibaren 1 yıl tutanlar gelecek yıl sıfır stopajdan faydalanacaklar muhtemelen.
Eldekiler dursun stopaj kesintisi olacak kısımda fonda duracağından kara katkı sağlar.
Ama gene de nerde o eski TCD demekten kendimi alamıyorum.Bir efsaneydi eski TCD.
İlk çıktığında bağlamıştır. Ne zamana kadar uzayacağı belli değildi.16th cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
o da akıl karı değil..ya hazinede yeterli para biriktiğinde ödeme yapabiliriz sadece deseydi? biz burda devletin bekası diyoruz adamlar utanmadan para istiyor falan derken hayal et kürsüde: ) dayının kaybı yılları bulabilirdi. ben 3 aylık yaparken bile o ihtimali bekliyordum, en fazla 3 aylık faizimi kaybederim dedim de girdim ama yolda aynı bankta bile oturulmayacak böyle tiplere 1 yıl için güvenmek? herneyse hayatta yapmam öyle 1 yıl falan pişman etme ihtimali çok büyük. hadi 1 yıl sonunda süper bonoda vereceği %100 olsun, olmaz ya.. dünyaya kendini rezil etmeyi göze alır mı o rakamla sizce? hadi yaptı diyelim, enstrumanın açıklandığı hafta dolar dip yaparsa kkm yapmak çok daha kazançlı olur 1 yıllık bazda bence.
Bir onceki vade doneminde bunlarin parasinin yarisini da normal vadeden odemedi o banka, demis ki siz musteri hizmetlerini aramis pacal yapmisiniz vb... Paranin yarisi sifir faiz yarisi normal 17den filan odemislerdi, bende dedim o banka daki hesabi kapatin baskasina gecin bu nasil kusur ole..........
Ugrasmak istemedi belki hani burda yuzde1 faiz bile konusuluyo bir gunluk vade baslatma yada bosta birakilma konusuluyor ya demek ki onlarin tarafta bunlar onemli degil, bakin ben her sabah fon fiyatlarimi guncelliyor hergun ku kar zarar durumuma bakiyorum sabahtan...
hatta uc hesap takip ediyorum kendim esim ve annem icin...
Dolar hep yükselecekse, sene sonu 22 konuşuluyorsa, KKM'nin ne avantajı var? Alış-satış makası %1(çoğu bankada %1.5 oldu), yani 10.000dolarda 100dolar kaybediyorsunuz. KKM sadece faizlerin arttığı ortamda mantıklı, kur düşse bile faizi alırsınız yoksa büyük risk, bir kararnameyle iptal edilebilir.
En başarılı Eurobond fonlarından IPV - İŞ PORTFÖY EUROBOND BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) FONU.
24 Mayıs itibariyle; stopaj sonrası
1 yıllık dolar bazlı kazancı -%15
3 yıllık dolar bazlı kazancı %16
Güncel 3 yıl vadeli EUROBOND getirisi %8, komisyon dahil ve vade sonunu 3 sene beklerseniz vergi yok.
https://www.isbank.com.tr/eurobond-fiyatlari
Tabi geçtiğimiz 3 yılda ortalama EUROBOND faizi %5 civarıydı, dolayısıyla fonu uzun vade tutunca mantıklı, CDS'nin ani yükseldiği ortamda eurobond fiyatı da düşeceği için zarar yazmış.
tamamen yanlışsın. kkm'de 1 kuruş bile makas farkı kesilmez en iyi yönlerinden biri de bu. makas işini nereden duyduysan doğru değil. ikincisi şu ortamda en iyi getiriyi sağlayan nzh osd vs bile yapsan kkm getirisinin yanına yaklaşamazsın, ha döviz yapıp dth faize yatır diyorsan en iyi faizi ödeyen finansbank 10 bin dolara 1 dolar faiz veriyor aylık: ) üçüncüsü kkm iptal edilirse vade dolana kadar paran döviz garantisinde, vade dolar dolmaz parayı döviz olarak çeker yastıkaltı yaparsın, sadece ben değil herkes bunu yapacağından 5 lira (bunu abartmıyorum) aynı boydaki tuvalet kağıdından daha değersiz hale gelir. hükümet bunu göze alırsa kendi bilir.
diyceğim o ki bizi böyle demokrasi, insan hakları, özgürlük yoksunu bir ülkede yaşamak zorunda bırakıyorsan bir şekilde ücretini ödeyeceksin sayın reyizim, ya faizi artıracan ya dövizden kazanacaz. avrupa'ya taşınma imkanım olsaydı, orda yaşasaydım eksi faize razı olurdum çünkü alın terimin karşılığı ödenirdi. ama burda ayda 4 bin lira maaşa günde 12 saat çalışmak bi seçenek değil. hele okumuş adam için. ev kirası 4 bin lira yav çalışmanın ne anlamı var?: ) babadan miras ne kaldıysa bir şekilde paradan para kazanarak büyütücez sermayeyi.
Doların bu çıkışı 20 aralık öncesi gibi geldi, yine çıkmasına izin verip ani bir faiz artışı veya süper bono tarzı açıklamayla operasyon yaparlar mı acaba, bugünkü artışı da görünce elimdeki dolara bağlı fonlardan biraz satış yapayım mı diye kararsız kaldım.
Bir de elimdeki (KUB-KIS-IPJ-IJC-MET-AFA) dolarla doğrudan ilişkili bunları biliyorum ama diğerlerinden kesin emin olamadım (GTA-GZE-GTZ-GZY-GZL-YTD-IJT-YLC) bilgisi olan var mı acaba?
3 aylık net faiz lazım vatandasa ,oda ne cıkar allah kerim
Bankalar mevduat faizlerini ufak ufak arttırmaya başladı. Ortalık kızışıyor. Güya turizmin yükseldiği, dolar ve TL likiditesinin bol olması gereken zamanlara girdik.
HSBC..
Dolar için yıl sonu tahminini 16,5’ten, 17,5’e yükseltti.
3. çeyrekte, enflasyonun %90'lara yaklaşabileceğini öngördü.
Yeni enstrümanların ise; mevcut politika ve makro zeminde,
TL üzerindeki etkisinin geçici olabileceğini belirtti.
süper bononun çıkacak olması hangi fonlara yarar?
devlet tahvili içerenler bundan fazlasıyla zarar yazar. Sanırım açıklandığı gün fonu bozdursak çok fazla etkilenmeyizç Ama hangi fona park etmek lazım ?
Nasil bisey cikacagina bagli. Super kahramandan super kahramana degisiyor. Superman mi gelir spiderman mi yoksa thor mu gelir ? Cekiciyle tum piyasanin kafasina vurur vurur gecer mi ?
Turkiye gazatesi surmanset atmis 3 ayda %20 faiz , yillikta %80 faiz diyorlar. Bence bu piyasaya thor un cekici etkisi yapar. Ne bist kalir , ne dolarin yukselisi , ne bu enstrumandan fazla kazandiracak bir fon.
Bir sey yapmayip izleseler , yeni enstruman cikmazsa veya yeni enstruman olu dogup bekleyen etkiyi yapmazsa , dolari nerelerde goruruz kim bilir. 18-20-24 . Enflasyon - devaluasyon sarmali devam eder diye dusunuyorum. KKM sebebiyle hazineye de cok yuk olunur. Gerci yeni enstruman ile yine hazineye yuk binecek ama...
Dolaylida olsa direkt olmasa bile faiz artisi gelecek diye dusunuyorum. Super bono olabilir turkiye gazetesi yazdigi gibi. Enflasyona endeksli tahvil olabilir enflasyon + politika faizi.
Bekleyip gorecegiz artik.
Yapraksiz Yonca ustad anket yapti mi acaba yarin icin merkez bankasi kararinda ne bekliyor forumdaslar.
Kavcioglu bey uzun zamandir tv de gozukmuyor ve hic aciklama yapmiyor. Hep nebati bey on planda.
1 yıllık yaparlarsa ben doların en fazla 15 görüp 1 hafta içinde geri 16 lara geleceğine eminim. ama 3 ay yaparsa darbe daha ağır olur. açıklansın fonumu öyle satarım diyen arkadaşlar var: ) 18 aralığı unutmayın. döviz ağırlıklı fonum olsa şu gidişatta ben de satmaya cesaret edemem de..bari viopa teminat koyun bi bomba patlatırlarsa hemen usd/try şortlayıp en azından döviz tarafını heclersiniz.
https://twitter.com/TuncerSengoz/sta...-kd3Nb9YEw3FSA
%80 oranlı süper bono çıkması demek, bankaların elindeki 100tl değerindeki tahvillerin 20tyle düşmesi demek.
Aktifleri 1 saat içinde erirse, pasif tarafında özsermaye çöker, küçük bankalar sallanır Maazallah :)
....... fonunun portföyünde bulunan DSP Group Inc (DSPG) hissesi dikkatimi çekmiştir .
şöyle ki , 02.12,2021 de 21.276 dan 1.219.014 tl lik almış olduğunuz bu hisse , alımdan hemen sonra alım satıma kapandığı görülüyor
Yaptığım inceleme de 2021 yılının son ayından itibaren alım /satım görünmüyor
bu şirketin ve aldığınız hissenin akıbeti hakkında e-posta yoluyla tarafıma bilgi verilmesini talep ediyorum
-----------------------------------------------------------
CEVAP:
Değerli Yatırımcımız,
Kurumumuza ve ürünlerimize göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz.
.....Fon portföyünde yer alan DSP Group INC.’e ait hisse senetleri 2021 yılı Aralık ayı itibariyla işlem görmüş olduğu Nasdaq borsa kotundan çıkartılmıştır. Bu gelişmeyi takiben 22 USD birim pay değeri üzerinden ilgili kıymetin fon portföyünden çıkartılması için başvurular gerçekleştirilmiş ve ödemenin yapılması beklenmektedir. Bu süreçte ilgili kıymet fon portföyünde değerlenmeye devam edecektir.
Bilginize sunarız,
Saygılarımızla
-------------------------
BEN: kottan çıkarılan hisseyi atılmadan hemen önce alan fonla işim olmaz ,,, satış vermişimdir
Dspg hissesi IJC fonu portfoyunde mevcut. Soz konusu fon IJC mi acaba ?
isim vermem doğru olmaz , Ancak şuru söyleyebilirim BİST te kottan atılan hisseler genellikle gözaltı pazarında olan hisseler içinde yer alırlar .. hangi hisse senedi fonu olursa olsun gözaltı pazarından hisse aldığını ben görmedim
Ama yurt dışı hisselere gelince , kimsenin dikkatini çekmez düşüncesiyle neidüğü belirsiz hisseler alınabiliyor
Bu gün tüm içinde yabancı hisseler olan fonlara satış verdim , tabi tek sebep bu değil doların ne halt edeceğini bilen yok , yabancı fonlar son bir haftadır doların hatırına biraz yükseldi
Takıldığım olay fonu alırım kenara çekilirim , para getirirse bakarım keyfime anlayışı
fon demek portföy demek
Diyelim ki tarım ve gıda sektörü yürüyecek DİYE DÜŞÜNÜYORSUN ,bununla ilgili fon alıyorsun , almadan önce bakmak gerekir aslında portföyüne , ama sonradan bakıyorsun ,
portföyde 7 aydır yerinden kımıldamayan kervangıda yerini almış hiç değişmiyor(bu uygulamayı eleştirdiğim için burada artisin birisi boş boş konuştu, eleştirebilir yanlış düşünüyorsun der ama temellendirir , doğru söylüyorsa pardon dersin , bu ****** ****** bilmeden konuşuyor)
Ama yerinde duramayan HEKTS yok , ULUUN yok , yurt dışı traktör hissesi var ama yurt içi TTRAK yok
Şöyle düşünüyorum bu fondaki tüm para şahsımla ilgili olsa ve hisse tercihi de bende olsa bu tip tercihler yapar mıyım?
Elbette yapılmaz , elin oğlu senin adına hisse alıp satıyor komisyonunu da alıyor ama ....
fon yatırımcıları gördükleri yanlışları fon yöneticilerine iletişim araçlarıyla duyurmaları ,soru sormaları gerekir .
örnek: bir fon yöneticisi yıllardır ana pazardan sığ bir hisseyle haşır neşir oluyorsa ve hisse yürümüyorsa ,şüphe etmek gerekir
en azından NİYE? sorusu sorulmalı
ancak böyle işler düzene girer
Çok güzel bir yaklaşım, Biraz daha teknik bilgi kazansam, ama esasen vaktim olsa ben de böyle incelemek ve portföy kuruluşlarıyla didişmek isterdim. Türkiye'de belli meslek sahiplerinin, meslekten olmayan insanlara karşı her zaman bir büyüklük taslaması olmuştur. Doktorlar ve avukatlar arasında buna çok rast geliyorum, özellikle avukatlar. Anladığım kadarıyla fon yöneticileri de böyle. Hiç hata yapmazlar, o bölümü okumuş oldukları için sürekli pohpohlanmayı beklerler, bir tercih değil de zorunlu olarak okumuşlar da lütfediyorlarmış gibi davranırlar. Havalı davranmalarına lafım yok (sonuçta bu iki meslek de meşakkatli bir öğrenim sürecini tamamlamayı gerektiriyor, ben olsam ben de havalı olurdum); ama işlerini layıkıyla yapsınlar Mars'a kadar havalı olsunlar, hiç problem değil. Ama gördüğümüz kadarıyla fon yöneticileri, nasıl olsa kimse anlamıyor, sığ bir piyasa, rekabet düşük, Türkiye'de mesela dolar üzerinden giderseniz belli zamanlarda çok iyi getiriler sağlayabilirsiniz vb gibi sebeplerden pek de işlerini ciddiye almıyorlar gibi geliyor.
Ben de çaresiz artık Tefaş'ın ruh ikizi oldum; kendimce getiri dönemlerine vs.ye bakıyorum, sürünüyorsa artık hiç acımıyorum. Ha bu arada sanmayın ki aksam alıp sabah satıyorum. Fon zaten kendini gösteriyor; mesela Mükafat Katılım Hissesi bana göre hopeless bir vaka. Osmanlı 1. Hisse Senedi de teklemeye başlamıştı (OPH galiba) ama son rallide fişekledi, diyorum ki., demek bunda hala hayat var bekle.
Gözlem altında tuttuklarım Fiba ve Albaraka hisse fonları var mesela şu anda; bir ay, üç ay, altı ay, 12 ay getirilere bakıyorum ilk 20 fon arasında hiçbir şekilde yer almıyorlar. Suları yavaş yavaş ısınmaya başlıyor yani. Sattığım zaman karımı top 15'e girmiş olanlara kaydırıyorum.
Ama ana prensibim, uzun soluklu elde durması.
Herkes hata yapabilir sık sık yapılmadıktan sonra sıkıntı yok benim için . Asıl dikkat çekmek istediğim fon yatırımcısı aldığı fonun içeriğine bakıp inceleyip gözlemlediği kusurları yönetime bildirilmesidir , bu gelişirse fon yöneticileri de daha dikkatli olur düşüncesindeyim ,değilse açığını buldum çakayım olayı ergen işi öyle bir niyetim yok
Ayrıca hisse konusunda tecrübem var ama fon konusunda eski değilim , bu tür şeyler bisiklete binmeyi öğrenir gibi düşe kalka tecrübe edinerek öğreniyorsun .
Örneğin gümüş fonlarına baktım hepi topu 4-5 tane ama getirileri farklı olmuş .Aynı şeyi alıp satıyorsan niye getirisi farklı diye düşünüyorsun , porftföyünü inceledin mi ortaya çıkıyor , kimisi sadece gümüş değil farklı emtialar da var
kimisi ise yanlışta ısrar etmesi sebebiyle performansı düşük ,yani adam paranın yarısını isviçrede bir gümüş fonuna gömmüş , böyle olunca da isviçrenin yürüdüğü kadar yürüyor
fonlar kısa süreliğine alınıp/satılmaz eleştirisini haklı buluyorum ama burası Türkiye pek çok fon hala o meşhur 21 aralık seviyesine gelemedi debelenip duruyorlar , yani uzun süre bekleyen kişi o fonlarda 5 ayda enflasyona paralel olarak 100 bin lirası en az 60-65 binliraya gerilemiş durumda .Bunu da göz ardı etmemek gerekir
Son olarak yabancı niye kaçıyor işte bunun için kaçıyor bir gün sonrasının ne olacağını kestiremiyor
Doğru bir tespit olmuş, aynı hatayı çok kez yaptım, fonları alırken sadece aylık, 3 aylık, 6 aylık getirilerine bakıp alıyorum, içeriklerine hiç bakmıyorum, ancak zarar etmeye başlayınca incelemek aklıma geliyor.
Getirisi bugüne kadar iyi olan fonları alıyorum ama çoğu aldıktan sonra aynı getiriyi devam ettiremiyor bu da bir yanlış aslında, bunun yanında çeşidi çok tutuyorum takip etmesi ve düşüşlerde alım konusunda karar vermek zor oluyor.
Uzun vadeli diye alıp aylarca bekleyip sonra zararını kurtarınca sattıklarım oluyor, yani fon konusunda da birçok hata yapılabiliyor.
Aslında bir yandan bu fon işini tamamen bırakıp kafamı rahat ettirecek bir yatırıma geçmek istiyorum, bir yandan da uğraş oluyor diye bırakamıyorum, borsa gibi bağımlılık oldu.
ikinize de john bogle'nin sağduyulu yatırım rehberi adlı kitabını tavsiye edeyim. adeta fonlar üzerine başyapıt desem abartmış olmam. yatırım fonlarının amerika'da ilk nasıl çıktığından bugüne kadarki istatistikleri, son zamanlarda nasıl yönetildiği, seçilirken yapılan hatalar ve nelere dikkat edilmeli...tam yukarda yazdıklarınıza biçilmiş kaftan. ben de bi sesli kitap uygulamasında rast geldim her haftasonu sahilde sabah yürüyüşümde takıyorum kulaklığı bakıyorum keyfime: ) bu sesli kitap işini akıl edenden allah razı olsun arkadaş.
28.05.2022 Cumartesi gününden geçerli olmak üzere
benzin grubunda 70 kuruş,
Motorin grubunda 97 kuruş fiyat artışı bekleniyor.
ziraatbankta fon işlemi yapıyorum, ipv eurobond fonu, 1 hafta öncesine kadar , fon açıklamalarında olduğu gibi satış parası 3 gün sonra hesaba geçiyordu. hafta başında 4 güne çıktı. bugün verdiğim satışın parası 6 gün sonra ayın 6 sında hesaba geçecek. böyle kuralsızlık, kanunsuzluk olur mu? bu fonları para lazım olduğunda 3 gün önce satarız diye tutuyoruz. güvenilecek bir fon değil.
Fon satis valoru t+3 yaziyor hala tefasta. Degistigini t+4 veya baska bir durum oldugunu dusunmuyorum.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IPV
30 Mayis abd tatil. 2-3 haziran londra tatil. Bu tatiller fon alis - satis valorunu etkileyebilir.
https://tr.investing.com/holiday-calendar/
Hangi uygulama ile dinliyorsunuz sn friendly ?
Sn friendly_1980,
İlgili kitabin bende de basılı versiyonu var. Yatırım fonları üzerine iyi bir kitaptır. Abd özelinde (gelişmiş piyasalar, vergilendirme vs) yazılmış olsa da, yatırım/spekülasyon farkı ve yatırım fonlarında uzun vadeli, getiri/risk/beklenti/portföy oluşturma konusunda çok değerli bilgiler içeriyor.
Kitabın yazarı Bogle'da fon dünyası profesyonelleri arasında saygı gören bir isim.
Saygılar.
Süper bono iptal olmuş söylentisi var.
Galiba yeni bir enstrüman çıkmayacak.
https://www.borsamanset.com/super-bo...i-haber-104742
Qnb kapalı uçlu fon cikartiyormuş.min giriş 30.000 USD yüzde .7-7.5 getiri 798 günlük ....
Dostum, mevcut ortamda faiz arttırmanın dışında bir çıkış yok diye düşünüyorum. Nass var sözünden geri dönüş yapmak istemiyorlarsa bunu, adı EKM olur süper bono olur, bir enstrüman aracılığı ile bir şekilde yapmaları gerekecekler diye düşünüyorum. Bu nedenle şahsen Salı günü itibarı ile elimdeki tüm yerli/yabancı fonları tamamen 0'ladım. Beklediğim enstrümanın çıkışına bağlı düşüş 1 ay sonra gerçekleşecek olsa bile, 1 ay nakitte beklemenin sonucu olarak ortalama %5 aylık bir opportunity loss (fırsat kaybı) yaşasam da Aralık'takinin benzeri olası bir %18'lik zarardan daha kabul edilebilir olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle bir düşüşe kadar PPF'de beklemeyi planladım. Tamamen kişisel hissiyatıma göre verdiğim bir karardır ve hiçbir şekilde tavsiye niteliği taşımaz. Haa, ilk fırsatta alıma geçtiğimde yine ilk alacakların yine Petrol, Kıymetli Maden, Gıda, Lojistik ve Yerli Hisse senedi fonları olacaktır. Nasdaq'tan bir süre daha uzak durulması gerektiğini düşünmekteyim.
Aylik min. %3-4 getiri elde etmek cok guzel degil mi ? Bu alanda fon eksikligi var gibi gozukuyor. Acilacak 3-4 yeni fon var ama tefasta isleme kapali olacak gibi.
Ihtiyac kredisi cekip bu ise girsem basima bir is gelir mi acaba ? Yasadisi bir durum soz konusu olur mu ? Elimdeki TL anaparayi KKM ye baglamayi dusunuyorum.
Zarari yararindan fazla olacakmis tahminlere gore. Bugunku aciklamalardan sonra benimde umudum kirildi. Dogru yolda olduklarini soylediler. Birsey yapmaya , yeni enstruman cikarmaya henuz gerek yok izlenimi edindim yapilan aciklamalardan.
Kurun geldigi seviye su an risk olarak gorulmuyor , rekabetci kur aciklamalariyla uyumlu olabilir.
https://www.dunya.com/gundem/erdogan...-haberi-659143
https://www.patronlardunyasi.com/hab...gecildi/264957
https://www.bloomberght.com/erdogan-...ecegiz-2307283
Birde fonlar Pazartesi ne getirecek acaba diye goz gezdirirken farkettim. Akfgyo taban yemis. Bunun sebebi ne olabilir , turizm iyi gidecek diyorlar. Akfgyo taban olmasi ilginc geldi.
valla fon sanatında 50 yılı devirmiş amerikan yatırım fonları bile istikrarlı bir getiri sağlayamıyorsa türkiyedeki fonlardan bunu beklemek ne kadar doğru olur bilemiyorum. birkaç hatanın önemi yok diyor bazı arkadaşlar ama adam 1 defada öyle hata yapıyor ki 1 yıllık getiriyi yok ediyor. o yüzden ben değişken fonlara tamamen mesafeliyim. benim anlayışım 2 yıldır hala aynı, zirveden en az -%30 yaptımı endekse paralel işleyen fonlara gir, eski zirveye ulaşımı çık kimseye de minnet etme. bence devamlı iyi bir getiri diye birşey yok bu alemde. düzenli getiri bence bir tek şortlu-longlu işleyen sağlam bir viop tekniğiyle elde edilebilir. onda da en meşhur teknikler bile ancak 2 yılda kesin bir faiz üstü kazanç vaadediyor.