Hayırlı Günler... :wave:
Sağlık ve mutluluk dolu güzel bir gün olmasını diliyorum...
Printable View
Günaydın üstad hayırlı işlerin olsun.
Mutlu bir hafta dilerim.
Twiter da gördüm. Şey pardon X te gördüm.
Başlık sakinleri ile paylaşayım istedim.
Ben Türkiye'nin tek haneli enflasyonu bundan sonra asla göremeyeceğini düşünüyorum. Kısaca tarihsel anlatayım.
Türkiye aynı Osmanlı'nın kaderini tekerrür ediyor.
Osmanlı ilk kurulduğunda Anadolu'nun ötesine geçememiş Türk savaş tertibatını Avrupa'ya ulaştırmış ve bununla onlara üstünlük sağlamıştı. Ancak geçen 400 senede Avrupa yenilgiyi kabullenmiş ve farklı kapılar aramış, bu esnada da bireysel gelişimin önü açılmıştı. Osmanlı ise üstünlüğünün tadını çıkarıp ağustos böceği gibi savaş dışında bir gelir kapısı aramamış, üstünlüğünü kullanamamıştı.
Bazıları Osmanlı'nın zayıflama nedenlerini çok basite indirger.
İşte efendim kafes sistemi bozmuş, sonradan gelen pafişahlar dandikmiş, hainler artmış, dine uymak azalmış vs vs.
Yok efendim alakası yok. Osmanlı' nın yıkılmasının nedeni halkını eğitmemesi, hiç bilim ve fenne eğilmemesidir. Bunu yapan battı coğrafi keşifleri yaptı yeni ticaret rotaları açtı ve savaşla ganimet dönemini kapatıp bankerlik dönemine geçti. Bu sayede Osmanlı'nın ticari önemi azaldı, ülke çoktan geri kalmıştı matbaa yoktu okuryazar yoktu bilgi üretimi yoktu.
Artık Osmanlı yenilgiyi pasarofçayla tamamen kabullenen taraftaydı. Onlar da lale devriyle biraz denedi bu rönesansı ama çoğunlukla özentilikle geçen bu devir de halkın en sefil olduğu döneme denk geldi. Yani o tren de kaçmıştı. Halk keçi bokundan arpa ayıklarken sana barok mimariyle köşk yaptırır mı?
Halk sürekli isyan eder oldu. Celali isyanları niye var hainlikten mi? Halk aç. Yağma ise tek bildiği şey. Çünkü yüzlerce senedir tek geliri yağmadan pay. Sefer olmazsa halk aç kalır. Böylece Osmanlı'da enflasyon bi başladı taaaaa yıkılana kadar devam etti. Üretilen bişey de olmadığından hem dış gelir yoktu hem de her şey baştan sona ithaldi. Kaimeler basıldı onlar ayrı enflasyon bonolar ayrı borç..
Cumhuriyetle ilk Osmanlı'nın doğuşu gibi bir anda batıyı yakalamış çoğu alanda geçmiştin. Onlarda dahi olmayan gelişmeler yapmış ilk 10 yılda muazzam bir sanayi atılımı gerçekleştirmiş ve devraldığın enkazdan harikalar üretmiştin.
Şimdi ise batı seni tekrar solladı. Hem de 200 sene solladı. Sen ise kendi iç çekişmelerinde, bölünmüş ve kırılım bekleyen halde sonuna giden yola girmişsin. Tersine ilerlemeye başlamış, farkın daha hızlı açılmasını sağlıyorsun.
Yani Osmanlı'nın kaderi ile Türkiye' nin kaderini birçok açıdan çok benzetiyorum ve bu devri Türkiye'nin gerileme dönemi olarak adlandırıyorum. Enflasyonunun da aynen Osmanlı gerileme dönemi gibi hiç bitmeyeceğini düşünüyorum.
Selamlar sevgiler.
Alıntı : @dayiekonomi
Biz bunları biliyoruz Selim, bilmeyenler okusun.
Bilen ile bilmeyen bir olmaz, ama bilmeyenler çoğunlukta ise bilenler de arada niyazi olur bize de olan budur.
https://www.tradingview.com/x/lfx4s49i/
Bir kıpraşma var bakalım ne yapacak.
https://www.tradingview.com/x/Llj6eSCk/
PKART günlük görüntü. Kahve kanal üst bandı yaklaşık 42.60 gibi.
Hayırlı Cumalar... :wave:
Cuma 'nın hayrı ve bereketi üzerimize olsun inşaAllah...