Hvt' nin yillik mevduat eşleniği %56.25'e geldi. Ppf'ler %55 ile %60 arasında değişiyor.
Vakıfbank 1 aylığı 44 den 45 e yükseltmiş , 3 aylığı 47 den 48 e yükseltmiş , 6 aylık ve 1 yıllığı 44 den 40 a düşürmüş...
Hiç bir şey olmaz.. Hepsi yolunu bulmuş zamanında.. Şimdi de deprem illerinde ihaleler kapılmış.. İşini bilmeyen, küçük iş kovalayan anca sıkıntı yaşar.. Fiyatlar sabit bile kalsa konutta, temmuzda bir %50 zam daha, karı koca 45-50 bin maaş alan bir an da 90-100 binden hoop 135-150 bin bandına şak çeker 2-2.5 milyon krediyi.. Alır kendine göre bir evi.. Ama o ev orda durmaz işte... Bu ülkede konuta hiç bir şey olmaz.. Hükumet değişirse belki..
Arsanın nerde olduğu da önemli.. %50 mevduatın olduğu yerde hangi salak elindeki nakdi gider şu emlak durgunluğunda parayı gömer toprağa.. Ancak yeri ve fiyatı uygun olursa girilir o işe.. Öbür türlü satan burnundan kıl aldırmaz(görmemişin pipisi olmuş) alan kafası karışık bir yanda temiz para var..
Ancak ve ancak pozitif faiz verilirse piyasa tersine döner.. Görünen, faiz bu ayarda uzun süre devam edecek.. Önümüz yaz seçim sonrası büyük zıplama da beklememek lazım.. Geçen sene döviz kımıldamıyordu bile, çivilenmişti resmen.. Öyle ki banka kurları ile serbest piyasa arasında %10 fark vardı.. 20 lira banka kuru, serbest piyasa 22 lira.. Bir de %5-%10 makaslar vardı.. Şimdi öyle değil ufak ufak salıyorlar.. Farklı kur yaşanmıyor.. Makaslar insancıl.. Negatif rezerv konusunda da kendilerine alan açtılar.. İlla bir salma olur dövizde ama öyle büyük bir şey beklememek lazım bence..
Hepimiz aynı taraftayız.. Hepimizin beklentileri var.. Ama gerçekçi olmamız gerekiyor.. Sonra fena halde üzülüyoruz..
Ne zaman deprem bölgesindeki işleri biter ne zaman ki bu durgunluk diğer şehirlerde tamam der o zaman harekete geçerler.. Yani o adamın o imarlı arsayı almasının da taşıma maliyeti var her şey normalleşmene(Türkiye özelindeki normalleşmeden bahsediyorum Avrupa, ABD değil) kadar beklemenin en kötü mevduat maliyeti var.. Zor iş..
MB Kadını h,ç sevememiştim :oleyo:
Ama kadın eline geçen doların bir kısmını biriktirirken diğer kalanla piyasaya ayar veriyordu..Böylece hem rezerv artmış hemde kur şokundan piyasayı korumuş oluyordu...
Şimdi Nevbati sistemi geri geldi...Gelene ilave kasadan para koyup piyasaya ayar veriyorlar...
Bunun anlamı seçim sonrası piyasaya ayar verme işini 1-2 ay erteleyerek rezerv yapabilirler, Turizm ve ihracatçıda rahatlar,
Bu rakam neresidir ilk durak 400 usd= asgari....
Doları baskılayıp iş çevirdiklerinin piyasa farkında.Eninde sonunda doları serbest bırakacak nasılsa bunlar diye düşünülüyor ki haklılar.Bu sebeple de zamlar devam ediyor.Ben dolar falan dinlemem zammımı yaparım kafasındalar.Turizm mevsimi öncesi yine dolara bir ayar çekmek durumundalar.Bu da dolar bazında pahalılaşmamıza mal ihrac ederken zorluk yaşamamıza sebep olur.
Nas nus ayağına öyle bir bozdularki algıları.Ne yapsalar olmaz şimdi.Faizi 70 75 lere çekseler pozitif faize geçtik hadi.Bu sefer inanın bankalar sallanmaya başlar.O faizi mevduata verseler bir dert vermeseler bir etkisi olmayacak.Kredi dağıtmakta çok zorlanacaklar.İnsanlar tl ye geçse bu insanlara faiz veremeyecekler.Yok doları baskılasalar ihracat ve turizm de bütün rekabetçiliğimizi bitireceğiz.Hala taşıma suyla değirmen döndürme peşindeler.Amaçları dolar kurunu önemsizleştirmek.Hatırlayın.Faizi önemsizleştirdik kimse konuşmuyor bile denmiş idi.1 sene sonra 5 katına gitti faizler.Dolarda da işin sonu bu olur böyle devam ederlerse.
2024 için erken rezervasyonlar iyi diyorlar.. 60 milyon turist beklentisi varmış..
bu kurlarla çekerlerse o kadar turist iyi derim.. o gelen parayla gene kuru baskılarlar..
Geçen sene seçim mayıs da olunca el mecbur zorla tuttukları dolar seçim biter bitmez apar topar pazartesinden itibaren aman turizm sezonuna yetişsin diye 2 haftada nasıl yüzde 50 devalüe ettiklerini hepimiz izledik.Yaz sonuna kadar bekletmelerinin kendilerine bir yararı olmayacağını düşünüyorum.Seçim sonundan itibaren 2 ayları var bu sefer önlerinde.Biraz daha zamana yayarak bu 2 ay içinde bir tatlı devalüasyon yapacaklardır bence.
Mevduata garanti getiri gözüyle bakanlar artık '' kör '' olsa gerek. Kesinlikle - tüm resmi, gayri resmi kayıtlara göre reel faizin olmadığı enflasyonun yarısı kadar faiz verildiği- kesinleşmiştir.
Hal böyleyken , insanlar halen neden ısrarla banka banka oran peşinde dolaşırlar anlamak zor. Toplum bilimciler incelesin. Oysa sıradan bir mal alan bile enflasyonu ezdi. Beğenmediğimiz ( son 1 yılda sadece 2 kez girip çıktığım ) borsa bile daha makbul oldu.
İktidar toplumun hücrelerini bile okuyarak ; nas diyerek, bas diyerek paraları bedavaya işletiyor . Yapacak bir şey yok herkes memnun !!
Aktifbono %48
Akbank %48
Deniz %51
10M üstü.. 92 gün..
Bugün halkbank %45 ile bagladım 32 gün,hafta sonuna dogru bi tık daha artar dedi mb
La şimdi de kapıcıya mı göz koydunuz. Ayıp la azmışınız...
bahri kapıcı burayı okuyor olmasın...
Bahri ya diğerlerini ikna edip adamı gönderemedin gitti :oleyo: ..
Eskiden olsa kömürü taşı , kazanı yak kömür at falan ; şimdi öylemi Doğalgaz geldi mertlik bozuldu...
Walla ben de 10 sene Kömür muhabbetinden dolayı adamların haklarını savundum doğalgaz kazana geçince ev karşılığı apartman temizliği ve sabah alışverişi karşılığında anlaşıp maaş ssk falan onlardan yırtmıştık...:plc:
Bahri hocam elime tl geçtikçe euro ve dolar alıyorum sizinle aynı düşüncedeyim aynı saftayız.İki üç aydır markete kasaba uğruyorum 'seçimden sonra dolar çıkacak,taksiye biniyorum seçim ertesi dolar uçacak,evde sohbetlerde hep bir dolar uçacak kaçacak' sohbetleri yapılıyor.Elbette aklın yolu bir ama millet bu kadar uçacak kaçacak muhabbeti yapıyorsa insanlara bu dolarları yedirirler mi?
PPF bürüt 46,5 getiriyor yani çok değil ayrıca 12 gün de bileşik getiri yok. Günlükte iyi sadece o kadar
https://twitter.com/oguzbuktel/statu...U67P5p71g&s=19 burada tüm ppflerin getirileri var