Printable View
Ozan Bingöl vergi dilimlerindeki artış konusunu yazmış, ücretli ve düşük gelirli güzellemesi yapmayı unutmamış:
https://www.paraanaliz.com/2020/ekon...yanadir-50394/
Hepimizin siyasi görüşü olabilir normaldir, ancak yazdığınız yazıda sadece işinize gelecek verileri analiz edip sonuçlar çıkarırsanız sadece siyasi görüşünüze hizmet edersiniz.
Gizli vergi artışı tablosunda analizi 2000'den başlatırken, düşük ücret yüksek ücret arasındaki farkları incelerken analiz 2006'dan başlıyor. Nedeni şu; 2006'da menkul kıymetler ile ücretliler arasındaki vergi farklarını kaldırdılar. Oysa tutarlılık açısından aynı dönem için analiz yaparsak.
2000-2020 döneminde
%20'lik dilim 8,8 katına çıkmış
%25'lik dilim 7,84 katına çıkmış (yani daha çok kaz*****n gelir dilimi daha az artmış)
%35'lik dilim 9,6 katına çıkmış
Bunlar yuvarlama ve kesir atma ile açıklanabilecek farklar.
Üst gelir dilimlerine kolaylık sağlamak istiyorlarsa, neden yeni vergi dilimi eklediler diye de sormak lazım.
Ozan bey önceki yazılarından birinde de bakanın "vergiyi tabana yaymak" deyimini yorumlamış bunun dar gelirlinin vergisini artırmak anlamına geleceğini yazmıştı. Bu yazan sadece o değil, bir çok solcu yazarın kullandığı argümandır.
İngilizcesi "expanding the base" dir. Bunu "vergiyi tabana yaymak" olarak türkçeye çevirip oradan sınıfsal sonuçlar çıkartıyorlar. Oysa buradaki base taban değil, başlangıç sayısı anlamındaki base'dir. Expanding the base de vergi veren mükellef sayısını (ya da vergi kalemini) artırmak anlamına gelir. Dar gelirliye yeni vergi salmak anlamına gelmez. Bunu bilerek yanlış yorumladıklarını düşünüyorum.
Vergi adaletini sağlamak için ortak çalışmak yerine dar gelirliden çok vergi alınıyor çok kazanandan az alınıyor gibi uydurma argümanlarla, sınıfsal ayrım yapmak asıl konuyu saptırmaktır. Asıl konu Türkiye'de vergi vermeyen kesimi vergilendirmek(yani expanding the base yapmak), toplanan verginin şeffaf şekilde harcanmasını sağlamak olmalıdır.
tam da anlamak istediğim noktalara parmak basmışsınız, farklı dönemlere ilişkin yorum yapıldığını atlamışım ben de yazıyı okurken...yazının zannedersem objektiflikten uzaklaştığı tek yer burası oluyor...gizli vergi artışı konusu oldukça net bir şekilde açıklanmış (hem olması gereken vergi dilimi hem de vergi dilimi ile asgari ücret karşılaştırması ile)...
Konu ile ilgili geçen yıl Dünya borsaları başlığında yazdığım yazı:
https://www.hisse.net/topluluk/showt...18#post3864718
grafik de vardı ama resmim.net benim grafiği kaldırmış,
grafik buydu:
https://i.hizliresim.com/1KJtBj.png
Hemen hemen aynı tablo. Ben yoksulluk sınırını kullanmıştım, o asgari ücreti kullanmış. İlham almış diyelim.
Herkesin malümü tl 'dei negatif faiz verimeye başlanınca vatandaş dövize yöneldi bu kezde sanki biz Türkiyede değilde Amerika'da veya Avrupadaymışız gibi orada yazıyla SIFIR faizler verildi.Demokrasilerde olduğu gibi finasn dünyasında da çarler tükenmez.
Bu kezde vatandaş Türkiye menşeeli eurobondlara keşfetti. Orda oluşan fiyatlar yerli talebi ile birlikte risk primine göre daha yüksek fiyatlara ulaştı ,yani faizer düştü ancak oyanklık hala devam ediyor...
Bu aralar kafayı şu konuya taktım
şahsi döviz brikimi , bankada döviz mevduatında bağlı iken istediğmiz yani grafiğine/teknik analizine göre buradan dönebilir seviylerde bankadan " bariyerli" ve nakavt seviyesi ( bak burası önemli) olarakda analizde gördünüz uygun seviye olmak kaydıya banka ne kadar " risk primi " öder.... Malum eurobond piyasası 24 saat açık tersi içinde, yani benim şahsen belirledğim fiyattan satmak içinde bir yöntem bulacağım (umarım)
Bankacıların ilgili brimlerine soruyorum ya ben anlatamıyorum ya da işlerine gelmiyor banka hazinesi galiba DCD'de şubeye daha fazla prim ödeniyor bu konu onlara TERS geliyor....
bu konya merak duyanlar işyatırımın düzenli aralıklarla BEDAVA yayımladığı SGMK ( neyin kısaltılması ise...) raporlarından yola çıkmalarını tavsiye edeim..Önce kriterler arz mikarı ,işlem miktarı , geçmişini olması ( teknik analiz için) sonra devlet ,iş bankası, akbank ,koç gurubu eurobondlar arasında kafalarına yatanları seçip grafiklerinden bir şeyler yapsınlar...
Bakalım bir şeyler bulabiecek miyim ?
Aslında eurobond konusunu hâla tam olarak anlayamadım ama elimdeki para tamamen tl. olarak duruyor, ev almak için belli bir miktarını ayırdım, kalanı ile dolar alıp faize koyayım diyordum ama eurobond almak daha mı mantıklı olur onu bilemedim, amacım kira alır gibi aylık belli bir dolar gelirimin olması. Burada anlamadığım şey şu;
Mesela 100 bin dolar için 10.08.2024 vadeli olanı hesaplatınca 6 ayda bir 3.079 dolar kupon ödemesi çıkıyor, toplamda da 121.638 dolar yazıyor. Bu faizlerle birlikte olan toplam miktar sanırım.
Yani vade sonuna kadar aylık 513 dolara denk gelen kuponları alıyorum, vade sonunda da yine yatırdığım 100 bin doları da alıyorum fakat 100 bin doları %2 den faize yatırınca 135 dolar faiz çıkıyor arada çok büyük fark var, burada bir yanlışlık mı var yoksa ben mi olayı anlamadım.
Sn. ersunan,
Anladığım kadarıyla linkte bulunan US900123CV04 kodlu eurobondtan bahsediyorsunuz.
Son fiyatı 100,26 civarında ve 100 diye düşünürsek. 100k$ yatırıma 2024 yılının Ağustos itfa tarihine kadar yıllık 6.350$ alırsınız.
Diğer bir ifade ile itfaya kadar (yaklaşık 48 ay) 25.400$ faiz alırsınız. Faizlerle birlikte 125.4k $ ediyor.
Elbette sadece faiz oranı ile mevduat ile karşılaştırdığınızda farklı sonuçlar alacaksınız. Bu getirinin riskleri ve vergilendirme kuralları geçmiş sayfalarda mevcut. Sadece getiri ile değil risklerle birlikte değerlendirmeniz daha verimli olacaktır. Sonuçta 4 yıl boyunca yatırımı tekrar değerlendiremeyeceksiniz.
Teşekkür ederim Sayın diplarya, oldukça açıklayıcı olmuş, doğrudur bahsettiğim eurobond US900123CV04, tabi rastgele bir seçim yaptım, hangisi daha uygun olur onu da bilemiyorum ama 5 yıldan uzun olmasın isterim, tabi bir de şu anda dolar almalı mı yoksa beklesem daha düşükten alınır mı ona da karar vermek gerekiyor.
Risk konusunu açıkçası çok düşünmedim, ne kadar risk içeriyorlar pek bilgim yok, özel sektör eurobondu olmasını istemem tabi, diğerlerinde risk olarak sanırım devletin morotoryum ilan etmesi olabilir. Parayı uzun süre kullanamamak veya çok gerekirse zarar ederek satmak durumu var tabi ama onları göze alabilirim.
Bilmiyorum ülkenin ekonomik durumu da iyiye gitmiyor bu riskleri göze almaya değer mi?
Yapı kredi de sadece şubeden alım yapılabiliyor
Alım işlemlerini sadece Şubelerden, bozum işlemlerini ise Şubelerden, 444 0 444 Yapı Kredi Telefon Bankacılığı, Yapı Kredi Internet Bankacılığından 09.00 - 18.00 saatleri arasında yapabilirsiniz. Saat 18.00'e kadar ilgili güne ait bankamızca açıklanmış oranlar üzerinden, 18.00'dan sonra ise ertesi gün valörlü olarak yalnızca bozum işlemi yapılabilmektedir.
Arkadaslar kafanizi bulandirma istemem ama Eurobond alirken mevcut makro degerlere bakarak USD degil de EUR olarak bakardim ben olsam...
Sebebi ongorulebilir bir gelecek icin USD'nin zayif tutulmaya karar verilmesi, ABD'nin en az 5 yıl sıfıra yakın faiz aciklamalari ile EUR/USD paritesinde yukari ivmelenme...
Bu sebeple USD olan birikimlerin EUR'a karsi deger kaybetmesi soz konusu olacak. EUR olan eurobondlar senede 1 kez kupon odemesi yapar ama aradaki deger kaybi farkini da 5 yil icin oturup tahmin ediniz derim.
Kupon faizlerinde bu da hesaplanıyor.
Ama yine de oturup senaryo bazlı bir hesaplama yapmakta fayda var.
Basta bankalar olmak üzere bir cok sirket faizi düşük olduğu icin euro bazli kredileri tercih etmişti. Fakat pariteden dolayi pek umduklarını bulamadılar.
Bireysel için en güzeli sepet kur gibi yarım yarım çalışmak en istikrarlısı.
merhaba,
garanti bankasında eurobondlarda stok bilgisi yazıyor
mesela yakın tarihlilerde 500.000 adet bulunuyor fix, 50 milyon dolar basıyorum desen yeterli miktar var
2030 tarihlide 3000 adet stok vardı
2040 tarihlide 38.000 idi yanlış hatırlamıyorsam
2047 tarihlide de benzer bir rakam vardı
uzun tarihlilerde bol miktar yok gördüğüm kadarı ile
iş bankası ve diğer banka sisteminde de bu şekilde stok bilgisi yazıyor mu acaba ?
teşekkürler.
Selamlar,
Eurobond'a benzer bir getiri için Binance üzerinde usdt faizi alan forumdaş var mı? Tether üzerine %8 faiz var, aklıma yatıyor.
Merhaba, ekranıma yansıyan bilgileri paylaşıyorum
2047 tarihlide stok 81.000 adet
2045 tarihlide stok 109.000 adet
2043 tarihlide stok 155.000 adet
2041 tarihlide stok 188.000 adet
2040 tarihlide stok 23.000 adet
2030 tarihlide stok 3000 adet
https://i.hizliresim.com/2EbazV.png
///////////////////
2047'nin künyesi
https://i.hizliresim.com/pFdSnx.jpg
Forumdaşilar BB58'in kupon tarihi 5.9.2020 idi, haftasonuna denk geldiği için bugün yatmasını bekliyordum. Normalde 9.00-10.00 arası yatıyordu sabah kupon faizleri, ancak BB58 henüz yatmadı.
BB58 kuponu yatan var mı?
Bankayı aradım , banka kupon tarihinin 8.9.2020 olduğunu söylüyor. Ben de anlamadım bu işi.
Şimdi İş bankasının websitesindeki eurobond listesine baktım orada da ilk kupon ödemesi 5.3.2021 gözüküyor. Eğer kupon ödemesi 8.9.2020 olsaydı zaten orada da bu tarih gözükürdü.
Merhaba,
Aynı durumdayız, daha önce bu kadar uzamadı diye hatırlıyorum.
Umarım uzun vadede bu bir alışkanlık haline gelmez, can sıkar..
Eğer TEB yatırdıysa para devlet tarafından yatırılmış demektir. Cebinden yatıracak hali yok.
Ama TEB'in yatırıp ta İş,HSBC ve Burgan'ın yatırmaması biraz garip. Eurobond alım-satımları T+2 ama kupon faizi T+0 olarak yatıyor.
Banka kafasına göre geç transfer ediyorsa bunun nedenlerini iyi irdelemek lazım.
1- Banka 1-2 gün dövizi kullanarak ek gelir hedefliyor. Araya hafta sonu girdiği için aslında 183 günlük periyotta kupon 4.9.2020'de yatmalıydı. Bankalar parayı belki de 1 günden fazla kullanmaya alıştı.
2- Döviz likiditesi o kadar sıkışık ki, banka getirinin de ötesinde kupon ödemelerine 1 gün valör ekleyerek hareket ediyor.
Veya 1+2 nin ağırlıklı bileşkesi.
Tahvilin standart kupon ödeme tarihleri 5 Mart ve 5 Eylül. Tatile denk geldiğinde ilk iş gününde ödenir; yani 8 Eylül. TEB'in ödemiş olması piyasaya kural teşkil etmez. Bu tahvilin toplam hacmi $1 milyar. Bunun en fazla çeyreği müşterilerdedir. Yani bankaların müşterilere ödeyeceği kupon faizi anca 9 milyon dolar (tüm bankalar toplam). Kimsenin bu cüzi tutarı "1-2 gün işletip de para kazanma" durumu yok. Para piyasasında doların gecelik faizi sıfırdan hallice. Türk bankalarının YP nakit değerleri $7.5 milyar.
dün amerika'da labour day idi...belki o sebeple ödemelerde bir gecikme olmuş olabilir (sadece tahmin)
İlk iş günü 7 Eylül olduğu için neden 7 Eylül yerine 8 Eylülde ödemeyi tercih ettiklerine şaşırdım doğrusu.(İş günü hangi ülkeye göre hesaplanıyordur acaba? Amerika? Avrupa? ) 1-2 gün parayı işletmeye ihtiyaç duymayacakları da aşikar.
7 Eylül yerine 8 Eylül'de yatırmalarının belki bir sebebi de Devletin kullandığı muhabir bankanın TEB (BNP Paribas) olması olabilir mi?
O nedenle Swift işlemi TEB'e aynı gün geçerken , diğer bankalara 1 gün valörlü geçmiş olabilir.
NOT: Bu sabah yatmış. (8.9.2020)
HSBC MT'nin bana donusu su sekilde oldu:
"Euroclear bizim hesabımıza geçtiğinde biz de müşteri hesaplarına geçiyoruz bazen 1 -2 gün gecikme olabiliyor. Bugün geçmesi lazım"
yapı kredi bankası,
uzun vadeden kısaya doğru sıralama, daha listenin devamı vardı ama onları koymadım
https://i.hizliresim.com/pMZXn4.png
Bu bir para transferi sonuçta. Her paranın ödeme sisteminin açık olduğu tarih baz alınır. Dolar olduğu için 8 Eylül. Muhabirlerle alakalı bir bekleme olması beklenmez; ödemeler önceden belli ve her şey emir tarihinde biter. O tip valör sarkıtma bankaların müşterilerin mevduatına uyguladığı bir şey sadece. Tahvil ödemelerinde olmaması gerekir.