Tuhaf bir trend başlamış. Faiz oranımız şu diyor banka. Sonra, ''bu kadar miktarını nemalandırmadan, bakiyende tutacaksın ama'' diye bir önşart koşuyor. ( bazılarında az bazılarında çok ) Ya da şu meblağdan sonrasına faiz işletilecek. Atıyorum 5 bin liraya faiz yok, 10 bin liralık kısma faiz yok vs. gibi. Niye ? Eğer öyleyse niye reklamında söylemiyorsun bunu.
8 bin lira para yatıran adamın 4 bin lirasına faiz işletmiyor diyelim ki ve bu adam %10 faiz aldığını sanıyor, halbuki %5 alıyor. 40 bin lira yatıran adam %9 alıyor %10 aldığını sanıp.
Yani bu durumda toplam para üzerinden faiz sonuç olarak düşüyor. Çünkü ben o istediği kısmi bakiyeyi de nemalandıracaktım onun rakip bankasında.
Bu durum yanıltıcı, tüketiciyi kandıran bir durum gibi çarpıyor gözüme. Faizimiz şudur !! diye reklam yapıyor. Ancak hayır faizin o değil. Çünkü sen mudinin tüm parasına o faizi vermiyorsun. Paranın bir kısmını koy yatsın boş boş, kalanına o faiz diyorsun. Toplam para üzerinden de faizin o olmuyor.
Yani bu mantıkla %100 faiz diye reklam verip, bakiyenin %90'ı nakit orada bekleyecek, kalan miktara bu oranı vereceğiz diyebilirsin. Toplam oran %10 eder ama ver reklamı %100 faiz diye...
Kelime oyunları yapıyorlar ve buna sen ne yapıyorsun diyen bir üst kurum yok.